Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΗΠΑ: Η αλληλεγγύη της… πίτσας

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Το χρέος των ΗΠΑ είναι 21.881 δισεκατομμύρια δολάρια!!!

Είναι το μεγαλύτερο χρέος από όλες τις χώρες του κόσμου και ένα από τα μεγαλύτερα σε σχέση με το ΑΕΠ που είναι 18.600 δισεκατομμύρια. Αυτό σημαίνει πως έχει μεγαλύτερα έξοδα από ότι έσοδα και πρέπει μόνιμα να παίρνει δάνεια για να έχει μετρητά για τις συναλλαγές της.

Ο καυγάς του Τράμπ και του Κογκρέσου για την κατασκευή ή όχι του Τείχους προυπολογισμού 6 με 7 δισεκατομμύρια δολλάρια δεν αφήνει τις ΗΠΑ να πάρει τα δάνεια που χρειάζεται για να πληρώσει τους δημόσιους-κρατικούς υπαλλήλους.

Από το 1976 οι ΗΠΑ έχουν βρεθεί στην ίδια θέση 21 φορές γράφει η New York Times.

400.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και 30 ημέρες την ώρα που γράφεται η ανάρτηση. Άλλες 400.000 περιμένουν σπίτι τους να τους φωνάξουν όταν τελειώσει η σύγκρουση. Στις ΗΠΑ όπου οι υπάλληλοι πληρώνονται με εβδομαδιαία τσεκ ο ένας μήνας είναι μεγάλος χρόνος αμισθίας για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Δημοσιεύματα περιγράφουν περιπτώσεις οικογενειών που λείπει και το φαγητό από το τραπέζι πέρα που έχουν κοπεί μετακινήσεις, δώρα, ταξίδια. 

Για τους υπαλλήλους που εργάζονται στα αεροδρόμια και δεν πληρώνονται ξεκίνησε καμπάνια αλληλεγγύης με την μορφή πίτσας. Συγκεκριμένα οι Καναδοί συνάδελφοί  τους από το Έντμοντον τους έστειλαν πίτσες στο αεροδρόμιο Anchorage της Αλάσκας.

pizza-newjersey-flygplats

Έτσι άρχισε μιά καμπάνια αλληλεγγύης από τους Καναδούς στέλνοντας πίτσα αλλά και τάκος και μπουρίτο σε 36 αεροδρόμια των ΗΠΑ.

Η καμπάνια συνεχίζεται και για τα υπόλοιπα, δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου των εποπτών εναέριας κυκλοφορίας Peter Duffey στο ΑΡ.

Στάλθηκαν 100 πίτσες και 200 μπουρίτος μόνο στο αεροδρόμιο του Σαν Ντιέγκο.

-Είναι μια βοήθεια δηλώνει στο NBC ο Ron Greber εκπρόσωπος των εργαζομένων στο αεροδρόμιο.Ζεσταίνει το στομάχι και την καρδιά μας και μετά ένα μήνα χωρίς μισθό κάνει καλό και στο πορτοφόλι μας. Χαιρόμαστε που καταλαβαίνουν την καταστασή μας.

Από κοντά και ο χασάπης της υφηλίου ο πρώην πρόεδρος Τζώρτζ Μπους, που τον έπιασε πόνος για τους εργαζόμενους, αγόρασε μερικές πίτσες, και τις πρόσφερε στο απλήρωτο προσωπικό ασφαλείας που τον φυλάει.

Έβγαλε την φωτογραφία και την ανέβασε στο Ινσταγκράμ με σχόλιο «να αφήσουν τα πολιτικά παιχνίδια οι ηγέτες και των δύο πλευρών και να μην αφήνουν τους δημόσιους σκλήρα εργαζόμενους υπαλλήλους χωρίς μισθό. Ευχαριστούμε όσους τους βοηθούν αυτή την στιγμή. Εγώ και η γυναίκα μου αισθανόμαστε υποχρεωμένοι στο προσωπικό που μας φυλάει».

Δεν μάθαμε τι είδους πίτσες τους πρόσφερε ο Μπούς, ξέρουμε όμως πως η κατάντια και το δούλεμα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Πίτσα στην πίτσα 800.000 εργαζόμενοι απλήρωτοι παρακολουθούν αδιαμαρτύρητα τα πολιτικά παιχνίδια χωρίς ακόμη να μπούν στο κόπο να διεκδικήσουν τα δικαιά τους. Ας όψετε η αλληλεγγύη της…πίτσας των Καναδών και η φιλανθωπία του Μπους.

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία