Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Copernicus: Καταγράφηκε το θερμότερο καλοκαίρι εδώ και 120.000 χρόνια

Το καλο­καί­ρι (Ιού­νιος-Ιού­λιος-Αύγου­στος) γνώ­ρι­σε τις υψη­λό­τε­ρες μέσες θερ­μο­κρα­σί­ες που έχουν ποτέ κατα­γρα­φεί, ανα­κοί­νω­σε το ευρω­παϊ­κό παρα­τη­ρη­τή­ριο Copernicus που θεω­ρεί ότι το 2023 θα είναι πιθα­νό­τα­τα η θερ­μό­τε­ρη χρο­νιά στην ιστο­ρία της ανθρωπότητας.

Κύμα­τα καύ­σω­να, ξηρα­σί­ας, πλημ­μύ­ρες και πυρ­κα­γιές έπλη­ξαν την Ασία, την Ευρώ­πη, την Βόρεια Αμε­ρι­κή κατά την περί­ο­δο αυτή σε δρα­μα­τι­κές ή πρω­το­φα­νείς δια­στά­σεις, με υψη­λό τίμη­μα σε ζωές και ζημί­ες για τις οικο­νο­μί­ες και το περιβάλλον.

Η κατάρρευση έχει ξεκινήσει

Στο νότιο ημι­σφαί­ριο καταρ­ρί­φθη­καν επί­σης δια­δο­χι­κά ρεκόρ ζέστης εν μέσω χειμώνα.

«Η περί­ο­δος Ιου­νί­ου-Ιου­λί­ου-Αυγού­στου», που αντι­στοι­χεί στο θέρος στο βόρειο ημι­σφαί­ριο, όπου κατοι­κεί και το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του παγκό­σμιου πλη­θυ­σμού, «ήταν μακράν η θερ­μό­τε­ρη που έχει ποτέ κατα­γρα­φεί στον κόσμο, με μέση παγκό­σμια θερ­μο­κρα­σί­ας 16,77 ° C», ανα­κοί­νω­σε το παρα­τη­ρη­τή­ριο Copernicus.

Αντι­στοι­χεί σε αύξη­ση κατά 0,66 ° C σε σχέ­ση με τις μέσες θερ­μο­κρα­σί­ες της περιό­δου 1991–2020, η οποία χαρα­κτη­ρί­σθη­κε από την άνο­δο των μέσων θερ­μο­κρα­σιών εξαι­τί­ας της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής που προ­κα­λεί­ται από τις ανθρώ­πι­νες δρα­στη­ριό­τη­τες. Οι θερ­μο­κρα­σί­ες ήταν πολύ υψη­λό­τε­ρες ‑κατά δύο τρί­τα- σε σχέ­ση με το προη­γού­με­νο ρεκόρ του 2019.

«Η κλι­μα­τι­κή κατάρ­ρευ­ση έχει ξεκι­νή­σει», δηλώ­νει σε ανα­κοί­νω­σή του ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκουτέρες.

Ο Ιού­λιος ήταν ο θερ­μό­τε­ρος μήνας που έχει ποτέ κατα­γρα­φεί, ο Αύγου­στος 2023 είναι ο δεύ­τε­ρος θερ­μό­τε­ρος, διευ­κρι­νί­ζει το παρα­τη­ρη­τή­ριο Copernicus.

Και στο επί­πε­δο των οκτώ πρώ­των μηνών του έτους, η μέση θερ­μο­κρα­σία του πλα­νή­τη είναι μόνο κατά 0,01 ° C κάτω του 2016, της θερ­μό­τε­ρης χρο­νιάς που έχει ποτέ καταγραφεί.

Αλλά το ρεκόρ αυτό δεν κρέ­με­ται πια παρά από μία κλω­στή, με δεδο­μέ­νες τις προ­γνώ­σεις και την δυνα­μι­κή επι­στρο­φή στον Ειρη­νι­κό Ωκε­α­νό του κλι­μα­τι­κού φαι­νο­μέ­νου El Niño, που απο­τε­λεί συνώ­νυ­μο της επι­πλέ­ον υπερθέρμανσης.

Και «με δεδο­μέ­νη την υπερ­βο­λι­κή άνο­δο της θερ­μο­κρα­σί­ας της επι­φά­νειας των ωκε­α­νών, είναι πιθα­νόν ότι το 2023 θα γίνει η θερ­μό­τε­ρη χρο­νιά που έχει γνω­ρί­σει η ανθρω­πό­τη­τα», δήλω­σε η Σαμάν­θα Μπέρ­τζες, η υπο­διευ­θύ­ντρια της υπη­ρε­σί­ας για την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή του Copernicus.

Η βάση δεδο­μέ­νων του Copernicus ανα­τρέ­χει μέχρι το 1940, αλλά υπάρ­χει η δυνα­τό­τη­τα σύγκρι­σης με το κλί­μα των περα­σμέ­νων χιλιε­τιών στον πλα­νή­τη, όπως έχει κατα­γρα­φεί με βάση την επο­χια­κή κυκλι­κή ανά­πτυ­ξη του κορ­μού των δέν­δρων και τα δείγ­μα­τα (καρό­τα) πάγου (ice core) που εξά­γο­νται από τους παγε­τώ­νες για να απο­τυ­πω­θεί η κλι­μα­τι­κή εξέ­λι­ξη πριν από την έναρ­ξη των μετρή­σε­ων. Αυτή η συν­θε­τι­κή εικό­να παρου­σιά­σθη­κε στην τελευ­ταία έκθε­ση των ειδι­κών του ΟΗΕ για το Κλί­μα (Δια­κυ­βερ­νη­τι­κή Επι­τρο­πή για την Κλι­μα­τι­κή Αλλα­γή, IPCC, Giec).

Σε αυτήν την βάση, οι τρεις τελευ­ταί­οι μήνες που ζήσα­με είναι οι θερ­μό­τε­ροι εδώ και 120.000 χρό­νια, δηλα­δή από τις απαρ­χές της ιστο­ρί­ας της ανθρω­πό­τη­τας», δηλώ­νει η Σαμάν­θα Μπέρτζες.

Η υπερθέρμανση των ωκεανών

Παρά τις τρεις δια­δο­χι­κές χρο­νιές του φαι­νο­μέ­νου La Niña (του αντί­στρο­φου του El Niño), που έκρυ­ψε μερι­κώς την υπερ­θέρ­μαν­ση του πλα­νή­τη, οι χρο­νιές 2015–2022 ήταν ήδη οι θερ­μό­τε­ρες που είχαν ποτέ καταγραφεί.

Η υπερ­θέρ­μαν­ση των θαλασ­σών του πλα­νή­τη, που συνε­χί­ζουν να απορ­ρο­φούν το 90% της υπερ­βάλ­λου­σας θερ­μό­τη­τας που προ­κα­λεί η ανθρώ­πι­νη δρα­στη­ριό­τη­τα από την έναρ­ξη της βιο­μη­χα­νι­κής επο­χής, παί­ζει σημα­ντι­κό ρόλο στο φαινόμενο.

Από τον Απρί­λιο, η μέση θερ­μο­κρα­σία της επι­φά­νειας των θαλασ­σών εξε­λίσ­σε­ται σε πρω­το­φα­νή επί­πε­δα υψη­λών θερμοκρασιών.

«Από τις 31 Ιου­λί­ου μέχρι τις 31 Αυγού­στου», ξεπερ­νού­σε κάθε μέρα το προη­γού­με­νο ρεκόρ του Μαρ­τί­ου 2016», σημειώ­νει το ευρω­παϊ­κό παρα­τη­ρη­τή­ριο, φθά­νο­ντας το συμ­βο­λι­κό όριο των 21 ° C, σημα­ντι­κά υψη­λό­τε­ρο όλων των κατα­γρα­φών που έχουν γίνει ποτέ.

«Η υπερ­θέρ­μαν­ση των ωκε­α­νών προ­κα­λεί την υπερ­θέρ­μαν­ση της ατμό­σφαι­ρας και αύξη­ση της υγρα­σί­ας, πράγ­μα που προ­κα­λεί εντο­νό­τε­ρες βρο­χο­πτώ­σεις και αύξη­ση της δια­θέ­σι­μης ενέρ­γειας για τους τρο­πι­κούς κυκλώ­νες», επι­ση­μαί­νει η Σαμάν­θα Μπέρτζες.

Η υπερ­θέρ­μαν­ση επη­ρε­ά­ζει επί­σης την βιο­ποι­κι­λό­τη­τα: «μειώ­νει τις θρε­πτι­κές ουσί­ες και το οξυ­γό­νο στους ωκε­α­νούς», πράγ­μα που απει­λεί την ζωή της πανί­δας και της χλω­ρί­δας, λέει η επι­στή­μο­νας του Copernicus, που ανα­φέ­ρε­ται στην λεύ­καν­ση των κοραλ­λιών, τον πολ­λα­πλα­σια­σμό των επι­ζή­μιων αλγών ή την εν δυνά­μει κατάρ­ρευ­ση των κύκλων ανα­πα­ρα­γω­γής των ειδών.

«Οι θερ­μο­κρα­σί­ες θα συνε­χί­σουν να αυξά­νο­νται όσο δεν κλεί­νου­με την βρύ­ση των εκπο­μπών» που προ­έρ­χο­νται από την καύ­ση του άνθρα­κα, του πετρε­λαί­ου και του φυσι­κού αερί­ου, υπεν­θυ­μί­ζει η Σαμάν­θα Μπέρ­τζες τρεις μήνες πριν από την COP28 στο Ντουμπάι.

Στό­χος της διά­σκε­ψης αυτής των Ηνω­μέ­νων Εθνών για το Κλί­μα είναι να επι­στρέ­ψει η ανθρω­πό­τη­τα στην τρο­χιά της συμ­φω­νί­ας του Παρι­σιού: περιο­ρι­σμός της αύξη­σης της θερ­μο­κρα­σί­ας κάτω των +2 ° C και, ει δυνα­τόν, στον + 1,5 ° C σε σχέ­ση με την προ­βιο­μη­χα­νι­κή επο­χή. Μία σφο­δρή μάχη για το τέλος των ορυ­κτών καυ­σί­μων ανα­μέ­νε­ται να εκτυ­λι­χθεί στο Ντουμπάι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο