Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως «κανονικότητα» να βρίσκεται κάθε τόσο ο λαός στο έλεος των καιρικών φαινομένων

«Ανο­χύ­ρω­τες πόλεις και ανυ­πε­ρά­σπι­στος λαός απέ­να­ντι σ’ ένα σάπιο και εχθρι­κό κρά­τος που δεν θέλει και δεν μπο­ρεί να πάρει ακό­μη και τα στοι­χειώ­δη μέτρα προ­στα­σί­ας απ’ τα φυσι­κά φαι­νό­με­να. Αυτό είναι το συμπέ­ρα­σμα που προ­κύ­πτει και απ’ αυτήν την κακο­και­ρία που έχει στοι­χί­σει μέχρι στιγ­μής 2 ανθρώ­πι­νες ζωές, 4 αγνο­ού­με­νους, κατε­στραμ­μέ­νες υπο­δο­μές, πλημ­μυ­ρι­σμέ­να σπί­τια, μαγα­ζιά, καλ­λιέρ­γειες, αυτο­κί­νη­τα κ.ο.κ» τονί­ζει το ΚΚΕ σε ανα­κοί­νω­σή του «για τα προ­βλή­μα­τα από την κακο­και­ρία σε όλη τη χώρα».

«Η στά­ση της κυβέρ­νη­σης, των περι­φε­ρεια­κών και δημο­τι­κών αρχών, που απο­δί­δουν τις συνέ­πειες στην έντα­ση του φαι­νο­μέ­νου, είναι για μια ακό­μη φορά το “βολι­κό” άλλο­θι για τη δια­χρο­νι­κή ανυ­παρ­ξία σύγ­χρο­νων αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων και άλλων κρί­σι­μων υπο­δο­μών και δικτύ­ων, για την άναρ­χη δόμη­ση, για τη μη λήψη ακό­μη και στοι­χειω­δών μέτρων, όπως ο καθα­ρι­σμός ρεμά­των και φρε­α­τί­ων, απ’ τη στιγ­μή μάλι­στα που έγκαι­ρα είχε προ­βλε­φθεί το μέγε­θος της κακο­και­ρί­ας. Ιδιαί­τε­ρα για ορι­σμέ­νες περιο­χές, όπως της Μαγνη­σί­ας και της Βόρειας Εύβοιας, που κάη­καν πρό­σφα­τα, ήταν ακό­μη πιο επι­τα­κτι­κή αυτή η ανά­γκη κι άρα ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη η ευθύνη.

Ας σκε­φτεί κανείς ποια θα είναι τα απο­τε­λέ­σμα­τα εάν ένα παρό­μοιο φαι­νό­με­νο πλή­ξει την ‑απο­ψι­λω­μέ­νη από δάση- Αττι­κή, όπου σύμ­φω­να με επί­ση­μες καταγ­γε­λί­ες δεν έχει καθα­ρι­στεί κανέ­να ρέμα σε Δυτι­κή και Ανα­το­λι­κή Αττι­κή, ενώ τα όποια αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα προ­χω­ρά­νε με το σταγονόμετρο.

Η απά­ντη­ση της κυβέρ­νη­σης και του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού σε όλα τα παρα­πά­νω ήταν ακρι­βώς η ίδια, όπως και στην περί­πτω­ση των πυρ­κα­γιών, “τρέξ­τε να σωθεί­τε” ή “μεί­νε­τε στα σπί­τια σας”» επι­ση­μαί­νει η ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ.

«Δεν είναι “μονό­δρο­μος” να και­γό­μα­στε το καλο­καί­ρι και να πνι­γό­μα­στε τον υπό­λοι­πο χρό­νο, δεν μπο­ρεί να γίνει απο­δε­κτό ως “κανο­νι­κό­τη­τα” να βρί­σκε­ται κάθε τόσο ο λαός στο έλε­ος των και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων, όπως θέλουν να μας πεί­σουν η κυβέρ­νη­ση και τα διά­φο­ρα παπα­γα­λά­κια. Υπάρ­χουν όλες οι επι­στη­μο­νι­κές και τεχνο­λο­γι­κές δυνα­τό­τη­τες έγκαι­ρης πρό­βλε­ψης, αλλά και προ­στα­σί­ας του λαού. Το πρό­βλη­μα είναι η δια­χρο­νι­κή πολι­τι­κή της σημε­ρι­νής κυβέρ­νη­σης και όλων των προη­γού­με­νων, των περι­φε­ρεια­κών και δημο­τι­κών αρχών, που αντι­με­τω­πί­ζουν την ανα­γκαία αντι­πλημ­μυ­ρι­κή και αντι­πυ­ρι­κή προ­στα­σία ως “περιτ­τό κόστος”, ενώ την ίδια ώρα ιεραρ­χού­νται έργα που απο­φέ­ρουν κέρ­δη στο κεφά­λαιο. Είναι οι κατευ­θύν­σεις της ΕΕ, που δεν θεω­ρεί “επι­λέ­ξι­μες” τέτοιες δαπά­νες. Είναι το αστι­κό κρά­τος που υπη­ρε­τεί μόνο το κέρ­δος και ως εκ τού­του δεν θέλει και δεν μπο­ρεί να εφαρ­μό­σει έναν ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχε­δια­σμό στην πολε­ο­δό­μη­ση, τη χωρο­τα­ξία, την πολι­τι­κή προ­στα­σία που να υπη­ρε­τεί πραγ­μα­τι­κά τις σύγ­χρο­νες λαϊ­κές ανά­γκες» υπο­γραμ­μί­ζει η ανα­κοί­νω­ση του κόμ­μα­τος και καταλήγει:

«Το ΚΚΕ απαι­τεί από την κυβέρ­νη­ση και όλες τις περι­φε­ρεια­κές και δημο­τι­κές αρχές να πάρουν εδώ και τώρα όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για την προ­στα­σία της ζωής και της περιου­σί­ας του λαού, τη στή­ρι­ξη των πλη­γέ­ντων σε στέ­γα­ση, δια­τρο­φή κ.ά, την απο­κα­τά­στα­ση των δικτύ­ων ύδρευ­σης και ηλε­κτρι­σμού, την πλή­ρη απο­ζη­μί­ω­ση για τις κατα­στρο­φές που υπέστησαν».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο