Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Darknet: Στα άδυτα του ψηφιακού (υπo-) κόσμου

Δυο πρό­σφα­τες υπο­θέ­σεις παι­δε­ρα­στί­ας στη Γερ­μα­νία επα­νέ­φε­ραν στο προ­σκή­νιο το ρόλο του λεγό­με­νου darknet. Τα σκο­τει­νά δίκτυα όμως δεν είναι εξ ορι­σμού κάτι κακό.

Στη Γερ­μα­νία γρά­φτη­κε χθες Τρί­τη ο δικα­στι­κός επί­λο­γος σε μια από τις πιο απο­τρό­παιες υπο­θέ­σεις σεξουα­λι­κής κακο­ποί­η­σης παι­διού που είδαν τα τελευ­ταία χρό­νια τα φώτα της δημο­σιό­τη­τας και η οποία έχει συγκλο­νί­σει τη γερ­μα­νι­κή κοι­νή γνώ­μη. Η μητέ­ρα του σήμε­ρα 10χρονου παι­διού και ο φίλος της, οι οποί­οι όχι μόνον κακο­ποιού­σαν σεξουα­λι­κά επί χρό­νια το παι­δί, αλλά το εξέ­δι­δαν και μέσω του darknet σε παι­δε­ρα­στές, κατα­δι­κά­στη­καν σε 12 χρό­νια κάθειρξη.

Ο ρόλος του «σκο­τει­νού δια­δι­κτύ­ου» ως αγο­ράς σεξουα­λι­κής κακο­ποί­η­σης παι­διών απα­σχο­λεί στην παρού­σα φάση μια ακό­μη υπό­θε­ση. Στο Λίμπουργκ ξεκι­νά η δίκη των δια­χει­ρι­στών του Elysium, της μεγα­λύ­τε­ρης στον κόσμο δια­δι­κτυα­κής πλατ­φόρ­μας παι­δε­ρα­στών που κατά την εξάρ­θρω­σή της μετρού­σε 90.000 ενερ­γά μέλη.

Διασφαλισμένη ανωνυμία

Το darknet είναι ένα απο­κε­ντρω­μέ­νο, ανώ­νυ­μο και μη ελέγ­ξι­μο κομ­μά­τι του ίντερ­νετ. Λει­τουρ­γεί χωρίς κεντρι­κές δομές. Μεμο­νω­μέ­νοι υπο­λο­γι­στές συγκρο­τούν ένα δίκτυο. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα λοι­πόν δεν πρό­κει­ται για ένα, αλλά για περισ­σό­τε­ρα σκο­τει­νά δίκτυα που φυσι­κά δεν μπο­ρούν να εντο­πι­στούν μέσω google. Ένας ακό­μη σκό­πε­λος για τις διω­κτι­κές αρχές έγκει­ται στο ό,τι τα νέα μέλη πρέ­πει να προ­σκλη­θούν ή να γίνουν απο­δε­κτά από ενερ­γούς χρή­στες. Η πλο­ή­γη­ση στα δίκτυα αυτά γίνε­ται μέσω συγκε­κρι­μέ­νων προ­γραμ­μά­των ‑κυρί­ως του λεγό­με­νου Tor- που δια­σφα­λί­ζουν την από­λυ­τη ανω­νυ­μία των χρη­στών, καθι­στώ­ντας σχε­δόν αδύ­να­το τον εντο­πι­σμό τους.

Όπως εξη­γεί μιλώ­ντας προς τη DW ο βρε­τα­νός συγ­γρα­φέ­ας Τζέι­μι Μπάρ­τλετ, ο οποί­ος έχει ασχο­λη­θεί εντα­τι­κά με το darknet: «Ως επί το πλεί­στον το darknet χρη­σι­μο­ποιεί­ται για το εμπό­ριο ναρ­κω­τι­κών. Δεκά­δες ή και εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες αγο­ρα­πω­λη­σί­ες πραγ­μα­το­ποιού­νται έτσι κάθε χρό­νο. Οι πλη­ρω­μές γίνο­νται με το ψηφια­κό bitcoin. Τα ‘προ­ϊ­ό­ντα’ απο­στέλ­λο­νται στο σπί­τι, όπως συμ­βαί­νει και με την Amazon ή το Ebay. Η μόνη δια­φο­ρά είναι ότι όλα γίνο­νται εδώ υπό το καθε­στώς της ανωνυμίας».

Τα σκο­τει­νά δίκτυα προ­σφέ­ρουν επί­σης κάθε λογής όπλα και οπλι­κά συστή­μα­τα, ακό­μη και ιούς για κυβερ­νο­ε­πι­θέ­σεις και ψηφια­κούς πολέμους.

Οι έμπει­ροι χρή­στες μοι­ρά­ζο­νται εκεί με νέα μέλη και τις εμπει­ρί­ες τους για το πώς μπο­ρεί να δια­τη­ρή­σει κανείς την ανω­νυ­μία του στο darknet και ποια λάθη πρέ­πει να απο­φεύ­γουν για να μην υπο­πέ­σουν στην αντί­λη­ψη των διω­κτι­κών αρχών.

Ασφαλής χώρος για αντικαθεστωτικούς

Μολο­νό­τι συν­δέ­ε­ται συνή­θως με παρά­νο­μες δρα­στη­ριό­τη­τες, το darknet έχει και μια άκρως θετι­κή πλευ­ρά. Τα δίκτυα αυτά προ­σφέ­ρουν έναν ασφα­λή χώρο και σε όλους εκεί­νους που δεν μπο­ρούν να επι­κοι­νω­νή­σουν ελεύ­θε­ρα. Για παρά­δειγ­μα σε χώρες όπου δεν προ­στα­τεύ­ε­ται η ελευ­θε­ρία της έκφρασης.

Όπως σχο­λιά­ζει ο γερ­μα­νός εισαγ­γε­λέ­ας Γκέ­οργκ Ούν­γκε­φουκ, εκπρό­σω­πος Τύπου της Κεντρι­κής Υπη­ρε­σί­ας για την Κατα­πο­λέ­μη­ση του Ηλε­κτρο­νι­κού Εγκλή­μα­τος, «το darknet έχει να κάνει και με την ελευ­θε­ρία αλλά και τη δυνα­τό­τη­τα να απο­φεύ­γει κανείς την ποι­νι­κή δίω­ξη σε χώρες όπου η ελευ­θε­ρία της έκφρα­σης δεν έχει σημασία».

Σε όλο τον κόσμο αντι­κα­θε­στω­τι­κά κινή­μα­τα χρη­σι­μο­ποιούν για την επι­κοι­νω­νία τους επί­σης το κρυ­πτο­γρα­φη­μέ­νο δίκτυο Tor που δια­σφα­λί­ζει την ανω­νυ­μία των χρη­στών του.

Deutsche Welle / Ματί­ας φον Χάιν / Κώστας Συμεωνίδης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο