Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Der Spiegel: Σύμπνοια Μακρόν με την κινεζική προπαγάνδα

Έπει­τα από την επί­σκε­ψή του στην Κίνα, ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος Εμμα­νου­έλ Μακρόν επι­κρί­θη­κε εντό­νως για την τοπο­θέ­τη­σή του ανα­φο­ρι­κά με το ζήτη­μα της Ταϊ­βάν. «Ο Μακρόν δήλω­σε ότι η Ευρώ­πη πρέ­πει να ακο­λου­θή­σει τον δικό της δρό­μο, ανε­ξάρ­τη­τα από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες και να μην ανα­μει­χθεί στη σύγκρου­ση για την Ταϊ­βάν, μιλώ­ντας σαν μαριο­νέ­τα της κινε­ζι­κής προ­πα­γάν­δας», σχο­λιά­ζει καυ­στι­κά το περιο­δι­κό Spiegel. «Η κινε­ζι­κή κυβέρ­νη­ση δύσκο­λα θα μπο­ρού­σε να το θέσει πιο κομ­ψά. Η διαί­ρε­ση της Ευρώ­πης και των Η.Π.Α. απο­τε­λεί στό­χο της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής της Κίνας εδώ και χρό­νια. Πριν από τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία, ο Μακρόν χαρα­κτή­ρι­σε το ΝΑΤΟ ως “εγκε­φα­λι­κά νεκρό”, κάτι που απο­δεί­χθη­κε απο­λύ­τως λαν­θα­σμέ­νη εκτί­μη­ση. Τώρα, σχε­δόν ενερ­γεί ο ίδιος σαν “εγκε­φα­λι­κά νεκρός” στην πολι­τι­κή του απέ­να­ντι στην Κίνα».

Το γερ­μα­νι­κό μέσο τονί­ζει ακό­μη πως «για ακό­μη μια φορά, ας ειπω­θεί το ακό­λου­θο προ­κει­μέ­νου να γίνει ξεκά­θα­ρο στον Μακρόν: η Ταϊ­βάν είναι εξαι­ρε­τι­κά σημα­ντι­κή για την Ευρώ­πη. Εάν η Κίνα εισβά­λει στο νησί, δεν μπο­ρού­με να μεί­νου­με αμέ­το­χοι και να παρα­κο­λου­θού­με σαν να πρό­κει­ται για μια μακρι­νή σύγκρου­ση κάπου στην Ασία. Η Κίνα και οι Η.Π.Α. θα βρε­θούν τότε αντι­μέ­τω­πες, σε έναν πόλε­μο μετα­ξύ δύο πυρη­νι­κών δυνά­με­ων. Και, από οικο­νο­μι­κής άπο­ψης, μια κινε­ζι­κή επί­θε­ση θα απο­τε­λού­σε κατα­στρο­φή, με ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρες επι­πτώ­σεις από τη ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρανία».

Από την πλευ­ρά της, πάντως, η Handelsblatt υιο­θε­τεί μία πιο μετριο­πα­θή στά­ση, ανα­φέ­ρο­ντας πως «αξί­ζει να ρίξει κανείς μια πιο απο­στα­σιο­ποι­η­μέ­νη ματιά στη δια­μά­χη. Αναμ­φί­βο­λα, η επι­λο­γή λέξε­ων του Μακρόν ήταν κακή και η χρο­νι­κή συγκυ­ρία απο­τε­λεί ένα σφάλ­μα από τη σκο­πιά της εξω­τε­ρι­κής του πολι­τι­κής. Στην ουσία, ωστό­σο, ο Μακρόν δεν είπε τίπο­τα και­νούρ­γιο με την έκκλη­σή του για μια “στρα­τη­γι­κή αυτο­νο­μία” των Ευρω­παί­ων. […] Ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος δεν ζητά μια ισο­με­ρή απο­μά­κρυν­ση από την Ουά­σινγ­κτον και το Πεκί­νο ή την από­σχι­ση από τις Η.Π.Α. — κάτι που, παρε­μπι­πτό­ντως, τον δια­φο­ρο­ποιεί από τις πολι­τι­κές δυνά­μεις στο αρι­στε­ρό και δεξιό περι­θώ­ριο της γαλ­λι­κής πολι­τι­κής. Στις πρό­σφα­τες δηλώ­σεις του, ο Μακρόν δεν ανα­κοί­νω­σε καμία αλλα­γή στη θέση αυτή. Ωστό­σο, δεν είχε διπλω­μα­τι­κό τακτ στις δια­τυ­πώ­σεις του, ιδί­ως όσον αφο­ρά τη χρο­νι­κή στιγ­μή της τοπο­θέ­τη­σής του.

Τέλος, ο Μακρόν δήλω­σε ότι η Ευρώ­πη δεν πρέ­πει να ευθυ­γραμ­μί­ζει τις προ­τε­ραιό­τη­τές της “με την ατζέ­ντα των άλλων” — ακό­μη και σε “κρί­σεις που δεν είναι δικές μας”. Δεδο­μέ­νης της αμε­ρι­κα­νι­κής υπο­στή­ρι­ξης που λαμ­βά­νει η Ευρώ­πη στον πόλε­μο της Ουκρα­νί­ας, τα σχό­λια αυτά ήταν κάτι παρα­πά­νω από αναί­σθη­τα», κατα­λή­γει η οικο­νο­μι­κή εφημερίδα.

Πηγή: Deutsche Wellehttps://ekdoseis-atexnos.gr/book/%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%ac-%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%b9%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%bf%cf%85-%ce%bc%cf%8c%cf%84%cf%84%ce%b1/

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο