Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η τελετή λήξης του 7ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Ποίησης και Διηγήματος «Δημήτριος Βικέλας» στη Βέροια

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας, η τελετή βραβεύσεων του 7ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Ποίησης και Διηγήματος «Δημήτριος Βικέλας», ο οποίος πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Βέροιας και της ΕΡΤ3. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Π.Α.) Δήμου Βέροιας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Ημαθίας και η Οργανωτική Επιτροπή του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν οι: Γιώργος Σοφιανίδης αντιδήμαρχος Παιδείας και πρόεδρος της ΚΕΠΑ, Νίκος Μαυροκεφαλίδης πρόεδρος ΔΗΠΕΘΕ δημοτικός σύμβουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρήστος Κούτρας και Νίκος Μπέκης. Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αλέκος Μόσχος, ο Πασχάλης Θεοτοκίδης αναπληρωτής προϊστάμενος Β’θμιας Εκπαίδευσης, Αναστασία Καρακώστα υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων Β’θμιας κ.α.

Στην εκδήλωση παρόντα από τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν:

Αντώνης Φωστιέρης, ποιητής

Μιχάλης Γκανάς, ποιητής

Παντελής Τσαλουχίδης, φιλόλογος, κριτικός λογοτεχνίας, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας

Να σημειώσουμε ότι ο διαγωνισμός , που έγινε θεσμός πλέον από τους σημαντικότερους στην Ελλάδα ξεπέρασε τις 360 συμμετοχές από όλη σχεδόν την Ελλάδα, την Κύπρο και χώρες του εξωτερικού (Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Σουηδία, Νορβηγία).

Στους συγκεντρωμένους μίλησε η Ευγενία Καβαλάρη πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων ν. Ημαθίας η οποία τόνισε : «…Πιστεύουμε πως πυρήνας του Πολιτισμού σε κάθε εποχή είναι η Τέχνη. Ψηλαφεί απαντήσεις σε αγωνιώδη ερωτήματα. Πιστεύουμε πως η Λογοτεχνία είναι ίσως η ναυαρχίδα της Τέχνης. Είναι μέσος έκφρασης αισθητικών αναζητήσεων, ιδεολογικών παραμέτρων και κοινωνικών ευαισθησιών χτίζει γέφυρες ανάμεσα στον κόσμο εδραιώνοντας μια διαδραστική σχέση δημιουργικής ανατροφοδότησης . Η Λογοτεχνία διαπηδά στα εδάφη άλλων τεχνών (θέατρο, κινηματογράφο κ.) με αποτέλεσμα να διαπλατύνεται. Γιατί πιστεύουμε πως κάθε λογοτεχνικό έργο που είναι προϊόν καλλιεργημένης σκέψης και καλοδουλεμένης γλωσσικής έκφρασης είναι συγχρόνως και μια πρόταση άμεση ή έμμεση ή και υπαινικτική να δούμε διαφορετικά ,ότι συνήθως περνά απαρατήρητο μπροστά από τα μάτια μας, ή ό,τι δεν προσπαθήσαμε ποτέ να σκεφτούμε και να το αμφισβητήσουμε. Είναι μια πρόταση απελευθέρωσης του νου μας από τα δεσμά του αυτονόητου και του πνευματικού εφησυχασμού. …Τέλος συνεχίζουμε γιατί πιστεύουμε πως ο κάθε άνθρωπος έχει μέσα του δυνάμεις που για να ελευθερωθούν και να φανερωθούν χρειάζονται κίνητρα, ένας διαγωνισμός είναι ένα κίνητρο. Βέβαια στην προσπάθεια μας αυτή έχουμε στο πλευρό μας και στηρίζουν το έργο μας τα μέλη της κριτικής επιτροπής, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία και τη βοήθεια τους, (και φυσικά και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής) που αφιέρωσαν αρκετό από τον πολύτιμο χρόνο τους για την αξιολόγηση των κειμένων…»

Στον χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Γ. Σοφιανίδης τόνισε: «Ο διαγωνισμός έδειξε ότι ο λόγος ανθίσταται και μάχεται, αυτό είναι το μήνυμα που μας γεμίζει ελπίδα και υποχρεώσεις . Ο διαγωνισμός είναι μία μοναδική ευκαιρία επικοινωνίας με εικόνες , συναισθήματα και προβληματισμούς , στοιχεία που μόνο ο δομημένος λόγος μπορεί να μεταφέρει. Θα είμαστε και για τον 8ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, με σκοπό να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια με την ίδια επιτυχία , να διασφαλιστεί ότι ο διαγωνισμός αποτελεί έναν μόνιμο χώρο αναφοράς για τους εραστές του Λόγου».
2

Τα βραβεία

Ποίηση βραβεία

Τίτλος έργου

Δημιουργός

1ο βραβείο

Τότε

Νάντια Δουλαβέρου

2ο βραβείο

Η τελευταία λέξη

Αθανασία Καραγιάννη

3ο βραβείο

Φρύνη Πραξιτέλει

Ελευθέριος Καβαλιέρος

Ποίηση διακρίσεις

Τίτλος έργου

Δημιουργός

1η διάκριση

Μικροί κυματισμοί

Κατερίνα Καλαϊτζάκη

2η διάκριση

Agenda

Αντιόπη Αθανασιάδου

3η διάκριση

Τα πίσω δωμάτια

Γιώργος Μπερμπέρης

Διήγημα βραβεία

Τίτλος έργου

Δημιουργός

1ο βραβείο

Ο δεύτερος γιος του νυχτοφύλακα και ο Τάπιρος

Νίκος Τακόλας

2ο βραβείο

Τα κοσμητικά επίθετα

Άννα Σπάρταλη

3ο βραβείο

Η τελευταία παγάνα

Γιώργος Βουλγαρίδης

Διήγημα διακρίσεις

Τίτλος έργου

Δημιουργός

1η διάκριση

Η μεγάλη αδελφή

Γεωργία Φωτοπούλου

2η διάκριση

Το χρώμα της άμμου

Ράνια Κανιούρα

3η διάκριση

Ποίος ήτο ο φονεύς του συζύγου;

Θωμάς Μυλωνάς

Το δεύτερος μέρος της εκδήλωσης πλαισίωσε με μοναδικό τρόπο ενθουσιάζοντας το κοινό, με ένα αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση, η κιθαριστική ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας ArtGuitaRistas και το φωνητικό-οργανικό σύνολο «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ»

Σολίστ: Βασιλική Μπαξεβανίδου

ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : Πέτρος Ρίστας

3