Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Kακοκαιρία Daniel: 11 οι νεκροί, 6 οι αγνοούμενοι — Νύχτα αγωνίας στα λασπόνερα

Την ώρα που χωριά και οικι­σι­μοί σε Καρ­δί­τσα, Τρί­κα­λα και Λάρι­σα, παρα­μέ­νουν κάτω από το νερό για τρί­τη συνε­χό­με­νη ημέ­ρα, χωρίς να έχουν προ­σεγ­γι­στεί από καμία αρχή,  οι νεκροί από την κακο­και­ρία Daniel έφθα­σαν τους 11, καθώς εντο­πί­στη­κε η σορός ενός άνδρα στη θαλάσ­σια περιο­χή των Ελλη­νι­κών Εύβοιας, στη θέση Τουρ­κο­νέ­ρι Τηγά­νι. Η σορός ανα­γνω­ρί­στη­κε ως του 77χρονου αγνο­ού­με­νου από την παρα­λία Πάλ­τση Πηλίου.

Έτσι, σύμ­φω­να με τις αρχές οι αγνο­ού­με­νοι είναι 6:

Ένας 42χρονος αγνο­εί­ται στην Αγία Αικα­τε­ρί­νη Βόλου από τις 5 Σεπτέμβρη.

Δύο Αυστρια­κοί (αγνώ­στου ηλι­κί­ας) αγνο­ού­νται στα Ποτι­στι­κά Πηλί­ου από τις 7 Σεπτέμβρη.

Ένας άνδρας δηλώ­θη­κε σήμε­ρα ότι αγνο­εί­ται ανά­με­σα στους οικι­σμούς ‘Αγιος Δημή­τριος και Πέτρινο.

Δύο άτο­μα (μια ηλι­κιω­μέ­νη 85χρονη και ο 65χρονος γιος της), δηλώ­θη­καν σήμε­ρα ότι αγνο­ού­νται στην περιο­χή Μεταμόρφωση.

Νύχτα αγωνίας στα λασπόνερα

Φόβος, αβε­βαιό­τη­τα και από­γνω­ση είναι τα κυρί­αρ­χα συναι­σθή­μα­τα των κατοί­κων της Θεσ­σα­λί­ας που δοκι­μά­ζε­ται με τον πιο οδυ­νη­ρό τρό­πο. Στον δήμο Παλα­μά και σε χωριά, όπως Μετα­μόρ­φω­ση, Βλο­χός, Αστρί­τσα, Μαρα­θέα, Ριζο­βού­νι, Μετα­μόρ­φω­ση, και στην πόλη του Παλα­μά, η κατα­στρο­φή είναι βιβλι­κή. Ανυ­πο­λό­γι­στες οι ζημιές στις υπο­δο­μές, με τους δια­σώ­στες να προ­σπα­θούν με κάθε μέσο να σώσουν εγκλω­βι­σμέ­νους στα λασπόνερα.

Δεν έχει τέλος το δρά­μα για τους κατοί­κους χωριών και της ευρύ­τε­ρης περιο­χής της Καρ­δί­τσας που βιώ­νουν δρα­μα­τι­κές ώρες καθώς η περιο­χή έχει μετα­τρα­πεί σε μια λιμνο­θά­λασ­σα λασπο­βρο­χής, με σπί­τια, επι­χει­ρή­σεις, απο­θή­κες, χωρά­φια να έχουν κατα­στρα­φεί από τις τερά­στιες ποσό­τη­τες νερού. Οι επι­χει­ρή­σεις απε­γκλω­βι­σμού των 200 κατοί­κων που απέ­μει­ναν στον Κοσκι­νά στέ­φθη­καν με επι­τυ­χία χάρη στις τιτά­νιες προ­σπά­θειες των σωστι­κών δυνάμεων.

Ολό­κλη­ρες περιο­χές της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Καρ­δί­τσας έχουν σχε­δόν σβή­σει από τον χάρ­τη. Καθώς τα νερά υπο­χω­ρούν σε ορι­σμέ­να δημο­τι­κά δια­με­ρί­σμα­τα, οι άνθρω­ποι αρχί­ζουν και μετρούν τις πλη­γές τους, οι οποί­ες είναι πολ­λές και θα απαι­τη­θεί αρκε­τός χρό­νος για να επου­λω­θούν. Οι πλημ­μυ­ρο­πα­θείς βρί­σκουν σε δομές της πόλης προ­σω­ρι­νή στέ­γη και φροντίδα.

Ο “κόκ­κι­νος” συνα­γερ­μός παρα­τεί­νε­ται για τις παρα­πο­τά­μιες περιο­χές του Πηνειού καθώς η στάθ­μη του ποτα­μού έχει πλέ­ον ξεπε­ρά­σει τα 10 μέτρα. Σε ορι­σμέ­να σημεία των περιο­χών του Ιππο­κρά­τη, της Φαλά­νης, του Αγί­ου Θωμά και των εργα­τι­κών κατοι­κιών στη Γιάν­νου­λη, το νερό έχει ανέ­βει στο ένα μέτρο. Στις επι­χει­ρή­σεις διά­σω­σης εγκλω­βι­σμέ­νων μετέ­χουν και δεκά­δες εθε­λο­ντές που μαζί με τις υπη­ρε­σί­ες του δήμου Λαρι­σαί­ων, συνε­χί­ζουν να γεμί­σουν τσου­βά­λια με άμμο ως ανα­χώ­μα­τα στα ορμη­τι­κά νερά. Ο τερά­στιος όγκος υδά­των από τον Πηνειό είχε ως απο­τέ­λε­σμα να δια­κο­πεί η κυκλο­φο­ρία στην εθνι­κή Οδό Αθη­νών – Θεσ­σα­λο­νί­κης, από τα όρια του νομού Φθιώ­τι­δας μέχρι την Πιε­ρία και πολ­λές ντα­λί­κες εγκλω­βί­στη­καν στα διό­δια των Μαλγάρων.

Κορυ­φώ­νε­ται η αγω­νία και για τις παρα­πο­τά­μιες συνοι­κί­ες της Λάρι­σας. Το από­γευ­μα ήχη­σε μήνυ­μα από το 112 για εκκέ­νω­ση στο Ομορ­φο­χώ­ρι, ενώ επεί­γου­σα ειδο­ποί­η­ση υπήρ­ξε και για το Ελευ­θέ­ριο. Σε επι­φυ­λα­κή είναι οι κάτοι­κοι σε Κάτω Ραψά­νη, Τέμπη, Ιτέα, Γόν­νους, Μακρυ­χώ­ρι και Ευαγ­γε­λι­σμό. Οι τοπι­κές αρχές δίνουν αγώ­να στο Φράγ­μα Γυρ­τώ­νης για να απο­συμ­φο­ρή­σουν τον ποτα­μό, ωστό­σο ο κίν­δυ­νος για έντο­να πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να είναι μεγά­λος και η νύχτα προ­βλέ­πε­ται δύσκολη.

Μήνυ­μα από το 112 έλα­βαν και οι κάτοι­κοι της περιο­χής Νάμα­τα, προ­κει­μέ­νου να απο­μα­κρυν­θούν από αυτή και να κατευ­θυν­θούν προς τη Λάρι­σα μέσω Γλαύ­κης, λόγω πλημ­μυ­ρι­κών φαινομένων.

Με τις λάσπες παλεύ­ουν οι κάτοι­κοι και σε περιο­χές των Τρι­κά­λων, ενώ παρα­μέ­νει ο φόβος υπερ­χεί­λι­σης του Ληθαί­ου ποτα­μού. Τα φερ­τά υλι­κά που παρα­μέ­νουν στο ποτά­μι και τις όχθες έχουν κάνει την περιο­χή να μοιά­ζει με ισο­πε­δω­μέ­νο τοπίο. Σε από­γνω­ση οι κάτοι­κοι έρχο­νται αντι­μέ­τω­ποι με τερά­στιες κατα­στρο­φές σε καλ­λιέρ­γειες, σπί­τια και κτη­νο­τρο­φι­κές μονάδες.

Υπε­ράν­θρω­πες προ­σπά­θειες να σώσουν ό,τι σώζε­ται μετά τη θεο­μη­νία κατα­βάλ­λουν αδιά­κο­πα οι κάτοι­κοι του Πηλί­ου, που παρα­μέ­νει σε πολ­λές περιο­χές χωρίς ρεύ­μα και νερό αλλά και με σωρεία προ­βλη­μά­των στο οδι­κό δίκτυο. Ζαγο­ρά, Μακρυ­χώ­ρι, Που­ρί, Χορευ­τό είναι πλή­ρως απο­κομ­μέ­να, ενώ ανυ­πο­λό­γι­στες είναι οι κατα­στρο­φές στις υπο­δο­μές σε Μακρι­νί­τσα, Πορ­τα­ριά και Μηλί­να. Με τη συν­δρο­μή του στρα­τού, στή­θη­κε μέσα σε 24 ώρες μια πτυσ­σό­με­νη γέφυ­ρα για να απο­κα­τα­στα­θεί η επι­κοι­νω­νία ανά­με­σα στα χωριά του Πηλίου.

Οι ισχυ­ρές βρο­χο­πτώ­σεις προ­κά­λε­σαν κατο­λι­σθή­σεις σε τμή­μα­τα του οδι­κού δικτύ­ου απο­κό­πτο­ντας ολό­κλη­ρες περιο­χές όπου βρί­σκο­νταν εκα­το­ντά­δες κάτοι­κοι και του­ρί­στες. 58 άνθρω­ποι απε­γκλω­βί­στη­καν από την παρα­λία του Χορευ­τού, σε επι­χεί­ρη­ση που οργά­νω­σε και συντό­νι­σε το Λιμενικό.

Σε ετοι­μό­τη­τα βρί­σκο­νται οι κάτοι­κοι του Στε­φα­νο­βι­κεί­ου και του Ριζο­μύ­λου του δήμου Ρήγα Φεραί­ου στη Μαγνη­σία μετά από μήνυ­μα του 112 που έλα­βαν από την Πολι­τι­κή Προ­στα­σία λόγω των πλημ­μυ­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων στο θεσ­σα­λι­κό κάμπο. Μεγά­λες ποσό­τη­τες νερού από τον πλημ­μυ­ρι­σμέ­νο Πηνειό, κινεί­ται από την πεδιά­δα της Λάρι­σας προς το Στε­φα­νο­βί­κειο και τον Ριζό­μυ­λο και το νερό κατα­λή­γει στη λίμνη Κάρ­λα της οποί­ας το ύψος του νερού ανε­βαί­νει επι­κίν­δυ­να και έχει ως απο­τέ­λε­σμα να πλημ­μυ­ρί­ζει και η νοτιο­α­να­το­λι­κή πλευ­ρά της θεσ­σα­λι­κής πεδιά­δας προς τη Μαγνησία.

Πηγή πλη­ρο­φο­ριών ertnews.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο