Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αφρική: Οι λαοί της πιο πληγωμένης και λεηλατημένης ηπείρου αναζητούν διέξοδο

Του Ελι­σαί­ου ΒΑΓΕΝΑ*

Μια σει­ρά από εξε­λί­ξεις το τελευ­ταίο διά­στη­μα τοπο­θε­τούν τη 2η μεγα­λύ­τε­ρη σε έκτα­ση ήπει­ρο του πλα­νή­τη μας, την Αφρι­κή, στο επί­κε­ντρο της επικαιρότητας.

Ετσι, είδα­με ότι στη Νότια Αφρι­κή πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε η τελευ­ταία Σύνο­δος Κορυ­φής των BRICS (Βρα­ζι­λία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρι­κή), στην Αφρι­κή φέρε­ται να έκα­νε τις τελευ­ταί­ες του δηλώ­σεις ο επί­δο­ξος Ρώσος πρα­ξι­κο­πη­μα­τί­ας Γ. Πρι­γκό­ζιν, επι­κε­φα­λής του μισθο­φο­ρι­κού στρα­τού της «Βάγκνερ», που δρα­στη­ριο­ποιεί­ται στρα­τιω­τι­κά, πολι­τι­κά και οικο­νο­μι­κά σε χώρες της Αφρι­κής, ενώ πρα­ξι­κο­πή­μα­τα ξεσπούν τους τελευ­ταί­ους μήνες σε μια σει­ρά από χώρες της Αφρι­κής, και ο ύπα­τος εκπρό­σω­πος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπο­ρέλ, κάλε­σε τους υπουρ­γούς Αμυ­νας της ΕΕ να ασχο­λη­θούν με τις εξε­λί­ξεις. Ανη­συ­χία για τις εξε­λί­ξεις στην Αφρι­κή εξέ­φρα­σε ακό­μη κι ο Β. Ζελέν­σκι, Πρό­ε­δρος της Ουκρα­νί­ας, θεω­ρώ­ντας ότι η Ρωσία ανοί­γει «μέτω­πα» στην αφρι­κα­νι­κή ήπει­ρο, προ­κει­μέ­νου να απο­σπά­σει την προ­σο­χή από τον πόλε­μο στην Ουκρανία.

Τον τεράστιο πλούτο της Αφρικής «ροκανίζουν» μονοπωλιακά «λιοντάρια» και «ύαινες»

Δεν είναι μυστι­κό ότι η Αφρι­κή, μια ολό­κλη­ρη ήπει­ρος, πλού­σια σε μεταλ­λεύ­μα­τα, πετρέ­λαιο, ορυ­κτό πλού­το (κοβάλ­τιο, χρώ­μιο, μαγ­γά­νιο, χαλ­κό, βωξί­τη, μόλυ­βδο, ψευ­δάρ­γυ­ρο, κασ­σί­τε­ρο, μαρ­μα­ρυ­γία, γρα­φί­τη, σίδη­ρο, τιτά­νιο, αμί­α­ντο κ.ο.κ.) και πολύ­τι­μα μέταλ­λα και λίθους (χρυ­σό, δια­μά­ντια κ.ά.), για δεκα­ε­τί­ες βρέ­θη­κε στο κέντρο της σύγκρου­σης ισχυ­ρών δυνά­με­ων για την εκμε­τάλ­λευ­σή τους.

Μετα­ξύ άλλων, η αφρι­κα­νι­κή ήπει­ρος έχει το 40% των διε­θνών κοι­τα­σμά­των χρυ­σού και το 90% των επι­βε­βαιω­μέ­νων κοι­τα­σμά­των χρω­μί­ου και πλα­τί­νας, αλλά και τερά­στια κοι­τά­σμα­τα κοβαλ­τί­ου, δια­μα­ντιών και ουρα­νί­ου. Δια­θέ­τει επί­σης το 65% των καλ­λιερ­γή­σι­μων και γόνι­μων εδα­φών του πλα­νή­τη. Μεγά­λους υδρο­φό­ρους ορί­ζο­ντες γλυ­κού νερού και μεγά­λη ηλιο­φά­νεια, που προ­κα­λούν το ενδια­φέ­ρον μονο­πω­λί­ων της «πρά­σι­νης» Ενέργειας.

Παρά τον πλού­το της, ο πλη­θυ­σμός της Αφρι­κής, που ανέρ­χε­ται περί­που σε 1,5 δισε­κα­τομ­μύ­ριο ή στο 20% του παγκό­σμιου πλη­θυ­σμού, παρα­μέ­νει σε μεγά­λο βαθ­μό βυθι­σμέ­νος στη φτώ­χεια, στην εξα­θλί­ω­ση, στις ασθέ­νειες, αντι­μέ­τω­πος με την έλλει­ψη ουσια­στι­κών δομών υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης και μόρ­φω­σης. Καθη­με­ρι­νά χιλιά­δες άνθρω­ποι βρί­σκο­νται στο «σταυ­ρο­δρό­μι» μετα­ξύ πείνας/δίψας και θανά­του. Οι άντρες στην Αφρι­κή πεθαί­νουν κατά 8,5 χρό­νια νεό­τε­ροι από ό,τι οι άντρες στις υπό­λοι­πες ηπεί­ρους, ενώ οι γυναί­κες αντί­στοι­χα πεθαί­νουν 11,5 χρό­νια νεό­τε­ρες από τις γυναί­κες των άλλων ηπείρων.

Η ιστο­ρία της ηπεί­ρου είναι ποτι­σμέ­νη με το αίμα και τον ιδρώ­τα των λαών της, κάτω από τη σκλη­ρή εκμε­τάλ­λευ­ση των αποι­κιο­κρα­τι­κών δυνά­με­ων των προη­γού­με­νων αιώ­νων (Βρε­τα­νί­ας, Γαλ­λί­ας, Βελ­γί­ου, Ισπα­νί­ας, Πορ­το­γα­λί­ας, Ιτα­λί­ας, Γερ­μα­νί­ας, Ολλανδίας).

Το αποι­κια­κό σύστη­μα κατέρ­ρευ­σε κάτω από τις νέες συν­θή­κες που δια­μόρ­φω­σαν η Οκτω­βρια­νή Σοσια­λι­στι­κή Επα­νά­στα­ση στη Ρωσία και η νίκη της Σοβιε­τι­κής Ενω­σης στον Β’ Παγκό­σμιο Πόλεμο.

Αυτή η δια­δι­κα­σία, που κρά­τη­σε πολ­λές δεκα­ε­τί­ες έως και το 1990, έχει οδη­γή­σει στην εμφά­νι­ση 55 καπι­τα­λι­στι­κών κρα­τών στα εδά­φη της Αφρι­κής, που έχουν απο­κτή­σει την ανε­ξαρ­τη­σία τους, αλλά, όπως συμ­βαί­νει με όλες τις χώρες, δια­πλέ­κο­νται με τον υπό­λοι­πο καπι­τα­λι­στι­κό κόσμο μέσα από βαθιά ανι­σό­τι­μες σχέ­σεις αλλη­λε­ξάρ­τη­σης στην παγκό­σμια «πυρα­μί­δα» του ιμπε­ρια­λι­στι­κού συστήματος.

Από τη μια, οι πρώ­ην μητρο­πό­λεις δια­τη­ρούν στις περισ­σό­τε­ρες των περι­πτώ­σε­ων οικο­νο­μι­κά, πολι­τι­κά, στρα­τιω­τι­κά και πολι­τι­στι­κά «κανά­λια» δια­τή­ρη­σης της επιρ­ρο­ής τους στις πρώ­ην αποι­κί­ες τους, που απέ­κτη­σαν την ανε­ξαρ­τη­σία τους. Τέτοια κανά­λια είναι π.χ. το «Φρά­γκο της Κεντρι­κής Αφρι­κής», ο ξένος δανει­σμός ή οι στρα­τιω­τι­κές βάσεις και τα ξένα στρα­τεύ­μα­τα στην περιοχή.

Από την άλλη, και οι νέες ανερ­χό­με­νες παγκό­σμιες καπι­τα­λι­στι­κές δυνά­μεις, όπως είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Βρα­ζι­λία, η Νότια Αφρι­κή, με ανά­λο­γα μέσα προ­σπα­θούν να απο­σπά­σουν «κομ­μά­τια» της «πίτας» του ορυ­κτού πλού­του της Αφρι­κής και των αγο­ρών της.

Παρά τον τερά­στιο πλού­το της Αφρι­κής, ο πλη­θυ­σμός παρα­μέ­νει σε μεγά­λο βαθ­μό βυθι­σμέ­νος στη φτώ­χεια, στην εξα­θλί­ω­ση και την πείνα

Ορισμένα στοιχεία γύρω από την κατάσταση

Ορι­σμέ­να οικο­νο­μι­κά στοι­χεία π.χ. από τις εμπο­ρι­κές συναλ­λα­γές των χωρών της Αφρι­κής δεί­χνουν σήμε­ρα αυτήν την πραγματικότητα.

Ετσι, οι εμπο­ρι­κές συναλ­λα­γές των αφρι­κα­νι­κών χωρών με την ΕΕ ήταν της τάξης των 412,2 δισ. δολα­ρί­ων και ακο­λου­θούν: Κίνα (212,8 δισ.), ΗΠΑ (68,2 δισ.) και με μικρό­τε­ρα μερί­δια Ινδία, Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα (ΗΑΕ), Κατάρ, Τουρ­κία, Ρωσία, Σαου­δι­κή Αρα­βία κ.ά. Στις άμε­σες ξένες επεν­δύ­σεις στην αφρι­κα­νι­κή ήπει­ρο προη­γεί­ται η Βρε­τα­νία με 60 δισ. δολά­ρια και ακο­λου­θούν: Ολλαν­δία (54 δισ.), Γαλ­λία (54 δισ.), ΗΠΑ (45 δισ.), Κίνα (44 δισ.), Νότια Αφρι­κή (32 δισ.), Ιτα­λία (29 δισ.), Σιγκα­πού­ρη (24 δισ.), Γερ­μα­νία (15 δισ.), Ινδία (14 δισ.).

Ενας άλλος τρό­πος με τον οποίο οι ισχυ­ρό­τε­ρες καπι­τα­λι­στι­κές δυνά­μεις δυνα­μώ­νουν την επιρ­ροή τους στις αφρι­κα­νι­κές χώρες και βέβαια «ανοί­γουν έτσι δρό­μο» για τις μπίζ­νες των δικών τους μονο­πω­λί­ων είναι αυτός της «χρεο-παγί­δας», που στή­νουν σε βάρος των αφρι­κα­νι­κών λαών, παρα­χω­ρώ­ντας στις χώρες τους δάνεια, με όρους που δεν μπο­ρούν να εξυ­πη­ρε­τη­θούν. Δυτι­κά και κινε­ζι­κά χρη­μα­το­πι­στω­τι­κά ιδρύ­μα­τα κρα­τά­νε στα χέρια τους τα κύρια χρέη των αφρι­κα­νι­κών χωρών, που σύμ­φω­να με τον ΟΗΕ εξα­να­γκά­ζο­νται να δανει­στούν με πολύ ακρι­βό­τε­ρους όρους απ’ ό,τι οι πιο ανε­πτυγ­μέ­νες καπι­τα­λι­στι­κές οικο­νο­μί­ες. Δάνεια που φορ­τώ­νο­νται στις «πλά­τες» των εργα­ζο­μέ­νων και των λαϊ­κών στρω­μά­των των χωρών της Αφρι­κής και από τα οποία πλου­τί­ζουν οι αστι­κές τάξεις τους, θωρα­κί­ζο­ντας την εξου­σία τους. Σε κάποιες μάλι­στα αφρι­κα­νι­κές χώρες οι αστι­κές τάξεις έχουν συγκε­ντρώ­σει ισχυ­ρή δύναμη.

Βεβαί­ως, δεν πρέ­πει να μας δια­φεύ­γει και η σημα­σία της ξένης στρα­τιω­τι­κής παρου­σί­ας στην περιο­χή, που εμφα­νί­ζε­ται με τον έναν ή άλλον τρό­πο και μπο­ρεί ως «κατα­λύ­της» να επι­δρά­σει στις εξε­λί­ξεις. ΗΠΑ, Βρε­τα­νία, Γαλ­λία, Ρωσία, Κίνα, Τουρ­κία, Ινδία, Ιτα­λία, Γερ­μα­νία, ΗΑΕ, Σαου­δι­κή Αρα­βία, Βέλ­γιο, Ισρα­ήλ, Ιαπω­νία δια­θέ­τουν σήμε­ρα μεγά­λες ή μικρό­τε­ρες, επί­ση­μες ή ανε­πί­ση­μες στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις και παρου­σία σε διά­φο­ρες αφρι­κα­νι­κές χώρες.

Σε μια ήπει­ρο όπου ακό­μη τα εθνι­κο­κρα­τι­κά σύνο­ρα των χωρών είναι σε κάποιες περι­πτώ­σεις ακό­μη δυσ­διά­κρι­τα, όπου υπάρ­χουν εδα­φι­κές δια­φο­ρές, ένο­πλες εθνο­τι­κές, θρη­σκευ­τι­κές και φυλε­τι­κές συγκρού­σεις, όπου βρί­θουν τα πρα­ξι­κο­πή­μα­τα και οι μοναρ­χί­ες, κάτι που σημαί­νει ότι στην «πρώ­τη γραμ­μή άμυ­νας» των αστι­κών καθε­στώ­των προ­βάλ­λει η κατα­στο­λή, είναι φανε­ρό πως ξεχω­ρι­στή σημα­σία απο­κτά η αγο­ρά όπλων. Δηλα­δή, τα αστι­κά κρά­τη και οι κυβερ­νή­σεις αυτών των «φτω­χών χωρών», για να δια­τη­ρή­σουν αλώ­βη­τα τα συμ­φέ­ρο­ντα των καπι­τα­λι­στών, ρίχνουν στις πλά­τες των λαών τους νέα δυσβά­στα­χτα οικο­νο­μι­κά βάρη αγο­ρά­ζο­ντας όπλα. Η Ρωσία είναι σήμε­ρα ο μεγα­λύ­τε­ρος έμπο­ρος όπλων στην Αφρι­κή, ενώ ακο­λου­θούν Γαλ­λία, ΗΠΑ και Κίνα.

Τα πραξικοπήματα

Οι τελευ­ταί­ες εξε­λί­ξεις σε μια σει­ρά από χώρες της Αφρι­κής χαρα­κτη­ρί­ζο­νται από τις πρα­ξι­κο­πη­μα­τι­κές ενέρ­γειες. Από τη δεκα­ε­τία του 1960 έχουν γίνει στην Αφρι­κή 214 από­πει­ρες πρα­ξι­κο­πή­μα­τος και ακρι­βώς οι μισές ήταν επι­τυ­χείς. Πάνω από το 90% των αφρι­κα­νι­κών κρα­τών είχαν αυτήν την εμπειρία.

Τα τελευ­ταία 10 χρό­νια είχα­με πρα­ξι­κο­πή­μα­τα σε: Αίγυ­πτο (2013), Μάλι (2020), Τσαντ (2021), Γουι­νέα (2021), Σου­δάν (2021), Μπουρ­κί­να Φάσο (2022), Νίγη­ρα (2023), Γκα­μπόν (2023).

Οσον αφο­ρά «έμμε­σα πρα­ξι­κο­πή­μα­τα», δηλα­δή εκεί όπου η κατα­στο­λή έχει δυνα­μώ­σει, χωρίς να έχουν πάρει προς το παρόν οι στρα­τιω­τι­κοί τη δια­χεί­ρι­ση της αστι­κής εξου­σί­ας, γίνε­ται λόγος για Σομα­λία, Αιθιο­πία, Ουγκά­ντα και Ταν­ζα­νία. Κι ας μη μας δια­φεύ­γει το αντι­λαϊ­κό πολι­τι­κό καθε­στώς που προ­έ­κυ­ψε στη Λιβύη, μετά τη ΝΑΤΟι­κή ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση (2011), που επι­πλέ­ον αλλη­λο­σπα­ράσ­σε­ται από βαθιές εσω­τε­ρι­κές αντιθέσεις.

Σε πολ­λές ανα­λύ­σεις οι εξε­λί­ξεις αυτές συν­δέ­ο­νται με μια υπο­χώ­ρη­ση της ισχύ­ος και της επιρ­ρο­ής της Γαλ­λί­ας στην Αφρι­κή. Ετσι, π.χ., μετά το πρα­ξι­κό­πη­μα στον Νίγη­ρα, οι υπο­στη­ρι­κτές των πρα­ξι­κο­πη­μα­τιών έκα­ψαν γαλ­λι­κές σημαί­ες, ενώ οι νέες αρχές ζήτη­σαν την απο­μά­κρυν­ση των γαλ­λι­κών στρα­τευ­μά­των και του πρέ­σβη. Ο Νίγη­ρας τρο­φο­δο­τού­σε τη Γαλ­λία με το 35% του ουρα­νί­ου που χρειά­ζε­ται για τις ετή­σιες ανά­γκες των πυρη­νι­κών εργο­στα­σί­ων, που παρά­γουν τα 3/4 της ηλε­κτρι­κής της ενέρ­γειας. Για να κατα­λά­βου­με πόσο σημα­ντι­κή θα ήταν για τα γαλ­λι­κά μονο­πώ­λια η στέ­ρη­ση αυτής της πηγής Ενέρ­γειας, αξί­ζει να σημειώ­σου­με ότι η Ρωσία καλύ­πτει ακό­μη και σήμε­ρα, 1,5 χρό­νο από τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία, το 20% των ανα­γκών της Γαλ­λί­ας σε πυρη­νι­κά καύσιμα.

Η ανα­τρο­πή εκλεγ­μέ­νων με αστι­κές εκλο­γές κυβερ­νή­σε­ων και Προ­έ­δρων αξιο­ποιεί­ται από τις δυνά­μεις του ευρω­α­τλα­ντι­σμού και τις συμ­μα­χί­ες τους στην αφρι­κα­νι­κή ήπει­ρο, όπως είναι η Ενω­ση των χωρών της Δυτι­κής Αφρι­κής, με επι­κε­φα­λής τη Νιγη­ρία (σημ. μια από τις ισχυ­ρό­τε­ρες βιο­μη­χα­νι­κές και στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις της σημε­ρι­νής Αφρι­κής) για να δυνα­μώ­σουν την παρέμ­βα­σή τους στην περιο­χή με το πρό­σχη­μα της «απο­κα­τά­στα­σης της δημοκρατίας».

Από την άλλη, οι ανερ­χό­με­νες δυνά­μεις του ιμπε­ρια­λι­στι­κού συστή­μα­τος και οι κατά τόπους απο­λο­γη­τές τους πανη­γυ­ρί­ζουν μιλώ­ντας για «ξύπνη­μα της Αφρι­κής» και «απο­τί­να­ξη της ξένης εξάρτησης».

Μέσα από τις τρέ­χου­σες εξε­λί­ξεις, κάποιες ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυνά­μεις βγαί­νουν αδυ­να­τι­σμέ­νες, ενώ κάποιες άλλες ισχυροποιούνται

Πίσω από τους «φερετζέδες» των απολογητών του ιμπεριαλισμού

Η αλή­θεια είναι, βέβαια, ότι πίσω από αυτές τις πρα­ξι­κο­πη­μα­τι­κές διερ­γα­σί­ες δεν βρί­σκε­ται η πάλη των λαών ενά­ντια στην εκμε­τάλ­λευ­ση, ξένη και ντό­πια, αλλά ενδο­α­στι­κές συγκρού­σεις και μετω­πι­κές συγκρού­σεις ισχυ­ρών ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνά­με­ων για την προ­ώ­θη­ση των δικών τους μονοπωλίων.

Ας δώσου­με ένα παρά­δειγ­μα: Ποιος μπο­ρεί να μας δια­βε­βαιώ­σει ότι το πρα­ξι­κό­πη­μα στον Νίγη­ρα δεν έχει να κάνει με το σχέ­διο ορι­στι­κού εντα­φια­σμού του αγω­γού φυσι­κού αερί­ου από τη Νιγη­ρία προς την Αλγε­ρία, που υπο­χρε­ω­τι­κά θα περ­νού­σε μέσα από το έδα­φος του Νίγη­ρα, τρο­φο­δο­τώ­ντας την Ευρώ­πη με νιγη­ρια­νό φυσι­κό αέριο;

Ούτε, βέβαια, πίσω από την αντί­θε­ση στα πρα­ξι­κο­πή­μα­τα βρί­σκε­ται η αγνή «υπε­ρά­σπι­ση της δημο­κρα­τί­ας». Το ενδια­φέ­ρον των ιμπε­ρια­λι­στών είναι υπο­κρι­τι­κό κι είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι η Γαλ­λία, που τώρα κόπτε­ται για τη δημο­κρα­τία στην περί­πτω­ση του Νίγη­ρα, δεν είχε καμία ουσια­στι­κή αντί­δρα­ση πριν από μερι­κά χρό­νια στο πρα­ξι­κό­πη­μα στο Τσαντ.

Τα πρα­ξι­κο­πή­μα­τα, που παρου­σιά­ζο­νται ως «επα­να­στά­σεις» (σημεί­ω­ση: Εχει κι ο ελλη­νι­κός λαός σχε­τι­κή πεί­ρα), γίνο­νται από τμή­μα­τα του αστι­κού στρα­τού αυτών των χωρών, που σε κάποιες περι­πτώ­σεις πατά­νε πάνω στην αγα­νά­κτη­ση λαϊ­κών στρω­μά­των τόσο για τις συν­θή­κες ζωής τους, όσο και για τις διε­θνείς συμ­μα­χί­ες, που χαρά­ζει η κάθε φορά επι­κρα­τού­σα αστι­κή πολι­τι­κή δύνα­μη. Συμ­μα­χί­ες που διευ­κο­λύ­νουν το ξεζού­μι­σμα του φυσι­κού πλού­του και των λαών. Ωστό­σο, αυτά τα πρα­ξι­κο­πή­μα­τα πατά­νε στο έδα­φος του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος, ενώ συχνά σε αυτά εμπλέ­κο­νται και ξένοι σχε­δια­σμοί. Αλλο­τε πάλι γίνο­νται για να προ­κα­τα­βά­λουν διερ­γα­σί­ες και να χει­ρα­γω­γή­σουν τη λαϊ­κή συνείδηση.

Σε κάθε περί­πτω­ση, αυτές οι εξε­λί­ξεις δεν στη­ρί­ζο­νται σε μεγά­λα λαϊ­κά, ριζο­σπα­στι­κά, επα­να­στα­τι­κά κινή­μα­τα και οργα­νώ­σεις. Το εργα­τι­κό — κομ­μου­νι­στι­κό κίνη­μα, που παγκό­σμια βρί­σκε­ται σε φάση υπο­χώ­ρη­σης, στην Αφρι­κή είναι ακό­μη πιο αδύ­να­το. Χαρα­κτη­ρι­στι­κά, από τις 55 χώρες της Αφρι­κής μόλις στις 5 (Αίγυ­πτο, Αλγε­ρία, Σουα­ζι­λάν­δη, Νότια Αφρι­κή, Σου­δάν) υπάρ­χουν ΚΚ που συμ­με­τέ­χουν στις Διε­θνείς Συνα­ντή­σεις των ΚΚ. Το εργα­τι­κό κίνη­μα συνο­λι­κά στην Αφρι­κή είναι ακό­μη στο σύνο­λο της ηπεί­ρου αδύ­να­το, αφού το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του πλη­θυ­σμού (πάνω από το 60% και σε κάποιες χώρες το 85%) ασχο­λεί­ται ακό­μη στον αγρο­τι­κό τομέα, ενώ στη βιο­μη­χα­νία φέρε­ται να εργά­ζε­ται περί­που το 15% του οικο­νο­μι­κά ενερ­γού πληθυσμού.

Μιλά­με, λοι­πόν, για εξε­λί­ξεις που δεν έχουν στό­χο την απε­λευ­θέ­ρω­ση των εργα­ζο­μέ­νων και των άλλων λαϊ­κών στρω­μά­των από την καπι­τα­λι­στι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση, αλλά για επι­διώ­ξεις προ­ώ­θη­σης σχε­δια­σμών της αστι­κής τάξης (ή τμη­μά­των της) των συγκε­κρι­μέ­νων χωρών, που απο­σκο­πούν στον αστι­κό εκσυγ­χρο­νι­σμό τους, στην αύξη­ση του ρόλου και των κερ­δών των καπι­τα­λι­στών, που φέρ­νουν ανα­τρο­πές στο επί­πε­δο των ντό­πιων «τζα­κιών» και στους ιμπε­ρια­λι­στές «πάτρο­νές» τους.

Μέσα από αυτές τις εξε­λί­ξεις κάποιες ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυνά­μεις βγαί­νουν αδυ­να­τι­σμέ­νες, ενώ κάποιες άλλες ισχυ­ρο­ποιού­νται. Ετσι, π.χ., σύμ­φω­να με διά­φο­ρες εκτι­μή­σεις, από τις εξε­λί­ξεις στον Νίγη­ρα και την υπο­χώ­ρη­ση των γαλ­λι­κών συμ­φε­ρό­ντων δεν ενι­σχύ­ε­ται μόνον το υπό δια­μόρ­φω­ση ευρα­σια­τι­κό ιμπε­ρια­λι­στι­κό μπλοκ (Κίνας — Ρωσί­ας), αλλά και οι ΗΠΑ, όπως φάνη­κε από την επί­σκε­ψη στη χώρα αυτή της Β. Νού­λαντ, υφυ­πουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ, που εξα­σφά­λι­σε από τους πρα­ξι­κο­πη­μα­τί­ες τη συνέ­χι­ση ύπαρ­ξης των 2 αμε­ρι­κα­νι­κών στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων, όπως και τους δεσμούς των ΗΠΑ με ένα από τα ηγε­τι­κά στρα­τιω­τι­κά στε­λέ­χη της χούντας.

Ο «μουντζούρης» στην Ελλάδα

Οπως είναι γνω­στό, μια από τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές στρα­τιω­τι­κές επεμ­βά­σεις στην Αφρι­κή ήταν η επέμ­βα­ση του ΝΑΤΟ, με τις πλά­τες του ΟΗΕ (και της Ρωσί­ας τότε), στη Λιβύη, για την ανα­τρο­πή του καθε­στώ­τος του Καντά­φι στη Λιβύη το 2011.

Η Ελλά­δα τότε, με τη στή­ρι­ξη όλων των άλλων ελλη­νι­κών κομ­μά­των, πλην του ΚΚΕ, στή­ρι­ξαν αυτήν την επέμ­βα­ση, που έχει οδη­γή­σει τη χώρα αυτή σε μεγά­λες περι­πέ­τειες και στο απα­ρά­δε­κτο τουρ­κο-λιβυ­κό σύμ­φω­νο, που αμφι­σβη­τεί τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της Ελλάδας.

Κι όμως, η στή­ρι­ξη της Ελλά­δας και των άλλων κομ­μά­των στη ΝΑΤΟι­κή επέμ­βα­ση στη Λιβύη έγι­νε — όπως πάντα — στο όνο­μα των «συμ­βα­τι­κών υπο­χρε­ώ­σε­ων της χώρας», που δήθεν εξα­σφα­λί­ζουν τα συμ­φέ­ρο­ντα του ελλη­νι­κού λαού. Στην πρά­ξη απο­δεί­χτη­κε ότι συνέ­βη το ακρι­βώς ανάποδο.

Μετα­ξύ των εξε­λί­ξε­ων που ακο­λού­θη­σαν και συν­δέ­ο­νται με τις σημε­ρι­νές εξε­λί­ξεις στην Αφρι­κή είναι η λεγό­με­νη «αμυ­ντι­κή συμ­φω­νία» της Ελλά­δας με τη Γαλ­λία, όπου προ­βλέ­πε­ται η αμοι­βαία στρα­τιω­τι­κή συν­δρο­μή. Η Γαλ­λία, που αντι­με­τω­πί­ζει σήμε­ρα σοβα­ρές δυσκο­λί­ες για να δια­τη­ρή­σει και να ενι­σχύ­σει τις θέσεις στη Δυτι­κή Αφρι­κή και συνο­λι­κό­τε­ρα στην περιο­χή του Σαχέλ, δεν απο­κλεί­ει νέες στρα­τιω­τι­κές επεμ­βά­σεις στην περιο­χή. Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, μετά την ενερ­γή εμπλο­κή της στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία, θα προ­χω­ρή­σει και στην απο­στο­λή ελλη­νι­κών στρα­τευ­μά­των στην Αφρι­κή, σε περί­πτω­ση που κάτι τέτοιο της ζητη­θεί από τη «συμ­μα­χι­κή» Γαλ­λία, στο πλαί­σιο της ελλη­νο-γαλ­λι­κής συμ­φω­νί­ας, της «Ευρω­παϊ­κής Πρω­το­βου­λί­ας Επέμ­βα­σης», ή του ΝΑΤΟ;

Το ΚΚΕ στα­θε­ρά βρί­σκε­ται στο πλευ­ρό των λαών που αγω­νί­ζο­νται ενά­ντια στην εξα­θλί­ω­ση, στη φτώ­χεια, στην ανέ­χεια, όπου τους έχουν οδη­γή­σει ο καπι­τα­λι­στι­κός τρό­πος παρα­γω­γής, η εκμε­τάλ­λευ­ση των λαών και του φυσι­κού πλού­του από τα ντό­πια και ξένα μονο­πώ­λια. Απορ­ρί­πτει τον φαρι­σαϊ­σμό των ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνά­με­ων περί «δημο­κρα­τί­ας» και «αστά­θειας» και αγω­νί­ζε­ται ενά­ντια στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις σε άλλες χώρες, για τον απε­γκλω­βι­σμό της Ελλά­δας από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και ενώ­σεις, όπως είναι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ. Κανέ­νας Ελλη­νας στρα­τιω­τι­κός δεν έχει λόγο να βρί­σκε­ται στα Βαλ­κά­νια, στον Περ­σι­κό ή στην Ουκρα­νία, στη ζώνη του Σαχέλ στην Αφρική.

Οι λαοί πρέπει να σημαδέψουν σωστά!

Την ίδια ώρα, πρέ­πει να σημειώ­σου­με πως όσοι σήμε­ρα σηκώ­νουν τους τόνους και μιλούν για «ξεση­κω­μό» των λαών της Αφρι­κής ενά­ντια στη «νεο­α­ποι­κιο­κρα­τία» του ευρω­α­τλα­ντι­σμού και δεν ντρέ­πο­νται να στη­ρί­ξουν ως λύση για τους λαούς την απλή αντι­κα­τά­στα­ση των «ξένων αφε­ντι­κών» της Αφρι­κής με τις νέες ανερ­χό­με­νες παγκό­σμιες καπι­τα­λι­στι­κές δυνά­μεις, είναι αυτοί που αδυ­να­τούν ή δεν θέλουν να συνει­δη­το­ποι­ή­σουν το γεγο­νός ότι η Αφρι­κή, η πλου­σιό­τε­ρη ήπει­ρος σε φυσι­κούς πόρους, συμ­βαί­νει να έχει τους φτω­χό­τε­ρους και πιο σκλη­ρά εκμε­ταλ­λευό­με­νους εργά­τες, όχι μόνο για­τί για δεκα­ε­τί­ες είναι αντι­κεί­με­νο ξένης εκμε­τάλ­λευ­σης, αλλά και για­τί κου­μά­ντο και εκεί κάνουν οι καπι­τα­λι­στές και οι κυβερ­νή­σεις τους, που κινού­νται με γνώ­μο­να τα καπι­τα­λι­στι­κά κέρ­δη και όχι τις ανά­γκες των λαών.

Να για­τί η δύνα­μη των λαών και στην Αφρι­κή πρέ­πει να στο­χεύ­ει στην απο­τί­να­ξη όχι απλώς του συγκε­κρι­μέ­νου ξένου ή ντό­πιου «αφε­ντι­κού», αλλά κάθε δυνά­στη και εκμε­ταλ­λευ­τή, στην ανα­τρο­πή του ίδιου του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος! Γκρε­μί­ζο­ντας το σύστη­μα της ταξι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης, προ­χω­ρώ­ντας σε μονο­με­ρή δια­γρα­φή των χρε­ών, αξιο­ποιώ­ντας τις πρώ­τες ύλες και όλο το δυνα­μι­κό των χωρών τους, με κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση των μέσων παρα­γω­γής, κεντρι­κό σχε­δια­σμό της οικο­νο­μί­ας, εργα­τι­κό — λαϊ­κό έλεγ­χο, οικο­δο­μώ­ντας τη νέα, σοσια­λι­στι­κή — κομ­μου­νι­στι­κή κοι­νω­νία, μπο­ρούν οι λαοί και στην Αφρι­κή να βρουν τη μόνη και πραγ­μα­τι­κή διέ­ξο­δο από τη βασα­νι­στι­κή κατά­στα­ση που σήμε­ρα βιώνουν.

* Ο Ελι­σαί­ος Βαγε­νάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύ­θυ­νος του Τμή­μα­τος Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ΚΕ.

Ανα­δη­μο­σιεύ­ε­ται από το «Ριζο­σπά­στη»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο