Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΟΥΒΑ: Συνελήφθησαν 17 άτομα που επιχειρούσαν να στρατολογήσουν κουβανούς πολίτες για λογαριασμό της Μόσχας

Δεκα­ε­πτά άτο­μα συνε­λή­φθη­σαν στην Κού­βα ως ύπο­πτα για σχέ­σεις με ένα δίκτυο λαθραί­ας δια­κί­νη­σης ανθρώ­πων, το οποίο επι­χει­ρεί από τη Ρωσία με στό­χο να στρα­το­λο­γή­σει άνδρες για να πολε­μή­σουν στην Ουκρα­νία, ανα­κοί­νω­σε χθες, Πέμ­πτη, το υπουρ­γείο Εσωτερικών.

Με ανα­κοί­νω­σή του, το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Κού­βας έχει απο­κα­λύ­ψει και καταγ­γεί­λει το δίκτυο ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας ότι η Κού­βα έχει στα­θε­ρή θέση κατά των μισθο­φο­ρι­κών δυνά­με­ων και δεν είναι μέρος του πολέ­μου στην Ουκρανία.

Ο αντι­συ­νταγ­μα­τάρ­χης Φρανκ Ερνά­ντες Εστρά­δα, επι­κε­φα­λής της Γενι­κής Διεύ­θυν­σης Εγκλη­μα­το­λο­γι­κών Ερευ­νών του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών της χώρας (Minint), επι­σή­μα­νε σε δηλώ­σεις του ότι μετά από ανα­κρι­τι­κή δια­δι­κα­σία 17 άτο­μα ανα­γνώ­ρι­σαν τη συμ­με­το­χή τους σε επι­χει­ρή­σεις εμπο­ρί­ας ανθρώ­πων για σκο­πούς στρα­τιω­τι­κής στρατολόγησης.

Οι έρευ­νες συνε­χί­ζο­νται με βάση απο­δει­κτι­κά στοι­χεία από τις κατα­θέ­σεις, τα μηνύ­μα­τα αλλά και τα δίκτυα που δημιούρ­γη­σαν αυτά τα άτο­μα, εκ των οποί­ων για τα τρία δια­πι­στώ­θη­κε άμε­ση σύν­δε­ση (δηλα­δή πρω­τα­γω­νι­στι­κός ρόλος) με τον συντο­νι­σμό ομά­δας που επρό­κει­το να εντα­χθεί απευ­θεί­ας στις συγκρού­σεις στην Ουκρανία.

Με βάση εκτε­νές δημο­σί­ευ­μα της εφη­με­ρί­δας «Γκράν­μα» και την ενη­μέ­ρω­ση από τα αρμό­δια στε­λέ­χη του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών, οι υπό­λοι­ποι συλ­λη­φθέ­ντες στρα­το­λο­γή­θη­καν με αντάλ­λαγ­μα υπο­σχέ­σεις για υλι­κά οφέ­λη, όπως πλη­ρω­μές μισθών, έγγρα­φα νομι­μο­ποί­η­σης μετα­νά­στευ­σης, αερο­πο­ρι­κά εισι­τή­ρια και δια­μο­νή σε ξένη χώρα.

Ο Πέδρο Ρομπέρ­το Καμού­σα Χόβα, πατέ­ρας ενός από τους συλ­λη­φθέ­ντες, εξέ­φρα­σε δημό­σια ευγνω­μο­σύ­νη προς το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών που εντό­πι­σε την εμπλο­κή του γιου του και απέ­τρε­ψε τη φυγή του στο εξω­τε­ρι­κό, όπου — όπως τόνι­σε — θα κιν­δύ­νευε η ζωή του και θα γινό­ταν μέρος μιας ξένης στρα­τιω­τι­κής σύγκρου­σης. Πρό­σθε­σε δε ότι άλλος γιος του που έπε­σε θύμα της εξα­πά­τη­σης, στρα­το­λο­γή­θη­κε και βρί­σκε­ται εκτός Κού­βας, χωρίς η οικο­γέ­νειά του να γνω­ρί­ζει τίπο­τα για εκείνον.

Ριζο­σπά­στης.

che vivlio

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο