Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Kοροναϊός: Οι ζωόφιλοι στην Ουχάν έχουν μετατραπεί σε διαρρήκτες…

Ένας 43χρονος στην Ουχάν περι­γρά­φει πώς σκαρ­φά­λω­σε σε σκου­ρια­σμέ­νους σωλή­νες για να φθά­σει στο μπαλ­κό­νι δια­με­ρί­σμα­τος του τρί­του ορό­φου ώστε να μπο­ρέ­σει να εισέλ­θει στο σπί­τι ενός ζεύ­γους μεσηλίκων.

Ο Λάο Μάο όμως δεν ήταν διαρ­ρή­κτης. Ή μάλ­λον ήταν ένας διαρ­ρή­κτης σε απο­στο­λή, να ταϊ­σει τις γάτες του ζεύ­γους που λιμο­κτο­νού­σαν καθώς τα αφε­ντι­κά τους απου­σί­α­ζαν για περισ­σό­τε­ρες από δέκα ημέ­ρες και εξαι­τί­ας του κορο­ναϊ­ού δεν μπο­ρού­σαν να επι­στρέ­ψουν στο σπί­τι τους. Οι ιδιο­κτή­τες τους είχαν αρχι­κά προ­γραμ­μα­τί­σει μια τρι­ή­με­ρη εκδρο­μή στα βόρεια της χώρας.

Ο Μάο βρή­κε τα ζώα εξα­σθε­νη­μέ­να, κάτω από τον κανα­πέ. Πήρε τηλέ­φω­νο τους ιδιο­κτή­τες τους που κατέρ­ρευ­σαν και άρχι­σαν να κλαί­νε βλέ­πο­ντας τα αγα­πη­μέ­να τους κατοι­κί­δια στη βιντεοκλήση.

Οι ιδιο­κτή­τες των ζώων πλη­ρο­φο­ρή­θη­καν από τα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης για την ύπαρ­ξη της “Γριάς Γάτας”, όπως τον απο­κα­λούν οι φίλοι του, και του έστει­λαν μήνυ­μα ζητώ­ντας του βοήθεια.

Η Ουχάν, όπου πιστεύ­ε­ται ότι πρω­το­εμ­φα­νί­στη­κε ο κορο­ναϊ­ός, είναι απο­κλει­σμέ­νη από τις 23 Ιανουα­ρί­ου όταν δεκά­δες εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι σε όλη την Κίνα ξεκί­νη­σαν να ανα­χω­ρούν για τις δια­κο­πές της κινε­ζι­κής Πρωτοχρονιάς.

Ο δήμαρ­χος της Ουχάν είπε σε πρό­σφα­τη συνέ­ντευ­ξη Τύπου ότι πέντε εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι είχαν φύγει από την πόλη για τις διακοπές.

Έως και 50.000 κατοι­κί­δια είχαν μεί­νει μόνα τους στα σπί­τια των ιδιο­κτη­τών τους στην Ουχάν, εκτι­μά ο Λάο Μάο, βασι­ζό­με­νος στον αριθ­μό των ανθρώ­πων που εγκα­τέ­λει­ψαν την πόλη-πρω­τεύ­ου­σα της επαρ­χί­ας Χουμπέι.

“Οι εθε­λο­ντές στην ομά­δα μας, εμού συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου, έχου­με δια­σώ­σει περισ­σό­τε­ρα από 1.000 κατοι­κί­δια από τις 25 Ιανουα­ρί­ου”, είπε ο Λάο Μάο, ο οποί­ος αρνεί­ται να απο­κα­λύ­ψει το πραγ­μα­τι­κό του όνο­μα για­τί δεν θέλει να γνω­ρί­ζει η οικο­γέ­νειά του ότι κυκλο­φο­ρεί στην Ουχάν.

“Το τηλέ­φω­νό μου δεν στα­μα­τά­ει να χτυ­πά­ει αυτές τις ημέ­ρες. Μετά βίας κοι­μά­μαι”, λέει.

Χωρίς κάποια παρέμ­βα­ση τα κατοι­κί­δια θα πεθά­νουν από την πεί­να. Πολ­λοί ιδιο­κτή­τες, είτε σε καρα­ντί­να είτε απο­κλει­σμέ­νοι σε άλλες επαρ­χί­ες και χώρες, έχουν ζητή­σει βοή­θεια από ζωό­φι­λους σαν τον Λάο Μάο μέσα από τα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύωσης.

“Με μια συντη­ρη­τι­κή εκτί­μη­ση υπο­λο­γί­ζω ότι περί­που 5.000 κατοι­κί­δια παρα­μέ­νουν εγκλω­βι­σμέ­να και κιν­δυ­νεύ­ουν να πεθά­νουν από ασι­τία μέσα στις επό­με­νες ημέ­ρες”, εξηγεί.

Τα ζώα σε κάποια τμή­μα­τα της Κίνας κατη­γο­ρή­θη­καν μάλι­στα ότι συμ­βάλ­λουν στην εξά­πλω­ση του ιού.

Ο αριθ­μός των κατοι­κι­δί­ων που εγκα­τα­λεί­φθη­καν αυξή­θη­κε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, σύμ­φω­να με πολ­λές οργα­νώ­σεις για τα δικαιώ­μα­τα των ζώων, ενώ στο Δια­δί­κτυο κυκλο­φο­ρούν φήμες ότι κάποια κατοι­κί­δια θανατώθηκαν.

Στην Σουι­τσάνγκ, μια μικρή κομη­τεία της Ζετσιάνγκ, της επαρ­χί­ας όπου μετά την Χου­μπέι έχει κατα­γρά­ψει τα περισ­σό­τε­ρα κρού­σμα­τα του ιού, οι αρχές ζήτη­σαν την Παρα­σκευή από τους κατοί­κους να κρα­τούν τους σκύ­λους μέσα στα σπί­τια τους. Οι αρχές προει­δο­ποί­η­σαν ότι όσοι σκύ­λοι θα εντο­πί­ζο­νται σε δημό­σιους χώρους θα θανατώνονται.

Πολ­λοί άνθρω­ποι στο Πεκί­νο και την Σαν­γκάη μάλι­στα έσπευ­σαν να προ­μη­θευ­τούν προ­στα­τευ­τι­κές μάσκες για τους σκύ­λους τους λαν­θα­σμέ­να θεω­ρώ­ντας ότι τα κατοι­κί­δια κιν­δυ­νεύ­ουν να μολυν­θούν από τον ιό.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο