Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κίτρινα γιλέκα: Νέες κινητοποιήσεις στο Παρίσι εν μέσω ενδοαστικών ανταγωνισμών

Νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται στο Παρίσι και άλλες πόλεις για αύριο Σάββατο από τα «κίτρινα γιλέκα» και άλλες δυνάμεις, η γαλλική πρωτεύουσα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση συναγερμού και σχεδόν 89.000 αστυνομικοί έχουν… επιστρατευτεί σε όλη την επικράτεια για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών. 

Είναι χαρακτηριστικό πως, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, η γαλλική κυβέρνηση επιστρατεύτει στο Παρίσι τα τεθωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής «VBRG», προκειμένου να διατηρήσει την τάξη απέναντι σε ακροδεξιές ομάδες που ενδεχομένως να επιχειρήσουν εξτρεμιστικές ενέργειες. 

Από πλευρά της, η κυβέρνηση Μακρόν επιχειρεί να διαχειριστεί την κατάσταση και να περιορίσει τους «κραδασμούς» με φόντο και της ενδοαστικής διαπάλης που οξύνεται ενόψει και των ευρωεκλογών. Πριν δύο ημέρες, ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ ανακοίνωσε στη Βουλή ότι οι ανατιμήσεις στα καύσιμα, που θα εφαρμόζονταν την 1η Γενάρη του νέου έτους, δεν θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς. 

Ταυτόχρονα, σε άλλη μια προσπάθεια κατευνασμού των διαδηλώσεων, ο γάλλος πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί σήμερα το βράδυ (21:30 ώρα Ελλάδας) με εξαμελή αντιπροσωπεία των λεγόμενων «ελεύθερων κίτρινων γιλέκων». Από την πλευρά του, έπειτα από την προσωρινή απόσυρση του μέτρου για την αύξηση της τιμής  των καυσίμων, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει προβεί σε κάποια δημόσια δήλωση. 

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων διαφαίνεται και η όξυνση των ενδοαστικών αντιθέσεων σε πολιτικό επίπεδο καθώς, όπως ανακοινώθηκε χθες, βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) και της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (FI) του οπορτουνιστή Ζαν Λικ Μελανσόν πρόκειται να καταθέσουν τη Δευτέρα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φήμες για εμπλοκή ακροδεξιών δυνάμεων («Εθνικός Συναγερμός» της Λεπέν, των «Identitaires», κλπ) στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων».

Αν και τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει αποκλειστικά στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων», δραστηριότητα επιδεικνύουν εργατικά συνδικάτα και ομοσπονδίες που τις τελευταίες ημέρες καλούν τους εργαζόμενους σε αγώνα με ταξικά χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικό είναι το κοινό κάλεσμα οκτώ ομοσπονδιών από σημαντικούς κλάδους που καλεί σε 24ωρη απεργία στις 14 Δεκέμβρη, προτάσσοντας ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς, αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, κλπ. Μεταξύ άλλων το κάλεσμα υπογράφουν οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία που είναι στη δύναμη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), στα Λιμάνια, στην Ενέργεια και την εξορυκτική βιομηχανία, τους Σιδηρόδρομους, το Εμπόριο και τις Υπηρεσίες.