Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μήνυση για τα κάτεργα της FIFA

Ο 21χρονος εργάτης, Ναντίμ Σαριφούλ Αλάμ, από το Μπαγκλαντές, καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα σκληρής εκμετάλλευσης, ενώ εργαζόταν στο Κατάρ, στις εγκαταστάσεις για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022. Ο Αλάμ ζητάει αποζημίωση ύψους 10 χιλιάδων ευρώ για μια συμφωνία, κατά την οποία κλήθηκε να πληρώσει 3.500 ευρώ σε έναν υπεύθυνο προσλήψεων, ενώ κατά την άφιξή του στο Κατάρ του αφαιρέθηκε το διαβατήριο και αναγκάστηκε να εργαστεί για ενάμισι χρόνο υπό απάνθρωπες συνθήκες. Ξεφόρτωνε πλοία που μετέφεραν κατασκευαστικά υλικά και πλήρωνε για τα γεύματά του στο «εργατικό στρατόπεδο», στο οποίο ήταν περιορισμένος, ενώ ακολούθως απολύθηκε και απελάθηκε, έχοντας κερδίσει πολύ λίγα χρήματα ακόμη και για να ξεπληρώσει την αρχική αμοιβή πρόσληψης.

Η μήνυση κατατέθηκε στο Εμπορικό Δικαστήριο της Ζυρίχης, με την υποστήριξη του εργατικού συνδικάτου της Ολλανδίας, που θα πιέσει τη FIFA να μεριμνήσει για τα στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα των εργατών, όπως το δικαίωμα παραίτησης ή αναχώρησης από τη χώρα! Σημειώνεται πως στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές αντίστοιχες καταγγελίες κατά της κυβέρνησης του Κατάρ, η οποία ισχυρίζεται πως προχωρά σε… “εργατικές μεταρρυθμίσεις”. Είναι όμως η πρώτη φορά που μπαίνει στο κάδρο η Παγκόσμια Ομοσπονδία για την αντιμετώπιση των εργατών στα κάτεργα των γηπέδων που κατασκευάζονται για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Η FIFA αρνήθηκε ουσιαστικά να πάρει θέση σχετικά με την καταγγελία, κρύφτηκε πίσω από γενικολογίες, και μάλλον βασίζεται στη μακροχρόνια διαδικασία της εκδίκασης (δεν αναμένεται να βγει απόφαση, προτού περάσει ένας χρόνος) για το κουκούλωμα της υπόθεσης.