Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Pfizer-Moderna: Η προστασία των εμβολίων «εξασθενεί» με τον χρόνο — Ζητούν τρίτη δόση

Οι αμε­ρι­κα­νι­κές εται­ρεί­ες Pfizer και Moderna ανα­κοί­νω­σαν ότι η προ­στα­σία που παρέ­χουν τα αντί­στοι­χα εμβό­λια τους κατά του κορο­νοϊ­ού, μπο­ρεί να εξα­σθε­νή­σει με το πέρα­σμα του χρό­νου. Η γνω­στο­ποί­η­ση αυτή — μάλ­λον όχι τυχαία — έρχε­ται σε μια στιγ­μή που η Υπη­ρε­σία Τρο­φί­μων και Φαρ­μά­κων (FDA) των ΗΠΑ ετοι­μά­ζε­ται να απο­φα­σί­σει κατά πόσο θα εγκρί­νει ένα ευρύ­τε­ρο πρό­γραμ­μα ενι­σχυ­τι­κών-ανα­μνη­στι­κών δόσεων.

Η Pfizer, σύμ­φω­να με τους “Φαϊ­νάν­σιαλ Τάιμς” και το πρα­κτο­ρείο Ρόι­τερς, παρου­σί­α­σε μια μελέ­τη του ιατρι­κού κέντρου Kaiser Permanente της Νότιας Καλι­φόρ­νιας, που δεί­χνει ότι η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του εμβο­λί­ου της τεί­νει να εξα­σθε­νή­σει φυσι­κά όσο περ­νά­ει ο και­ρός, “άσχε­τα με την παραλ­λα­γή του κορο­νοϊ­ού” και όχι ως συνέ­πεια του στε­λέ­χους Δέλτα.

Σύμ­φω­να με την εν λόγω έρευ­να, η ανο­σια­κή προ­στα­σία του εμβο­λί­ου μειώ­νε­ται έξι έως οκτώ μήνες μετά τη δεύ­τε­ρη δόση. Η μεί­ω­ση υπο­λο­γί­στη­κε σε περί­που 6% ανά δίμη­νο μετά τη δεύ­τε­ρη δόση, πέφτο­ντας έτσι από το 96,2% λίγο μετά τον εμβο­λια­σμό, στο 83,7% τέσ­σε­ρις μήνες μετά τη δεύ­τε­ρη δόση. Η εται­ρεία επι­κα­λέ­στη­κε επί­σης στοι­χεία άλλης ισραη­λι­νής μελέ­της, σύμ­φω­να με την οποία η τρί­τη δόση απο­κα­θι­στά την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του εμβο­λί­ου στο 95%.

Από την πλευ­ρά της, η Moderna παρου­σί­α­σε στοι­χεία μεγά­λης κλι­νι­κής δοκι­μής της, σύμ­φω­να με τα οποία η προ­στα­σία του εμβο­λί­ου της εξα­σθε­νεί δια­χρο­νι­κά, πράγ­μα που υπο­στη­ρί­ζει τη χρη­σι­μό­τη­τα μιας έξτρα ενι­σχυ­τι­κής δόσης. Η μελέ­τη βρή­κε μεγα­λύ­τε­ρα ποσο­στά λοι­μώ­ξε­ων Covid-19 μετα­ξύ όσων είχαν εμβο­λια­στεί πρώ­τοι πριν 13 μήνες, σε σύγκρι­ση με όσους εμβο­λιά­στη­καν πριν οκτώ μήνες.

Πάντως μια δεύ­τε­ρη μελέ­τη, σε συνερ­γα­σία με το σύστη­μα υγεί­ας Kaiser Permanente, η οποία συνέ­κρι­νε περί­που 352.000 πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­νους με Moderna, με ανά­λο­γο αριθ­μό μη εμβο­λια­σμέ­νων, βρή­κε ότι το εμβό­λιο της, ακό­μη και εν μέσω εξά­πλω­σης της Δέλ­τα, παρέ­μει­νε απο­τε­λε­σμα­τι­κό κατά 87% ένα­ντι της λοί­μω­ξης Covid-19 και 96% ένα­ντι του κιν­δύ­νου νοσηλείας.

Όπως δήλω­σε ο πρό­ε­δρος της Moderna Στέ­φεν Χόουτζ, «οι πρώ­τοι έξι μήνες (προ­στα­σί­ας) είναι σημα­ντι­κό πράγ­μα, αλλά δεν μπο­ρεί κανείς να ‘ποντά­ρει’ ότι αυτή (η προ­στα­σία) θα παρα­μεί­νει στα­θε­ρή έως ένα χρό­νο ή και παρα­πά­νω». Όπως είπε, «καθώς έρχε­ται το φθι­νό­πω­ρο και ο χει­μώ­νας, ανα­μέ­νου­με ότι η εκτι­μώ­με­νη εξα­σθέ­νη­ση της ανο­σί­ας μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε 600.000 πρό­σθε­τες περι­πτώ­σεις Covid-19», αν και δεν έκα­νε εκτί­μη­ση πόσα από αυτά τα περι­στα­τι­κά μπο­ρεί να είναι σοβα­ρά και θα χρή­ζουν νοση­λεί­ας. Πρό­σθε­σε ότι «οι ενι­σχυ­τι­κές δόσεις θα μειώ­σουν τα περι­στα­τι­κά Covid-19. Επί­σης πιστεύ­ου­με ότι μια τρί­τη δόση έχει την ευκαι­ρία να επε­κτεί­νει σημα­ντι­κά την ανο­σία καθ’ όλο το επό­με­νο έτος».

Το νέο αυτό “αφή­γη­μα” της Moderna έρχε­ται πάντως σε αντί­θε­ση με πρό­σφα­τες μελέ­τες, σύμ­φω­να με τις οποί­ες το εμβό­λιο της παρέ­χει μεγα­λύ­τε­ρης διάρ­κειας προ­στα­σία ένα­ντι εκεί­νου των Pfizer/BioNTech.

Η συμ­βου­λευ­τι­κή επι­τρο­πή της FDA θα συνε­δριά­σει την Παρα­σκευή για να απο­φα­σί­σει αν θα συστή­σει ενι­σχυ­τι­κές δόσεις και σε ποιο τμή­μα του πλη­θυ­σμού, μια από­φα­ση που ανα­μέ­νε­ται με πολύ ενδια­φέ­ρον, αν όχι αγω­νία. Η FDA έχει ήδη εγκρί­νει έξτρα δόσεις εμβο­λί­ων mRNA σε όσους έχουν ασθε­νές ανο­σο­ποι­η­τι­κό σύστη­μα λόγω κάποιας ιατρι­κής αιτίας.

Τόσο η Pfizer όσο και η Moderna έχουν κατα­θέ­σει αιτή­μα­τα για διε­νέρ­γεια τρί­της δόσης. Μέχρι στιγ­μής η επι­στη­μο­νι­κή κοι­νό­τη­τα εμφα­νί­ζε­ται μάλ­λον διστα­κτι­κή να εγκρί­νει το αίτη­μα αυτό, θεω­ρώ­ντας ότι δεν υπάρ­χουν επαρ­κή στοιχεία.

Να σημειω­θεί πάντως πως η συγκε­κρι­μέ­νη εξέ­λι­ξη, ασχέ­τως με το τι θα πει εντέ­λει η επι­στη­μο­νι­κή κοι­νό­τη­τα, έχει προ­κα­λέ­σει προ­βλη­μα­τι­σμό ανα­φο­ρι­κά με τη στά­ση των δύο φαρ­μα­κευ­τι­κών εται­ρειών, οι οποί­ες δέχο­νται επι­κρί­σεις ότι σπεύ­δουν να προ­κα­τα­λά­βουν τα επι­στη­μο­νι­κά δεδο­μέ­να, ώστε να εξα­σφα­λί­σουν επι­πλέ­ον πωλή­σεις εμβο­λί­ων και κατά συνέ­πεια αύξη­ση των κερ­δών τους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο