Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία: «Ψυχροπολεμικού» τύπου στρατηγική συμφωνία αντιμετώπισης της Κίνας

Στρα­τη­γι­κή συμ­φω­νία για την αντι­με­τώ­πι­ση της Κίνας ανα­κοί­νω­σαν οι ΗΠΑ, η Βρε­τα­νία και η Αυστρα­λία που για πρώ­τη φορά θα απο­κτή­σει πυρη­νι­κά υπο­βρύ­χια. Το Πεκί­νο κάνει λόγο για ψυχρο­πο­λε­μι­κή νοοτροπία.

«Η πρώ­τη σημα­ντι­κή πρω­το­βου­λία αυτού του (νέου συμ­φώ­νου που φέρει την ονο­μα­σία) AUKUS, θα είναι η παρά­δο­ση ενός στό­λου πυρη­νο­κί­νη­των υπο­βρυ­χί­ων στην Αυστρα­λία», δήλω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός της Αυστρα­λί­ας Σκοτ Μόρι­σον στην τηλε­διά­σκε­ψη με τον πρω­θυ­πουρ­γό Βρε­τα­νό Μπό­ρις Τζόν­σον και τον Αμε­ρι­κα­νό πρό­ε­δρο Τζο Μπάι­ντεν, ο οποί­ος διορ­γά­νω­σε την τηλε­διά­σκε­ψη αυτή.

«Το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, η Αυστρα­λία και οι ΗΠΑ θα συν­δε­θούν ακό­μη στε­νό­τε­ρα, γεγο­νός που αντι­κα­το­πτρί­ζει το επί­πε­δο εμπι­στο­σύ­νης μετα­ξύ μας και το βάθος της φιλί­ας μας», δήλω­σε ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπό­ρις Τζόνσον.

Έγι­νε γνω­στό πως ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ θα δεχθεί στις 24 Σεπτεμ­βρί­ου στην Ουά­σινγ­κτον τους πρω­θυ­πουρ­γούς της Αυστρα­λί­ας, της Ινδί­ας και της Ιαπω­νί­ας με στό­χο την ανα­βί­ω­ση της λεγό­με­νης Quad, την άτυ­πη τετρα­με­ρή συμ­μα­χία των ΗΠΑ, της Αυστρα­λί­ας, της Ιαπω­νί­ας και της Ινδί­ας, η οποία θεω­ρεί­ται πως έχει συμπη­χθεί για να αντι­με­τω­πι­στεί η αυξα­νό­με­νη ισχύς και επιρ­ροή της Κίνας στην περι­φέ­ρεια Ινδικού-Ειρηνικού.

Το κοι­νό ανα­κοι­νω­θέν για τα πυρη­νι­κά υποβρύχια

«Με βάση την κοι­νή ναυ­τι­κή ιστο­ρία των δημο­κρα­τιών μας, δεσμευό­μα­στε για μια κοι­νή φιλο­δο­ξία να υπο­στη­ρί­ξου­με την Αυστρα­λία στην από­κτη­ση πυρη­νο­κί­νη­των υπο­βρυ­χί­ων» ανα­φέ­ρει το κοι­νό ανα­κοι­νω­θέν των τριών κρατών.

«Η μόνη χώρα με την οποία οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες έχουν μοι­ρα­στεί ποτέ αυτή την τεχνο­λο­γία πυρη­νι­κής πρό­ω­σης είναι με την Μεγά­λη Βρε­τα­νία» από το 1958, δήλω­σε νωρί­τε­ρα ένας ανώ­τε­ρος αξιω­μα­τού­χος του Λευ­κού Οίκου. «Αυτή είναι μια θεμε­λιώ­δης από­φα­ση, θεμε­λιώ­δης. Θα δεσμεύ­σει την Αυστρα­λία, τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες και τη Μεγά­λη Βρε­τα­νία για γενιές».

Ο Τζο Μπάι­ντεν δήλω­σε πως θέλει «να επεν­δύ­σει στη μεγα­λύ­τε­ρη πηγή της δύνα­μης μας, τις συμ­μα­χί­ες μας» και ότι επι­θυ­μεί «αυτές να τις ανα­βαθ­μί­σει για να αντι­με­τω­πί­σουν καλύ­τε­ρα τις απει­λές του σήμε­ρα και του αύριο».

Ακύ­ρω­ση της σύμ­βα­σης Αυστρα­λί­ας — Γαλ­λί­ας για συμ­βα­τι­κά υποβρύχια 

Την ακύ­ρω­ση της γιγα­ντιαί­ας σύμ­βα­σης που σύνα­ψε η Αυστρα­λία το 2016 με τη Γαλ­λία για την προ­μή­θεια συμ­βα­τι­κών υπο­βρυ­χί­ων, προ­τι­μώ­ντας την κατα­σκευή πυρη­νι­κών υπο­βρυ­χί­ων με αμε­ρι­κα­νι­κή και βρε­τα­νι­κή τεχνο­λο­γία, επι­βε­βαί­ω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός της Αυστρα­λί­ας Σκοτ Μόρισον.

«Η από­φα­ση που λάβα­με να μην συνε­χί­σου­με με τα υπο­βρύ­χια κατη­γο­ρί­ας Attack και να το ακο­λου­θή­σου­με άλλο δρό­μο δεν είναι αλλα­γή νοο­τρο­πί­ας, είναι αλλα­γή ανά­γκης», δήλω­σε ο Μόρι­σον, ο οποί­ος ανα­κοί­νω­σε επί­σης την αγο­ρά αμε­ρι­κα­νι­κών πυραύ­λων Tomahawk.

Ενο­χλη­μέ­νη εμφα­νί­ζε­ται η Γαλ­λία. Οι υπουρ­γοί Εξω­τε­ρι­κών και Άμυ­νας της Γαλ­λί­ας ανέ­φε­ραν σε ανα­κοί­νω­σή τους ότι η από­φα­ση της Αυστρα­λί­ας να αθε­τή­σει τη σύμ­βα­ση είναι αντί­θε­τη με το πνεύ­μα συνερ­γα­σί­ας μετα­ξύ των δύο χωρών.

Στο στό­χα­στρο του Παρι­σιού και οι ΗΠΑ καθώς σε ανα­κοί­νω­ση ανα­φέ­ρει πως η από­φα­ση των ΗΠΑ να παρα­με­ρί­σουν τη Γαλ­λία από μια συμ­φω­νία που είχε συνά­ψει με την Αυστρα­λία για την προ­μή­θεια υπο­βρυ­χί­ων δεί­χνει μια έλλει­ψη συνο­χής σε μια στιγ­μή που οι δύο σύμ­μα­χοι αντι­με­τω­πί­ζουν κοι­νές προ­κλή­σεις στην περιο­χή του Ινδο-Ειρηνικού.

Η Γαλ­λία «είναι ένας βασι­κός εταί­ρος» των ΗΠΑ, είπε ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν που υπο­στή­ρι­ξε ότι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες θέλουν «να συνερ­γα­στούν στε­νά με τη Γαλ­λία» σε αυτήν την πολύ μεγά­λης σημα­σί­ας στρα­τη­γι­κή ζώνη.

Για ψυχροπολεμική νοοτροπία μιλάει η Κίνα

Να «απο­τι­νά­ξουν την ψυχρο­πο­λε­μι­κή τους νοο­τρο­πία και την ιδε­ο­λο­γι­κή τους προ­κα­τά­λη­ψη» κάλε­σε τις ΗΠΑ, τη Βρε­τα­νία και την Αυστρα­λία η πρε­σβεία της Κίνας στην Ουά­σινγ­κτον αντι­δρώ­ντας αντέ­δρα­σε στο νέο σύμ­φω­νο που ανα­κοι­νώ­θη­κε χθες.

Ερω­τη­θείς να σχο­λιά­σει, ο εκπρό­σω­πος της κινε­ζι­κής πρε­σβεί­ας Λιου Πεν­γκού είπε ότι οι χώρες «δεν πρέ­πει να οικο­δο­μούν μπλοκ απο­κλει­σμού που στο­χεύ­ουν ή βλά­πτουν τα συμ­φέ­ρο­ντα τρί­των. Συγκε­κρι­μέ­να, πρέ­πει να απο­τι­νά­ξουν την ψυχρο­πο­λε­μι­κή τους νοο­τρο­πία και την ιδε­ο­λο­γι­κή τους προ­κα­τά­λη­ψη», είπε.

Η αντίδραση της Νέας Ζηλανδίας

Η Νέα Ζηλαν­δία θα δια­τη­ρή­σει την απα­γό­ρευ­ση εισό­δου πυρη­νι­κών πλοί­ων στα χωρι­κά της ύδα­τα, καθώς η Αυστρα­λία, στε­νός της σύμ­μα­χος, απο­φά­σι­σε να ανα­πτύ­ξει στό­λο πυρη­νι­κών υπο­βρυ­χί­ων, δήλω­σε σήμε­ρα η πρω­θυ­πουρ­γός Τζα­σί­ντα Άρντερν.

«Η θέση της Νέας Ζηλαν­δί­ας ανα­φο­ρι­κά με την απα­γό­ρευ­ση πυρη­νι­κών πλοί­ων στα ύδα­τά της παρα­μέ­νει αμε­τά­βλη­τη», ανέ­φε­ρε η Άρντερν σε ανα­κοί­νω­σή της.

Γαλλία:«Πισώπλατη μαχαιριά»

Για «πισώ­πλα­τη μαχαι­ριά» από την Αυστρα­λία και για «ωμή» από­φα­ση του προ­έ­δρου των ΗΠΑ Τζο Μπάι­ντεν έκα­νε λόγο από την πλευ­ρά του ο Γάλ­λος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, μιλώ­ντας στον τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό «France Info».

«Είναι πραγ­μα­τι­κά μια πισώ­πλα­τη μαχαι­ριά», είπε. «Αυτή η μονο­με­ρής, ωμή, απρό­βλε­πτη από­φα­ση μοιά­ζει πολύ με ό,τι έκα­νε ο (πρώ­ην πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ντό­ναλντ) Τραμπ», πρό­σθε­σε, λέγο­ντας ότι «αισθά­νε­ται θυμό, μαζί με πολ­λή πικρία».

«Είχα­με οικο­δο­μή­σει με την Αυστρα­λία μια σχέ­ση εμπι­στο­σύ­νης. Η εμπι­στο­σύ­νη αυτή προ­δό­θη­κε», σημεί­ω­σε επί­σης ο Λεντριάν, ο οποί­ος είχε συνά­ψει ο ίδιος αυτό το «συμ­βό­λαιο του αιώ­να» για τα υπο­βρύ­χια με την Αυστρα­λία όταν ήταν υπουρ­γός Άμυνας.

«Σοβα­ρό» γεγο­νός συνι­στά η ακύ­ρω­ση από την Αυστρα­λία του γιγά­ντιου συμ­βο­λαί­ου με τη Γαλ­λία για την παρά­δο­ση συμ­βα­τι­κών υπο­βρυ­χί­ων, αντέ­δρα­σε παράλ­λη­λα η Γαλ­λί­δα υπουρ­γός Άμυ­νας Φλο­ράνς Παρ­λί υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως η Αυστρα­λία αθέ­τη­σε το λόγο της.

«Από γεω­πο­λι­τι­κής άπο­ψης και διε­θνούς πολι­τι­κής, είναι σοβα­ρό», κατήγ­γει­λε σε δηλώ­σεις που έκα­νε στον ραδιο­σταθ­μό RFI η Παρ­λί, η οποία είπε επί­σης ότι δεί­χνει «ξεκά­θα­ρα τον τρό­πο που οι ΗΠΑ αντι­με­τω­πί­ζουν τους συμ­μά­χους τους».

Το Παρί­σι θα προ­σπα­θή­σει να περιο­ρί­σει το οικο­νο­μι­κό πλήγ­μα στον Naval Group από την ακύ­ρω­ση της συμ­φω­νί­ας αυτής από την Αυστρα­λία, σημεί­ω­σε επί­σης η Παρ­λί, η οποία δεν απέ­κλει­σε την διεκ­δί­κη­ση απο­ζη­μί­ω­σης από την Καμπέρα.

902.gr

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο