Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

QuaDream: Νέο ισραηλινό λογισμικό παρακολούθησης δημοσιογράφων και πολιτικών

Νέο ισραη­λι­νό πρό­γραμ­μα κατα­σκο­πεί­ας, παρό­μοιο με το πρό­γραμ­μα Pegasus, έχει χρη­σι­μο­ποι­η­θεί για να στο­χεύ­σει δημο­σιο­γρά­φους και πολι­τι­κούς σε πολ­λές χώρες, σύμ­φω­να με το κανα­δι­κό ερευ­νη­τι­κό εργα­στή­ριο Citizen Lab, ανα­φέ­ρει το AFP .

Το κατα­σκο­πευ­τι­κό λογι­σμι­κό QuaDream δημιουρ­γή­θη­κε από την εται­ρεία QuaDream Ltd, που ιδρύ­θη­κε από έναν πρώ­ην Ισραη­λι­νό στρα­τιω­τι­κό και πρώ­ην μέλος της ισραη­λι­νής εται­ρεί­ας NSO Group, δημιουρ­γού του Pegasus, λέει ο οργα­νι­σμός που ειδι­κεύ­ε­ται σε θέμα­τα ασφά­λειας στον κυβερνοχώρο.

Σύμ­φω­να με το Citizen Lab, του­λά­χι­στον πέντε άτο­μα στο­χο­ποι­ή­θη­καν από το λογι­σμι­κό στη Βόρεια Αμε­ρι­κή, την Κεντρι­κή Ασία, τη Νοτιο­α­να­το­λι­κή Ασία, την Ευρώ­πη και τη Μέση Ανα­το­λή. «Μετα­ξύ των θυμά­των είναι δημο­σιο­γρά­φοι, άτο­μα της πολι­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης και μέλος μιας ΜΚΟ», ανέ­φε­ρε η οργά­νω­ση, προ­σθέ­το­ντας ότι προς το παρόν δεν θα τους κατονόμάσει.

Το θέμα των προ­γραμ­μά­των ιδιω­τι­κής κατα­σκο­πεί­ας ήρθε στο προ­σκή­νιο στη διε­θνή σκη­νή μετά τις απο­κα­λύ­ψεις για το λογι­σμι­κό Pegasus που εξή­γα­γε η εται­ρεία NSO. Τον Ιού­λιο του 2021, μια συντο­νι­σμέ­νη έρευ­να πολυ­μέ­σων απο­κά­λυ­ψε μια λίστα με περισ­σό­τε­ρα από 50.000 ονό­μα­τα ατό­μων που θα μπο­ρού­σαν να είχαν παρα­κο­λου­θη­θεί μέσω του Pegasus. Αυτές οι κατη­γο­ρί­ες έχουν προ­κα­λέ­σει σκάν­δα­λα και μερι­κές φορές νομι­κές δια­δι­κα­σί­ες σε πολ­λές χώρες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της δημιουρ­γί­ας ειδι­κής εξε­τα­στι­κής επι­τρο­πής στο Ευρω­παϊ­κό Κοινοβούλιο.

Το Citizen Lab εξή­γη­σε ότι μόλις εγκα­τα­στα­θεί σε τηλέ­φω­νο ή υπο­λο­γι­στή, το spyware QuaDream μπο­ρεί να κατα­γρά­ψει τον ήχο μιας τηλε­φω­νι­κής κλή­σης, να τρα­βή­ξει φωτο­γρα­φί­ες και να ανα­ζη­τή­σει αρχεία στη συσκευή, όλα αυτά εν αγνοία του χρή­στη. Το λογι­σμι­κό επι­τρέ­πει επί­σης την πρό­σβα­ση σε δεδο­μέ­να που είναι απο­θη­κευ­μέ­να στην πλατ­φόρ­μα προ­σω­πι­κού απο­θη­κευ­τι­κού χώρου cloud και επι­πλέ­ον, περι­λαμ­βά­νει μια λει­τουρ­γία αυτο­κα­τα­στρο­φής για να κρύ­ψει την παρου­σία του όταν δεν χρη­σι­μο­ποιεί­ται πλέον.

Το Citizen Lab εντό­πι­σε δια­κο­μι­στές σε δέκα χώρες που έλα­βαν δεδο­μέ­να από τις συσκευ­ές των θυμά­των, όπως το Ισρα­ήλ, η Σιγκα­πού­ρη, το Μεξι­κό, τα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα και η Βουλγαρία.

Η QuaDream πού­λη­σε αυτό το κατα­σκο­πευ­τι­κό πρό­γραμ­μα σε κυβερ­νή­σεις χωρών όπως η Σιγκα­πού­ρη, η Σαου­δι­κή Αρα­βία, το Μεξι­κό, η Γκά­να, η Ινδο­νη­σία και το Μαρό­κο, ανέ­φε­ρε επί­σης το Citizen Lab.

Πηγή: ertnews.gr μέσω Agerpres.ro

Φωνές κοι­νω­νι­κής αντί­στα­σης στη λογο­τε­χνία της Νότιας Αμε­ρι­κής, της Άννε­κε Ιωαννάτου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο