Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Titan: Κούρσα ενάντια στο χρόνο για τον εντοπισμό του βαθυσκάφους

Πολυ­ε­θνι­κή ομά­δα έρευ­νας και διά­σω­σης ψάχνει για πέμ­πτη ημέ­ρα σήμε­ρα κάθε εκα­το­στό της θάλασ­σας στο σημείο όπου βρί­σκε­ται το ναυά­γιο του Τιτα­νι­κού ανα­ζη­τώ­ντας ένα του­ρι­στι­κό βαθυ­σκά­φος το οποίο αγνο­εί­ται από την Κυρια­κή με πέντε επι­βαί­νο­ντες, καθώς εκτι­μά­ται ότι έχουν οξυ­γό­νο για λίγες ώρες ακόμη.

Το βαθυ­σκά­φος Titan, μήκους 6,7 μέτρων, που ανή­κει στην εται­ρεία OceanGate Expeditions με έδρα τις ΗΠΑ, ξεκί­νη­σε την κάθο­δό του προς το ναυά­γιο του Τιτα­νι­κού στις 08:00 το πρωί της Κυρια­κής (τοπι­κή ώρα, 15:00 ώρα Ελλά­δας). Έχα­σε επα­φή με το πλοίο υπο­στή­ρι­ξης από το οποίο απο­κολ­λή­θη­κε έπει­τα από περί­που μία ώρα και 45 λεπτά, δηλα­δή λίγα λεπτά προ­τού φτά­σει στο διά­ση­μο ναυά­γιο, σε μια απο­μα­κρυ­σμέ­νη περιο­χή του βόρειου Ατλαντικού.

Όταν ξεκί­νη­σε το Titan διέ­θε­τε οξυ­γό­νο για 96 ώρες, σύμ­φω­να με την εται­ρεία, κάτι που σημαί­νει ότι θα τελειώ­σει κάποια στιγ­μή σήμε­ρα το πρωί. Το πόσο θα διαρ­κέ­σει στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα το οξυ­γό­νο εξαρ­τά­ται, σύμ­φω­να με τους ειδι­κούς, από πολ­λούς παρά­γο­ντες, όπως αν το βαθυ­σκά­φος έχει ακό­μη ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα και από το αν οι επι­βά­τες δια­τη­ρούν την ψυχραι­μία τους.

Οι ομά­δες έρευ­νας και οι συγ­γε­νείς των πέντε επι­βαι­νό­ντων ανα­θάρ­ρη­σαν την Τετάρ­τη μετά την ανα­κοί­νω­ση του αμε­ρι­κα­νι­κού λιμε­νι­κού ότι κανα­δι­κά πλοία άκου­σαν ήχους από τον βυθό της θάλασσας.

Το λιμε­νι­κό επε­σή­μα­νε ότι τα τηλε­κα­τευ­θυ­νό­με­να υπο­θα­λάσ­σια οχή­μα­τα έρευ­νας κατευ­θύ­νο­νται προς το σημείο όπου ακού­στη­καν οι ήχοι, χωρίς ωστό­σο προς το παρόν να έχει εντο­πι­στεί το βαθυ­σκά­φος. Εξάλ­λου αξιω­μα­τού­χοι τόνι­σαν ότι οι ήχοι αυτοί ενδε­χο­μέ­νως να μην προ­έρ­χο­νται από το Titan.

«Είναι μια εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λη στιγ­μή για τις οικο­γέ­νειες των μελών του πλη­ρώ­μα­τος που εξα­φα­νί­στη­κε με το Titan», δήλω­σε ο επι­κε­φα­λής του αμε­ρι­κα­νι­κού λιμε­νι­κού Τζέι­μι Φρέ­ντε­ρικ στη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου από τη Βοστόνη.

«Όταν βρί­σκε­σαι στη μέση μιας επι­χεί­ρη­σης έρευ­νας και διά­σω­σης, πάντα ελπί­ζεις», πρό­σθε­σε. Όμως τόνι­σε ότι «δεν μπο­ρώ να σας πω τι είναι αυτοί οι ήχοι», εξη­γώ­ντας ότι η ανά­λυ­σή τους δεν απέ­φε­ρε συγκε­κρι­μέ­νο αποτέλεσμα.

Στο μετα­ξύ χθες βρι­σκό­ταν καθ’ οδόν προς το σημείο που πιστεύ­ε­ται ότι βρί­σκε­ται το βαθυ­σκά­φος ένα γαλ­λι­κό ρομπότ που μπο­ρεί να κατα­δυ­θεί σε βάθος 6.000 μέτρων. Πρό­κει­ται για το μη επαν­δρω­μέ­νο ρομπότ Victor 6000 μπο­ρεί να βοη­θή­σει στην απε­λευ­θέ­ρω­ση του βαθυ­σκά­φους, εάν έχει παγι­δευ­τεί σε κάποιο σημείο, ανέ­φε­ρε ο χει­ρι­στής του.

Το γαλ­λι­κό ρομπότ έχει τηλε­κα­τευ­θυ­νό­με­νους βρα­χί­ο­νες με το οποί­ους μπο­ρεί να κόψει καλώ­δια ή να κάνει άλλες μανού­βρες για να απε­λευ­θε­ρώ­σει κάποιο ακι­νη­το­ποι­η­μέ­νο σκά­φος. Μπο­ρεί επί­σης να κατα­δυ­θεί σε μεγα­λύ­τε­ρο βάθος από όλον τον άλλον εξο­πλι­σμό που βρί­σκε­ται αυτή τη στιγ­μή στο σημείο του ναυαγίου.

Τραγωδία στον βυθό

Η τρα­γω­δία εξε­λίσ­σε­ται στα παγω­μέ­να νερά στα ανοι­κτά των ανα­το­λι­κών ακτών του Κανα­δά, όπου βυθί­στη­κε ο Τιτα­νι­κός το 1912. Το ναυά­γιό του βρί­σκε­ται σε βάθος περί­που 3.800 μέτρων, ανα­το­λι­κά του Κέιπ Κοντ της Μασα­χου­σέ­της των ΗΠΑ.

Στο βαθυ­σκά­φος Titan επι­βαί­νουν πέντε άνθρω­ποι: ο 58χρονος Βρε­τα­νός δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χος Χάμις Χάρ­ντινγκ, ο πακι­στα­νι­κής κατα­γω­γής 48χρονος επι­χει­ρη­μα­τί­ας Σαχ­ζά­ντα Ντα­γούντ με τον 19χρονο γιο του, ο 77χρονος Γάλ­λος ωκε­α­νο­γρά­φος και ειδι­κός σε θέμα­τα Τιτα­νι­κού Πολ- Ενρί Ναρ­ζο­λέ και ο Στό­κτον Ρας, ιδρυ­τής και επι­κε­φα­λής της OceanGate.

Ο Σον Λιτ, επι­κε­φα­λής της εται­ρεί­ας στην οποία ανή­κει από κοι­νού το πλοίο υπο­στή­ρι­ξης, το Polar Prince, δήλω­σε χθες στους δημο­σιο­γρά­φους ότι «ακο­λου­θή­θη­καν όλα τα πρω­τό­κολ­λα», αλλά αρνή­θη­κε να δώσει διευ­κρι­νί­σεις για το πώς δια­κό­πη­κε η επικοινωνία.

Ακό­μη κι αν εντο­πι­στεί το Titan η ανά­συρ­σή του στην επι­φά­νεια θα είναι ένα δύσκο­λο έργο. Αν έχει ήδη κατα­φέ­ρει να επι­στρέ­ψει στην επι­φά­νεια, ο εντο­πι­σμός του στην τερά­στια θάλασ­σα θα είναι δύσκο­λος, ενώ είναι κλει­δω­μέ­νο από έξω, κάτι που σημαί­νει ότι οι επι­βαί­νο­ντες δεν μπο­ρούν να βγουν από το βαθυ­σκά­φος χωρίς εξω­τε­ρι­κή βοήθεια.

Αν το Titan βρί­σκε­ται στον βυθό, θα είναι ακό­μη πιο δύσκο­λο να ανα­συρ­θεί στην επι­φά­νεια λόγω της μεγά­λης πίε­σης και του πλή­ρους σκο­τα­διού που επι­κρα­τεί σε εκεί­να τα βάθη.

Ερω­τή­μα­τα για την ασφά­λεια του βαθυ­σκά­φους δημιουρ­γή­θη­καν το 2018 στη διάρ­κεια συμπο­σί­ου ειδι­κών της βιο­μη­χα­νί­ας, ενώ αργό­τε­ρα το ίδιο έτος ο πρώ­ην επι­κε­φα­λής θαλάσ­σιων επι­χει­ρή­σε­ων της OceanGate, ο Ντέι­βιντ Λόχριτζ, προ­σέ­φυ­γε δικα­στι­κά ενα­ντί­ον της εται­ρεί­ας, αφού εξέ­φρα­σε σοβα­ρές ανη­συ­χί­ες για την ασφά­λεια του Titan και απολύθηκε.

Σύμ­φω­να με αυτόν, το φινι­στρί­νι στο εμπρός μέρος του βαθυ­σκά­φους έχει κατα­σκευα­στεί για να αντέ­χει την πίε­ση σε 1.300 μέτρα βάθους και όχι στα 4.000 μέτρα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο