Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

WWF: Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πλαστικών αποβλήτων στη Μεσόγειο

Η Γαλ­λία είναι η χώρα στη λεκά­νη της Μεσο­γεί­ου που παρά­γει τα περισ­σό­τε­ρα πλα­στι­κά απορ­ρίμ­μα­τα, από τα οποία 10.000 και πλέ­ον τόνοι ενα­πο­τί­θε­νται σε αυτή την ημί­κλει­στη θάλασ­σα, σύμ­φω­να με έκθε­ση του Διε­θνούς Ταμεί­ου για τη Φύση (WWF) που δόθη­κε στη δημο­σιό­τη­τα σήμε­ρα, παρα­μο­νή της Παγκό­σμιας Ημέ­ρας Ωκεανών.

Η Γαλ­λία παρή­γα­γε 4,5 εκα­τομ­μύ­ρια τόνους πλα­στι­κών απο­βλή­των το 2016, δηλα­δή 66,6 κιλά ανά άτο­μο, σύμ­φω­να με την έκθε­ση. Αν και το 98%του συνό­λου (4,4 εκα­τομ­μύ­ρια τόνοι) συλ­λέ­χθη­καν, μόλις το 22% ανακυκλώθηκε.

Το 2% των ενα­πο­μει­νά­ντων πλα­στι­κών απο­βλή­των προ­κα­λούν “τη δια­φυ­γή 80.000 τόνων πλα­στι­κού στη φύση”, εκ των οποί­ων 11.200 τόνοι “εισχω­ρούν στη Μεσό­γειο”, υπο­λό­γι­σε η περι­βαλ­λο­ντι­κή μκο.

Σύμ­φω­να με το WWF, η αλιεία, η υδα­το­καλ­λιέρ­γεια και οι θαλάσ­σιες μετα­φο­ρές είναι η αιτία για το 9% της ρύπαν­σης αυτής”. Οι παγί­δες καβου­ριών, τα δίχτυα μυδιών, τα δοχεία… είναι ανά­με­σα στα κατά­λοι­πα που βρέ­θη­καν”, διευκρινίζει.

Τα ποτά­μια παρα­σύ­ρουν το 12% των πλα­στι­κών απορ­ριμ­μά­των που βρί­σκο­νται στη θάλασ­σα. Οι παρά­κτιες δρα­στη­ριό­τη­τες αντι­προ­σω­πεύ­ουν το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της ρύπαν­σης (79% δηλα­δή 8.800 τόνοι) στη Μεσό­γειο προ­ερ­χό­με­νης από τη Γαλ­λία, “λόγω κυρί­ως μιας κακής δια­χεί­ρι­σης απο­βλή­των και των επι­πτώ­σε­ων από τις του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις και τις δρα­στη­ριό­τη­τες κατά τον ελεύ­θε­ρο χρόνο”.

Η συγκέ­ντρω­ση πλα­στι­κών απορ­ριμ­μά­των είναι ιδιαί­τε­ρα υψη­λή κοντά στη Μασ­σα­λία, τη Νίκαια και την Κορ­σι­κή, κάτι που εξη­γεί­ται εν μέρει από “τον του­ρι­σμό και τις δρα­στη­ριό­τη­τες κατά τον ελεύ­θε­ρο χρόνο”.

Άλλος παρά­γο­ντας, το σύστη­μα ανα­κύ­κλω­σης των απορ­ριμ­μά­των είναι λιγό­τε­ρο απο­τε­λε­σμα­τι­κό στις γεω­γρα­φι­κές περιο­χές της Μεσο­γεί­ου. “Το ποσο­στό της υγειο­νο­μι­κής ταφής είναι ιδιαί­τε­ρα υψη­λό σε ορι­σμέ­νες περιο­χές”, όπως η Μασ­σα­λία και η Κορ­σι­κή, με την παρου­σία απόρ­ρι­ψης απορ­ριμ­μά­των σε ανοι­κτές χωμα­τε­ρές, απο­κα­λύ­πτει το WWF.

Αυτή η πλα­στι­κή ρύπαν­ση, εκτός από τις επι­πτώ­σεις της στην πανί­δα και τη χλω­ρί­δα, έχει μεγά­λο κόστος, προει­δο­ποιεί η έκθε­ση: Οι επι­πτώ­σεις για την αλιεία εκτι­μώ­νται στα 12 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ (πλα­στι­κά από­βλη­τα μέσα στις μηχα­νές πλοί­ων ή στα δίχτυα), σε 21 εκα­τομ­μύ­ρια για το θαλάσ­σιο εμπό­ριο (εμπλο­κή μέσα στα πτε­ρύ­για του έλι­κα, συγκρού­σεις…) και 40 εκα­τομ­μύ­ρια για τον τουρισμό.

Το Παγκό­σμιο Ταμείο για τη Φύση καλεί τη Γαλ­λία “να προ­χω­ρή­σει πιο πέρα” από την απα­γό­ρευ­ση των πλα­στι­κών μιας χρή­σης, ενώ κατα­κρί­νει “τα πολύ περιο­ρι­σμέ­να μέτρα για τη μεί­ω­ση της παρα­γω­γής και της χρή­σης πλαστικών”.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο