Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

WWF: Ο πλανήτης μας έχασε το 60% του πληθυσμού των άγριων ζώων σε διάστημα 40 ετών

«Είμα­στε η πρώ­τη γενιά που γνω­ρί­ζει ότι κατα­στρέ­φου­με τον πλα­νή­τη μας και η τελευ­ταία που μπο­ρεί να κάνει κάτι για αυτό», προει­δο­ποί­η­σε η WWF στην ετή­σια έκθε­σή της που δημο­σί­ευ­σε σήμε­ρα, τονί­ζο­ντας ότι ο πλη­θυ­σμός των άγριων ζώων μειώ­θη­κε κατά 60% σε διά­στη­μα 40 ετών.

Ο πλη­θυ­σμός των θηλα­στι­κών, των πτη­νών, των ερπε­τών, των αμφί­βιων και των ψαριών μειώ­θη­κε κατά 60% από το 1970 ως το 2014, τονί­ζει η οργά­νω­ση στην δωδέ­κα­τη, ετή­σια έκθε­σή της, που δημο­σιεύ­θη­κε με τη συνερ­γα­σία της Ζωο­λο­γι­κής Εται­ρεί­ας του Λον­δί­νου και βασί­ζε­ται στην παρα­κο­λού­θη­ση 16.700 πλη­θυ­σμών (4.000 ειδών).

Η περιο­χή της Καραϊβικής/ Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής εμφα­νί­ζει τη χει­ρό­τε­ρη εικό­να με την εξα­φά­νι­ση του 89% του πλη­θυ­σμού των άγριων ζώων σε διά­στη­μα 44 ετών. Η Βόρεια Αμε­ρι­κή και η Γροι­λαν­δία είναι στην καλύ­τε­ρη κατά­στα­ση με μόλις το 23% των άγριων ζώων να έχει χαθεί. Η περιο­χή της Ευρώ­πης, της Βόρειας Αφρι­κής και της Μέσης Ανα­το­λής κατα­γρά­φει απώ­λειες σε ποσο­στό 31%.

Η πρώ­τη εξή­γη­ση για τη δρα­μα­τι­κή μεί­ω­ση των πλη­θυ­σμών των άγριων ζώων είναι η απώ­λεια του φυσι­κού τους περι­βάλ­λο­ντος, η εκτε­τα­μέ­νη γεωρ­γία, οι εξο­ρύ­ξεις, η αστι­κο­ποί­η­ση, ενέρ­γειες που ενι­σχύ­ουν την απο­ψί­λω­ση των δασών και μολύ­νουν το έδαφος.

Στη Βρα­ζι­λία, η οποία μόλις εξέ­λε­ξε πρό­ε­δρο τον Ζαΐχ Μπολ­σο­νά­ρου ο οποί­ος στη διάρ­κεια της προ­ε­κλο­γι­κής του εκστρα­τεί­ας δεν ανα­φέρ­θη­κε ούτε στην κλι­μα­τι­κή αλλα­γή ούτε στην απο­ψί­λω­ση των δασών, το δάσος του Αμα­ζο­νί­ου συρ­ρι­κνώ­νε­ται συνε­χώς, όπως και η σαβά­να του Σερά­ντου, καθώς επε­κτεί­νε­ται η καλ­λιέρ­γεια της σόγιας και η εκτρο­φή βοοειδών.

Σε παγκό­σμιο επί­πε­δο μόνο το 25% των εδα­φών έχει γλι­τώ­σει από το απο­τύ­πω­μα του ανθρώ­που, το 2050 θα έχει μειω­θεί σε λιγό­τε­ρο από 10%. Σε αυτό προ­στί­θε­νται η υπε­ρα­λιεία, η μόλυν­ση, η λαθρο­θη­ρία, οι ασθέ­νειες, η κλι­μα­τι­κή απορρύθμιση…

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο