Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Χρυσή Αυγή – προσωπική υπόθεση

“Ο σύντροφός μου είναι Εβραίος, ο ένας γιoς μου γκέι, ο άλλος αναρχικός κι εγώ αριστερή φεμινίστρια, κόρη μεταναστών. Αν η Χρυσή Αυγή έρθει στα πράγματα το μόνο μας πρόβλημα θα είναι σε ποιο βαγόνι θα μας βάλουν».

Αυτή η φράση περιλαμβάνεται στο δελτίο Τύπου του ντοκιμαντέρ, αποτυπώνοντας το προσωπικό στίγμα της δημιουργού του, της ελληνογαλλίδας δημοσιογράφου και σκηνοθέτριας Angelique Kourounis, για ένα ζήτημα, που είναι πρωτίστως συλλογικό. Κι αυτό θέλει να πετύχει κι η δημιουργός, επιδιώκοντας τη μαζική προβολή της δουλειάς της, την προώθησή της σε σχολεία και μαζικούς χώρους. Γιατί δε θέλει να απευθυνθεί στους συνήθεις ύποπτους και υποψιασμένους, αλλά στο ευρύ κοινό -που αποτελεί τη βασική πηγή πόρων για την έρευνά της και την ανεξάρτητη παραγωγή του ντοκιμαντέρ.

Η Angelique Kourounis έχει συνεργαστεί με πολλά γαλλικά ΜΜΕ, ενώ αυτή είναι η τρίτη ταινία της για το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής και την εξάπλωση του νεοναζισμού. Η συγκεκριμένη δουλειά είναι παραγωγή του Omnia TV (με διάφορους συμπαραγωγούς εντός κι εκτός Ελλάδας), ένα συλλογικό εγχείρημα που καταπιάνεται με διάφορες εναλλακτικές παραγωγές με αντιφασιστικό στίγμα, ενώ μεταξύ άλλων παρακολουθεί από κοντά τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η έρευνα δε μένει στην επιφάνεια του φαινομένου, αλλά προσπαθεί να αναδείξεις αφενός κάποιες παγιωμένες, ρατσιστικές-εθνικιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, κι αφετέρου τις διασυνδέσεις της Χρυσής Αυγής με τμήματα του κλήρου, τη ΝΔ, και άλλα κόμματα του λεγόμενου “συνταγματικού τόξου”. Παράλληλα όμως αναδεικνύονται κάποιοι περιορισμοί, που διακρίνουν συνολικά το αντιφασιστικό κίνημα που αυτοπροσδιορίζεται γενικά ως τέτοιο, κι εμφανίζεται ως υπέρμαχος της δημοκρατίας (εξίσου γενικά κι αόριστα). Χωρίς δηλαδή να καταπολεμά το φασισμό μονάχα ως καπιταλισμό, στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή, όπως λέει ο Μπρεχτ. Κι αυτοί οι περιορισμοί γίνονται αντιληπτοί και στο λόγο της Angelique Kourounis, πχ σε μια πρόσφατη συνέντευξή της στη (συστημική) Lifo.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, ενώ αυτό το μήνα διοργανώνονται διάφορες προβολές σε αίθουσες της πρωτεύουσας. Επόμενη προγραμματισμένη προβολή, στις 27 του μηνός, στο Booze (Κολοκοτρώνη 57, στις 8 μ.μ.)