Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στον Μπομπ Ντύλαν το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Ο Μπομπ Ντύ­λαν τιμή­θη­κε με το Νόμπελ Λογο­τε­χνί­ας “για­τί  δημιούρ­γη­σε νέες ποι­η­τι­κές εκφρά­σεις μέσα στη μεγά­λη παρά­δο­ση του αμε­ρι­κα­νι­κού τρα­γου­διού”, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η Σου­η­δι­κή Ακα­δη­μία που απο­νέ­μει το βρα­βείο, το οποίο συνο­δεύ­ε­ται από χρη­μα­τι­κό έπα­θλο 8 εκατ. σου­η­δι­κών κορω­νών (820.500 ευρώ).

Την ανα­κοί­νω­ση έκα­νε η γενι­κή γραμ­μα­τέ­ας της Ακα­δη­μί­ας Σάρα Ντά­νιους υπό της επευ­φη­μί­ες των παρι­στα­μέ­νων στη μεγα­λο­πρε­πή αίθου­σα του Χρη­μα­τι­στη­ρί­ου στην Στοκχόλμη.

Η Ντά­νιους είπε πως ίσως η φετι­νή επι­λο­γή της επι­τρο­πής να απο­τε­λεί έκπλη­ξη για κάποιους, αλλά “αν κοι­τά­ξου­με 5.000 χρό­νια πίσω θα ανα­κα­λύ­ψου­με τον ‘Ομη­ρο και την Σαπ­φώ. Έγρα­ψαν ποι­η­τι­κά κεί­με­να που απο­δό­θη­καν στη σκη­νή και το ίδιο συμ­βαί­νει και με τον Μπομπ Ντύ­λαν. Ακό­μα δια­βά­ζου­με ‘Ομη­ρο και Σαπ­φώ και το απο­λαμ­βά­νου­με”, τόνισε.

“ ‘Ένα σπά­νιο παρά­δειγ­μα ιδιο­φυών στί­χων, ενός μονα­δι­κού τρό­που σκέ­ψης. ‘Ενας άνθρω­πος που επί 54 χρό­νια ξανα­να­κα­λύ­πτει τον εαυ­τό του”, κατέληξε.

Ο Ντύ­λαν είναι ο 259ος Αμε­ρι­κα­νός που κερ­δί­ζει Νόμπελ και ο πρώ­τος που τιμά­ται με το Νόμπελ Λογο­τε­χνί­ας μετά την Τόνι Μόρι­σον το 1993. Ο Ντύ­λαν είναι ο πρώ­τος τρα­γου­δο­ποιός που τιμά­ται με το βραβείο.

Ο Μπομπ Ντύ­λαν γεν­νή­θη­κε στις 24 Μάη 1941 στην Μινε­σό­τα. Το πραγ­μα­τι­κό του όνο­μα είναι Ρόμπερτ Άλλεν Ζίμερ­μαν. Το όνο­μα με το οποίο έγι­νε γνω­στός το υιο­θέ­τη­σε από τον Ουα­λό ποι­η­τή Ντύ­λαν Τόμας.

Ο Μπομπ Ντύ­λαν είχε πρώ­ι­μα αντλή­σει το υλι­κό της έμπνευ­σής του από την μου­σι­κή του Γού­ντι Γκάρ­θι. Από το πρώ­το του άλμπουμ που περιεί­χε κυρί­ως δια­σκευ­ές σε παρα­δο­σια­κά αμε­ρι­κά­νι­κα τρα­γού­δια, πέρα­σε σύντο­μα σε δικές του συν­θέ­σεις, που τον καθιέ­ρω­σαν ως τρα­γου­δο­ποιό — διαμαρτυρίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο