Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αντώνης Θ. Παπαδόπουλος: «Οι σκιές»

Παρουσιάζει ο Ειρηναίος Μαράκης //

Κοιτάνε μπροστά
μα βλέπουνε πίσω τους.
Ποτέ τριγύρω.
(XXVI, από τη συλλογή Fast Food & Κέρματα,
εκδόσεις Μανδραγόρας)

   Τον ποιητή Αντώνη Θ. Παπαδόπουλο και τέσσερα αδημοσίευτα ποιήματα του θα παρουσιάσουμε σήμερα στο Ατέχνως.

Μικρό σχόλιο για το έργο του ποιητή

Η ποίηση του Αντώνη Θ. Παπαδόπουλου είναι άμεση, απλή, ελεύθερη από δύσκολα νοήματα, με διάθεση για πειραματισμό – φέρνοντας έτσι τον ποιητή σε άμεση επαφή με την σύγχρονη ποιητική παραγωγή στη χώρα μας, αναδεικνύοντας φαινόμενα, καταστάσεις και προβληματισμούς όπως ακριβώς είναι. Βαθειά συναισθηματική, λυρική και μελαγχολική αλλά όχι υπαρξιακά και κοινωνικά ηττημένη η ποίηση του, συνεχίζει τον όμορφο αγώνα μέσα από κενά αέρος, σε χείλη γκρεμού περπατώντας για να βρει τους αναγνώστες της και να βαδίσει μαζί τους σε ένα άλλο διαφορετικό δρόμο. Ο ποιητής και το έργο του έχουν απωθήσει τις παλιές κοινωνικές αρρώστιες, δεν πιστεύουν σε προλήψεις, απολαμβάνουν τη ζωή σε κάθε μικρή ή μεγάλη στιγμή. Έρχονται από χρόνια όχι και τόσο μακρινά για τη σύγχρονη γενιά. Από χρόνια λερωμένα από την διάψευση τόσων και τόσων ελπίδων αλλά και με την εμπειρία ότι όλα μπορούν ν’ αλλάξουν αρκεί να κάνεις τα χέρια σου γροθιά και να ξεκινήσεις τον αγώνα. Το κριτικό έργο του ακολουθεί τον ίδιο δρόμο. Σοφό μέσα στην απλότητα του, χωρίς να υποτιμά τους κρινόμενους ποιητές και τις σύγχρονες λογοτεχνικές εξελίξεις, καταθέτει γόνιμη άποψη που κάθε δημιουργός πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψην του.

Αλλά εδώ προτιμώ να βάλω μία τελεία. Και να σημειώσω ότι το παραπάνω σχόλιο βασίζεται ξεκάθαρα στην μελέτη των βιβλίων που δημοσίευσε ο ποιητής τα τελευταία οχτώ χρόνια αλλά κι από δημοσιεύσεις σε διάφορες λογοτεχνικές σελίδες. Δεν έχω όμως καμία αμφιβολία ότι αναπόφευκτα έχει και αναδρομική ισχύ. Γιατί είναι αδύνατο να έχεις μια σημαντική παρουσία, όπως του Αντώνη Θ. Παπαδόπουλου, εάν δεν έχεις βάλει βαθιές ρίζες τα προηγούμενα χρόνια. Τα ποιήματα που παρουσιάζουμε σήμερα είναι ενδεικτικά σημεία αυτής της διαδρομής.

 Βιογραφικό

Ο ποιητής γεννήθηκε στα 1945 στη Νίκαια Πειραιά και κατάγεται από τον Πλάτανο του Αιγίου. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα στην Αθήνα. Με την ποίηση ασχολείται από πολύ μικρός. Στίχους του πρωτοδημοσίευσε στη φιλολογική σελίδα της εφημερίδας «Η Βραδυνή», που την επιμέλειά της είχε ο αξέχαστος Μπάμπης Κλάρας (1910-1986), αδερφός του Θανάση Κλάρα (Άρη Βελουχιώτη). Η πρώτη ποιητική συλλογή του εκδόθηκε όταν ήταν 21 χρονών και είχε τίτλο «Προβολή στον ΄Ηλιο».
Από τα φοιτητικά του χρόνια πήρε μέρος στην έκδοση περιοδικών κοινωνικού προβληματισμού, ενώ δημοσίευσε πάνω από διακόσια κείμενα σε διάφορα έντυπα. Υπήρξε μέλος του Αδέσμευτου Κινήματος Ειρήνης. Συμπεριελήφθη στην ανθολογία της Γενιάς του ΄70, με τίτλο «Νέα Γενιά», των εκδόσεων «Κέδρος». ΄Εχει λάβει μέρος με εισηγήσεις και ομιλίες του σε πολλά συνέδρια, συμπόσια και ημερίδες λογοτεχνικού και ευρύτερα κοινωνικού χαρακτήρα και έχει παρουσιάσει το έργο πολλών ομοτέχνων του.
Είναι μέλος της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Λογοτεχνών και για πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ. της. Ιδρυτικό μέλος του Νέου Πνευματικού Κύκλου Καλλιθέας και αντιπρόεδρος στο πρώτο Δ.Σ. του, επίτιμο μέλος της Διεθνούς Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών καθώς και συντάκτης των καταστατικών και νομικός παραστάτης γνωστών λογοτεχνικών σωματείων.
Για την παρουσίαση του ποιητικού του έργου έχουν οργανωθεί εκδηλώσεις από τον Επιμορφωτικό Σύλλογο Παιανίας (19-5-1990), από την εφημερίδα «Φρυκτωρία» (23-11-1990), από τη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ηλιούπολης» (20-11-1994), από τη Διεθνή Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών (25-4-1996), από το περιοδικό «Νέα Σκέψη» (13-12-2000), από το περιοδικό «Αλεξίσφαιρο» (10-6-2010), από τη λογοτεχνική συντροφιά του βιβλιοπωλείου «Ρήγας» (6-11-2010) και πολλές άλλες από σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς, ενώ ποιήματά του έχουν περιληφθεί στις Ανθολογίες, της «Νέας Γενιάς» («Κέδρος» 1971),  αλλά και των Δικηγόρων Ποιητών του Παν. Παναγιωτούνη (εκδ. «Πιτσιλός»), κ.ά. Επίσης έχουν γίνει αρκετές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Από το 1997 – με μικρές διακοπές – γράφει κριτικά σημειώματα στο περιοδικό «Αιολικά Γράμματα».

Αλλα βιβλία που έχει εκδώσει είναι : «Εισαγωγή στην ποίηση του Μ. Αναγνωστάκη» (μελέτη 1979), «Υπόγεια Διαδρομή» (ποιήματα, 1986), «Αντιδογματισμός και ιδεολογική καθαρότητα» (δοκίμια, 1987), «Καθημερινή Λεηλασία» (ποιήματα, «Διογένης», Αθήνα, 1989), «Εκτός Προγράμματος» (ποιήματα, «Διογένης», Αθήνα, 1991), «Πληγές Χωρίς Αίμα» (ποιήματα, «Διογένης», Αθήνα, 1992),  «Ο Τυφλός με το Μπαστούνι» (ποιήματα, 1994), «Τα Άλλα Εμπόδια» (ποιήματα, 1997), «Καλή Κρυψώνα» (ποιήματα, 2007), «Δοκίμια» (Αθήνα, 2010), «Κενό Αέρος» (ποιήματα, «www.Vakxikon.gr», Αθήνα, 2014), «Fast food & κέρματα», ποιήματα, «Μανδραγόρας», Αθήνα, 2015). Επίσης έχει εκδώσει και αρκετές μπροσούρες πολιτικοκοινωνικού περιεχομένου («Για την συγκρότηση της Σοσιαλιστικής Αριστεράς», 1977, «Τάξη και ταξική συνείδηση», 1980, «Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και η Αριστερή Κριτική της», 1986) ενώ έχει συμμετάσχει σε κριτικές επιτροπές λογοτεχνικών διαγωνισμών.

Ποιήματα

ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ

Ζήσαμε τα μεγάλα χρόνια,
χρόνια σκληρά,
φορτωμένα πόνο και θυσίες,
όμως μεγάλα.
Μαζί τους μεγαλώναμε κι εμείς.
Μην τάχα τώρα πια δε μεγαλώνουμε;
Πάντα τα χρόνια όταν περνούν
έτσι κι αλλιώς μας μεγαλώνουν.
ΤΟ ΩΡΙΜΑΣΜΑ

Πήγα να κόψω το σύκο μ’ ακόμα ήταν σκληρό.
«Κάθε πράγμα στον καιρό του», θυμήθηκα.
Κι ο καιρός των ανθρώπων, λοιπόν, πότε έρχεται;
Αυτοί γεννιούνται τρυφεροί
για να σκληρύνουν ωριμάζοντας.
ΟΙ ΣΚΙΕΣ

Ποτέ του δε φοβόταν τις σκιές.
Τον γοήτευαν στα μάγουλα των γυναικών.
Τον μαγνήτιζαν στις γρίλιες των παραθύρων.
Τη νύχτα του άρεσε κρυφά να τις συναντά
ή να τις βλέπει να φεύγουν σύρριζα στους τοίχους.

Σκιά του εαυτού του τώρα πια,
τα βράδια κλείνεται νωρίς
να μην τη βλέπει και φοβάται.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

Ξεχάστηκε γέρνοντας απρόσεχτα
Έξω από το παράθυρο του βαγονιού.
Βλέποντας την απαγορευτική πινακίδα
Τραβήχτηκε μέσα απότομα
Κι έπεσε πάνω στο στιλέτο των ματιών
Τ’ αντικρινού του.