Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εκλογές στη Βενεζουέλα

 

Με πολλές δυσκολίες και σε εκρηκτικό κλίμα διεξήχθησαν οι εκλογές στη Βενεζουέλα όπου η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ήταν της τάξης του 41,5% σε σύνολο 19 εκατομμυρίων εκλογέων. Στη χθεσινή διαδικασία εκλέχτηκαν οι 537 από τους συνολικά 545 αντιπροσώπους, που εκλέγονταν σε τοπικό (364) ή κλαδικό (173) επίπεδο, ενώ οι 8 εκπρόσωποι ινδιάνικων πληθυσμών είχε καθοριστεί να εκλεγούν αύριο 1η Αυγούστου.

«Η κυβέρνηση θεωρεί σημαντική επιτυχία για τις δυνάμεις της λεγόμενης Μπολιβαριανής Διαδικασίας τη συμμετοχή του κόσμου.

Από την άλλη η αντιδραστική αντιπολίτευση που συσπειρώνεται στο λεγόμενο Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), που μποϊκοτάρισε τις εκλογές, χαρακτηρίζει τη διαδικασία νοθεία, ενώ σε περιοχές που ελέγχει στην πρωτεύουσα Καράκας και αλλού εμπόδισε τη διαδικασία των εκλογών με μπλόκα και τρομοκράτηση του κόσμου. Περίπου 200 εκλογικά τμήματα από τα 24.000 αποκλείστηκαν, ενώ δεν έλειψαν ήδη από το βράδυ του Σαββάτου οι ένοπλες επιθέσεις και όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ένας υποψήφιος αντιπρόσωπος με την κυβέρνηση και ένας στέλεχος νεολαίας του κόμματος Δημοκρατική Δράση, ενώ στους νεκρούς συγκαταλέγονται και αστυνομικοί, ενώ αρκετοί ακόμα είναι τραυματίες.

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση, αμφισβητεί η αντιπολίτευση

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής, από την πλατεία Σιμόν Μπολίβαρ του Καράκας, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο σημείωσε ότι η Συντακτική Συνέλευση έχει τη νομιμοποίηση που είχε και η αντίστοιχη διαδικασία το 1999 (εννοεί τότε που ψηφίστηκε το προηγούμενο σύνταγμα όταν ήρθε στην εξουσία ο Τσάβες), «ενός λαού που βγήκε να ψηφίσει σε συνθήκες πολέμου για να πει ότι θέλει ειρήνη» και με έμφαση πρόσθεσε ότι η Συντακτική Συνέλευση θα έχει όλες τις εξουσίες και κυρίως για να εγκαθιδρυθεί η ειρήνη και η εθνική συμφιλίωση με όσους την θέλουν και ταυτόχρονα για να «αρθεί η ασυλία από όποιον πρέπει να αρθεί για να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Σε άλλο μήκος κύματος ήταν οι τοποθετήσεις των κεντρικών στελεχών της αντιδραστικής αντιπολίτευσης που αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα, παρουσιάζοντας μια γκάμα …αποτελεσμάτων με συμμετοχή περίπου 2,5 με 3 εκατομμύρια ή 12% του εκλογικού σώματος. Τα στοιχεία αυτά προφανώς και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Την ίδια ώρα δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις και την αμφισβήτηση όπως λένε της «μονοκομματικής δικτατορίας». Όπως και προεκλογικά σε αυτή τη στάση έχουν τη στήριξη ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, των ΗΠΑ, ΕΕ και κυβερνήσεων συμμάχων τους στη Λατινική Αμερική, που αμέσως βγήκαν να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα, όπως οι κυβερνήσεις των Αργεντινής, Βραζιλίας, Καναδά, Κολομβίας, Κόστα Ρίκα, Χιλής, Μεξικού, Παναμά, Περού, Ισπανίας.

Με ξεχωριστή πλατφόρμα το ΚΚ Βενεζουέλας

Όπως έχει γίνει φανερό όλο αυτό τον καιρό και ιδιαίτερα από τον Απρίλη φέτος που ξεκίνησαν οι βίαιες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, όπου έχουν σκοτωθεί και από τις δύο πλευρές γύρω στους 114 ανθρώπους, η σύγκρουση στη Βενεζουέλα είναι έκφραση της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης και της αποτυχίας της «αριστερής» διαχείρισης του καπιταλισμού, του λεγόμενου σοσιαλισμού του 21ου αιώνα, όπως λανσάρεται η εν λόγω οπορτουνιστική θεωρία από το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό Ενωμένο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Μέσα σε αυτή τη σύνθετη πραγματικότητα το ΚΚ Βενεζουέλας έδωσε τη μάχη του επιλέγοντας να συμμετάσχει στη διαδικασία όχι με τη λίστα της κυβέρνησης, αλλά με την πλατφόρμα «Ενότητα για να προχωρήσουμε 2017» που συγκρότησε με άλλες δυνάμεις, για να προβάλει τόσο την επαγρύπνηση σε ενδεχόμενη ξένη επέμβαση όσο και την ανάγκη να δυναμώσει η ταξική πάλη, η σύγκρουση με το κεφάλαιο και τις τάσεις ταξικής συνεργασίας» (902.gr).

Κλιμακώνουν την πίεση ΗΠΑ – Ευρωπαϊκή Ένωση

Όπως όλα δείχνουν η σύγκρουση ανάμεσα στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο και την αντιδραστική αντιπολίτευση θα συνεχιστεί όπως και η ένταση των πιέσεων από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση που έσπευσαν να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα το αποτέλεσμα

«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε ισχυρά και γρήγορα μέτρα εναντίον των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στη Βενεζουέλα, καθώς και εναντίον αυτών που θα συμμετάσχουν στη Συντακτική Συνέλευση χάρη σ’ αυτή τη μη κανονική εκλογή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε από την πλευρά της «σοβαρές αμφιβολίες για το αν μπορεί να αναγνωριστεί το αποτέλεσμα της εκλογής (της Συντακτικής Συνέλευσης)», υπογράμμισε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Μια Συντακτική Συνέλευση, που εξελέγη σε αμφίβολες και συχνά βίαιες συνθήκες, δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης», συνέχισε η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες και εξέφρασε ανησυχία για την «τύχη της δημοκρατίας» στη Βενεζουέλα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι ανέφερε από την πλευρά του σε ανακοίνωσή που εξέδωσε πως ο θεσμός «δεν θα αναγνωρίσει αυτές τις εκλογές» για τη Συντακτική Συνέλευση και επέκρινε την «αντιδημοκρατική» φύση της κυβέρνησης του Καράκας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και αρκετές κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρωτοφανείς κυρώσεις κατά του Ν. Μαδούρο από την αμερικανική κυβέρνηση

Δελτίο Τύπου της πρεσβείας για τις χτεσινές εκλογές στη Βενεζουέλα