Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ PAVLOS (ΠΑΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ)

Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος/ΕΕΤΕ εκφράζει τη λύπη του για το θάνατο του καταξιωμένου ζωγράφου Παύλου Διονυσόπουλου, που έφυγε πλήρης ημερών την Κυριακή 16/6/2019, σε ηλικία 89 ετών.

Ο Παύλος Διονυσόπουλος γεννήθηκε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας το 1930 και το 1947 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Από το 1949 ως το 1953 σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο το Γιάννη Μόραλη και το 1954 πήγε για πρώτη φορά στο Παρίσι με υποτροφία του γαλλικού κράτους, όπου έμεινε ένα χρόνο παρακολουθώντας μαθήματα στην Ακαδημία Grande Chaumiere.

Την ίδια περίοδο ταξίδεψε στην Ισπανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1955 εργάστηκε στη διαφήμιση και το θέατρο, φιλοτεχνώντας πολλά σκηνικά. Το 1958, με τριετή υποτροφία του Ι.Κ.Υ., πήγε και πάλι στο Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα και άνοιξε εργαστήριο. Στη γαλλική πρωτεύουσα γνωρίστηκε με πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως ο Raymond Haynes, o Cesar, o Giacometti, o Calder και o Dubuffet, καθώς και με τον Pierre Restany.

Η πρώτη ατομική του έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1964 στη γκαλερί J στο Παρίσι, την οποία ακολούθησαν αναρίθμητες συμμετοχές του σε ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις -στην Ελλάδα, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και την Αμερική-ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται Παρισινά σαλόνια, οι Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 1958, του Παρισίου το 1965 και το 1978 και της Βενετίας το 1980 (εκπροσωπώντας την Ελλάδα με μια εγκατάσταση των εργασιών του σε bolduc), καθώς και τα Ευρωπάλια του 1982. Το 1985 παρουσίασε το περιβάλλον «Σημαίες»
στα πλαίσια του «Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» (Πινακοθήκη Πιερίδη). Το 1997 οργανώθηκε μεγάλη αναδρομική του έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη), η οποία μεταφέρθηκε και στην Αθήνα (‘Εργοστάσιο’ της ΑΣΚΤ).

Έργα του βρίσκονται σε πινακοθήκες ανά τον κόσμο, όπως στην Εθνική Πινακοθήκη Μ.Α.Σ., στο Μ.Μ.Σ.Τ., στο Centre Georges Pompidou και το Musee d’ Art Moderne (Παρίσι) και πολλές άλλες. Το έργο του «Ποδοσφαιριστές» έχει τοποθετηθεί στο Σταθμό της Ομόνοιας του αθηναϊκού Μετρό.

Μέλος του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Ελλάδος από το 1987. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18/6/2019 στη γενέτειρά του, τα Φιλιατρά.

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.