Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΙΝΕΤΑ – ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Καταστροφές εγκληματικής πολιτικής που αφήνει στο περιθώριο την προστασία του λαού

✔️  Τραυματίες, εγκλωβισμένοι και εκτεταμένες ζημιές
✔️  Περιοδείες κλιμακίων του ΚΚΕ

Υπερπροσπάθεια για να σώσουν ό,τι απέμεινε… (intime news)

Εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής στην Κινέτα.

Αποτέλεσμα μιας εγκληματικής διαχρονικής πολιτικής που αφήνει στο περιθώριο τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του λαού. Σε μια περιοχή που, πριν περίπου 1,5 χρόνο, καταστράφηκε από τις πυρκαγιές, η ανυπαρξία κατασκευής έργων αντιπλημμυρικής προστασίας είχε ως αποτέλεσμα μετά τη δυνατή νεροποντή να μετατραπεί σε κρανίου τόπο.

Τραυματίες, εγκλωβισμένοι, κατεστραμμένα σπίτια, διαλυμένες περιουσίες λαϊκών οικογενειών, συνθέτουν την κατάσταση που ζουν και ξαναζούν οι κάτοικοι της περιοχής. Αλλωστε, από το καλοκαίρι του 2018 μέχρι και το τραγικό βράδυ της Κυριακής και το ξημέρωμα της Δευτέρας, η περιοχή έχει πληγεί κι άλλες φορές από πλημμυρικά φαινόμενα.

✔️  Από το πρωί της Δευτέρας στις πληγείσες περιοχές της Κινέτας, βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ενώ στις 4 το απόγευμα, στην Κινέτα βρέθηκε ξανά κλιμάκιο του Κόμματος με επικεφαλής τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Οι αρχές απεγκλώβισαν ανθρώπους, από σπίτια και οχήματα στην Κινέτα, πολλές κατοικίες πλημμύρισαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, ενώ η κυκλοφορία διεκόπη στη νέα και την παλαιά Εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου λόγω συσσώρευσης φερτών υλικών.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπήρχαν πολλά ακινητοποιημένα οχήματα και είχαν καταγραφεί από τις 2.30 χτες τα ξημερώματα 110 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και 40 κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων κύρια από κατοικίες αλλά και οχήματα. Μέχρι και το πρωί της Δευτέρας συνεχίζονταν οι απομακρύνσεις ατόμων στην περιοχή της Κινέτας, λόγω συσσώρευσης υδάτων και φερτών υλικών σε κατοικίες. Από την έντονη καταιγίδα υπερχείλισε το ρέμα Πίκα της Κινέτας, με συνέπεια να κλείσει η Εθνική οδός Αθήνας – Κορίνθου και να πλημμυρίσουν πολλά σπίτια στην περιοχή.

Δίπλα στους πληγέντες

✔️   Στις πληγείσες περιοχές της Κινέτας, περιόδευσε χτες το απόγευμα κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θοδωρή Χιώνη.

Η περιοδεία ξεκίνησε από την οδό Θάσου. Στο σημείο έχουν υποστεί ζημιές τρία σπίτια, αφού τα νερά του τοπικού ρέματος γκρέμισαν τις μάντρες της αυλής ενός από αυτά. Ο ένοικός του διασώθηκε από γείτονα αφού βρέθηκε δύο ώρες αργότερα, τραυματισμένος και μισόγυμνος, αρκετά μέτρα μακριά από το σπίτι του πάνω σε μια ελιά. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Όπως κατήγγειλαν κάτοικοι της περιοχής, η συνέχεια του ρέματος μπαζώθηκε πριν από χρόνια όταν λίγα μέτρα από την παλιά Εθνική οδό χτίστηκε ξενοδοχειακή μονάδα. Επίσης, κατήγγειλαν πως δεν εμφανίστηκε στην περιοχή οποιαδήποτε περιφερειακή ή τοπική αρχή. Επιπλέον, οι κάτοικοι επισήμαναν ότι στην περιοχή δίπλα στο ξενοδοχείο υπάρχουν καταστήματα που έχουν πλημμυρίσει, όπως και πέρσι τον Σεπτέμβρη, αλλά δεν έχουν πάρει καμία αποζημίωση. Αλλος κάτοικος είπε πως στο ίδιο σημείο είχαν αφεθεί μπάζα από την προηγούμενη πλημμύρα και μέχρι χτες δεν είχαν περισυλλεγεί.

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο του ΚΚΕ μετέβη στην περιοχή όπου υπερχείλισε το ρέμα της Πίκας. Από την υπερχείλιση του ρέματος υπέστησαν σημαντικές ζημιές σπίτια της περιοχής, ενώ καταστράφηκαν ολοσχερώς τρία καταστήματα και το μόνο – ιδιωτικό – ιατρείο που έχει η Κινέτα.

Εικόνα από δορυφόρο

Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν και σε κατοικίες της οδού Υδρας.
Όπως είπε κάτοικος της περιοχής, ξύπνησε από το συναγερμό του σπιτιού, τη στιγμή που οι γύρω κατοικίες είχαν γεμίσει από ορμητικά νερά και φερτά υλικά και πως ανάμεσα σε αυτά ήταν και κορμοί από κορμοπλέγματα που χρησιμοποιήθηκαν στα Γεράνια Ορη ως πρώτο μέτρο μετά από τις πυρκαγιές.
Ομως, η καθυστέρηση που σημειώθηκε στην έναρξη αυτών των έργων, που άρχισαν μήνες μετά τη φωτιά των Γερανίων, οι μικρές σφήνες στήριξης των κορμοπλεγμάτων και το χώμα που είχε ήδη φύγει από το βουνό μετά την περσινή πυρκαγιά, συντέλεσαν στο να μην μπορούν να σταθεροποιηθούν τα κορμοπλέγματα και να παρασυρθούν.


ΣΣ |> Τα λεγόμενα κορμοδέματα-κορμοπλέγματα-κλαδοδέματα-ξυλοφράκτες κλπ αποτελούν πανομοιότυπες λίγο-πολύ πρόχειρες κατασκευές μικρού ύψους, που χρησιμοποιούνται για να περιοριστεί η επιφανειακή διάβρωση και απορροή από τις βροχοπτώσεις κυρίως σε περιοχές αποψιλωμένες από φωτιές κλπ.
Ακολουθούν κατά προσέγγιση την κατεύθυνση των ισοϋψών
Έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής τόσο επειδή σε 2-4 χρόνια σαπίζουν, όσο και γιατί πολλές οι περισσότερες με τον καιρό παρασύρονται από τους χειμάρους που σχηματίζονται.
Προέρχονται από την υλοτόμηση των νεκρών δέντρων θάμνων κλπ που βρίσκονται κοντά στο έργο
Υπάρχει η σχετική προδιαγραφή ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-10-05-05-00

 

10-05-05-00

 

1

Κορμοδέματα ή κορμοπλέγματα (θεωρητική λειτουργία)

.jpg

Πραγματική κατασκευή

Ρέμα Πίκας

2

Rema Pikas 191 00

Rema Pikas 19 100

Το ρέμα της Πίκας εκτείνεται σε πραγματικό μήκος ~10km

Διευθέτηση ροής με κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα (ανοιχτό κανάλι στη Bertoia, Reggio Emilia Ιταλία)

✔️  Κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει γίνει στο βουνό με σκυρόδεμα
Μέχρι χτες το βράδυ είχαν πραγματοποιηθεί ~80 αυτοψίες σε σπίτια της περιοχής και άλλες 10 σε καταστήματα και αναμένονταν να φτάσουν τις 300.

ΚΚΕ

Σήμερα από το πρωί δυνάμεις του Κόμματος από την Τομεακή Επιτροπή Βορειοδυτικής Αττικής και σωματεία της Δυτικής Αττικής θα πραγματοποιήσουν εργασίες καθαρισμού, εκφράζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους πληγέντες της περιοχής.

Άμεση καταγραφή και αποζημιώσεις

Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας, ο Θ. Χιώνης δήλωσε:

«Όπως ενημερωθήκαμε και από τον διοικητή της Πυροσβεστικής έχουν ξεκινήσει καταγραφές και αντλήσεις από σπίτια. Θα χρειαστούν και αρκετές άλλες. Κι αν πάρουμε υπόψη ότι το 90% των σπιτιών όπου έχει επέμβει η Πυροσβεστική είχαν πληγεί και πέρσι, το ζήτημα της άμεσης καταγραφής σχετίζεται και με τις αποζημιώσεις. Ούτε πέρσι είχε πάρει ο κόσμος αποζημιώσεις κι είναι ένα ερώτημα αν και τώρα με αυτήν τη μεγάλη καταστροφή θα στηριχθεί για να ξαναπατήσει στα πόδια του. Με βάση και την πείρα που έχουμε και από άλλες περιοχές, αυτό το ζήτημα είναι κρίσιμο, χρειάζεται να παλευτεί, να διεκδικηθεί και αυτό θα κάνουμε.

Επίσης, το ρέμα της Πίκας χρειάζεται άμεση αποκατάσταση. Το μοναδικό ρέμα που υπάρχει είναι, πλέον, ανύπαρκτο, αφού έχει γεμίσει με χώμα και άλλα υλικά. Αναδεικνύεται η διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και των περιφερειακών αρχών για την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων. Ποτέ δεν έχει γίνει στην περιοχή διευθέτηση των ρεμάτων από τότε που έγινε ο οικισμός. Αυτό είναι βασικό πρόβλημα που μάλιστα οξύνθηκε πολύ περισσότερο μετά τις πυρκαγιές. Δεν φτάνει που δεν είχαν γίνει μια σειρά από έργα και υποδομές που θα προστάτευαν τη ζωή του κόσμου στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως και σε άλλες, αλλά και μετά την πυρκαγιά έγιναν πρόχειρα έργα, αποσπασματικά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διακόψουν τη ροή των υδάτων, πολύ περισσότερο τα νερά να μην μπορούν να βρουν διέξοδο προς τη θάλασσα.

Μιλάμε για μια πολιτική εγκληματική, από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει και εδώ θύματα, που αντί για μέτρα αναγκαία, αντιπλημμυρικά, για την προστασία της ζωής των κατοίκων και του οικισμού, επιλέγονται μόνο έργα όταν έχουν να βγάλουν κέρδη από την ίδια τη δουλειά και τη ζωή του κόσμου. Ακόμα και μεγάλα έργα που έγιναν στην περιοχή, όπως η Εθνική οδός, την ώρα που κατασκευάζονταν, δεν προβλέφθηκαν αντίστοιχα έργα για να μπορούν τα νερά να φεύγουν στη θάλασσα με την αντίστοιχη διευθέτηση. Φτάνουν, δηλαδή, μέχρι την Εθνική και από κει και πέρα μέσα στον οικισμό. Χρειάζεται άμεσα αλληλεγγύη για τους κατοίκους του οικισμού, να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών, να δοθούν αποζημιώσεις το 100% των ζημιών, αποκατάσταση του ρέματος της Πίκας, και ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων όπως έχουν προκύψει.

Είναι τρομαχτικό ότι χτες (σ.σ. την Κυριακή), πριν εκδηλωθούν τα καταστροφικά φαινόμενα έγινε σύσκεψη και υπήρχαν βουλευτές της ΝΔ και ο αντιπεριφερειάρχης που έλεγαν ότι δεν υπάρχουν μελέτες και θα δουν στα επόμενα τέσσερα χρόνια αν θα υπάρχουν μελέτες. Αυτό, δηλαδή, που έπρεπε ήδη να είναι λυμένο δεν ξέρουμε ούτε τα επόμενα χρόνια άμα θα είναι, με βάση τους σχεδιασμούς και την πολιτική τους, ενώ είναι ρεαλιστικό και με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν, τις επιστημονικές δυνατότητες, πολύ σοβαρά τέτοια ζητήματα να είχαν ήδη αντιμετωπιστεί και μπορούν να αντιμετωπιστούν».

Αναφερόμενος στις ευθύνες του δήμου, ο δημοτικός σύμβουλος Μεγαρέων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Α. Χοροζάνης είπε ανάμεσα σε άλλα: «Ούτε στον φετινό προϋπολογισμό του δήμου, όπου από τις 31 Ιούλη υπάρχει το προσχέδιο, δεν υπάρχουν στην προτεραιότητα αντιπλημμυρικά έργα για την Κινέτα. Κυβερνήσεις και επιχειρηματίες τους ενδιαφέρει μόνο να κερδίζουν, εμπορευματοποιούν τη γη στην περιοχή και γενικότερα».

ΠΛΗΜΜΥΡΑ Κινέτα Γηρυόνης

|> Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή της Κινέτας


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ανοιχτές πληγές από τις πλημμύρες
Περιοδεία του ΚΚΕ στην Ολυμπιάδα

Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες και τα σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν σε περιοχές των δήμων Σιθωνίας και Νέας Προποντίδας, αλλά κυρίως στο δήμο Αριστοτέλη με επίκεντρο την Ολυμπιάδα, ανέδειξαν για άλλη μια φορά τις σημαντικές διαχρονικές ελλείψεις βασικών υποδομών και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς και την απουσία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής θωράκισης στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.

Τραγική κατάσταση στην Ολυμπιάδα

Στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου – Ιερισσού σημειώθηκε καθίζηση στο οδόστρωμα. Στο δήμο Σιθωνίας, στις περιοχές Αγίου Νικολάου – Βουρβουρούς, είχαμε πτώσεις βράχων, παρασύρθηκαν φερτά υλικά στο δρόμο Νικήτης – Μεταμόρφωσης και στη διασταύρωση Νικήτης – Αγίου Νικολάου. Στην περιοχή του κάμπινγκ Λακάρα ο δρόμος έκλεισε από την πτώση πεύκου και βράχων από τα πρανή. Στην ακτή Σαλονικιού πλημμύρισαν δρόμοι και φρεάτια. Προβλήματα υπήρξαν και στην παραλία της Νικήτης, καθώς τα ρέματα κατέβασαν μεγάλο όγκο νερού, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία. Στο δήμο Νέας Προποντίδας, περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω βλαβών στο δίκτυο, ενώ ιδιαίτερα επλήγησαν οι περιοχές Ν. Πλάγια, Φλογητά και Ν. Τρίγλια, όπου οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, πλήθος σπιτιών έχουν υποστεί ζημιές και υπόγεια πλημμύρισαν, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ παρασύρθηκαν – ευτυχώς χωρίς τους ιδιοκτήτες τους – πολλά αυτοκίνητα.

Περιοδεία του ΚΚΕ

Στο δήμο Αριστοτέλη, στο επίκεντρο των καταστροφών βρέθηκε η Ολυμπιάδα. Κοντά στους πληγέντες εκεί βρέθηκε την Κυριακή κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Δελή, βουλευτή, και τον Θόδωρο Ιγνατιάδη, περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Κατοικίες, υπόγειες και ισόγειες, καλυμμένες με τόνους λάσπης, τουλάχιστον δύο σπίτια όπου το νερό με την ορμή του παρέσυρε μέρος της θεμελίωσης, κατεστραμμένοι δρόμοι, κατεστραμμένοι αγωγοί (βιολογικού, ύδρευσης), κατεστραμμένες οικοσκευές (ηλεκτρικές κουζίνες, ψυγεία, έπιπλα). Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο όγκος των υδάτων χτύπησε και τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου εμπλουτισμού μεταλλευμάτων της «Ελληνικός Χρυσός» και παρέσυρε υλικά από τους χώρους απόθεσης τελμάτων (απόβλητα) προηγούμενων εκμεταλλεύσεων, μέσω των ρεμάτων. Οι κάτοικοι, με φτυάρια, με σκούπες, με κάθε τρόπο, προσπαθούν να καθαρίσουν τις λάσπες και τα νερά από τα σπίτια τους. Συνεργεία προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης και ρεύματος. Για τη διάνοιξη των ρεμάτων έχουν κινητοποιηθεί μηχανήματα του στρατού και ιδιωτών. Η καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια μηχανικών ξεκίνησε χτες.

Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, οι κάτοικοι του οικισμού της Ολυμπιάδας βρίσκονται εκτεθειμένοι στα πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς εδώ και δεκαετίες, ενώ είναι γνωστό και εντοπισμένο το πρόβλημα, δεν γίνονται τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Το πρόβλημα φαίνεται να αφορά τη διευθέτηση των ρεμάτων (Πετρόλακας, Μπασκέδης και Μαυρόλακας), μέσω των οποίων κατεβαίνουν τεράστιοι όγκοι νερού και φερτών υλικών από το βουνό. Ο Πετρόλακας και ο Μπασκέδης ενώνονται μέσα στον οικισμό, με αποτέλεσμα τα νερά να εκτονώνονται πάνω στα σπίτια και τις καλλιέργειες.

Ολα αυτά τα χρόνια το μόνο που γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι ο καθαρισμός και εν μέρει η εκβάθυνση των ρεμάτων στο τμήμα που βρίσκεται εντός του οικισμού. «Ζούμε ακριβώς τα ίδια πράγματα εδώ και 30 χρόνια. Αν δεν γίνει αντιπλημμυρικό έργο, ό,τι και να λέμε είναι άχρηστο. Είμαστε πολύ τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα. Μέσα σε 1,5 ώρα έγινε ο χαμός», είπε ο πρόεδρος της Κοινότητας, Γ. Πετράκης. Τόσο ο Γ. Δελής όσο και ο Θ. Ιγνατιάδης ανέδειξαν ότι είναι επιλογή των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης να μην ιεραρχούνται ως αναγκαία και να μην πραγματοποιούνται έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, γιατί δεν αποτελούν πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Παρέμβαση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αναδεικνύει ότι βασικός υπεύθυνος των καταστροφικών πλημμυρών είναι η πολιτική που δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο και από την άλλη στερεί από το λαό βασικές υποδομές στην κατοικία, στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών.

Σημειώνει ότι «οι ελάχιστοι καθαρισμοί των όποιων ρεμάτων, τους οποίους επικαλέστηκε η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκ του αποτελέσματος αποδεικνύονται ενέργειες – “μπαλώματα”. Το ευτύχημα ότι δεν υπήρξε η απώλεια ανθρώπινης ζωής δεν δίνει το παραμικρό άλλοθι στους αρμόδιους (κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμοι)».

Σχολιάζοντας την παρουσία του κυβερνητικού κλιμακίου, που ήρθε και έφυγε από την περιοχή, κάνοντας απλά διαπιστώσεις, αλλά και το γεγονός ότι εκ των υστέρων η διοίκηση της Περιφέρειας διαπιστώνει την ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής, σχολιάζει ανάμεσα σε άλλα: «Η συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών που επλήγησαν, παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που χτυπιούνται από πλημμυρικά φαινόμενα, δεν συμπεριλαμβάνονται στις περιοχές για τις οποίες έχουν καταρτιστεί οι Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας και οι Χάρτες Κινδύνων Πλημμύρας, που περιλαμβάνονται στο Εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας, οπότε βρίσκονται εκτός οποιουδήποτε σχεδιασμού! Εκδηλες οι σοβαρές και διαχρονικές πολιτικές ευθύνες, τόσο των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) που συνδιαμόρφωσαν και υιοθέτησαν την πολιτική που “γέννησε” αυτά τα ΣΔΚΠ, όσο και των διοικήσεων Περιφερειών που γνωμοδότησαν υπέρ τους».

Τέλος, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητά να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση των πληγέντων.