Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κόνραντ Αντενάουερ, ακραία αντικομμουνιστής

Στις 5 Ιανουαρίου 1876 Γεννιέται ο Κόνραντ Αντενάουερ. Γερμανός πολιτικός, καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Γεννήθηκε στην Κολονία και ήταν γιος δημοσίου υπαλλήλου αφοσιωμένου στον καθολικισμό. Σπούδασε νομικά στα πανεπιστήμια του ΦράΪμπουργκ, του Μονάχου και της Βόννης και άσκησε τη δικηγορία στη γενέτειρά του. Το 1905 ο Αντενάουερ εντάχθηκε στο κόμμα του «Κέντρου» το οποίο υπερασπιζόταν

Πριν από το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν στην ηγεσία του Καθολικού Κόμματος του «Κέντρου». Από το 1946 ήταν πρόεδρος του κόμματος Χριστιανο-Δημοκρατική Ενωση, αρχικά στην αγγλική ζώνη κατοχής της Γερμανίας, και από τον Οκτώβρη του 1950 σε όλη τη Δυτική Γερμανία. Είχε στενούς δεσμούς με τα ξένα μονοπώλια. Ακραία αντικομμουνιστής, πήρε ενεργά μέρος στη μεθόδευση για το διχασμό της Γερμανίας. Μετά την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, εκλέχτηκε καγκελάριος (Σεπτ. 1949 – Οκτ. 1963), ενώ στο διάστημα 1951 – 1955 ήταν και υπουργός Εξωτερικών. Η πολιτική που άσκησε ο Αντενάουερ συνέβαλε στην αναβίωση του μιλιταρισμού και του ρεβανσισμού. Απαγόρευσε τη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας (1956) και πολλών άλλων προοδευτικών οργανώσεων. Ηταν ο κυριότερος εμπνευστής της ρεβανσιστικής πολιτικής της χώρας του με στόχο την αναθεώρηση της μεταπολεμικής δομής της Ευρώπης.