Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ολλανδία: Νομοσχέδιο για να χορηγείται «χάπι αυτοκτονίας» στους ηλικιωμένους που θέλουν να πεθάνουν

Θυμάστε εκείνο το «οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν κιόλας, ζουν πολλά χρόνια μετά την συνταξιοδότηση τους» που είχε ανερυθρίαστα εκστομίσει πριν λίγα χρόνια ο τότε υπουργός υγείας Ανδρ. Λοβέρδος;

Στην Ολλανδία, την προοδευμένη αυτή χώρα της Ε.Ε, φαίνεται πως… βρήκαν τη λύση στο πρόβλημα που έθεσε ο κ.Λοβέρδος. Έτσι, βουλευτές της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να φέρουν στη Βουλή νόμο με τον οποίο άτομα άνω των 75 ετών θα επιτρέπεται να προβούν σε ευθανασία!

Πως; Με το επονομαζόμενο «χάπι αυτοκτονίας», το οποίο θα χορηγείται σε κάθε ηλικιωμένο άνω των 75 ετών που επιθυμεί να βάλει τέλος στη ζωή του. Αν και το ζήτημα της ευθανασίας στη χώρα είναι αρκετά παλιό (η Ολλανδία ήταν η πρώτη χώρα που αποποινικοποίησε την υποβοηθούμενη ευθανασία το 2001), το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο εξαιτίας έρευνας που έδειξε ότι ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός ολλανδών άνω των 55 ετών εξέφρασε την επιθυμία να πεθάνει!

Σύμφωνα με την έρευνα, 10.156 ολλανδοί άνω των 55 ετών έχουν ισχυρή επιθυμία να βάλουν τέλος στη ζωή τους έτσι ώστε να αποφύγουν «να γεράσουν με κλονισμένη υγεία». Ο υπουργός Υγείας της Ολλανδάς χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της έρευνας ως ένα «σοβαρό κοινωνικό ζήτημα για την κυβέρνηση και την κοινωνία», ενώ το όλο θέμα αναδεικνύει την ευρύτερη αποξένωση των ανθρώπων στην σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία.

Σύμφωνα με την βουλευτή Κάρλα Ντικ-Φάμπερ, «οι ηλικιωμένοι νιώθουν άχρηστοι σε μια κοινωνία που δεν εκτιμά τους ηλικιωμένους. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε καθεστώς μοναξιάς, άλλοι που υποφέρουν και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί εύκολα να το ξεπεράσεις».

Σημειώνεται ότι στην Ολλανδία, η ευθανασία αποτελεί το 4-5% των συνολικών θανάτων κάθε χρόνο. Το 2018 οι θάνατοι από ευθανασία ξεπέρασαν τους 6000, κάτι που υπολογίζεται σε περίπου 20 υποβοηθούμενες αυτοκτονίες τη μέρα!

Σε κάθε περίπτωση η νέα πρόταση για το «χάπι αυτοκτονίας» ανοίγει και πάλι πλατιά συζήτηση στη χώρα για το ζήτημα της ευθανασίας, τόσο για το ηθικό ή μη του θέματος, όσο κυρίως για τους κοινωνικούς λόγους που οδηγούν τόσους πολλούς ανθρώπους σε μια ανεπτυγμένη χώρα της Ευρώπης να επιθυμούν το θάνατο.