Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Συγκλονιστική η συμμετοχή και τις τρεις ημέρες του Φεστιβάλ

Mε ένα βίντεο της ΚΝΕ με τον μεγάλο ποιητή Γ. Ρίτσο να απαγγέλλει στο 3ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το 1977, το ποίημά του «Τρία κόκκινα γράμματα» ολοκληρώθηκε η πολιτική συγκέντρωση στο Φεστιβάλ «100 χρόνια ΚΚΕ-50 χρόνια ΚΝΕ» στο Πάρκο Τρίτση, στην οποία νωρίτερα μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας και απηύθυνε χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος και η Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι.

Πριν ξεκινήσουν οι χαιρετισμοί, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους εκατοντάδες νεκρούς ήρωες του ΚΚΕ, όλους τους νεκρούς της εργατικής τάξης ανά τον κόσμο, όλα τα θύματα του ιμπεριαλισμού, αλλά και τους δεκάδες που χάνονται άδικα στο μεροκάματο, αυτούς που το σύστημα τους μετρά σαν αριθμούς.

Πριν φτάσουν ακόμα οι προσυγκεντρώσεις είχε γεμίσει ο χώρος της Κεντρικής Σκηνής για τη μεγάλη, συγκλονιστική πολιτική συγκέντρωση με την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα που περιέγραψε πολύ παραστατικά τα ασποτελέσματα του καπιταλισμού τόσο ανά τον κόσμο όσο και στην Ελλάδα. Νωρίτερα χαιρέτισε η Άχεντ Ταμίμι και ακολούθησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος, ο οποίος έκανε γνωστό ότι μέρος των εσόδων του Φεστιβάλ θα διατεθεί στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, με υποδομές που θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των νέων που ζουν εκεί.

 

koutsoumpas33

Ιδιαίτερο τόνο έδωσε η προσυγκέντρωση από την Διεθνούπολη με τις αντιπροσωπείες από 40 Οργανώσεις Νεολαίας από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις και με πανό που έγραφε «Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός» στα ελληνικά και στα αγγλικά και τρεις μεγάλες προσυγκεντρώσεις των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Ακολούθησε το καλωσόρισμα στην 17χρονη Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι και στη μεγάλη οθόνη της σκηνής προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο της ΚΝΕ με εικόνες από πολλές κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας μέσα στην τελευταία δεκαετία ως έκφραση αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, με σχετικά εξώφυλλα του «Οδηγητή», αλλά και με σχετική δήλωση του Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, σε επίσκεψή του στην παλαιστινιακή πρεσβεία.

 

TAMIMI1

Αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα η Αχέντ Ταμίμι για τον χαιρετισμό της, με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» να δονεί την ατμόσφαιρα και παλαιστινιακές σημαίες να κυματίζουν ανάμεσα στα κόκκινα λάβαρα και τις ελληνικές σημαίες.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Δ. Κουτσούμπας κάλεσε στη σκηνή ξανά την Αχέντ Ταμίμι και της πρόσφερε δυο σκίτσα εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ που έχουν εμπνευστεί από αυτήνΈλληνες σκιτσογράφοι.

Στον αγώνα της Αχέντ Ταμίμι και των χιλιάδων άλλων Παλαιστινίων για να ζουν σε ένα ελεύθερο κράτος αναφέρθηκε ο πρέσβης της Παλαιστίνης Μαρουάν Τουμπάσι, προσθέτοντας ωστόσο ότι 6.500 Παλαιστίνιοι παραμένουν στις ισραηλινές φυλακές. Ευχαρίστησε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για την αλληλεγγύη που δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και μετέφερε τους χαιρετισμούς του για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ. «Πάντα μπροστά», τόνισε κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Μ. Τουμπάσι, ο οποίος έδωσε δύο τιμητικές πλακέτες στον Δ. Κουτσούμπα και τον Ν. Αμπατιέλο.

Η πολιτική συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τον ύμνο της «Διεθνούς».

 

koutsoumpas6

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας συνέρρεαν κάθε μέρα μέχρι αργά από κάθε γωνιά της Αττικής, αλλά και από την επαρχία, για να παρακολουθήσουν κάποια από τις εκδηλώσεις, για το δικό τους αναστάσιμο λουτρό  στις πηγές της ιστορίας και του πολιτισμού του λαού μας. Η συμμετοχή και τις τρεις ημέρες συγκλονιστική, άνευ προηγουμένου.

Μια αίσθηση μας έμεινε φεύγοντας. Τι κι αν πέρασαν τέσσερις δεκαετίες. Το Φεστιβάλ όχι μόνο αντέχει, αλλά ανανεώνεται, εμπλουτίζεται, ομορφαίνει και κάθε χρόνο μας εκπλήσσει.