Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Συνεχίζεται η ενδοαστική και γεωπολιτική αντιπαράθεση στη Λευκορωσία

Συνεχίζεται η ενδοαστική και γεωπολιτική αντιπαράθεση στη Λευκορωσία μετά τις εκλογές της 9ης Αυγούστου, όπου ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο έλαβε πάνω από το 80% των ψήφων αλλά η αντιπολίτευση καταγγέλλει «βία, καταστολή και νοθεία».

Οι εξελίξεις στη Λευκορωσία είναι σε άμεση σύνδεση με τον σφοδρό ανταγωνισμό στην περιοχή ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ και τη Ρωσία κυρίως, αλλά και την Κίνα, καθώς οι τελευταίες διατηρούν ισχυρές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με τη χώρα.
Εκεί υπάρχουν σχεδιασμοί στον Ενεργειακό τομέα αλλά και σε άλλους τομείς, όπως το φιλόδοξο κινεζικό σχέδιο «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος», οι λεγόμενοι σύγχρονοι «δρόμοι του μεταξιού» της Κίνας.

Στην πρώτη του συνεδρίαση, προχτές το απόγευμα, το Συντονιστικό Συμβούλιο που έχει συγκροτήσει η αντιπολίτευση ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί την ηγεσία της χώρας σε συνομιλίες για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης, να ακυρώσει τις εκλογές και να προκηρύξει νέες (με άλλη Εκλογική Επιτροπή), να τερματίσει τη βία και τις συλλήψεις κατά των διαδηλωτών, να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει πως η αντιπολίτευση «δεν στοχεύει στην αλλαγή της συνταγματικής τάξης, ούτε της πορείας της εξωτερικής πολιτικής της χώρας».

Μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου και υποστηρίκτρια της αντιπολιτευόμενης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια,  η Μαρία Κολεσνίκοβα, σε ερώτηση της «Deutche Welle» αν οι κινητοποιήσεις στη χώρα υποδηλώνουν κίνημα προς την ΕΕ ή προς τη Ρωσία, είπε ότι «πρόκειται για ένα κίνημα προς την κατεύθυνση της Λευκορωσίας, για ανεξαρτησία και κυριαρχία». Σχολίασε τις συνομιλίες της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας πως «χαιρετίζουμε οποιεσδήποτε θετικές πρωτοβουλίες μάς βοηθούν να ενωθούμε» και πως αν «οι εταίροι στην ΕΕ, η Ρωσική Ομοσπονδία, είτε η Ουκρανία» μπορούν να βοηθήσουν να αρχίσει διάλογος με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, «θα ήμασταν πολύ ευγνώμονες».

Belatus nazi flag

Με τη σημαία που χρησιμοποιούνταν επί γερμανικής κατοχής εμφανίζονται πολλοί αντιπολιτευόμενοι στη Λευκορωσία

Άλλο μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου, ο Πάβελ Λατούσκο, δήλωσε χτες στο ρωσικό πρακτορείο TASS ότι η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας είναι έτοιμη για επαφές με τη Ρωσία και δεν σκοπεύει να υπονομεύσει τις σχέσεις των δύο κρατών. «Συχνά κατηγορούμαστε ότι έχουμε στόχο να καταστρέψουμε τις σχέσεις με τη Ρωσία. Αυτό είναι πλήρης ανοησία», είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:

«Η Λευκορωσία, ιστορικά, είναι μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Μας ενδιαφέρει να έχουμε καλές σχέσεις με την ΕΕ. Μας ενδιαφέρει να οικοδομήσουμε μια ισχυρή και σταθερή γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης».

Η Ρωσία θεωρεί ότι ένας διάλογος με την αντιπολίτευση της Λευκορωσίας θα ήταν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της γειτονικής χώρας και ότι απαιτείται μόνο εσωτερική συζήτηση, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Θα απέχουμε από τυχόν σχόλια επί του θέματος. Εναπόκειται στις αρχές της Λευκορωσίας να διαχειριστούν τα εσωτερικά προβλήματα, σε διάλογο με εκπροσώπους των διαμαρτυρόμενων δυνάμεων», είπε.TACC Tass Belarus

Μετά την απόφαση των 27 ηγετών της ΕΕ να μην αναγνωρίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη Λευκορωσία και να επιβάλουν κυρώσεις σε αξιωματούχους που εμπλέκονται στη διεξαγωγή των εκλογών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο. «Επανέλαβα στον πρόεδρο Πούτιν ότι υπάρχει μόνο ένας δρόμος, μέσω ενός πολιτικού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς και μιας ειρηνικής και δημοκρατικής διαδικασίας», δήλωσε ο Μισέλ.

Από την πλευρά του ο Πούτιν επεσήμανε ότι «οποιαδήποτε πίεση στην ηγεσία του κυρίαρχου κράτους της Λευκορωσίας και ξένη παρέμβαση στις εγχώριες διαδικασίες είναι αντιπαραγωγική».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ έχει δηλώσει πως οι εκλογές στη Λευκορωσία «δεν ήταν τέλειες, κάτι που η ηγεσία της χώρας το παραδέχεται».

Επίσης -σύμφωνα με το Tacc ο Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Trud, εκφράζοντας τα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας του, «προτρέπει το Κίεβο να σταματήσει τις δικαιολογίες για την μη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ».
(…)
Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής της Νορμανδίας (Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία και Ουκρανία – TASS), συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου [της Ουκρανίας Βλαντιμίρ] Ζέλενσκι, στο Παρίσι στις 9 Δεκεμβρίου 2019, υποστήριξαν ομόφωνα την ανάγκη συμφωνίας μεταξύ Κίεβου, Ντόνετσκ και Λουχάνσκ σχετικά με όλες τις νομικές πτυχές του ειδικού καθεστώτος του Donbass σύμφωνα με τις διατάξεις του πακέτου μέτρων του Μινσκ.
Ήρθε η ώρα για τους Ουκρανούς εταίρους μας να σταματήσουν να ξεγελούν όλους, προβάλοντας δικαιολογίες και μη κάνοντας τίποτα όσον αφορά την εκπλήρωση των υφιστάμενων υποχρεώσεων.

Υπενθύμισε ότι οι συμφωνίες του Μινσκ περιέχουν μια διάταξη σχετικά με την ανάγκη για συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ουκρανία, με το βασικό στοιχείο – αποκέντρωση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες ορισμένων περιφερειών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, που συμφωνήθηκαν με εκπροσώπους αυτών των περιοχών, καθώς και την έγκριση μόνιμης νομοθεσίας για το ειδικό καθεστώς τους.
«Όλα αυτά θα έπρεπε να αντικατοπτρίζονται στο νέο Σύνταγμα της Ουκρανίας, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια ρήτρα των συμφωνιών του Μινσκ, αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος του 2015» δήλωσε ο υπουργός.

Και έκλεισε σημειώνοντας ότι «η συνταγματική ενοποίηση του ειδικού καθεστώτος του Ντονμπάσ είναι το κλειδί για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και την επίλυση θεμάτων ασφάλειας, κοινωνικοοικονομικών και ανθρωπιστικών προβλημάτων».

Πάντως ο γενικός εισαγγελέας της Λευκορωσίας ξεκίνησε ποινική δίωξη κατά του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης, με το σκεπτικό ότι αποσκοπούν στην κατάληψη της εξουσίας και θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, «Tass»)