Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνεχίζεται η ενδοαστική και γεωπολιτική αντιπαράθεση στη Λευκορωσία

Συνε­χί­ζε­ται η ενδο­α­στι­κή και γεω­πο­λι­τι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση στη Λευ­κο­ρω­σία μετά τις εκλο­γές της 9ης Αυγού­στου, όπου ο πρό­ε­δρος Αλε­ξά­ντερ Λου­κα­σέν­κο έλα­βε πάνω από το 80% των ψήφων αλλά η αντι­πο­λί­τευ­ση καταγ­γέλ­λει «βία, κατα­στο­λή και νοθεία».

Οι εξε­λί­ξεις στη Λευ­κο­ρω­σία είναι σε άμε­ση σύν­δε­ση με τον σφο­δρό αντα­γω­νι­σμό στην περιο­χή ανά­με­σα σε ΗΠΑ — ΕΕ — ΝΑΤΟ και τη Ρωσία κυρί­ως, αλλά και την Κίνα, καθώς οι τελευ­ταί­ες δια­τη­ρούν ισχυ­ρές οικο­νο­μι­κές και πολι­τι­κές σχέ­σεις με τη χώρα.
Εκεί υπάρ­χουν σχε­δια­σμοί στον Ενερ­γεια­κό τομέα αλλά και σε άλλους τομείς, όπως το φιλό­δο­ξο κινε­ζι­κό σχέ­διο «Μία Ζώνη, Ενας Δρό­μος», οι λεγό­με­νοι σύγ­χρο­νοι «δρό­μοι του μετα­ξιού» της Κίνας.

Στην πρώ­τη του συνε­δρί­α­ση, προ­χτές το από­γευ­μα, το Συντο­νι­στι­κό Συμ­βού­λιο που έχει συγκρο­τή­σει η αντι­πο­λί­τευ­ση ενέ­κρι­νε ψήφι­σμα με το οποίο καλεί την ηγε­σία της χώρας σε συνο­μι­λί­ες για τη διευ­θέ­τη­ση της πολι­τι­κής κρί­σης, να ακυ­ρώ­σει τις εκλο­γές και να προ­κη­ρύ­ξει νέες (με άλλη Εκλο­γι­κή Επι­τρο­πή), να τερ­μα­τί­σει τη βία και τις συλ­λή­ψεις κατά των δια­δη­λω­τών, να απε­λευ­θε­ρω­θούν όλοι οι πολι­τι­κοί κρατούμενοι.

Παράλ­λη­λα, ξεκα­θα­ρί­ζει πως η αντι­πο­λί­τευ­ση «δεν στο­χεύ­ει στην αλλα­γή της συνταγ­μα­τι­κής τάξης, ούτε της πορεί­ας της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής της χώρας».

Μέλος του Συντο­νι­στι­κού Συμ­βου­λί­ου και υπο­στη­ρί­κτρια της αντι­πο­λι­τευό­με­νης Σβε­τλά­να Τιχα­νόφ­σκα­για,  η Μαρία Κολεσ­νί­κο­βα, σε ερώ­τη­ση της «Deutche Welle» αν οι κινη­το­ποι­ή­σεις στη χώρα υπο­δη­λώ­νουν κίνη­μα προς την ΕΕ ή προς τη Ρωσία, είπε ότι «πρό­κει­ται για ένα κίνη­μα προς την κατεύ­θυν­ση της Λευ­κο­ρω­σί­ας, για ανε­ξαρ­τη­σία και κυριαρ­χία». Σχο­λί­α­σε τις συνο­μι­λί­ες της Γερ­μα­νί­δας καγκε­λά­ριου Άγκε­λα Μέρ­κελ και του Ρώσου προ­έ­δρου Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν, λέγο­ντας πως «χαι­ρε­τί­ζου­με οποιεσ­δή­πο­τε θετι­κές πρω­το­βου­λί­ες μάς βοη­θούν να ενω­θού­με» και πως αν «οι εταί­ροι στην ΕΕ, η Ρωσι­κή Ομο­σπον­δία, είτε η Ουκρα­νία» μπο­ρούν να βοη­θή­σουν να αρχί­σει διά­λο­γος με την κυβέρ­νη­ση της Λευ­κο­ρω­σί­ας, «θα ήμα­σταν πολύ ευγνώμονες».

Belatus nazi flag

Με τη σημαία που χρη­σι­μο­ποιού­νταν επί γερ­μα­νι­κής κατο­χής εμφα­νί­ζο­νται πολ­λοί αντι­πο­λι­τευό­με­νοι στη Λευκορωσία

Άλλο μέλος του Συντο­νι­στι­κού Συμ­βου­λί­ου, ο Πάβελ Λατού­σκο, δήλω­σε χτες στο ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο TASS ότι η αντι­πο­λί­τευ­ση της Λευ­κο­ρω­σί­ας είναι έτοι­μη για επα­φές με τη Ρωσία και δεν σκο­πεύ­ει να υπο­νο­μεύ­σει τις σχέ­σεις των δύο κρα­τών. «Συχνά κατη­γο­ρού­μα­στε ότι έχου­με στό­χο να κατα­στρέ­ψου­με τις σχέ­σεις με τη Ρωσία. Αυτό είναι πλή­ρης ανοη­σία», είπε μετα­ξύ άλλων και πρόσθεσε:

«Η Λευ­κο­ρω­σία, ιστο­ρι­κά, είναι μέρος του ευρω­παϊ­κού πολι­τι­σμού. Μας ενδια­φέ­ρει να έχου­με καλές σχέ­σεις με την ΕΕ. Μας ενδια­φέ­ρει να οικο­δο­μή­σου­με μια ισχυ­ρή και στα­θε­ρή γέφυ­ρα μετα­ξύ Ανα­το­λής και Δύσης».

Η Ρωσία θεω­ρεί ότι ένας διά­λο­γος με την αντι­πο­λί­τευ­ση της Λευ­κο­ρω­σί­ας θα ήταν παρέμ­βα­ση στις εσω­τε­ρι­κές υπο­θέ­σεις της γει­το­νι­κής χώρας και ότι απαι­τεί­ται μόνο εσω­τε­ρι­κή συζή­τη­ση, δήλω­σε χτες ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου Ντμί­τρι Πεσκόφ. «Θα απέ­χου­με από τυχόν σχό­λια επί του θέμα­τος. Ενα­πό­κει­ται στις αρχές της Λευ­κο­ρω­σί­ας να δια­χει­ρι­στούν τα εσω­τε­ρι­κά προ­βλή­μα­τα, σε διά­λο­γο με εκπρο­σώ­πους των δια­μαρ­τυ­ρό­με­νων δυνά­με­ων», είπε.TACC Tass Belarus

Μετά την από­φα­ση των 27 ηγε­τών της ΕΕ να μην ανα­γνω­ρί­σουν το εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα στη Λευ­κο­ρω­σία και να επι­βά­λουν κυρώ­σεις σε αξιω­μα­τού­χους που εμπλέ­κο­νται στη διε­ξα­γω­γή των εκλο­γών, ο πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου, Σαρλ Μισέλ, είχε σήμε­ρα τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με τον Ρώσο Πρό­ε­δρο. «Επα­νέ­λα­βα στον πρό­ε­δρο Πού­τιν ότι υπάρ­χει μόνο ένας δρό­μος, μέσω ενός πολι­τι­κού δια­λό­γου χωρίς απο­κλει­σμούς και μιας ειρη­νι­κής και δημο­κρα­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας», δήλω­σε ο Μισέλ.

Από την πλευ­ρά του ο Πού­τιν επε­σή­μα­νε ότι «οποια­δή­πο­τε πίε­ση στην ηγε­σία του κυρί­αρ­χου κρά­τους της Λευ­κο­ρω­σί­ας και ξένη παρέμ­βα­ση στις εγχώ­ριες δια­δι­κα­σί­ες είναι αντι­πα­ρα­γω­γι­κή».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σερ­γκέι Λαβρόφ έχει δηλώ­σει πως οι εκλο­γές στη Λευ­κο­ρω­σία «δεν ήταν τέλειες, κάτι που η ηγε­σία της χώρας το παρα­δέ­χε­ται».

Επί­σης ‑σύμ­φω­να με το Tacc ο Λαβρόφ, σε συνέ­ντευ­ξή του στην εφη­με­ρί­δα Trud, εκφρά­ζο­ντας τα γεω­πο­λι­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα της χώρας του, «προ­τρέ­πει το Κίε­βο να στα­μα­τή­σει τις δικαιο­λο­γί­ες για την μη εφαρ­μο­γή των συμ­φω­νιών του Μινσκ».
(…)
Οι συμ­με­τέ­χο­ντες στη σύνο­δο κορυ­φής της Νορ­μαν­δί­ας (Ρωσία, Γερ­μα­νία, Γαλ­λία και Ουκρα­νία — TASS), συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του Προ­έ­δρου [της Ουκρα­νί­ας Βλα­ντι­μίρ] Ζέλεν­σκι, στο Παρί­σι στις 9 Δεκεμ­βρί­ου 2019, υπο­στή­ρι­ξαν ομό­φω­να την ανά­γκη συμ­φω­νί­ας μετα­ξύ Κίε­βου, Ντό­νε­τσκ και Λου­χάνσκ σχε­τι­κά με όλες τις νομι­κές πτυ­χές του ειδι­κού καθε­στώ­τος του Donbass σύμ­φω­να με τις δια­τά­ξεις του πακέ­του μέτρων του Μινσκ.
Ήρθε η ώρα για τους Ουκρα­νούς εταί­ρους μας να στα­μα­τή­σουν να ξεγε­λούν όλους, προ­βά­λο­ντας δικαιο­λο­γί­ες και μη κάνο­ντας τίπο­τα όσον αφο­ρά την εκπλή­ρω­ση των υφι­στά­με­νων υποχρεώσεων.

Υπεν­θύ­μι­σε ότι οι συμ­φω­νί­ες του Μινσκ περιέ­χουν μια διά­τα­ξη σχε­τι­κά με την ανά­γκη για συνταγ­μα­τι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση στην Ουκρα­νία, με το βασι­κό στοι­χείο — απο­κέ­ντρω­ση, λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη τις ιδιαι­τε­ρό­τη­τες ορι­σμέ­νων περι­φε­ρειών του Ντό­νε­τσκ και του Λου­χάνσκ, που συμ­φω­νή­θη­καν με εκπρο­σώ­πους αυτών των περιο­χών, καθώς και την έγκρι­ση μόνι­μης νομο­θε­σί­ας για το ειδι­κό καθε­στώς τους.
«Όλα αυτά θα έπρε­πε να αντι­κα­το­πτρί­ζο­νται στο νέο Σύνταγ­μα της Ουκρα­νί­ας, το οποίο, σύμ­φω­να με την ίδια ρήτρα των συμ­φω­νιών του Μινσκ, ανα­με­νό­ταν να τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος του 2015» δήλω­σε ο υπουργός.

Και έκλει­σε σημειώ­νο­ντας ότι «η συνταγ­μα­τι­κή ενο­ποί­η­ση του ειδι­κού καθε­στώ­τος του Ντον­μπάσ είναι το κλει­δί για την επί­λυ­ση της κρί­σης στην Ουκρα­νία και την επί­λυ­ση θεμά­των ασφά­λειας, κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κών και ανθρω­πι­στι­κών προ­βλη­μά­των».

Πάντως ο γενι­κός εισαγ­γε­λέ­ας της Λευ­κο­ρω­σί­ας ξεκί­νη­σε ποι­νι­κή δίω­ξη κατά του Συντο­νι­στι­κού Συμ­βου­λί­ου της αντι­πο­λί­τευ­σης, με το σκε­πτι­κό ότι απο­σκο­πούν στην κατά­λη­ψη της εξου­σί­ας και θέτουν σε κίν­δυ­νο την εθνι­κή ασφά­λεια της χώρας.

(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: ΑΠΕ — ΜΠΕ, «Tass»)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο