Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άνοιξαν τα σχολεία όπως ακριβώς έκλεισαν — Πάνω από 14.000 παιδιά και εκπαιδευτικοί δεν πήγαν σήμερα στο σχολείο

Περισ­σό­τε­ρα από 14.000 παι­διά και εκπαι­δευ­τι­κοί δεν πήγαν σήμε­ρα στο σχο­λείο, καθώς δια­γνώ­στη­καν θετι­κοί στον κορο­νο­ϊό μέσα στο Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο. Και αυτό πριν καν ανοί­ξουν τα σχο­λεία, με τα γνω­στά πρω­τό­κολ­λα υπερμετάδοσης.

Τα σχο­λεία άνοι­ξαν όπως ακρι­βώς όπως έκλει­σαν, με τα πρω­τό­κολ­λα που μετέ­τρε­ψαν τις πολυ­πλη­θείς τάξεις σε εστί­ες υπερ­με­τά­δο­δης και με μπά­χα­λο, όσο αφο­ρά το μόνο επι­πρό­σθε­το μέτρο που πήρε το υπουρ­γείο Παι­δεία, αφή­νο­ντας στο έλε­ος της τύχης του μαθη­τές, εκπαι­δευ­τι­κούς, εργα­ζό­με­νους στα σχο­λεία και τις οικο­γέ­νειές τους. Η ιδιαί­τε­ρα μετα­δο­τι­κή μετάλ­λα­ξη «Όμι­κρον», προ­κα­λεί ιδιαί­τε­ρη ανη­συ­χία με εκπαι­δευ­τι­κούς, μαθη­τές, γονείς να προ­χω­ρούν σε πολύ­μορ­φες αγω­νι­στι­κές πρω­το­βου­λί­ες για άμε­σα μέτρα προ­στα­σί­ας της υγείας.

Θυμί­ζου­με ότι τα μόνα μέτρα που ανα­κοί­νω­σε η κυβέρ­νη­ση για τα σχο­λεία που ανοί­γουν τη Δευ­τέ­ρα είναι ένα επι­πλέ­ον self test για την πρώ­τη βδο­μά­δα λει­τουρ­γί­ας τους, επέ­κτα­ση των εβδο­μα­διαί­ων δωρε­άν self tests και στους εμβο­λια­σμέ­νους μαθη­τές κι εκπαι­δευ­τι­κούς και κάποιες αλλα­γές στον αριθ­μό των ελέγ­χων σε περί­πτω­ση εμφά­νι­σης κρού­σμα­τος. Συγκε­κρι­μέ­να, μεί­ω­σε το διά­στη­μα των ελέγ­χων σε περί­πτω­ση εμφά­νι­σης κρού­σμα­τος από 7 σε 5 μέρες, δια­τή­ρη­σε τα δύο rapid tests που έκα­ναν όλοι οι ανεμ­βο­λί­α­στοι μαθη­τές της τάξης και πρό­σθε­σε ένα self test επι­πλέ­ον των εβδο­μα­διαί­ων, ώστε όλοι οι ανεμ­βο­λί­α­στοι μαθη­τές να έχουν καθη­με­ρι­νό έλεγ­χο στο πεν­θή­με­ρο κι όχι μόνο αυτοί των διπλα­νών θρα­νί­ων (του λεγό­με­νου «σταυ­ρού») όπως ίσχυε πριν για το εφταήμερο.

Ωστό­σο, όπως απο­δεί­χτη­κε τα τελευ­ταία εικο­σι­τε­τρά­ω­ρα, ούτε το μονα­δι­κό πρό­σθε­το μέτρο που πήρε η κυβέρ­νη­ση, δεν είχε εξα­σφα­λι­στεί. Από το Σάβ­βα­το, οπό­τε ήταν και η τελευ­ταία ημέ­ρα για την προ­μή­θεια των self test από τα φαρ­μα­κεία, υπήρ­ξαν ελλεί­ψεις, σύμ­φω­να και με καταγγελίες.

Τα υπουρ­γεία Παι­δεί­ας και Υγεί­ας επι­βε­βαιώ­νουν τις καταγ­γε­λί­ες και μετα­θέ­τουν στα σχο­λεία το ζήτη­μα της προ­μή­θειάς τους σήμε­ρα το πρωί. «Στις λίγες περι­πτώ­σεις μαθη­τών και εκπαι­δευ­τι­κών που δεν προ­μη­θεύ­τη­καν self test, μπο­ρούν να δια­θέ­σουν οι Σχο­λι­κές Μονά­δες και οι Διευ­θύν­σεις Εκπαί­δευ­σης, που έχουν κατά κανό­να απο­θέ­μα­τα σελφ τεστ. Εφό­σον δεν έχουν, μπο­ρούν να ειδο­ποι­ή­σουν τη Σχο­λι­κή τους Επι­τρο­πή να τις προ­μη­θεύ­σει με self test για το άνοιγ­μα της Δευ­τέ­ρας», σημειώ­νε­ται. Ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας δήλω­νε το πρωί της Κυρια­κής στην ΕΡΤ ότι είναι ευθύ­νη των γονέ­ων η διε­νέρ­γεια των τεστ.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο