Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άρθρο για τον Χαρίλαο Φλωράκη στη βρετανική εφημερίδα «New Worker»

Στην πολι­τι­κή δια­δρο­μή, την προ­σω­πι­κό­τη­τα, τις αξί­ες και τα ιδα­νι­κά που υπη­ρέ­τη­σε ο Χαρί­λα­ος Φλω­ρά­κης ανα­φέ­ρε­ται σε πρό­σφα­το, ολο­σέ­λι­δο δημο­σί­ευ­μα της η βρε­τα­νι­κή εφη­με­ρί­δα «New Worker» (Νέος Εργά­της), όργα­νο του Νέου Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Βρετανίας*. 

Σε άρθρο που υπο­γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας – συνερ­γά­της του «Ατέ­χνως» και δια­χει­ρι­στής της ιστο­σε­λί­δας «In Defense of Communism» — παρου­σιά­ζο­νται σημα­ντι­κές πτυ­χές της ζωής και δρά­σης του κομ­μου­νι­στή ηγέ­τη, επί σχε­δόν δύο δεκα­ε­τί­ες γενι­κού γραμ­μα­τέα της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορ­μή την συμπλή­ρω­ση 15 χρό­νων από το θάνα­τό του.

Στο κεί­με­νο, μετα­ξύ άλλων, γίνε­ται ανα­φο­ρά στη δρά­ση του Χ.Φλωράκη από τα πρώ­τα χρό­νια της πολι­τι­κής του δρα­στη­ριο­ποί­η­σης, κατά τη διάρ­κεια της Αντί­στα­σης στον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, την τριε­τή επο­ποι­ία του ΔΣΕ, τις δίκες του μετεμ­φυ­λια­κού αστι­κού κρά­τους. Ιδιαί­τε­ρη μνεία γίνε­ται στην στά­ση που κρά­τη­σε ο Χαρ. Φλω­ρά­κης την επο­χή των αντε­πα­να­στα­τι­κών ανα­τρο­πών στην Σοβ. Ένω­ση και την Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη, κρα­τώ­ντας ψηλά την σημαία του μαρξισμού-λενινισμού.

«Ο Χαρί­λα­ος Φλω­ρά­κης υπήρ­ξε από τις σημα­ντι­κό­τε­ρες μορ­φές του ελλη­νι­κού και ευρω­παϊ­κού κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος τον 20ο αιώ­να. Ένας μαχη­τής, ηγέ­της, μια μονα­δι­κή προ­σω­πι­κό­τη­τα αλλά, πάνω απ’ όλα, ένας ακλό­νη­τος κομ­μου­νι­στής που παρέ­μει­νε πιστός στις ιδέ­ες του μέχρι το τέλος», σημειώ­νει στο άρθρο του ο Ν. Μόττας. 

Η δημο­σιεύ­ση του άρθρου απο­τε­λεί μια επι­πρό­σθε­τη επι­βε­βαί­ω­ση του σεβα­σμού και της εκτί­μη­σης που χαί­ρει ο ιστο­ρι­κός γεν. γραμ­μα­τέ­ας του ΚΚΕ στις γραμ­μές του διε­θνούς κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος, απο­τε­λώ­ντας πρό­τυ­πο κομ­μου­νι­στή, διε­θνι­στή ηγέ­τη για τις σημε­ρι­νές και μελ­λο­ντι­κές γενιές.

*Το Νέο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα της Βρε­τα­νί­ας (NCP) ιδρύ­θη­κε το 1977, έχει έδρα το Λον­δί­νο και συμ­με­τέ­χει στις ετή­σιες Διε­θνείς Συνα­ντή­σεις Κομ­μου­νι­στι­κών και Εργα­τι­κών Κομ­μά­των (ΔΣΚΕΚ).

Ατέχνως info

Το άρθρο σε PDFFlorakis New Worker 280520 page 11

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο