Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έγκλημα στα Τέμπη: Η συζήτηση στη Βουλή για την Προανακριτική επιβεβαιώνει την ορθότητα της πρότασης του ΚΚΕ

Μόνο η πρό­τα­ση του ΚΚΕ για τη σύστα­ση Εξε­τα­στι­κής Επι­τρο­πής, που ψηφί­στη­κε την περα­σμέ­νη βδο­μά­δα (ψήφι­σαν όλα τα κόμ­μα­τα εκτός από το ΠΑΣΟΚ), μπο­ρεί να δια­σφα­λί­σει τη διε­ρεύ­νη­ση όλων των πτυ­χών του εγκλή­μα­τος των Τεμπών, όπως επι­βε­βαιώ­νει η συζή­τη­ση στη Βου­λή επί των προ­τά­σε­ων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για σύστα­ση Προ­α­να­κρι­τι­κής Επιτροπής.

Η ΝΔ θα κατα­ψη­φί­σει τις δύο προ­τά­σεις για την σύστα­ση Προ­α­να­κρι­τι­κής, όπως ανα­κοί­νω­σε ο ειση­γη­τής του κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος, Κ. Καρα­γκού­νης. Αυτό σημαί­νει ότι οι προ­τά­σεις θα κατα­ψη­φι­στούν, καθώς απαι­τεί­ται από­λυ­τη πλειο­ψη­φία 151 βου­λευ­τών. Αντί­θε­τα, η Εξε­τα­στι­κή Επι­τρο­πή μπο­ρεί να συστα­θεί με 120 θετι­κές ψήφους.

Ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών, Μ. Βορί­δης, υπο­στή­ρι­ξε ότι οι προ­τά­σεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ «δεν εδρά­ζο­νται σε νομι­κά επι­χει­ρή­μα­τα με ποι­νι­κό έρεισμα».

Οι προ­τά­σεις ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ έχουν σοβα­ρά κενά, δεν εξε­τά­ζουν την ασφά­λεια των σιδη­ρο­δρό­μων και περιο­ρί­ζουν την εξέ­τα­ση των αιτιών στις δημο­σιο­νο­μι­κές επι­πτώ­σεις, όπως και στις ευθύ­νες συγκε­κρι­μέ­νων πολι­τι­κών προ­σώ­πων που διε­τέ­λε­σαν υπουρ­γοί Μετα­φο­ρών. Δηλα­δή, αφή­νουν στο απυ­ρό­βλη­το τις αιτί­ες του εγκλή­μα­τος, την πολι­τι­κή απε­λευ­θέ­ρω­σης της αγο­ράς των σιδη­ρο­δρό­μων, μια πολι­τι­κή που εφάρ­μο­σαν πιστά όλες οι κυβερ­νή­σεις από το 1997 έως σήμε­ρα, αφή­νο­ντας τα τρέ­να χωρίς μέτρα ασφά­λειας, μειώ­νο­ντας το προ­σω­πι­κό, αφή­νο­ντας ασυ­ντή­ρη­το το σιδη­ρο­δρο­μι­κό δίκτυο και κυρί­ως δια­χω­ρί­ζο­ντας το τμή­μα μετα­φο­ρών από το τμή­μα υπο­δο­μών, παρα­δί­δο­ντας το πρώ­το που είναι και το πλέ­ον κερ­δο­φό­ρο, στους ιδιώτες.

Η πρό­τα­ση του ΣΥΡΙΖΑ αφο­ρά στην ενδε­χό­με­νη τέλε­ση των «εγκλη­μά­των» της κακουρ­γη­μα­τι­κής απι­στί­ας και της παρά­βα­σης καθή­κο­ντος από τον πρώ­ην υπουρ­γό Κων­στα­ντί­νο Καρα­μαν­λή, την ενδε­χό­με­νη τέλε­ση του αδι­κή­μα­τος της παρά­βα­σης καθή­κο­ντος από τους υπουρ­γούς της περιό­δου 2012–2014 Κων­στα­ντί­νο Χατζη­δά­κη και Μιχά­λη Χρυ­σο­χο­ΐ­δη και την ενδε­χό­με­νη τέλε­ση του αδι­κή­μα­τος της παρά­βα­σης καθή­κο­ντος από τον υπουρ­γό της περιό­δου 2015–2019 Χρή­στο Σπίρτζη.

Η πρό­τα­ση του ΠΑΣΟΚ ζητά την έρευ­να στην ενδε­χό­με­νη τέλε­ση του αδι­κή­μα­τος της παρά­βα­σης καθή­κο­ντος κατά το χρο­νι­κό διά­στη­μα από την 6-11-2016 μέχρι και την 9–7‑2019 από τον πρώ­ην υπουρ­γό Χρή­στο Σπίρ­τζη και την ενδε­χό­με­νη τέλε­ση των αδι­κη­μά­των: α) της απι­στί­ας «σε βάρος των οικο­νο­μι­κών συμ­φε­ρό­ντων της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης και του Ελλη­νι­κού Δημο­σί­ου» και β) της παρά­βα­σης καθή­κο­ντος (άρθρο 259 ΠΚ) από τον πρώ­ην υπουρ­γό Κων­στα­ντί­νο Καρα­μαν­λή, κατά την άσκη­ση των καθη­κό­ντων τους.

Προκλητικός χειροκροτητής της ΕΕ το ΠΑΣΟΚ

Ο πρό­ε­δρός του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρου­λά­κης, συνέ­χι­σε τις αθλιό­τη­τες σε βάρος του ΚΚΕ, επι­μέ­νο­ντας πως η πρό­τα­ση για Εξε­τα­στι­κή είναι «σανί­δα σωτη­ρί­ας» για την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ.

Στο «δια ταύ­τα», εμφα­νί­στη­κε ως ο πλέ­ον ένθερ­μος υπε­ρα­σπι­στής της ευρω­ε­νω­σια­κής πολι­τι­κής για τους σιδη­ρο­δρό­μους. Έτσι, έφτα­σε στο σημείο να ισχυ­ρι­στεί ότι η ΕΕ είναι αυτή που επι­βάλ­λει κανό­νες στα τρέ­να, απο­σιω­πώ­ντας ότι μόλις στο 13% του δικτύ­ου της εφαρ­μό­ζο­νται μέτρα ασφά­λειας, λόγω αυξη­μέ­νου κόστους. Περιό­ρι­σε δε τις πτυ­χές του εγκλή­μα­τος στο οικο­νο­μι­κό επί­πε­δο, επι­κρί­νο­ντας την κυβέρ­νη­ση για απα­ξί­ω­ση της έρευ­νας του Ευρω­παί­ου εισαγγελέα.

Ο πρό­ε­δρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελ­λος, επι­σή­μα­νε ότι η ΝΔ με την απόρ­ρι­ψή της πρό­τα­σής για σύστα­ση προ­α­να­κρι­τι­κής επι­τρο­πής, παρα­δέ­χε­ται ότι υπάρ­χει ενο­χή, με βάση το πόρι­σμα του Ευρω­παί­ου εισαγ­γε­λέα και η ρετσι­νιά συγκά­λυ­ψης και αμνή­στευ­σης θα την βαραί­νει για πάντα. Σε μια προ­σπά­θεια να ξεπλύ­νει τις ευθύ­νες της ΕΕ για την πολι­τι­κή ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων, που προ­ώ­θη­σε και η δια­κυ­βέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ, επι­δό­θη­κε η ειση­γή­τρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Τζά­κρη.

«Δεν ξέρουν τίποτα» για το φόνο…

Ο πρώ­ην υπουρ­γός Μετα­φο­ρών και Υπο­δο­μών, Κ. Καρα­μαν­λής, επί των ημε­ρών του οποί­ου συνέ­βη το έγκλη­μα στο Τέμπη, μίλη­σε απο­κλει­στι­κά για την σύμ­βα­ση 717, και ανα­λώ­θη­κε σε αλλη­λο­κα­τη­γο­ρί­ες για την περί­ο­δο δια­κυ­βέρ­νη­σης του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο έψε­ξε ότι έδω­σε 6 παρα­τά­σεις στην ολο­κλή­ρω­ση της περι­βό­η­της σύμ­βα­σης, την οποία, όπως είπε, ο ίδιος ολο­κλή­ρω­σε τον Σεπτέμ­βρη του 2023, δίνο­ντας στο μετα­ξύ άλλες τρεις παρα­τά­σεις. Μάλι­στα, ισχυ­ρί­στη­κε ότι αν κήρυτ­τε έκπτω­το τον ανά­δο­χο εργο­λά­βο του έργου, εκεί­νος θα πήγαι­νε στα δικα­στή­ρια και θα έπαιρ­νε απο­ζη­μί­ω­ση από το δημό­σιο και θα χάνο­νταν τα χρή­μα­τα της ΕΕ απο­δει­κνύ­ο­ντας την βασι­κή του …έγνοια.

Ο Χρ. Σπίρ­τζης επι­χεί­ρη­σε ν’ απο­ποι­η­θεί των ευθυ­νών του, δηλώ­νο­ντας πως η ευθύ­νη για τις εξε­λί­ξεις σχε­τι­κά με τη σύμ­βα­ση 717 «ήταν της διοί­κη­σης της ΕΡΓΟΣΕ και όχι του υπουρ­γού». Συνέ­στη­σε στο ΠΑΣΟΚ να συμπε­ρι­λά­βει στην πρό­τα­σή του και την περί­ο­δο της δια­κυ­βέρ­νη­σης Σαμα­ρά, οπό­τε και υπε­γρά­φη η συγκε­κρι­μέ­νη σύμβαση.

Ο Μ. Χρυ­σο­χο­ΐ­δης, στο υπό­μνη­μα που κατέ­θε­σε στη Βου­λή, χαρα­κτή­ρι­σε ακα­τα­νό­η­τη «πολι­τι­κά και πραγ­μα­το­λο­γι­κά» την πρό­τα­ση του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφο­ρά το πρό­σω­πό του, λέγο­ντας πως η σύμ­βα­ση 717 υπο­γρά­φτη­κε το Σεπτέμ­βρη του 2014 και η παρά­δο­ση του έργου ορί­στη­κε για τον Σεπτέμ­βρη του 2016, ενώ αυτός ήταν υπουρ­γός Μετα­φο­ρών μέχρι τον Γενά­ρη του 2015.

Θ. Παφίλης: Η πρόταση του ΚΚΕ αφορά τη διερεύνηση για την απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών

Το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη με όλες του τις δυνά­μεις, ώστε να ερευ­νη­θούν ποι­νι­κές ευθύ­νες, αλλά να διε­ρευ­νη­θεί και η πολι­τι­κή ευθύ­νη που οδή­γη­σε στο έγκλη­μα στα Τέμπη, ξεκα­θά­ρι­σε ο Κοι­νο­βου­λευ­τι­κός Εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ, Θανά­σης Παφί­λης, μιλώ­ντας στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής, στη συζή­τη­ση της πρό­τα­σης για την σύστα­ση Προ­α­να­κρι­τι­κής Επι­τρο­πής που κατέ­θε­σαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Όπως είπε, η πολι­τι­κή της «απε­λευ­θέ­ρω­σης» και ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης των μετα­φο­ρών οδή­γη­σε το 2021 σε 1.339 ατυ­χή­μα­τα στην ΕΕ στο κεντρι­κό δίκτυο, σε 683 νεκρούς και σε 97 μετω­πι­κές συγκρού­σεις τρέ­νων. Μάλι­στα, μόλις το 13% του κεντρι­κού δικτύ­ου έχει σύστη­μα τηλε­διοί­κη­σης στην ΕΕ, ενώ στο υπό­λοι­πο δεν υπάρ­χει για­τί έχει μεγά­λο κόστος και μακρο­πρό­θε­σμη από­δο­ση και δεν το δέχο­νται οι εταιρείες.

Απα­ντώ­ντας σε όσους υπο­στη­ρί­ζουν ότι η πρό­τα­ση του ΚΚΕ για Εξε­τα­στι­κή Επι­τρο­πή δεν περι­λαμ­βά­νει ποι­νι­κές ευθύ­νες, του κάλε­σε να δια­βά­σουν την πρώ­τη παρά­γρα­φο, όπου ανα­φέ­ρει ρητά ότι «επι­βάλ­λε­ται η διε­ρεύ­νη­ση για να απο­δο­θούν ευθύ­νες πολι­τι­κές και ποινικές».

Όσο για το ΠΑΣΟΚ, σχο­λί­α­σε δει­κτι­κά ότι «που­λά­ει αντι­δε­ξιό πνεύ­μα» ο συγκυ­βερ­νή­της της δεξιάς στα μνη­μό­νια, την ώρα που το 1/3 του υπουρ­γι­κού συμ­βου­λί­ου της ΝΔ προ­έρ­χε­ται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ψήφι­σε και το 70% των νομο­σχε­δί­ων της ΝΔ την προη­γού­με­νη περίοδο.

Επί­σης, ο Θ. Παφί­λης τόνι­σε ότι η πρό­τα­ση του ΚΚΕ, στο τέλος ανα­φέ­ρει να διε­ρευ­νη­θούν όλες ο πλευ­ρές του εγκλή­μα­τος, παράλ­λη­λα με την διε­ρεύ­νη­ση από την ποι­νι­κή δικαιο­σύ­νη και τη μήνυ­ση που έχει υπο­βλη­θεί από τους συγ­γε­νείς των θυμάτων.

Απα­ντώ­ντας στον Ν. Ανδρου­λά­κη που κατη­γό­ρη­σε το ΚΚΕ για «ιδε­ο­λη­ψία απέ­να­ντι στην ΕΕ», ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του Κόμ­μα­τος, σημεί­ω­σε ότι αυτό δεί­χνει ένδεια επι­χει­ρη­μά­των, καθώς το ΚΚΕ κρί­νει την ΕΕ με βάση τις πολι­τι­κές που ακο­λου­θεί, μετα­ξύ αυτών η πολι­τι­κή που οδή­γη­σε στο έγκλη­μα των Τεμπών.

Αντί­θε­τα, ο Ευρω­παί­ος εισαγ­γε­λέ­ας, το πόρι­σμα του οποί­ου επι­κα­λεί­ται το ΠΑΣΟΚ, ζητά ευθύ­νες για­τί έπα­θε οικο­νο­μι­κή ζημιά η ΕΕ. «Τόση σπου­δή από το ΠΑΣΟΚ να υπε­ρα­σπι­στεί την ΕΕ», είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο Θ. Παφί­λης, θυμί­ζο­ντας ότι τα κον­δύ­λια η ΕΕ τα δίνει αντλώ­ντας χρή­μα­τα από την φορο­λο­γία των λαών της Ευρώ­πης που στενάζουν.

Και ξεκα­θά­ρι­σε ότι το ΚΚΕ αντι­πα­λεύ­ει την ΕΕ και την πολι­τι­κή κόστους-οφέ­λους που εφαρ­μό­ζει και στε­ρεί ανθρώ­πι­νες ζωές, κόντρα στα κόμ­μα­τα που υπο­στη­ρί­ζουν αυτή την βαρβαρότητα.

Πηγή: 902.gr

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο