Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκθεση εικαστικών από το ΚΚΕ σε εκθεσιακό χώρο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

Τα εγκαί­νια έκθε­σης εικα­στι­κών για τα εκα­τό χρό­νια από την ίδρυ­ση του ΚΚΕ πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν το βρά­δυ της Δευ­τέ­ρας 15 Οκτω­βρί­ου, στον εκθε­σια­κό χώρο της δημο­τι­κής απο­θή­κης (πρώ­ην απο­θή­κη στρα­τού) στον προ­βλή­τα Α’ του λιμα­νιού της Θεσσαλονίκης.

Στη δημιουρ­γία καλ­λι­τε­χνών, που προ­έ­βα­λαν τις αξί­ες της εργα­τι­κής τάξης και του λαού και ενέ­πνε­αν τους αγώ­νες του από τις πρώ­τες δεκα­ε­τί­ες του 20ου αι. ως τις μέρες μας, ανα­φέρ­θη­κε το μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και επι­κε­φα­λής του Τμή­μα­τος Πολι­τι­σμού της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Ελέ­νη Μηλια­ρο­νι­κο­λά­κη. Επε­σή­μα­νε την επί­δρα­ση, ανά περί­ο­δο, εικα­στι­κών και χαρα­κτι­κών με αντι­πο­λε­μι­κό, αντι­στα­σια­κό, «αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κό» στίγ­μα, καλ­λι­τε­χνών, όπως οι Α. Τάσ­σος, Ο. Κανέλ­λης, Α. Κοντό­που­λος, Γ. Φαρ­σα­κί­δης, Δ. Γιολ­δά­σης, Γ. Σικε­λιώ­της, Κ. Γραμ­μα­τό­που­λος, Β. Κατρά­κη, Σπ. Βασι­λεί­ου, κ.α. αλλά και στη συμ­βο­λή, κατά τη μετα­πο­λί­τευ­ση, μέσω πολι­τι­στι­κών διορ­γα­νώ­σε­ων και εκδό­σε­ων, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

ekthesi1

Η κ. Μηλια­ρο­νι­κο­λά­κη αντι­πα­ρέ­βα­λε αυτή την τέχνη, με ένα νέο ρεύ­μα της αστι­κής τέχνης, έναν «κοσμο­πο­λί­τι­κο φορ­μα­λι­σμό», ο οποί­ος, όπως είπε, «επι­χει­ρεί επι­θε­τι­κά να δικαιώ­σει τις κίβδη­λες αξί­ες, τη σάπια ηθι­κή και το παρακ­μια­κό γού­στο της αστι­κής τάξης» και ταυ­τό­χρο­να «να εξοι­κειώ­σει μια κρί­σι­μη μάζα νεα­νι­κού κοι­νού, με την ανία, το θάνα­το, το αίμα, την ωμό­τη­τα, τη βία, τον πόλε­μο» και «γενι­κώς με όσα στοι­χεία συν­θέ­τουν το απάν­θρω­πο, εγκλη­μα­τι­κό πρό­σω­πο, του σαπι­σμέ­νου καπι­τα­λι­στι­κού κόσμου» και συνέχισε:

«Όλα τα παρα­πά­νω, συνο­δεύ­ο­νται με την προ­σπά­θεια, να εξου­δε­τε­ρω­θεί, με μέσο την τέχνη, ο πιο επι­κίν­δυ­νος αντί­πα­λος της αστι­κής πολι­τι­κής και ιδε­ο­λο­γί­ας, δηλα­δή, ο κομ­μου­νι­σμός, που εξι­σώ­νε­ται με τον φασι­σμό, συχνά με τις πιο χυδαί­ες αντι­κο­μου­νι­στι­κές επι­νο­ή­σεις και μυθεύ­μα­τα, από αστι­κές, αλλά και οπορ­του­νι­στι­κές δυνά­μεις. Σθε­να­ρή αντί­στα­ση σε αυτό το κλί­μα προ­βάλ­λει στο χώρο των εικα­στι­κών το Εικα­στι­κό Επι­με­λη­τή­ριο, με τα μέλη, τους οπα­δούς και τους φίλους του κόμ­μα­τος να βάζουν τη σφρα­γί­δα τους και στον προ­σα­να­το­λι­σμό και στη δρα­στη­ριό­τη­τα του».

ekthesi 2

«Χρειά­ζε­ται να δυνα­μώ­σει το αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κό περιε­χό­με­νο της τέχνης» συνέ­χι­σε η κ. Μηλια­ρο­νι­κο­λά­κη, ώστε «η τέχνη της επο­χής μας να βλέ­πει πίσω από το τεί­χος των αυτα­πα­τών και των αστι­κών ιδε­ο­λο­γη­μά­των» και «να απο­κα­λύ­πτει με απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα τη σύγ­χρο­νη σκλα­βιά των ανθρώ­πων, την καπι­τα­λι­στι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση» μορ­φή συνέ­χι­σης της οποί­ας, όπως είπε, απο­τε­λεί και ο πόλε­μος και συνέχισε:

«Καλό είναι, επί­σης, να καταγ­γέλ­λε­ται η βία του φασι­σμού, αλλά πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κό είναι να φανεί, ότι δεν πρό­κει­ται για ένα αφή­γη­μα της ιστο­ρί­ας κατα­δι­κα­στέο από όλους, αλλά για επι­χεί­ρη­ση διά­σω­σης της καπι­τα­λι­στι­κής ιδιο­κτη­σί­ας. Επο­μέ­νως, αν θέλου­με να τον κατα­πο­λε­μή­σου­με, πρέ­πει να κατα­πο­λε­μή­σου­με την αιτία, την εξου­σία του κεφαλαίου».

ekthesi4

Η κ. Μηλια­ρο­νι­κο­λά­κη επε­σή­μα­νε ότι η τέχνη των εικα­στι­κών μπο­ρεί να το κάνει πολύ εύγλωτ­τα, όπως πάντο­τε το έκα­νε, σε δύσκο­λες περιό­δους. «Μια εικό­να ισο­δυ­να­μεί με χίλιες λέξεις…. Αυτός είναι άλλω­στε και ο λόγος, που η εικα­στι­κή δημιουρ­γία γνώ­ρι­σε την περί­ο­δο της αντί­στα­σης, δόξα μεγα­λύ­τε­ρη από όλες τις τέχνες» είπε η κ. Μηλια­ρο­νι­κο­λά­κη και πρόσθεσε:

«Να λοι­πόν για­τί χαι­ρε­τί­ζου­με με ιδιαί­τε­ρη χαρά την πρώ­τη παρου­σί­α­ση της φιλο­κομ­μα­τι­κής εικα­στι­κής τέχνης, για­τί ανοί­γει έναν δρό­μο να περά­σει η εικα­στι­κή δημιουρ­γία στην αντε­πί­θε­ση. Να γίνουν το πινέ­λο, το καλέ­μι, το κοπί­δι και πάλι, όπλα θανα­τη­φό­ρα, ενά­ντια στη σύγ­χρο­νη σκλαβιά».

Στην έκθε­ση παρα­βρέ­θη­καν επί­σης οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ Αθα­νά­σιος Βαρ­δα­λής και Γιάν­νης Δελής, κομ­μα­τι­κά στε­λέ­χη, μέλη του κόμ­μα­τος, κ.α.

Η έκθε­ση θα διαρ­κέ­σει έως τις 10 Νοεμ­βρί­ου και θα λει­τουρ­γεί για το κοι­νό από Τρί­τη μέχρι Κυρια­κή, τις ώρες 17:30 με 21:00, καθώς και κάθε Δευ­τέ­ρα για πρω­ι­νές επι­σκέ­ψεις ‑κατό­πιν ραντε­βού- για φορείς και σχο­λεία (επι­κοι­νω­νία για ραντε­βού: [email protected] ).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο