Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έξαρση κρουσμάτων και θανάτων — ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση

Η Πανδημία στον Κόσμο
Στα όριά τους ξανά τα νοσοκομεία σε Βρετανία και Ολλανδία

Έξαρ­ση κρου­σμά­των και θανά­των σε αρκε­τές ευρω­παϊ­κές χώρες κατα­γρά­φε­ται τις τελευ­ταί­ες μέρες σε αρκε­τές χώρες της Ευρώ­πης, ακό­μη και σε χώρες με υψη­λό ποσο­στό εμβο­λια­σμού, καθώς απου­σιά­ζουν ουσια­στι­κά μέτρα πρό­λη­ψης και περιο­ρι­σμού της εξά­πλω­σης, τα δημό­σια συστή­μα­τα Υγεί­ας παρα­μέ­νουν γυμνά, οι υπη­ρε­σί­ες ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κής περί­θαλ­ψης εμπορευματοποιημένες.

Στη Βρε­τα­νία, το Εθνι­κό Σύστη­μα Υγεί­ας (NHS) βρί­σκε­ται κοντά στα όριά του σε πολ­λά τμή­μα­τα της χώρας και καθώς πλη­σιά­ζει ο χει­μώ­νας ανα­μέ­νε­ται να αυξά­νε­ται και η πίε­ση, ανα­κοί­νω­σε ο επι­κε­φα­λής της Συνο­μο­σπον­δί­ας του NHS.
Η Βρε­τα­νία κατέ­γρα­ψε την Τρί­τη 223 θανά­τους από COVID-19, ο μεγα­λύ­τε­ρος αριθ­μός μετά τον Μάρ­τη, ο δε αριθ­μός των κρου­σμά­των είναι ο μεγα­λύ­τε­ρος στην Ευρώ­πη (49.000 τη Δευ­τέ­ρα) και στα­θε­ρά πάνω από 40.000 τις τελευ­ταί­ες μέρες.
Συνο­λι­κά σχε­δόν 139.000 άνθρω­ποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Πάνω από το 85% των Βρε­τα­νών ηλι­κί­ας άνω των 12 ετών έχουν λάβει του­λά­χι­στον την πρώ­τη δόση εμβο­λί­ου, ενώ πάνω από το 78% είναι πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­νοι. Παράλ­λη­λα, ωστό­σο, η κυβέρ­νη­ση εξα­κο­λου­θεί να μην παίρ­νει ουσια­στι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας σε κρί­σι­μους χώρους, όπως τα σχο­λεία, όπου στοι­βά­ζο­νται ακό­μα και 27 — 30 μαθη­τές ανά τάξη. Το μόνο μέτρο που προ­ω­θεί­ται είναι ο εμβο­λια­σμός των παι­διών 12 — 15 ετών και η τρί­τη δόση.
Την προη­γού­με­νη Παρα­σκευή έρευ­να έδει­ξε ότι η συχνό­τη­τα της νόσου βρί­σκε­ται στο υψη­λό­τε­ρο επί­πε­δο από τον Γενά­ρη, καθώς έχει μολυν­θεί το 8% των μαθη­τών της Δευ­τε­ρο­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης.

Εξί­σου χαρα­κτη­ρι­στι­κά, την Πέμ­πτη 14/10, 209.000 μαθη­τές έμει­ναν εκτός σχο­λεί­ου για λόγους σχε­τι­ζό­με­νους με την πανδημία.

Οι για­τροί έχουν προει­δο­ποι­ή­σει για αύξη­ση στον αριθ­μό των νοση­λειών σε συν­δυα­σμό με την πίε­ση στο NHS από τις επο­χι­κές ιώσεις, που θα καθι­στού­σε για ακό­μη μια φορά τα νοσο­κο­μεία ανί­κα­να να λει­τουρ­γή­σουν φυσιο­λο­γι­κά και να δια­χει­ρι­στούν τις ήδη τερά­στιες λίστες αναμονής.
«Μιλώ καθη­με­ρι­νά με στε­λέ­χη του κλά­δου Υγεί­ας και κυριο­λε­κτι­κά όλοι ανα­φέ­ρουν ο χώρος τους βρί­σκε­ται υπό μεγά­λη πίε­ση σήμε­ρα, στα μέσα Οκτώ­βρη. Τα πράγ­μα­τα μόνο προς το χει­ρό­τε­ρο θα πάνε», δήλω­σε ο Μ. Τέι­λορ, επι­κε­φα­λής της Συνο­μο­σπον­δί­ας NHS, στο BBC.
«Το σύστη­μα Υγεί­ας βρί­σκε­ται ακρι­βώς στο χεί­λος του γκρε­μού… Αν πιε­στεί και άλλο δεν θα μπο­ρέ­σου­με να παρέ­χου­με το επί­πε­δο των υπη­ρε­σιών που χρειά­ζο­νται οι άνθρω­ποι», πρό­σθε­σε.

Στην Ολλανδία αναστέλλονται χειρουργεία και θεραπείες

Στην Ολλαν­δία, με το 83% του ενή­λι­κου πλη­θυ­σμού πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­νο, τα νέα κρού­σμα­τα κατέ­γρα­ψαν αύξη­ση 44% μέσα σε μία βδο­μά­δα έως και προχτές.
Ως απο­τέ­λε­σμα, πολ­λά νοσο­κο­μεία στη χώρα περι­κό­πτουν υπη­ρε­σί­ες τακτι­κής περί­θαλ­ψης, ακυ­ρώ­νο­ντας προ­γραμ­μα­τι­σμέ­να χει­ρουρ­γεία ή περιο­ρί­ζο­ντας τις επεμ­βά­σεις στα σοβα­ρό­τε­ρα περι­στα­τι­κά, με στό­χο να αντι­με­τω­πί­σουν τους ασθε­νείς με Covid-19.
Τα κρού­σμα­τα ανήλ­θαν προ­χτές στο υψη­λό­τε­ρο επί­πε­δο από τα τέλη Ιού­λη, στα 25.751, και αυξή­θη­καν για τρί­τη συνε­χό­με­νη βδο­μά­δα. Κατα­με­τρή­θη­καν 48 θάνα­τοι, διπλά­σιος αριθ­μός σε σύγκρι­ση με την περα­σμέ­νη βδο­μά­δα. Οι εισα­γω­γές στα νοσο­κο­μεία αυξή­θη­καν κατά 20% σε σύγκρι­ση με μία βδο­μά­δα νωρίτερα.

Και σε άλλες ευρω­παϊ­κές χώρες, όπως Πολω­νία, Σλο­βα­κία, Τσε­χία, Ουκρα­νία, καλ­πά­ζει η εξάπλωση.

Στη Λετο­νία επι­βλή­θη­κε χτες λοκντά­ουν για έναν μήνα, με κλεί­σι­μο κατα­στη­μά­των, θεά­τρων, κομ­μω­τη­ρί­ων. Στη χώρα κατα­γρά­φο­νται τις τελευ­ταί­ες 14 μέρες 1.406 κρού­σμα­τα ανά 100.000 κατοί­κους, το πιο υψη­λό ποσο­στό παγκοσμίως.
Στη Ρωσία, όπου σπά­νε τα αρνη­τι­κά ρεκόρ θανά­των, με πάνω από 1.000 νεκρούς τη μέρα, καθιε­ρώ­θη­κε εθνι­κή αργία από τις 30 Οκτώ­βρη έως τις 7 Νοέμ­βρη. Στη Μόσχα από τις 28 Οκτώ­βρη θα κλεί­σουν όλα τα κατα­στή­μα­τα, τα μπαρ και τα εστιατόρια.

🇬🇷  🇪🇺  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν μπο­ρεί να δώσει «καλή φρο­ντί­δα» το πεπε­ρα­σμέ­νο σύστη­μα Υγείας
Αδύ­να­το να υπάρ­χει «προ­σω­πι­κό σε κάθε θάλα­μο», ειπώ­θη­κε στη χτε­σι­νή ενημέρωση

Την αύξη­ση του επι­δη­μιο­λο­γι­κού φορ­τί­ου σε μια σει­ρά από περιο­χές της χώρας και την πίε­ση στο σύστη­μα Υγεί­ας, απο­τυ­πώ­νουν τα στοι­χεία για τα νέα κρού­σμα­τα, τις εισα­γω­γές στα νοσο­κο­μεία και τον αριθ­μό των ασθε­νών που νοση­λεύ­ο­νται δια­σω­λη­νω­μέ­νοι. «Το σύστη­μα είναι πεπε­ρα­σμέ­νο», ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά κατά τη χτε­σι­νή ενη­μέ­ρω­ση η ανα­πλη­ρώ­τρια υπουρ­γός Υγεί­ας, Μ. Γκά­γκα, ενώ πρό­σθε­σε πως «δεν μπο­ρεί να δοθεί καλή φρο­ντί­δα σε αυτά τα νού­με­ρα αρρώστων».

Τις τελευ­ταί­ες βδο­μά­δες κατα­γρά­φε­ται αύξη­ση στον αριθ­μό των εισα­γω­γών, οι οποί­ες ξεπερ­νούν τις 200 κάθε μέρα, οι εισα­γω­γές υπερ­βαί­νουν τα εξι­τή­ρια, ενώ η πλη­ρό­τη­τα στις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλά­δα ξεπερ­νά στα­θε­ρά το 90%. Στο φόντο αυτό, μένει να εκτι­μη­θεί τις επό­με­νες βδο­μά­δες τυχόν αύξη­ση της χει­με­ρι­νής επι­δη­μι­κό­τη­τας. Σύμ­φω­να με την υπουρ­γό, μεγά­λο πρό­βλη­μα υπάρ­χει στις κοι­νές κλί­νες νοση­λεί­ας, καθώς στις κλι­νι­κές «μπο­ρεί να χρεια­στεί να έχεις τρεις δια­σω­λη­νω­μέ­νους και τέσ­σε­ρις ανθρώ­πους σε high flow, που σημαί­νει ότι πρέ­πει να είσαι από πάνω τους», ενώ την ίδια στιγ­μή «δεν μπο­ρού­με να έχου­με προ­σω­πι­κό σε κάθε θάλαμο».

Ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση

Χτες ανα­κοι­νώ­θη­καν 3.407 νέα κρού­σμα­τα και 34 ακό­μα άνθρω­ποι που έχα­σαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρ­ξη της επι­δη­μί­ας έχουν κατα­γρα­φεί συνο­λι­κά 15.519 θάνα­τοι. Ο αριθ­μός των ασθε­νών που νοση­λεύ­ο­νται δια­σω­λη­νω­μέ­νοι είναι 347, ενώ οι εισα­γω­γές νέων ασθε­νών Covid-19 στα νοσο­κο­μεία της επι­κρά­τειας είναι 220 (ημε­ρή­σια μετα­βο­λή +3,29%).
Όσον αφο­ρά τη γεω­γρα­φι­κή κατα­νο­μή των νέων κρου­σμά­των, 703 αφο­ρούν στην Αττι­κή, 496 στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, 258 στη Λάρι­σα, 136 στη Μαγνη­σία, 126 στην Αχα­ΐα, 123 στην Ημαθία.

25 Οκτ εκδήλωση με τις θέσεις του ΚΚΕ για το «νέο ΕΣΥ»

Τη Δευτέρα 25-Οκτ εκδήλωση με τις θέσεις του ΚΚΕ για το «νέο ΕΣΥ»

Εργαζόμενοι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας
Διαδήλωσαν ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση

Συγκε­ντρώ­σεις σε όλη τη χώρα πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν χτες στο πλαί­σιο της πανυ­γειο­νο­μι­κής απεργίας

«Οχι στα νοσο­κο­μεία — επι­χει­ρή­σεις!»: Αυτό ήταν ένα από τα συν­θή­μα­τα που ακού­στη­καν χτες, στην πανυ­γειο­νο­μι­κή απερ­γία που απλώ­θη­κε σε όλη τη χώρα, σε δημό­σια νοσο­κο­μεία, Κέντρα Υγεί­ας και το ΕΚΑΒ, με τους υγειο­νο­μι­κούς να δια­τρα­νώ­νουν την αντί­θε­σή τους στο «νέο ΕΣΥ», στην παρα­πέ­ρα εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση και ιδιω­τι­κο­ποί­η­σή του, στο κλεί­σι­μο νοσο­κο­μεί­ων και κλι­νι­κών, στη διεύ­ρυν­ση των «φθη­νών» και ανα­λώ­σι­μων εργαζομένων.
Στην Αθή­να, η απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση ξεκί­νη­σε από την πλα­τεία Μαβί­λη και από τα πρώ­τα της βήμα­τα συνά­ντη­σε τον κρα­τι­κό αυταρ­χι­σμό, αφού δέχτη­κε την απρό­κλη­τη παρέμ­βα­ση ισχυ­ρών και πλή­ρως εξο­πλι­σμέ­νων αστυ­νο­μι­κών δυνά­με­ων, που επι­χεί­ρη­σαν να τρο­μο­κρα­τή­σουν και να βάλουν σε στε­νό κλοιό τους υγειο­νο­μι­κούς. Κάτω από την άμε­ση και απο­φα­σι­στι­κή αντί­δρα­ση των εργα­ζο­μέ­νων τελι­κά απο­χώ­ρη­σαν. Καθ’ όλη τη διάρ­κεια της πορεί­ας στη Β. Σοφί­ας, καθώς περ­νού­σε από τα μεγά­λα νοσο­κο­μεία του κέντρου, σωμα­τεία εργα­ζο­μέ­νων έπαιρ­ναν θέση στον αγώ­να για άμε­ση μονι­μο­ποί­η­ση όλων των επι­κου­ρι­κών και συμ­βα­σιού­χων χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις, για μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού, πλή­ρους και απο­κλει­στι­κής απα­σχό­λη­σης, με επεί­γου­σες δια­δι­κα­σί­ες. Για άρση της ανα­στο­λής εργα­σί­ας, άμε­ση έντα­ξη στα ΒΑΕ. Για ανά­κτη­ση των μισθο­λο­γι­κών απω­λειών. Για ενιαίο, καθο­λι­κό, απο­κλει­στι­κά δημό­σιο και δωρε­άν σύστη­μα Υγεί­ας — Πρό­νοιας, με απο­κλει­στι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον κρα­τι­κό προϋπολογισμό.
Σωμα­τεία και εργα­ζό­με­νοι από τα Νοσο­κο­μεία «Ευαγ­γε­λι­σμός», «Θριά­σιο», «Μετα­ξά», «Αττι­κόν», Λαϊ­κό, «Αγιος Σάβ­βας», Δρο­μο­κα­ΐ­τειο, «Γεν­νη­μα­τάς», Ερυ­θρός, «Ελε­να», «Αγία Ολγα», Παί­δων «Αγλα­ΐα Κυρια­κού», Ασκλη­πιείο Βού­λας, Γενι­κό Κρα­τι­κό Νίκαιας, «Ελπίς» μαζί με συνα­δέλ­φους τους από την περι­φέ­ρεια, όπως το «Ιππο­κρά­τειο» και το «Θεα­γέ­νειο» Θεσ­σα­λο­νί­κης, το ΚΥ Γου­μέ­νισ­σας και το Σωμα­τείο Καθα­ρι­στριών Νοσο­κο­μεί­ου Πατρών, δια­δή­λω­σαν μέχρι το υπουρ­γείο Υγείας.
Εκεί, αντι­προ­σω­πεία της ΠΟΕΔΗΝ συνα­ντή­θη­κε με τον υπουρ­γό Υγεί­ας Θ. Πλεύ­ρη, ο οποί­ος ισχυ­ρί­στη­κε ότι δεν έχει κατα­λη­χθεί το σχέ­διο για το «νέο ΕΣΥ». Για τους 6.500 εργα­ζό­με­νους με συμ­βά­σεις ορι­σμέ­νου χρό­νου (σε καθα­ριό­τη­τα και φύλα­ξη) που λήγουν οι συμ­βά­σεις τους δια­δο­χι­κά μέχρι τις 31/12, έκα­νε λόγο για «μικρή παρά­τα­ση» χωρίς όμως να έχει ορι­στι­κο­ποι­η­θεί η από­φα­ση. Ενώ, αρνή­θη­κε επί­μο­να να παρα­τα­θούν οι συμ­βά­σεις των εργα­ζο­μέ­νων στο νοσο­κο­μείο «Αγιος Σάβ­βας» που λήγουν στις 31/10 και η διοί­κη­ση προ­χω­ρά­ει την ανά­θε­ση σε εργο­λά­βους. Για τις υπη­ρε­σί­ες καθα­ριό­τη­τας, φύλα­ξης και σίτι­σης σημεί­ω­σε ότι δεν προ­βλέ­πε­ται να προ­κη­ρυ­χθούν μόνι­μες θέσεις.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαχη­τι­κή συγκέ­ντρω­ση έξω από τα γρα­φεία της 3ης και 4ης Υγειο­νο­μι­κής Περι­φέ­ρειας στην οδό Αρι­στο­τέ­λους, στο κέντρο της πόλης, πραγ­μα­το­ποί­η­σαν οι υγειο­νο­μι­κοί της Θεσ­σα­λο­νί­κης, καταγ­γέλ­λο­ντας την εγκλη­μα­τι­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης. Ανέ­δει­ξαν ότι ενώ το 4ο κύμα της παν­δη­μί­ας φου­ντώ­νει ειδι­κά στη Βόρεια Ελλά­δα, δεν παίρ­νει κανέ­να μέτρο για να αντι­με­τω­πί­σει την κατά­στα­ση με μαζι­κές προ­σλή­ψεις και επι­πλέ­ον δια­τη­ρεί εκα­το­ντά­δες υγειο­νο­μι­κούς σε ανα­στο­λή εργασίας.

Την ίδια ώρα, όπως κατήγ­γει­λε ο Χρή­στος Καρα­χρή­στος, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ, «τμή­μα­τα και κλι­νι­κές κλεί­νουν όπως η Ψυχια­τρι­κή ενη­λί­κων του νοσο­κο­μεί­ου “Παπα­νι­κο­λά­ου” με 18 ασθε­νείς, για να μετα­κι­νη­θεί προ­σω­πι­κό προ­κει­μέ­νου να καλύ­ψει ανά­γκες στις κλι­νι­κές Covid, για­τροί και νοση­λευ­τές μετα­κι­νού­νται από νοσο­κο­μείο σε νοσο­κο­μείο, από πόλη σε πόλη».

Το γεγο­νός ότι η κατά­στα­ση στα νοσο­κο­μεία της Θεσ­σα­λο­νί­κης πιέ­ζει καθη­με­ρι­νά και περισ­σό­τε­ρο, επι­βε­βαιώ­νε­ται και από την πλη­ρο­φο­ρία ότι στο νοσο­κο­μείο «Παπα­γε­ωρ­γί­ου» απο­φα­σί­στη­κε η αύξη­ση των κλι­νών ΜΕΘ για Covid περι­στα­τι­κά με ταυ­τό­χρο­νη συρ­ρί­κνω­ση των κλι­νών ΜΕΘ για τις άλλες ασθέ­νειες. Ετσι ενώ μέχρι χτες υπήρ­χαν 7 κλί­νες ΜΕΘ Covid και 12–13 κλί­νες για άλλες ασθέ­νειες, απο­φα­σί­στη­κε να αντι­στρα­φούν οι ανα­λο­γί­ες με ταυ­τό­χρο­νη χωρο­τα­ξι­κή μετα­φο­ρά, αφού βρέ­θη­καν να νοση­λεύ­ο­νται 8 ασθε­νείς με κορο­νο­ϊό δια­σω­λη­νω­μέ­νοι εκτός ΜΕΘ, μια κατά­στα­ση που παρα­πέ­μπει ξανά σε συν­θή­κες Οκτώ­βρη — Νοέμ­βρη 2020, όταν τα νοσο­κο­μεία είχαν μετα­τρα­πεί σε μιας νόσου.

Να μην κλείσει η ΜΕΘ στην Πέλλα

«Δωρε­άν Υγεία για μας και τα παι­διά μας, του κρά­τους υπο­χρέ­ω­ση και μας δικαί­ω­μά μας». Με αυτό το σύν­θη­μα οι εργα­ζό­με­νοι του νοσο­κο­μεί­ου και ο λαός της περιο­χής, που συγκε­ντρώ­θη­κε χτες το πρωί στην πύλη του νοσο­κο­μεί­ου της Εδεσ­σας, δια­μή­νυ­σε την από­φα­σή του να στα­θεί εμπό­διο στα σχέ­δια κυβέρ­νη­σης και υπουρ­γεί­ου να κλεί­σει τη ΜΕΘ του νοσο­κο­μεί­ου και να υπο­βαθ­μί­σει ακό­μη περισ­σό­τε­ρο τις δομές Υγεί­ας στο νομό Πέλλας.

Στην κινη­το­ποί­η­ση, στο πλευ­ρό των εργα­ζο­μέ­νων του νοσο­κο­μεί­ου συμ­με­τεί­χαν οι μαθη­τές του Τμή­μα­τος Υγεί­ας του 1ου ΕΠΑΛ Εδεσ­σας μαζί με εκπαι­δευ­τι­κούς του σχο­λεί­ου, εκπρό­σω­ποι σωμα­τεί­ων και φορέ­ων της περιοχής.

Θυμί­ζου­με ότι τις προη­γού­με­νες μέρες απο­φα­σί­στη­κε η μετα­τρο­πή της ΜΕΘ Εδεσ­σας σε Μονά­δα Αυξη­μέ­νης Φρο­ντί­δας (ΜΑΦ) τριών κλι­νών και η μετα­κί­νη­ση δύο εκ των τριών για­τρών της στο Νοσο­κο­μείο Γιαν­νι­τσών, όπου σχε­διά­ζε­ται η λει­τουρ­γία 12 κλι­νών ΜΕΘ με συνο­λι­κό προ­σω­πι­κό μόλις 3 γιατρούς.

Στη συγκέ­ντρω­ση μίλη­σε ο Μπά­μπης Απο­στο­λί­δης, πρό­ε­δρος της τοπι­κής Ενω­σης Νοσο­κο­μεια­κών Για­τρών, η οποία συνε­χί­ζο­ντας τις αγω­νι­στι­κές δρά­σεις, οργα­νώ­νει σύσκε­ψη φορέ­ων του νομού, αύριο Σάβ­βα­το, στις 11 το πρωί, στο πολι­τι­στι­κό κέντρο του δήμου Εδεσσας.

Στη Θεσσαλία

Μαχη­τι­κές ήταν οι συγκε­ντρώ­σεις που οργα­νώ­θη­καν στις πόλεις της Θεσ­σα­λί­ας, με τους υγειο­νο­μι­κούς να εκφρά­ζουν την αγω­νία τους για το φού­ντω­μα της παν­δη­μί­ας στην περιο­χή. Στη Λάρι­σα, η συγκέ­ντρω­ση έγι­νε στο προ­αύ­λιο του Γενι­κού Νοσο­κο­μεί­ου, με τον Νίκο Ντα­φού­λη, πρό­ε­δρο της Ενω­σης Ιατρών Νοσο­κο­μεί­ων και Κέντρων Υγεί­ας, να επι­ση­μαί­νει ότι για μια ακό­μα φορά είναι πλή­ρεις οι ΜΕΘ. Οπως είπε, «υπάρ­χουν Κλι­νι­κά Τμή­μα­τα τα οποία είτε έχουν απο­λέ­σει το 50% του ειδι­κού ιατρι­κού προ­σω­πι­κού του και μέρος του ήδη ελλι­πούς έμπει­ρου νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού, είτε στε­λε­χώ­νο­νται από 2 μόνο ειδι­κούς για­τρούς, αδυ­να­τώ­ντας να καλύ­ψουν πλή­ρως το μηνιαίο πρό­γραμ­μα εφη­μέ­ρευ­σης (Τμή­μα­τα Ουρο­λο­γί­ας και Παιδιατρικής)».

Στη συγκέ­ντρω­ση χαι­ρέ­τι­σε ο Γιάν­νης Σκό­κας, πρό­ε­δρος του Εργα­τι­κού Κέντρου, επι­ση­μαί­νο­ντας μετα­ξύ άλλων πως «είμα­στε εδώ για να χτί­σου­με ένα τεί­χος στα σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης για το “νέο ΕΣΥ”». Ενώ χαι­ρε­τι­σμό απηύ­θυ­νε ο Θανά­σης Αθα­να­σιά­δης, αντι­πρό­ε­δρος της Ενω­σης Ιατρών Νοσο­κο­μεί­ων — Κέντρων Υγείας.

Στην Καρ­δί­τσα, η συγκέ­ντρω­ση έγι­νε στο προ­αύ­λιο του Γενι­κού Νοσο­κο­μεί­ου με τη συμ­με­το­χή και άλλων μαζι­κών φορέ­ων, όπου μίλη­σε ο πρό­ε­δρος της Ενω­σης Ιατρών, Εκτο­ρας Γάζος. Στα Τρί­κα­λα, η απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση έγι­νε έξω από το ΤΕΠ.

Σε άλλες πόλεις

Απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση πραγ­μα­το­ποί­η­σαν οι υγειο­νο­μι­κοί στα Γιάν­νε­να με πρω­το­βου­λία της Ενω­σης Ιατρών Νοσο­κο­μεί­ων Ηπεί­ρου και του Συλ­λό­γου Εργα­ζο­μέ­νων Γ. Νοσο­κο­μεί­ου «Χατζη­κώ­στα». Στη συγκέ­ντρω­ση χαι­ρέ­τι­σαν εκπρό­σω­ποι του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και του Εργα­τι­κού Κέντρου Ιωαν­νί­νων, ενώ ξεχώ­ρι­σε η παρου­σία σημα­ντι­κού αριθ­μού υγειο­νο­μι­κών που βρί­σκο­νται σε ανα­στο­λή. Στην Πρέ­βε­ζα ο Σύλ­λο­γος Εργα­ζο­μέ­νων του Νοσο­κο­μεί­ου πραγ­μα­το­ποί­η­σε κινη­το­ποί­η­ση στην είσο­δο του νοσο­κο­μεί­ου, ενώ αντί­στοι­χες κινη­το­ποι­ή­σεις πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν σε Λευ­κά­δα, Κέρ­κυ­ρα και Αρτα.

Τη δική τους απά­ντη­ση στα σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης για το «νέο ΕΣΥ» έδω­σαν οι υγειο­νο­μι­κοί και στην Πάτρα, που μετά από κάλε­σμα της Ενω­σης Νοσο­κο­μεια­κών προ­χώ­ρη­σαν σε συγκέ­ντρω­ση έξω από την 6η ΥΠΕ και παρά­στα­ση στον υπο­διοι­κη­τή της. Στο πλευ­ρό τους βρέ­θη­κε το Εργα­τι­κό Κέντρο Πάτρας, με επι­κε­φα­λής τον πρό­ε­δρό του, Δημή­τρη Μαρ­μού­τα, η δημο­τι­κή αρχή της πόλης με την αντι­δή­μαρ­χο, Βίβιαν Σαμού­ρη, καθώς και φοι­τη­τές της Ιατρι­κής Σχο­λής του Πανε­πι­στη­μί­ου Πατρών.

Τις μεγά­λες ελλεί­ψεις σε ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό ανέ­δει­ξε για μία ακό­μη φορά ο Σύλ­λο­γος Εργα­ζο­μέ­νων Νοσο­κο­μεί­ου Χαλ­κί­δας, με συγκέ­ντρω­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας που πραγ­μα­το­ποί­η­σε στο κέντρο της Χαλκίδας.

Μαζι­κή απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε και στο Ηρά­κλειο, από το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων στο Πανε­πι­στη­μια­κό Γενι­κό Νοσο­κο­μείο (ΠΑΓΝΗ). Στη συγκέ­ντρω­ση χαι­ρέ­τι­σαν εκπρό­σω­ποι σωμα­τεί­ων, ενώ η κεντρι­κή ομι­λία έγι­νε από τον Δημή­τρη Βρύ­σα­λη, πρό­ε­δρο του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων ΠΑΓΝΗ και ακο­λού­θη­σε πορεία η οποία κατέ­λη­ξε στα γρα­φεία της Απο­κε­ντρω­μέ­νης Διοίκησης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο