Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έρευνα: Οι τηλεφωνικές συνομιλίες άνω των 30 λεπτών συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση

Οι συνο­μι­λί­ες στο κινη­τό για 30 ή περισ­σό­τε­ρα λεπτά την εβδο­μά­δα συν­δέ­ο­νται με 12% αυξη­μέ­νο κίν­δυ­νο υψη­λής αρτη­ρια­κής πίε­σης, σύμ­φω­να με έρευ­να που δημο­σιεύ­ε­ται στο ηλε­κτρο­νι­κό περιο­δι­κό της Ευρω­παϊ­κής Καρ­διο­λο­γι­κής Εται­ρεί­ας «European Heart Journal- Digital Health».

Στη μελέ­τη χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν δεδο­μέ­να από τη βρε­τα­νι­κή βάση ιατρι­κών δεδο­μέ­νων Biobank. Συμπε­ρι­λή­φθη­καν συνο­λι­κά 212.046 ενή­λι­κες ηλι­κί­ας 37–73 ετών χωρίς υπέρ­τα­ση. Επί­σης, πλη­ρο­φο­ρί­ες σχε­τι­κά με τη χρή­ση κινη­τού τηλε­φώ­νου για την πραγ­μα­το­ποί­η­ση και τη λήψη κλή­σε­ων συλ­λέ­χθη­καν μέσω ενός ερω­τη­μα­το­λο­γί­ου. Στη συνέ­χεια, οι ερευ­νη­τές ανέ­λυ­σαν τη σχέ­ση μετα­ξύ της χρή­σης κινη­τού τηλε­φώ­νου και της νεο­εμ­φα­νι­ζό­με­νης υπέρ­τα­σης έπει­τα από προ­σαρ­μο­γή για την ηλι­κία, το φύλο, το δεί­κτη μάζας σώμα­τος, τη φυλή, το οικο­γε­νεια­κό ιστο­ρι­κό υπέρ­τα­σης, την εκπαί­δευ­ση, την κατά­στα­ση καπνί­σμα­τος, την αρτη­ρια­κή πίε­ση, τα λιπί­δια του αίμα­τος, τη φλεγ­μο­νή, τη γλυ­κό­ζη του αίμα­τος, τη νεφρι­κή λει­τουρ­γία και τη χρή­ση φαρ­μά­κων για τη μεί­ω­ση των επι­πέ­δων χολη­στε­ρό­λης ή γλυ­κό­ζης στο αίμα.

Κατά τη διάρ­κεια μιας μέσης παρα­κο­λού­θη­σης δώδε­κα ετών, το 7% των συμ­με­τε­χό­ντων εμφά­νι­σε υπέρ­τα­ση. Οι χρή­στες κινη­τών τηλε­φώ­νων είχαν 7% υψη­λό­τε­ρο κίν­δυ­νο υπέρ­τα­σης σε σύγκρι­ση με τους μη χρή­στες. Όσοι μιλού­σαν στο κινη­τό τους για 30 λεπτά ή περισ­σό­τε­ρο την εβδο­μά­δα είχαν 12% μεγα­λύ­τε­ρη πιθα­νό­τη­τα να εμφα­νί­σουν υψη­λή αρτη­ρια­κή πίε­ση από τους συμ­με­τέ­χο­ντες που αφιέ­ρω­ναν λιγό­τε­ρα από 30 λεπτά σε τηλε­φω­νή­μα­τα. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα ήταν παρό­μοια για άνδρες και γυναίκες.

Η ανά­λυ­ση έδει­ξε επί­σης ότι η πιθα­νό­τη­τα εμφά­νι­σης υψη­λής αρτη­ρια­κής πίε­σης ήταν μεγα­λύ­τε­ρη σε όσους είχαν υψη­λό γενε­τι­κό κίν­δυ­νο και περ­νού­σαν του­λά­χι­στον 30 λεπτά την εβδο­μά­δα μιλώ­ντας στο κινη­τό- είχαν 33% μεγα­λύ­τε­ρη πιθα­νό­τη­τα υπέρ­τα­σης σε σύγκρι­ση με όσους είχαν χαμη­λό γενε­τι­κό κίν­δυ­νο και περ­νού­σαν λιγό­τε­ρα από 30 λεπτά την εβδο­μά­δα στο τηλέφωνο.

«Τα χρό­νια χρή­σης ή η χρη­σι­μο­ποί­η­ση hands free δεν επη­ρέ­α­σαν την πιθα­νό­τη­τα εμφά­νι­σης υψη­λής αρτη­ρια­κής πίε­σης. Χρειά­ζο­νται περισ­σό­τε­ρες μελέ­τες για να επι­βε­βαιω­θούν τα ευρή­μα­τα», εξη­γεί ο καθη­γη­τής του Νότιου Πανε­πι­στη­μί­ου Ιατρι­κής στην Κίνα και συγ­γρα­φέ­ας της μελέ­της, Ξιαν­χούι Κιν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο