Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ή θα βρέξει ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει!

Σχο­λιά­ζει Ο ΚΡΕΤΙΝΟΣ //

«Φταί­ξι­μο» είναι ο τίτλος των Εμπι­στευ­τι­κών του Γιάν­νη Πρε­τε­ντέ­ρη στη στή­λη «Εμπι­στευ­τι­κά» στα «ΝΕΑ» στις 19.2.2021. Ανα­ζη­τά απά­ντη­ση στο «τι φταί­ει» που, στη διάρ­κεια της κακο­και­ρί­ας, έκλει­σε προ­λη­πτι­κά η Εθνι­κή Οδός.

pretenteris 19.2.2021«Έκα­νε καλά ο Χρυ­σο­χο­ΐ­δης που έκλει­σε προ­λη­πτι­κά την Εθνι­κή Οδό;» ανα­ρω­τιέ­ται και απα­ντά: «Χίλιες φορές».

Και ακο­λου­θεί η …τεκ­μη­ρί­ω­ση: «Προ­φα­νώς η Εθνι­κή έκλει­σε πρίν “πέσει το πρώ­το χιό­νι”, εφό­σον ήξε­ραν ότι έρχε­ται χιό­νι. Αυτό λέγε­ται πρό­λη­ψη. Διό­τι αν πέσει το πρώ­το κι ύστε­ρα το δεύ­τε­ρο χιό­νι, τότε δεν χρειά­ζε­ται να την κλεί­σει ο υπουρ­γός. Κλεί­νει μόνη της εγκλω­βί­ζο­ντας και οχή­μα­τα και οδηγούς».

Επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία απο­λύ­τως εκλαϊ­κευ­μέ­νη. Όχι όμως για την εγρή­γορ­ση της συνεί­δη­σης του κόσμου, αλλά της συγκά­λυ­ψης των ευθυ­νών. Κανέ­να ερώ­τη­μα ‑και φυσι­κά καμιά απά­ντη­ση- για τις δια­βε­βαιώ­σεις –πρIν το χιο­νιά- της κυβέρ­νη­σης για την ετοι­μό­τη­τα του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού. Τρεις νεκροί σε Εύβοια και Κρή­τη. Αφού έπε­σε χιό­νι μπο­ρεί να υπάρ­ξουν και θύμα­τα. Κι ας πέθα­νε ο κακο­μοί­ρης ηλι­κιω­μέ­νος στην Εύβοια, από έλλει­ψη οξυ­γό­νου για­τί δια­κό­πη­κε το ρεύ­μα στη συσκευή χορή­γη­σης. Τσι­μου­διά για τις τερά­στιες ελλεί­ψεις στην Αττι­κή στον τομέα της πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας, του σχε­δια­σμού και των υπο­δο­μών για τις ανά­γκες του πλη­θυ­σμού, με ευθύ­νη των κυβερ­νή­σε­ων, της Περι­φέ­ρειας και των δήμων.

«Ή θα βρέ­ξει ή θα χιο­νί­σει ή καλό και­ρό θα κάνει!», όπως έχει απο­φαν­θεί η λαϊ­κή θυμο­σο­φία. Και από κει και πέρα ξετυ­λί­γε­ται η επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία της αιτιο­λο­γί­ας και της συγκά­λυ­ψης των ευθυνών…

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο