Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ακατάλληλα σχολεία! Μετά την Πυλαία, «έβρεξε» σοβάδες σε σχολείο της Νέας Ιωνίας!

Λίγες μέρες μετά την κατάρ­ρευ­ση της ψευ­δο­ρο­φής στο 4ο Δημο­τι­κό Σχο­λείο της Πυλαί­ας, ένα ακό­μα αντί­στοι­χο περι­στα­τι­κό στην Αττι­κή έρχε­ται να επι­ση­μά­νει την άθλια κατά­στα­ση στην οποία βρί­σκο­νται τα περισ­σό­τε­ρα σχο­λι­κά κτί­ρια της χώρας, με την κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή να …αξιο­λο­γεί­ται αρνη­τι­κά και να παίρ­νει «κάτω από τη βάση».

Συγκε­κρι­μέ­να, το πρωί της Δευ­τέ­ρας τμή­μα του επι­χρί­σμα­τος (σοβά) από το ταβά­νι του γρα­φεί­ου του Συλ­λό­γου Διδα­σκό­ντων του 7ου Δημο­τι­κού Σχο­λεί­ου Νέας Ιωνί­ας κατέρ­ρευ­σε και μόνο από τύχη δεν υπήρ­ξαν θύμα­τα ή τραυ­μα­τί­ες. Να σημειω­θεί ότι το 7ο Δημο­τι­κό είναι ένα από τα σχο­λεία της Νέας Ιωνί­ας όπου με από­φα­ση του υπουρ­γεί­ου και της Διεύ­θυν­σης Πρω­το­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης Β’ Αθή­νας συμ­πτύ­χθη­καν τα τμή­μα­τα πριν από 20 μέρες.

Το περι­στα­τι­κό ανέ­δει­ξε με ανα­κοί­νω­σή του ο Σύλ­λο­γος Εκπαι­δευ­τι­κών «Γ. Σεφέ­ρης», σημειώ­νο­ντας μετα­ξύ άλλων: «Στην αξιο­λό­γη­ση της σχο­λι­κής μονά­δας του 7ου Δημο­τι­κού Νέας Ιωνί­ας το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας παίρ­νει μηδέν. Για­τί ο νέος νόμος για την αξιο­λό­γη­σή τους που “αυτο­νο­μεί” το σχο­λείο δεν αφο­ρά τις υπο­δο­μές των σχο­λι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων, τη λει­τουρ­γία των οποί­ων προ­σπα­θεί να φορ­τώ­σει στις οικο­γέ­νειες και στους χορηγούς».

Αντί­στοι­χα η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» Νέας Ιωνί­ας επι­ση­μαί­νει τις δια­χρο­νι­κές ευθύ­νες κυβερ­νή­σε­ων και δημο­τι­κών αρχών για την υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση και υπο­βάθ­μι­ση της Παι­δεί­ας, προ­σθέ­το­ντας ότι «ενώ υπάρ­χει οικό­πε­δο το οποίο έχει χαρα­κτη­ρι­στεί για το χτί­σι­μο νέου σχο­λι­κού συγκρο­τή­μα­τος, έχουν δεί­ξει εγκλη­μα­τι­κή αδια­φο­ρία μέχρι σήμε­ρα». Και τονί­ζει ότι «η Παι­δεία θέλει χρή­μα­τα από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και όχι να μπαί­νει στη λογι­κή κόστους — οφέλους».

Αγώνας για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία

Αγω­νι­στι­κή κινη­το­ποί­η­ση αύριο Τετάρ­τη στις 6 το από­γευ­μα στο δημαρ­χείο Πυλαί­ας απο­φά­σι­σε η Ενω­ση Γονέ­ων Πυλαί­ας — Χορ­τιά­τη, μέσα από μαζι­κή σύσκε­ψη που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε την Παρα­σκευή με τη συμ­με­το­χή πολ­λών Συλ­λό­γων Γονέ­ων και Κηδε­μό­νων, για το οξυ­μέ­νο πρό­βλη­μα σχο­λι­κής στέ­γης. Η σύσκε­ψη οργα­νώ­θη­κε με αφορ­μή την πτώ­ση της ψευ­δο­ρο­φής σε τμή­μα της ΣΤ’ τάξης του 4ου Δημο­τι­κού Σχο­λεί­ου Πυλαί­ας την περα­σμέ­νη βδομάδα.

Στη σύσκε­ψη εκφρά­στη­κε οργή και αγα­νά­κτη­ση για το τρα­γι­κό περι­στα­τι­κό, όπου από τύχη δεν υπήρ­ξαν θύμα­τα, ενώ από τις παρεμ­βά­σεις των εκπρο­σώ­πων των Συλ­λό­γων Γονέ­ων ανα­δεί­χθη­κε πλή­θος προ­βλη­μά­των στα σχο­λι­κά κτί­ρια. Ενδει­κτι­κό είναι ότι το σχο­λείο όπου έγι­νε το ατύ­χη­μα είναι μισθω­μέ­νο, καθώς δεν υπάρ­χει δημό­σιο σχο­λι­κό κτί­ριο για τη στέ­γα­ση των μαθη­τών. Την ίδια στιγ­μή, το 2ο Γυμνά­σιο, ενώ χτί­στη­κε για να στε­γά­σει 350 μαθη­τές, σήμε­ρα στε­γά­ζει 550 μαθη­τές, καθώς φιλο­ξε­νεί και ένα Λύκειο. Για τη στέ­γα­ση των μαθη­τών έχει καταρ­γη­θεί κάθε βοη­θη­τι­κός χώρος και έχει κατα­λη­φθεί και μέρος της αυλής από τις αίθου­σες kibo.

Στο πλευ­ρό των γονέ­ων βρέ­θη­καν εκπρό­σω­ποι της Ομο­σπον­δί­ας Γονέ­ων Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, καθώς και της Δ’ ΕΛΜΕ.

Η Ενω­ση και οι Σύλ­λο­γοι Γονέ­ων απαι­τούν: Αμε­ση ανέ­γερ­ση νέων σύγ­χρο­νων σχο­λεί­ων. Αμε­σο προ­σει­σμι­κό έλεγ­χο όλων των κτι­ρί­ων. Αμε­σο έλεγ­χο της δομι­κής και της μη δομι­κής τρω­τό­τη­τας των σχο­λι­κών κτι­ρί­ων. Αμε­ση συντή­ρη­ση των σχο­λεί­ων και επί­λυ­ση των προ­βλη­μά­των (Kibo, στε­γα­νο­ποί­η­ση, βάψι­μο). Από­δο­ση ευθυ­νών για το συμ­βάν στον 4ο Δημο­τι­κό Σχο­λείο Πυλαίας.

Ανάγκη για ολοκληρωμένο έλεγχο στα σχολεία

Σε ανα­κοί­νω­σή της η Ομο­σπον­δία Γονέ­ων Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας σημειώ­νει ότι επι­βε­βαιώ­νε­ται η ανά­γκη να υπάρ­ξει οργα­νω­μέ­να, με ευθύ­νη του κρά­τους, ολο­κλη­ρω­μέ­νος έλεγ­χος σε όλα τα σχο­λεία, ενώ ανα­δει­κνύ­ε­ται επί­σης η ευθύ­νη του δήμου, «ο οποί­ος εδώ και χρό­νια συντη­ρεί μια κατά­στα­ση με μισθω­μέ­να κτί­ρια που τα βαφτί­ζει σχολεία».

Ανα­κοί­νω­ση εξέ­δω­σε και η «Αγω­νι­στι­κή Συσπεί­ρω­ση Εκπαι­δευ­τι­κών», θυμί­ζο­ντας μετα­ξύ άλλων ότι «μόνο φέτος στη Θεσ­σα­λο­νί­κη έχου­με δει να βγαί­νουν ακα­τάλ­λη­λα τα κτί­ρια του Γυμνα­σί­ου και του Λυκεί­ου στον Λαγκα­δά, με τους μαθη­τές να χάνουν εκα­το­ντά­δες ώρες μαθη­μά­των, το 3ο Δημο­τι­κό Σχο­λείο στην Ευκαρ­πία όπου ακό­μα κατα­σκευά­ζε­ται ο δεύ­τε­ρος όρο­φος, χωρίς να έχουν παρ­θεί μέτρα για τη στέ­γα­ση των μαθη­τών, μαθη­τές του Ειδι­κού Σχο­λεί­ου στο Κορ­δε­λιό να μην έχουν αυλή και να βγαί­νουν στο πεζο­δρό­μιο για διά­λειμ­μα, το ΕΕΕΕΚ Θέρ­μης να στε­γά­ζε­ται σε κατα­στή­μα­τα, καγκε­λό­πορ­τα αυλής να κατα­πλα­κώ­νει καθη­γή­τρια στο 31ο Γυμνά­σιο Θεσ­σα­λο­νί­κης προ­κα­λώ­ντας της σοβα­ρό τραυματισμό».

Ανα­δει­κνύ­ει τις ευθύ­νες των κυβερ­νή­σε­ων δια­χρο­νι­κά για τις ακα­τάλ­λη­λες υπο­δο­μές και τις τερά­στιες ελλεί­ψεις σε υπο­δο­μές, μέσα, εκπαι­δευ­τι­κούς, ειδι­κό βοη­θη­τι­κό και εκπαι­δευ­τι­κό προ­σω­πι­κό, για τη μεί­ω­ση της χρη­μα­το­δό­τη­σης για την Παι­δεία, που καθι­στούν την κατά­στα­ση στα σχο­λεία «άκρως επικίνδυνη».

Ριζο­σπά­στης, 9/11/2021

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο