Μπορεί η τάση του πληθωρισμού να βρίσκεται σε καθοδικά επίπεδα, ωστόσο η ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής συνεχίζει να καλπάζει, αναγκάζοντας τα ελληνικά νοικοκυριά να κάνουν σημαντικές περικοπές.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφονται τα βασικά είδη διατροφής, τα οποία αναγκάστηκαν οι Έλληνες καταναλωτές να περιορίσουν λόγω της ακρίβειας. Αυτά είναι:
- Ελαιόλαδο: ‑10,8%
- Γιαούρτι: ‑7%
- Ψάρια: ‑6,7%
- Γάλα: ‑5,5%
- Φρούτα: ‑4,2%
- Κρέας: ‑2,2%
- Τυρί: ‑2%
- Ψωμί — είδη αρτοποιίας: ‑1,5%
- Ζυμαρικά: ‑1,3%
- Λαχανικά: ‑1,3%
- Ρύζι: ‑1,1%
«Αγκάθι» η εξασφάλιση βασικών αγαθών για 6 στους 10
Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση αποτελούν τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας που διεξήχθη από την PulseRC σε συνεργασία και για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών, στην περιφέρεια Αττικής.
Τα βασικά αγαθά (φαγητό, τρόφιμα, ποτά, super market) από έξι στους δέκα συμμετέχοντες και η ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση) από τρεις στους δέκα, είναι οι δύο κατηγορίες εξόδων που εξακολουθούν να προβληματίζουν περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά.
Το 34% δεν έκανε διακοπές λόγω ακρίβειας
Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, πως ένας στους τρεις συμμετέχοντες (34%) απάντησε ότι δεν έκανε διακοπές. Από τους υπόλοιπους, ένας στους τέσσερις (26%) απάντησε ότι ξόδεψε περίπου τα ίδια χρήματα (σε σύγκριση με τις περσινές του διακοπές), ενώ 18% απάντησαν ότι ξόδεψαν «περισσότερα» χρήματα στις φετινές διακοπές τους (σε σύγκριση με πέρυσι) ‑άλλοι τόσοι ξόδεψαν «λιγότερα».
Οι αυξήσεις τιμών και οι επιπλέον χρεώσεις είναι ο κύριος λόγος (κατά 62%) για όσους ξόδεψαν περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους.
Με πληροφορίες από: ieidiseis.gr