Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ακόμη μία «διάψευση» της κυβέρνησης — Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι απίθανο να εγκριθεί το Γενάρη

Απί­θα­νο να εγκρι­θεί το εμβό­λιο της  AstraZeneca τον Ιανουά­ριο λέει η ευρω­παϊ­κή ρυθ­μι­στι­κή αρχή απο­δει­κνύ­ο­ντας το έωλο των κυβερ­νη­τι­κών σχε­δια­σμών όσον αφο­ρά τον εμβο­λια­σμό των πολιτών.

Ακό­μη και σήμε­ρα κυβερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη επα­να­λάμ­βα­ναν ότι η Ελλά­δα θα προ­μη­θευ­τεί 500.000 δόσεις του εμβο­λί­ου της AstraZeneca μέχρι τέλος Ιανουα­ρί­ου, 800.000 το Φεβρουά­ριο, 1,5 εκατ. το Μάρ­τιο και 2,2, εκατ. τον Απρίλιο…

Η είδη­ση έρχε­ται σε μια στιγ­μή που που και η Ελλά­δα, όπως και οι άλλες χώρες είναι υπό την απει­λή του τρί­του κύμα­τος, και με το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας κατα­πο­νη­μέ­νο και αποδυναμωμένο.

Ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμό Φαρ­μά­κων (EMA) πιθα­νό­τα­τα δεν θα είναι σε θέση να εγκρί­νει το εμβό­λιο της AstraZeneca και του Πανε­πι­στη­μί­ου της Οξφόρ­δης τον Ιανουά­ριο, δήλω­σε ο εκτε­λε­στι­κός διευ­θυ­ντής της ευρω­παϊ­κής ρυθ­μι­στι­κής αρχής Noel Wathion.

«Δεν έχουν καν υπο­βά­λει αίτη­ση σε εμάς ακό­μη», δηλώ­νει σε συνέ­ντευ­ξή του στην βελ­γι­κή εφη­με­ρί­δα Het Nieuwsblad.

Η ευρω­παϊ­κή ρυθ­μι­στι­κή αρχή δεν έχει λάβει παρά κάποιες πλη­ρο­φο­ρί­ες σχε­τι­κά με το εμβό­λιο, πρόσθεσε.

«Ούτε καν αρκε­τές για εντο­λή υπό όρους άδειας κυκλο­φο­ρί­ας», είπε. «Χρεια­ζό­μα­στε επι­πλέ­ον στοι­χεία για την ποιό­τη­τα του εμβο­λί­ου. Και έπει­τα από αυτό, η εται­ρεία θα πρέ­πει να κατα­θέ­σει επί­ση­μη αίτηση».

Αυτό σημαί­νει ότι είναι «απί­θα­νη» η έγκρι­ση τον επό­με­νο μήνα, προειδοποίησε.

Η AstraZeneca δήλω­σε στο Reuters την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα ότι το εμβό­λιό της πρέ­πει να είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κό απέ­να­ντι στην νέα μετάλ­λα­ξη του κορο­νοϊ­ού, προ­σθέ­το­ντας ότι μελέ­τες βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη για να εξα­κρι­βω­θεί πλή­ρως η επί­πτω­ση της μετάλλαξης.

Σύμ­φω­να με τον υπουρ­γό Υγεί­ας της Βρε­τα­νί­ας Ματ Χάν­κοκ, έχει υπο­βά­λει πλή­ρες πακέ­το δεδο­μέ­νων στην βρε­τα­νι­κή ρυθ­μι­στι­κή αρχή.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο