Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αλ. Μπουρλά: Τρίτη δόση και έπειτα ετήσιος εμβολιασμός — Σύντομα διαθέσιμο το χάπι

Την εκτί­μη­ση ότι θα χρεια­στεί και τρί­τη δόση του εμβο­λί­ου της Pfizer κατά του κορω­νοϊ­ού σε διά­στη­μα 8 έως 12 μηνών μετά τη δεύ­τε­ρη εξέ­φρα­σε ο πρό­ε­δρος και διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ας, Άλμπερτ Μπουρ­λά, μιλώ­ντας στο Οικο­νο­μι­κό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Μπουρ­λά υπο­γράμ­μι­σε ότι μέχρι στιγ­μής «ξέρου­με ότι το εμβό­λιο μας καλύ­πτει για του­λά­χι­στον 6 μήνες», αλλά «συνε­χί­ζου­με να αγνο­ού­με εάν μετά τους 6 μήνες η προ­στα­σία θα κρα­τη­θεί σε υψη­λά επί­πε­δα για παρά­δειγ­μα έως τους 12». «Η πρό­βλε­ψη μου είναι ότι θα χρεια­στεί μια τρί­τη δόση κάπου μετα­ξύ στους 8 και τους 12 μήνες» αλλά «αυτό πρέ­πει να επι­βε­βαιω­θεί με τα στοι­χεία» είπε ο κ. Μπουρ­λά, εξη­γώ­ντας ότι η πρό­βλε­ψή του βασί­ζε­ται σε πρώ­ι­μα στοι­χεία. Ως προς την τρί­τη δόση ο κ. Μπουρ­λά είπε ότι είναι ίδια με τις προη­γού­με­νες. Για τη συχνό­τη­τα εμβο­λια­σμού μετά την ολο­κλή­ρω­ση των τριών δόσε­ων αυτών, ο κ. Μπουρ­λά είπε ότι η πρό­βλε­ψή του με τα έως τώρα δεδο­μέ­να είναι ότι «κατά πάσα πιθα­νό­τη­τα θα κατα­λή­ξου­με σε ετή­σιους εμβο­λια­σμούς».

Για τις μεταλ­λά­ξεις του ιού, ο κ. Μπουρ­λά ήταν κατη­γο­ρη­μα­τι­κός ότι «μέχρι στιγ­μής με όλα τα στοι­χεία που έχω δει δεν υπάρ­χει καμία που να ξεφεύ­γει από την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του δικού μας εμβο­λί­ου» και η Pfizer κάνει «πει­ρά­μα­τα συνε­χώς» και ελέγ­χει «την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα». Ως προς την πιθα­νό­τη­τα κάποια στιγ­μή «να παρου­σια­στεί κάποια μετάλ­λα­ξη που ξεφεύ­γει» του εμβο­λί­ου ο κ. Μπουρ­λά είπε ότι «είναι ζωντα­νή» αλλά σε αυτήν την περί­πτω­ση «αυτό που έχου­με οργα­νώ­σει είναι να μπο­ρέ­σου­με μέσα σε λιγό­τε­ρο από 100 μέρες από τη στιγ­μή που θα εμφα­νι­στεί μια μετάλ­λα­ξη που ξεφεύ­γει να μπο­ρέ­σου­με να έχου­με δόσεις έτοι­μες για παρα­γω­γή και να μπο­ρέ­σου­με να έχου­με ένα φάκε­λο που να κατα­θέ­σου­με στις Αρχές για ένα και­νούρ­γιο εμβό­λιο απο­τε­λε­σμα­τι­κό απέ­να­ντι σε αυτήν τη μετάλλαξη».

Ως προς την έρευ­να για το χάπι, ο κ. Μπουρ­λά είπε ότι «η επι­στή­μη είναι σαν τον έρω­τα. Μπο­ρεί να σου δώσει τις μεγα­λύ­τε­ρες ικα­νο­ποι­ή­σεις που μπο­ρεί να έχεις στη ζωή σου αλλά και τις μεγα­λύ­τε­ρες απο­γοη­τεύ­σεις». «Αυτό που μπο­ρώ να πω είναι ότι αυτή τη στιγ­μή έχου­με πολύ σοβα­ρούς λόγους να πιστεύ­ου­με ότι μπο­ρεί να έχου­με επι­τυ­χία» δήλω­σε ο κ. Μπουρ­λά. «Οι λόγοι οφεί­λο­νται στο γεγο­νός ότι έχου­με στοι­χεία που δεί­χνουν ότι αυτή η συγκε­κρι­μέ­νη ουσία στην οποία πει­ρα­μα­τι­ζό­μα­στε σκο­τώ­νει τον ιό» είπε ο CEO της Pfizer, αλλά και ότι είναι ασφα­λής για τον άνθρω­πο «δηλα­δή δεν δημιουρ­γεί παρε­νέρ­γειες». «Μετά το καλο­καί­ρι», τοπο­θέ­τη­σε ο κ. Μπουρ­λά το χρο­νι­κό σημείο στο οποίο θα υπάρ­χουν επαρ­κή στοι­χεία, καθώς «όλα αυτά φυσι­κά πρέ­πει να απο­δει­χθούν ότι τελι­κά θα ελέγ­ξουν τον ιό και την αρρώστια».

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο