Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο Μινσκ — Υπό κράτηση αντιπολιτευόμενος Λευκορώσος blogger

Σε ανα­γκα­στι­κή προ­σγεί­ω­ση στο Μινσκ, με δια­τα­γή της κυβέρ­νη­σης της Λευ­κο­ρω­σί­ας, προ­χώ­ρη­σε αερο­σκά­φος «Ryanair» που πραγ­μα­το­ποιού­σε πτή­ση από την Αθή­να προς το Βίλ­νιους, με το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών της Λευ­κο­ρω­σί­ας να επι­βε­βαιώ­νει ότι ο Ρόμαν Προ­τά­σε­βιτς, Λευ­κο­ρώ­σος αντι­πο­λι­τευό­με­νος, ετέ­θη υπό κράτηση.

Σύμ­φω­να με δια­δι­κτυα­κό ιστό­το­πο εντο­πι­σμού πτή­σε­ων, το αερο­πλά­νο, που πετού­σε πάνω από τη Λευ­κο­ρω­σία, είχε σχε­δόν φθά­σει στη Λιθουα­νία όταν άλλα­ξε κατεύ­θυν­ση και συνο­δεία μαχη­τι­κού οδη­γή­θη­κε στο Μινσκ.

Το κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων της Λευ­κο­ρω­σί­ας, BeITA, έκα­νε λόγο για ύπαρ­ξη εκρη­κτι­κών στο αερο­σκά­φος, ωστό­σο δεν βρέ­θη­κε κάτι τέτοιο. Το BeITA ανα­φέ­ρει επί­σης ότι ο Λευ­κο­ρώ­σος πρό­ε­δρος, Αλ. Λου­κα­σέν­κο, διέ­τα­ξε προ­σω­πι­κά το πολε­μι­κό αερο­σκά­φος να συνο­δεύ­σει το Μπόινγκ της «Ryanair» στο Μινσκ.

Εκπρό­σω­πος της αρχής λιθουα­νι­κού αερο­δρο­μί­ου δήλω­σε στο «Reuters» πως το αερο­πλά­νο, που είχε προ­γραμ­μα­τι­στεί να προ­σγειω­θεί στο Βίλ­νιους στις 2 μ.μ. ώρα Ελλά­δας, εξε­τρά­πη για το Μινσκ λόγω δια­φω­νί­ας ανά­με­σα στο πλή­ρω­μα και έναν επιβάτη.

Ο Ρομάν Προ­τά­σε­βιτς είναι συντά­κτης στο «Belamova», ένα κανά­λι στο Telegram που ιδρύ­θη­κε πέρυ­σι από τον Ίγκορ Λόσικ, σύμ­βου­λο του αμε­ρι­κα­νι­κού κρα­τι­κού οργα­νι­σμού ΜΜΕ «RFE/RL», τον οποί­ον οι αρχές της χώρας κατη­γο­ρούν ως εμπλε­κό­με­νο σε «τρο­μο­κρα­τι­κές» και «εξτρε­μι­στι­κές» δραστηριότητες.

Το «Belamova» χαρα­κτη­ρί­στη­κε παρά­νο­μο, τον περα­σμέ­νο μήνα, μετά από την ανα­κή­ρυ­ξή του ως «εξτρε­μι­στι­κό» από δικα­στή­ριο στην πόλη Γόμελ της ανα­το­λι­κής Λευ­κο­ρω­σί­ας. Ο Λόσικ συνε­λή­φθη, το προη­γού­με­νο καλο­καί­ρι, στην πόλη Μπα­ρα­νο­βί­τσι και έκτο­τε, βρί­σκε­ται στη φυλακή.

Όσον αφο­ρά στον Προ­τά­σε­βιτς, ο ίδιος έχει εργα­στεί στο παρελ­θόν για το εν λόγω πρα­κτο­ρείο που χρη­μα­το­δο­τεί­ται από την Ουά­σινγ­κτον και το οποίο υπο­στη­ρί­ζει την αμε­ρι­κα­νι­κή εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή σε σχέ­ση με την ανα­το­λι­κή και κεντρι­κή Ευρώ­πη.

Πέρυ­σι, εργά­στη­κε ως αρχι­συ­ντά­κτης στο κανά­λι του Telegram «Nexta Live», το οποίο η κυβέρ­νη­ση είχε χαρα­κτη­ρί­σει προη­γου­μέ­νως «εξτρε­μι­στι­κό».

Ο Προ­τά­σε­βιτς έχει συμπε­ρι­λη­φθεί, από τον Νοέμ­βριο, σε λίστα με κατα­ζη­τού­με­νους διε­θνώς από τις Αρχές της Λευ­κο­ρω­σί­ας, καθώς κατη­γο­ρεί­ται ότι βοή­θη­σε στη διορ­γά­νω­ση αντι­κυ­βερ­νη­τι­κών δια­δη­λώ­σε­ων, μετά τις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές του περα­σμέ­νου καλο­και­ριού και για «υπο­κί­νη­ση κοι­νω­νι­κής εχθρό­τη­τας και διχόνοιας».

Το Nexta Live εδρεύ­ει στη Βαρ­σο­βία της Πολω­νί­ας δημο­σί­ευε εικό­νες από τις δια­δη­λώ­σεις και της αστυ­νο­μι­κή δρά­ση, υπο­στη­ρί­ζο­ντας την ενί­σχυ­ση της άσκη­σης πίε­σης στην κυβέρ­νη­ση. Παρά το ότι αρκε­τές αναρ­τή­σεις του απο­δεί­χθη­καν παρα­πλα­νη­τι­κές ή ψευ­δείς, οι συν­δρο­μη­τές της έχουν αυξη­θεί και ανέρ­χο­νται πλέ­ον σε 1,2 εκατομμύρια.

Σύμ­φω­να με τον Ταντέ­ους Γκι­ζάν, διευ­θυ­ντή σύντα­ξης του Nexta, του κανα­λιού στο μέσο κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης Telegram του οποί­ου βασι­κός συντε­λε­στής είναι ο Προ­τά­σε­βιτς, πρά­κτο­ρες της λευ­κο­ρω­σι­κής KGB επι­βι­βά­στη­καν στην πτή­ση στην Αθή­να και προ­κά­λε­σαν ανα­στά­τω­ση κατά τη διάρ­κεια της πτή­σης, με σκο­πό την ανα­γκα­στι­κή προ­σγεί­ω­ση στο Μινσκ.

Έντονες αντιδράσεις από την ΕΕ και αντιπολιτευόμενους

Το συμ­βάν προ­κά­λε­σε έντο­νες είναι οι αντι­δρά­σεις από την πλευ­ρά της ΕΕ, με ταυ­τό­χρο­νες απει­λές και καλέ­σμα­τα για πρό­σθε­τες κυρώ­σεις ενα­ντί­ον του Αλ. Λου­κα­σέν­κο και της Λευκορωσίας.

Ο πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου, Σαρλ Μισέλ, σε ανάρ­τη­σή του στο twitter τονί­ζει: «Ανη­συ­χώ πολύ με τα όσα έχουν ανα­φερ­θεί για την ανα­γκα­στι­κή προ­σγεί­ω­ση της πτή­σης της “Ryanair” στο Μινσκ. Καλού­με τις αρχές της Λευ­κο­ρω­σί­ας να απε­λευ­θε­ρώ­σει αμέ­σως την πτή­ση και τους επι­βά­τες της. Η διε­ρεύ­νη­ση του συμ­βά­ντος από το ICAO θα είναι απαραίτητη».

Σε αντί­στοι­χες αναρ­τή­σεις τους, η πρό­ε­δρος της Κομι­σιόν, Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν, και ο επι­κε­φα­λής της ευρω­ε­νω­σια­κής διπλω­μα­τί­ας, Ζοζέπ Μπο­ρέλ, κάνουν λόγο για απα­ρά­δε­κτο γεγο­νός, ανα­φέ­ρουν ότι πρέ­πει όλοι οι επι­βά­τες να συνε­χί­σουν με ασφά­λεια το ταξί­δι τους στο Βίλ­νιους, ενώ απει­λούν ότι «οποια­δή­πο­τε παρα­βί­α­ση των διε­θνών κανό­νων αερο­πο­ρι­κών μετα­φο­ρών πρέ­πει να έχει συνέπειες».

Ακό­μα πιο… «προ­ω­θη­μέ­νος», ο Έλλη­νας πρω­θυ­πουρ­γός, Κ. Μητσο­τά­κης ανα­φέ­ρει σε ανάρ­τη­σή του ότι «η ανα­γκα­στι­κή προ­σγεί­ω­ση ενός εμπο­ρι­κού αερο­πλά­νου για την κρά­τη­ση ενός δημο­σιο­γρά­φου είναι μια άνευ προη­γου­μέ­νου, σοκα­ρι­στι­κή πρά­ξη» και προ­σθέ­τει: «Είναι ανά­γκη το αυρια­νό Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο να εντεί­νει τις πιέ­σεις στη Λευ­κο­ρω­σία. Φτά­νει πια!».

Το δε ελλη­νι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών ανέ­φε­ρε ότι «βρί­σκε­ται σε διαρ­κή επα­φή με τις αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες και τους Ευρω­παί­ους εταί­ρους», προ­σθέ­το­ντας ότι «πρω­ταρ­χι­κό μας μέλη­μα η ασφά­λεια όλων των επιβατών».

Μετα­ξύ άλλων αντι­δρά­σε­ων, ο πρω­θυ­πουρ­γός της Πολω­νί­ας Ματέ­ους Μορα­βιέ­τσκι έκα­νε λόγο για «εγκλη­μα­τι­κή κρα­τι­κή τρο­μο­κρα­τία» και ζητά επι­βο­λή κυρώ­σε­ων από την ΕΕ. Η Γερ­μα­νία ζήτη­σε από τη Λευ­κο­ρω­σία να δώσει «αμέ­σως» εξηγήσεις.

Ο πρό­ε­δρος της Λιθουα­νί­ας Γκι­τά­νας Ναου­σέ­ντα απαί­τη­σε η Λευ­κο­ρω­σία να απε­λευ­θε­ρώ­σει τον Ρόμαν Προ­τά­σε­βιτς και καλεί ΝΑΤΟ και ΕΕ «να αντι­δρά­σουν αμέ­σως στην απει­λή που έθε­σε στη διε­θνή πολι­τι­κή αερο­πο­ρία το καθε­στώς της Λευκορωσίας».

Η δε Λευ­κο­ρω­σί­δα αντι­πο­λι­τευό­με­νη πολι­τι­κός Σβε­τλά­να Τιχα­νού­σκα­για, αντί­πα­λος του Λου­κα­σέν­κο στις τελευ­ταί­ες εκλο­γές, δήλω­σε πως οι λευ­κο­ρω­σι­κές αρχές «έθε­σαν σε κίν­δυ­νο την ασφά­λεια των επι­βα­τών που επέ­βαι­ναν στο αερο­σκά­φος και του συνό­λου της πολι­τι­κής αερο­πο­ρί­ας προ­κει­μέ­νου να τιμω­ρή­σουν τον άνθρω­πο που ήταν ένας από τους υπευ­θύ­νους του μεγα­λύ­τε­ρου ανε­ξάρ­τη­του κανα­λιού της Λευ­κο­ρω­σί­ας στο “Telegram”».

Η ανακοίνωση της Ryanair

Το πλή­ρω­μα της Ryanair από την Αθή­να προς το Βίλ­νιους ενη­με­ρώ­θη­κε από το ATC της Λευ­κο­ρω­σί­ας για πιθα­νή απει­λή στο αερο­σκά­φος και πήρε εντο­λή να αλλά­ξει κατεύ­θυν­ση προς το κοντι­νό­τε­ρο αερο­δρό­μιο, αυτό του Μινσκ.

Το αερο­σκά­φος προ­σγειώ­θη­κε με ασφά­λεια και οι επι­βά­τες απο­βι­βά­στη­καν όσο οι τοπι­κές αρχές έκα­ναν ελέγ­χους. Τίπο­τα δεν βρέ­θη­κε και οι αρχές έδω­σαν άδεια στο αερο­σκά­φος να ανα­χω­ρή­σει μαζί με τους επι­βά­τες και το πλή­ρω­μα, μετά από 5 ώρες στο έδα­φος του Μινσκ.

Οι αρχές του αερο­δρο­μί­ου του Μινσκ ενη­μέ­ρω­σαν την Ryanair ότι ανα­μέ­νε­ται η ανα­χώ­ρη­ση στις 17.00 ώρα Βρε­τα­νί­ας (19.00 ώρα Μινσκ).

Η Ryanair έχει ενη­με­ρώ­σεις τις αρμό­διες εθνι­κές και ευρω­παϊ­κές υπη­ρε­σί­ες και ζητά­με συγνώ­μη από τους επι­βά­τες για την λυπη­ρή καθυ­στέ­ρη­ση, που ήταν έξω από τον έλεγ­χο της Ryanair

Πηγές: Sputnik / 902.gr / ΑΠΕ

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο