Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακαλύφθηκε ένας μεγάλος εξωπλανήτης μεγέθους Ποσειδώνα σε απόσταση 32 ετών φωτός από τη Γη

Ένα σχε­τι­κά κοντι­νό μεγά­λο εξω­πλα­νή­τη μεγέ­θους ανά­λο­γου του Ποσει­δώ­να, γύρω από το νεα­ρό άστρο AU Μικρο­σκο­πί­ου, σε από­στα­ση περί­που 32 ετών φωτός από τη Γη, ανα­κά­λυ­ψε μια διε­θνής ομά­δα αστρο­νό­μων με τη βοή­θεια των αμε­ρι­κα­νι­κών δια­στη­μι­κών τηλε­σκο­πί­ων TESS και Spitzer.

Το μικρό μητρι­κό άστρο του εξω­πλα­νή­τη, γνω­στό και ως AU Mic, έχει ηλι­κία μόνο 20 έως 30 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ετών και δια­θέ­τει το 50% περί­που της μάζας του Ήλιου μας. Μόνο δύο ή τρία γνω­στά άλλα άστρα είναι ταυ­τό­χρο­να τόσο κοντι­νά στη Γη και νέα σε ηλικία.

Ο εξω­πλα­νή­της, που ονο­μά­στη­κε AU Mic b, χρειά­ζε­ται 8,5 γήι­νες μέρες για να ολο­κλη­ρώ­σει μια πλή­ρη περι­φο­ρά γύρω από το άστρο του (αυτή είναι και η διάρ­κεια του έτους του), συνε­πώς κινεί­ται πολύ κοντά σε αυτό. Η μάζα του πλα­νή­τη εκτι­μά­ται ότι είναι 58 φορές μεγα­λύ­τε­ρη της Γης, ενώ είναι ακό­μη άγνω­στο αν δια­θέ­τει ατμό­σφαι­ρα και τι είδους.

Οι ερευ­νη­τές, με επι­κε­φα­λής τον επί­κου­ρο καθη­γη­τή Πίτερ Πλάβ­τσαν του αμε­ρι­κα­νι­κού Πανε­πι­στη­μί­ου Τζορτζ Μέι­σον, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό “Nature”, θεω­ρούν πιθα­νό­τε­ρο ότι ο νέος εξω­πλα­νή­της απο­τε­λεί­ται κυρί­ως από αέρια και δεν είναι βραχώδης.

Δεί­τε ΕΔΩ την επι­στη­μο­νι­κή δημοσίευση 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο