Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση της ΕΟ του ΚΚΕ: Η Κομισιόν περιφρονεί τους συγκλονιστικούς αγώνες των φοιτητών και δίνει συγχαρητήρια στην κυβέρνηση της ΝΔ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

Η ΕΟ του ΚΚΕ σε ανα­κοί­νω­σή της ανα­φέ­ρει ότι «σε απά­ντη­ση στην Ερώ­τη­ση των ευρω­βου­λευ­τών του ΚΚΕ, Κώστα Παπα­δά­κη και Λευ­τέ­ρη Νικο­λά­ου Αλα­βά­νου για το νομο­σχέ­διο έκτρω­μα για τα ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια, η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή προ­κλη­τι­κά περι­φρο­νώ­ντας τους συγκλο­νι­στι­κούς αγώ­νες των φοι­τη­τών και μαθη­τών που ξεσκέ­πα­σαν την κυβερ­νη­τι­κή προ­πα­γάν­δα, απα­ντά δίνο­ντας συγ­χα­ρη­τή­ρια στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ που προ­ω­θεί με απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα την ευρω­ε­νω­σια­κή στρα­τη­γι­κή για τα πανεπιστήμια.

Όπως η ίδια ανα­φέ­ρει, τα ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια είναι σε πλή­ρη συμ­φω­νία με “τις δια­τά­ξεις του Χάρ­τη” σχε­τι­κά με την ακα­δη­μαϊ­κή ελευ­θε­ρία, την ελευ­θε­ρία ίδρυ­σης ιδρυ­μά­των τρι­το­βάθ­μιας εκπαί­δευ­σης και την επι­χει­ρη­μα­τι­κή ελευ­θε­ρία”. Ωστό­σο, φαί­νε­ται πως δεν … απα­σχο­λεί την Κομι­σιόν ότι η τοπο­θέ­τη­ση της αυτή είναι σε πλή­ρη δια­φω­νία με την πλειο­ψη­φία του ελλη­νι­κού λαού που έχει κατα­γρα­φεί ότι ενα­ντιώ­νε­ται στον απα­ρά­δε­κτο νόμο».

«Σε απλά ελλη­νι­κά» προ­σθέ­τει η ΕΟ του ΚΚΕ, «όταν η ΕΕ μιλά για “επι­χει­ρη­μα­τι­κή ελευ­θε­ρία” εννο­εί την ελευ­θε­ρία για κάποιους λίγους να κάνουν μπίζ­νες, με εμπό­ριο πτυ­χί­ων και ελπί­δων, όσο οι πολ­λοί θα αγο­ρά­ζουν γνώ­ση “με το κομ­μά­τι” ανά­λο­γα πόσο αντέ­χει η τσέ­πη της οικο­γέ­νειας τους, ωθώ­ντας τους, έχουν δεν έχουν, να πλη­ρώ­σουν και να πέσουν στα νύχια των τρα­πε­ζών και των φοι­τη­τι­κών δανεί­ων όπως γίνε­ται ήδη στο εξωτερικό.

Όσο για το ρόλο της ΕΕ ως θεμα­το­φύ­λα­κα δήθεν της ακα­δη­μαϊ­κής ελευ­θε­ρί­ας… θυμί­ζου­με ότι με βάση τον ορι­σμό που δίνε­ται από την EUA (Ένω­ση Ευρω­παϊ­κών Πανε­πι­στη­μί­ων), στις αξιο­λο­γή­σεις της χώρας σχε­τι­κά με τον βαθ­μό “ακα­δη­μαϊ­κής ελευ­θε­ρί­ας” των πανε­πι­στη­μί­ων μας, υπήρ­ξε αρνη­τι­κή ανα­φο­ρά στις “αντι­δρά­σεις φοι­τη­τών και διδα­σκό­ντων ενά­ντια στην πανε­πι­στη­μια­κή αστυνομία”!

Έτσι, η “ακα­δη­μαϊ­κή ελευ­θε­ρία” τελι­κά ορί­ζε­ται ως ελευ­θε­ρία για τους ομί­λους και τις ορέ­ξεις τους να αξιο­ποιούν τις υπο­δο­μές, το προ­σω­πι­κό και τη “σφρα­γί­δα” των δημό­σιων πανε­πι­στη­μί­ων ή να ιδρύ­ουν ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια, και τα δυο προς όφε­λος της κερ­δο­φο­ρί­ας τους. Γι’ αυτήν την επι­χει­ρη­μα­τι­κή ελευ­θε­ρία απο­τε­λεί πρό­βλη­μα και “πνί­γε­ται” κάθε φωνή. Τι άλλη από­δει­ξη χρειά­ζε­ται άλλω­στε ότι η Ευρ. Επι­τρο­πή αντι­λαμ­βά­νε­ται τις σπου­δές και τα πτυ­χία ως εμπό­ριο όταν: “καλεί τα κρά­τη μέλη να εκπλη­ρώ­σουν τις δεσμεύ­σεις που έχουν ανα­λά­βει στο πλαί­σιο της Γενι­κής Συμ­φω­νί­ας για το Εμπό­ριο Υπη­ρε­σιών (GATS)”.

Η Κομι­σιόν εκφρά­ζει επί­σης την ικα­νο­ποί­η­ση της και για την πρό­θε­ση κύρω­σης της σύμ­βα­σης της Λισα­βό­νας, που δίνει και ακα­δη­μαϊ­κή ανα­γνώ­ρι­ση στα πτυ­χία των κολε­γί­ων! Και η οποία, για να μην ξεχνιό­μα­στε, είναι στο πλαί­σιο των δεσμεύ­σε­ων που ανέ­λα­βαν οι υπουρ­γοί παι­δεί­ας των χωρών της ΕΕ, και της Ελλά­δας, το 2018 όταν ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους σημε­ρι­νούς βου­λευ­τές της ΝΕΑΡ που ήταν τότε βου­λευ­τές και υπουρ­γοί της.

‘Αλλω­στε, η πλή­ρης συμ­φω­νία με αυτήν την αντι­δρα­στι­κή πολι­τι­κή, “έβγα­ζε μάτι” και στις τοπο­θε­τή­σεις των ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΝΕΑΡ για το νομο­σχέ­διο για τα ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια. Αφού έκα­ναν ό,τι περ­νά­ει από το χέρι τους για να αθω­ώ­σουν αυτή την στρα­τη­γι­κή, με τα περί “ευρω­παϊ­κών μοντέ­λων πανε­πι­στη­μί­ων” και “απο­μά­κρυν­σης από το ευρω­παϊ­κό κεκτη­μέ­νο”, τα οποία απο­γυ­μνώ­νο­νται δια στό­μα­τος της ίδιας της ευρω­παϊ­κής επιτροπής!»

Σημειώ­νει ακό­μα η ΕΟ του ΚΚΕ και κατα­λή­γει στην ανα­κοί­νω­ση της: «Οι φοι­τή­τριες και οι φοι­τη­τές, οι μαθη­τές οι πανε­πι­στη­μια­κοί δάσκα­λοι, όλος ο κόσμος της εκπαί­δευ­σης, να είναι σίγου­ροι ότι θα συνε­χί­σουν την πάλη τους για ένα καλό, σύγ­χρο­νο, απο­κλει­στι­κά δημό­σιο και πραγ­μα­τι­κά δωρε­άν Πανε­πι­στή­μιο, με πτυ­χία με αξία κι όχι με τιμή! Όλοι αυτοί, συνο­λι­κά οι λαϊ­κές οικο­γέ­νειες έχουν μια μεγά­λη ευκαι­ρία στις ευρω­ε­κλο­γές στις 9 Ιου­νί­ου. Να απορ­ρί­ψουν και με την ψήφο τους αυτήν την αντι­δρα­στι­κή πολι­τι­κή της ΕΕ και των κομ­μά­των που προ­κλη­τι­κά την εφαρ­μό­ζουν και την εξω­ρα­ΐ­ζουν. Με πιο ισχυ­ρό ΚΚΕ που στα­θε­ρά μετα­φέ­ρει τη φωνή των αγω­νι­ζό­με­νων φοι­τη­τών, μαθη­τών και στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο. Για­τί το ΚΚΕ είναι το μονα­δι­κό αντί­πα­λο δέος στην στρα­τη­γι­κή ΕΕ-κυβερ­νή­σε­ων-κομ­μά­των του συστήματος».

(Πηγή: kke.gr)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο