Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ: Για τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών

1.

Χαι­ρε­τί­ζου­με όσους και όσες στή­ρι­ξαν τα ψηφο­δέλ­τια της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» στον πρώ­το και δεύ­τε­ρο γύρο των τοπι­κών εκλο­γών, εκλέ­γο­ντας δημάρ­χους στους δήμους Πάτρας, Ικα­ρί­ας, Χαϊ­δα­ρί­ου, Και­σα­ρια­νής, Πετρού­πο­λης, Τυρ­νά­βου, 460 δημο­τι­κούς και 46 περι­φε­ρεια­κούς συμ­βού­λους σε όλη τη χώρα. Οι σημα­ντι­κά αυξη­μέ­νες δυνά­μεις της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» σε δήμους και Περι­φέ­ρειες θα απο­τε­λέ­σουν σύμ­μα­χο στον αγώ­να των εργα­ζο­μέ­νων και όλου του λαού για τις δικές του ανά­γκες. Οι δυνά­μεις της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης», είτε από τη θέση δημο­τι­κής αρχής είτε από τη θέση της αντι­πο­λί­τευ­σης, θα είναι η πραγ­μα­τι­κή εργα­τι­κή — λαϊ­κή «αντι­πο­λί­τευ­ση» απέ­να­ντι στην πολι­τι­κή των κυβερ­νή­σε­ων και της ΕΕ, που μετα­τρέ­πουν ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρο τους δήμους και τις Περι­φέ­ρειες σε «μακρύ χέρι» του εχθρι­κού αστι­κού κρά­τους και των επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων, σε ιμά­ντα προ­ώ­θη­σης, εξει­δί­κευ­σης και επι­βο­λής της αντι­λαϊ­κής πολιτικής.

2.

Τα απο­τε­λέ­σμα­τα που κατέ­γρα­ψαν τα ψηφο­δέλ­τια της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» επι­βε­βαιώ­νουν τις θετι­κές διερ­γα­σί­ες που συντε­λού­νται εδώ και μεγά­λο χρο­νι­κό διά­στη­μα και που εκφρά­στη­καν και στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές, παρά τον συνο­λι­κά αρνη­τι­κό πολι­τι­κό συσχε­τι­σμό. Στα­θε­ρο­ποιεί­ται και ενι­σχύ­ε­ται ένα ρεύ­μα αμφι­σβή­τη­σης της κυρί­αρ­χης πολι­τι­κής, ο απε­γκλω­βι­σμός εργα­τι­κών — λαϊ­κών δυνά­με­ων από τα αστι­κά κόμ­μα­τα, η άνο­δος του κύρους και η μαχη­τι­κή συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ. Αυτή η τάση εκφρά­στη­κε και στα ψηφο­δέλ­τια της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» στις 13 Περι­φέ­ρειες και στους 262 δήμους, με περισ­σό­τε­ρους από 20.000 υποψήφιους.

Συγκε­κρι­μέ­να η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» κατα­γρά­φει άνο­δο και στις 13 Περι­φέ­ρειες, με συνο­λι­κό ποσο­στό 10,03%, δηλα­δή αύξη­ση 3,2% σε σχέ­ση με το 2019 (6,86%).

Πέρα από τις πρω­τιές στους έξι δήμους, τα ψηφο­δέλ­τια της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» κατα­γρά­φουν άνο­δο σε όλες τις μεγά­λες πόλεις, σε εργα­τι­κές — λαϊ­κές γει­το­νιές της Αττι­κής, της Θεσ­σα­λο­νί­κης καθώς και σε άλλες περιο­χές, όπως η Θεσ­σα­λία, η Ανα­το­λι­κή Στε­ρεά και Εύβοια, όπου το προη­γού­με­νο διά­στη­μα εκφρά­στη­καν η λαϊ­κή διεκ­δί­κη­ση κι αλλη­λεγ­γύη απέ­να­ντι στην πολι­τι­κή κυβέρ­νη­σης και τοπι­κών αρχών που αφή­νει τον λαό απρο­στά­τευ­το. Ανα­δεί­χθη­καν, επί­σης, δεύ­τε­ρη δύνα­μη σε μεγά­λο αριθ­μό δήμων, σε ορι­σμέ­νους από τους οποί­ους δεν κατά­φε­ραν να διεκ­δι­κή­σουν τη δημο­τι­κή αρχή λόγω του καλ­πο­νο­θευ­τι­κού χαρα­κτή­ρα του εκλο­γι­κού νόμου, που δια­μορ­φώ­νει πλα­στές πλειο­ψη­φί­ες με το 43%, αλλά και οδη­γεί σε έναν δεύ­τε­ρο γύρο νόθευ­σης τόσο της «βού­λη­σης» του λαού με πλα­στά διλήμ­μα­τα, όσο και του τελι­κού εκλο­γι­κού αποτελέσματος.

Είναι σημα­ντι­κό ότι αυτά τα απο­τε­λέ­σμα­τα επι­τεύ­χθη­καν σε συν­θή­κες ενός — πρω­το­φα­νούς για εκλο­γές — «σιω­πη­τη­ρί­ου» που επι­βλή­θη­κε με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης και των άλλων κομ­μά­των. Στό­χος αυτής της απο­σιώ­πη­σης, που αφο­ρού­σε κυρί­ως τις θέσεις και τους υπο­ψη­φί­ους της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης», ήταν να μεί­νει ο λαός στο σκο­τά­δι, να μην υπάρ­ξει ουσια­στι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση για τα πραγ­μα­τι­κά διλήμ­μα­τα των εκλο­γών, αλλά και να ανα­κο­πεί η δυνα­μι­κή που εμφά­νι­ζαν τα ψηφο­δέλ­τια της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» ιδιαί­τε­ρα σε μεγά­λους δήμους και Περιφέρειες.

Όλα τα παρα­πά­νω απο­τε­λούν ποιο­τι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά που έρχο­νται ως συνέ­χεια των αντί­στοι­χων βημά­των που έγι­ναν στις δύο προη­γού­με­νες βου­λευ­τι­κές εκλο­γές, του Μαΐ­ου και του Ιου­νί­ου, απο­δει­κνύ­ο­ντας ότι η συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ δεν είναι συγκυ­ρια­κή, απο­κτά πιο στέ­ρεα χαρα­κτη­ρι­στι­κά που δια­μορ­φώ­νο­νται πάνω από όλα στο κίνη­μα και τους αγω­νι­στι­κούς δεσμούς με ευρύ­τε­ρες εργα­τι­κές — λαϊ­κές δυνάμεις.

Οι Κομ­μα­τι­κές Οργα­νώ­σεις αντα­πο­κρί­θη­καν — παρά τις όποιες αδυ­να­μί­ες και καθυ­στε­ρή­σεις — σε μια σύν­θε­τη ιδε­ο­λο­γι­κή — πολι­τι­κή μάχη λίγους μήνες μετά τη μάχη των εθνι­κών εκλο­γών, τις μαζι­κές πολι­τι­κές — πολι­τι­στι­κές εκδη­λώ­σεις του 49ου Φεστι­βάλ ΚΝΕ — «Οδη­γη­τή» μέσα σε συν­θή­κες που εξε­λισ­σό­ταν μια σει­ρά μετώ­πων, όπως οι μεγά­λες κατα­στρο­φές από πυρ­κα­γιές και πλημ­μύ­ρες, της Υγεί­ας, η ανά­πτυ­ξη των εργα­τι­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων απέ­να­ντι στον νέο νόμο της κυβέρ­νη­σης, οι εξε­λί­ξεις με τη βαθύ­τε­ρη εμπλο­κή της Ελλά­δας στα αμε­ρι­κα­νο-ΝΑΤΟι­κά σχέ­δια στον πόλε­μο στην Ουκρα­νία και στην περιο­χή της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου κ.ά.

Μέσα σε αυτές τις συν­θή­κες, ανα­δεί­χθη­κε, για ακό­μα μια φορά, απο­φα­σι­στι­κός ο ρόλος του «Ριζο­σπά­στη» ως καθη­με­ρι­νού δια­φω­τι­στή και οργα­νω­τή, γεγο­νός που κάνει επι­τα­κτι­κή την προ­σπά­θεια για σημα­ντι­κή άνο­δο της κυκλο­φο­ρί­ας του. Σημειώ­νου­με σημα­ντι­κά βήμα­τα στον τομέα της προ­πα­γάν­δας του Κόμ­μα­τος, όπως αυτή εκφρά­στη­κε μέσα από τις κεντρι­κές παρεμ­βά­σεις των στε­λε­χών του στα ΜΜΕ, το πόρ­ταλ «902», τις παρεμ­βά­σεις στο διαδίκτυο.

3.

Το γενι­κό εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα επι­βε­βαιώ­νει την εκτί­μη­ση του ΚΚΕ που δια­τύ­πω­σε στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές, μόλις πριν από λίγους μήνες, ότι ο συσχε­τι­σμός δυνά­με­ων εξα­κο­λου­θεί να είναι αρνη­τι­κός, κάτι το οποίο προ­φα­νώς επι­δρά και στην ανά­δει­ξη των τοπι­κών αρχών. Σε τοπι­κό επί­πε­δο επι­δρούν επι­πρό­σθε­τοι μηχα­νι­σμοί χει­ρα­γώ­γη­σης και εξα­γο­ράς, που συν­δέ­ο­νται με την κυβέρ­νη­ση, μικρά ή μεγα­λύ­τε­ρα επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, άλλους παρά­γο­ντες κ.λπ.

Σημα­ντι­κό ρόλο παί­ζει η συστη­μα­τι­κή προ­σπά­θεια όλων των άλλων κομ­μά­των, τα οποία από κοι­νού καλ­λιερ­γούν τη λογι­κή ότι δήθεν οι δημο­τι­κές και περι­φε­ρεια­κές εκλο­γές είναι μια μάχη «τοπι­κή» και «αυτο­διοι­κη­τι­κή», συσκο­τί­ζο­ντας τον χαρα­κτή­ρα της Τοπι­κής Διοί­κη­σης και δια­χέ­ο­ντας τις ευθύ­νες πότε στην κυβέρ­νη­ση, πότε στην Περι­φέ­ρεια, πότε στους δήμους και τελι­κά στο «που­θε­νά». Αυτό είναι τελι­κά το έδα­φος που λει­τουρ­γεί και ως «πλυ­ντή­ριο» δημο­τι­κών και περι­φε­ρεια­κών αρχών για τις κατα­γε­γραμ­μέ­νες και μεγά­λες ευθύ­νες που έχουν στην όξυν­ση των λαϊ­κών προ­βλη­μά­των. Η απο­προ­σα­να­το­λι­στι­κή αντί­λη­ψη ότι δήθεν τα πρό­σω­πα κρί­νο­νται με όρους «αυτο­διοι­κη­τι­κούς» και όχι «πολι­τι­κούς — ιδε­ο­λο­γι­κούς» κ.λπ., ότι «τα τοπι­κά προ­βλή­μα­τα δεν έχουν πολι­τι­κό πρό­ση­μο και ιδε­ο­λο­γία», ευνο­εί ακό­μα και ακραία αντι­δρα­στι­κές δυνά­μεις και υποψηφιότητες.

Φυσι­κά, τα αστι­κά κόμ­μα­τα αξιο­ποιούν τις τοπι­κές εκλο­γές επι­λε­κτι­κά, άλλο­τε ανα­δει­κνύ­ο­ντας τον «αυτο­διοι­κη­τι­κό μη κεντρι­κό πολι­τι­κό τους χαρα­κτή­ρα» κι άλλο­τε αντι­με­τω­πί­ζο­ντάς τες ως «πολι­τι­κή μάχη», με κρι­τή­ριο πάντα την επι­βρά­βευ­ση και προ­ώ­θη­ση των αντι­λαϊ­κών πολι­τι­κών επι­λο­γών τους.

Αυτές οι αντι­λή­ψεις, που υπερ­το­νί­ζουν τον τοπι­κό χαρα­κτή­ρα της μάχης των εκλο­γών και κυρί­ως υπο­τι­μούν τον ρόλο που παί­ζουν οι τοπι­κές — δημο­τι­κές διοι­κή­σεις ως τμή­μα του ενιαί­ου κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού, επι­δρούν και σε ένα τμή­μα φίλων και ψηφο­φό­ρων του Κόμ­μα­τος, ιδιαί­τε­ρα στους δήμους. Εκεί οφεί­λε­ται σε έναν βαθ­μό — χωρίς να παρα­γνω­ρί­ζου­με και άλλους παρά­γο­ντες — και η από­κλι­ση που υπάρ­χει σε ψήφους και ποσο­στό μετα­ξύ των δημο­τι­κών και περι­φε­ρεια­κών ψηφο­δελ­τί­ων της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» στις ίδιες περιο­χές. Συνε­πώς, το επό­με­νο διά­στη­μα είναι ανά­γκη μέσα από τη δου­λειά των Κομ­μα­τι­κών Οργα­νώ­σε­ων των εκλεγ­μέ­νων της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» σε Δημο­τι­κά και Περι­φε­ρεια­κά Συμ­βού­λια να ανέ­βει το μέτω­πο τόσο στις περι­φε­ρεια­κές όσο και ιδιαί­τε­ρα σε δημο­τι­κές αρχές, να απο­κα­λυ­φθεί ακό­μη περισ­σό­τε­ρο ο ρόλος που παί­ζουν στην εξει­δί­κευ­ση της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής σε τοπι­κό επί­πε­δο και στην ενσω­μά­τω­ση εργα­τι­κών — λαϊ­κών δυνάμεων.

4.

Το ΚΚΕ, από την πρώ­τη στιγ­μή, ανέ­δει­ξε τον χαρα­κτή­ρα των τοπι­κών εκλο­γών ως κεντρι­κής πολι­τι­κής μάχης, ενιαία σε δήμους και Περι­φέ­ρειες, στον πρώ­το και τον δεύ­τε­ρο γύρο. Ανέ­δει­ξε ότι κρι­τή­ριο ψήφου απο­τε­λεί η αντί­θε­ση στην κυρί­αρ­χη πολι­τι­κή που ευθύ­νε­ται για το σύνο­λο των λαϊ­κών προ­βλη­μά­των, από την ακρί­βεια, τους αντερ­γα­τι­κούς νόμους και την έλλει­ψη σχε­δια­σμού πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας, μέχρι την εμπλο­κή της χώρας μας στους επι­κίν­δυ­νους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και την εξά­πλω­ση των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών βάσε­ων στην Ελλά­δα, που μάλι­στα προ­ω­θεί­ται με τη στή­ρι­ξη των περι­φε­ρεια­κών και δημο­τι­κών αρχών, για­τί δήθεν απο­τε­λούν «παρά­γο­ντα ανά­πτυ­ξης». Τα προ­βλή­μα­τα δεν χωρί­ζο­νται σε τοπι­κά και γενι­κά, σε προ­βλή­μα­τα του τόπου κατοι­κί­ας και του τόπου εργα­σί­ας, πολύ περισ­σό­τε­ρο που η Τοπι­κή Διοί­κη­ση έχει εξε­λι­χθεί, μέσα και από τις αλλα­γές στο θεσμι­κό πλαί­σιο, ακό­μη περισ­σό­τε­ρο σε ιμά­ντα προ­ώ­θη­σης της κυρί­αρ­χης πολι­τι­κής σε όλους τους τομείς.
Εδώ και χρό­νια, το ΚΚΕ έχει ανα­δεί­ξει ότι οι δημο­τι­κές και περι­φε­ρεια­κές διοι­κή­σεις έχουν πιο ενερ­γό ρόλο στην εξει­δί­κευ­ση της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, στην προ­ώ­θη­ση αντι­λαϊ­κών μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων, στην εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση υπη­ρε­σιών ιδιαί­τε­ρα στην κοι­νω­νι­κή πολι­τι­κή, στην εξυ­πη­ρέ­τη­ση επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων κ.λπ. Προ­ω­θούν και στη­ρί­ζουν έργα με κρι­τή­ριο τα κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και όχι τις λαϊ­κές ανά­γκες. Οι μεγά­λες κατα­στρο­φές του τελευ­ταί­ου δια­στή­μα­τος επι­βε­βαί­ω­σαν του λόγου το αλη­θές, ενώ το επό­με­νο διά­στη­μα, στο πλαί­σιο των δεσμεύ­σε­ων και προ­τε­ραιο­τή­των του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης, οι Τοπι­κές Διοι­κή­σεις θα κλη­θούν να βάλουν ακό­μη περισ­σό­τε­ρο «πλά­τη» στην υλο­ποί­η­ση της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, όπως άλλω­στε υπο­στή­ρι­ξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Το ΚΚΕ έθε­σε το πραγ­μα­τι­κό δίλημ­μα των τοπι­κών εκλο­γών από τη σκο­πιά του λαού, δηλα­δή την ανά­γκη να ανα­δει­χθούν περισ­σό­τε­ροι εκλεγ­μέ­νοι σε δήμους και Περι­φέ­ρειες, δημο­τι­κές αρχές που θα είναι σύμ­μα­χοι στον αγώ­να του λαού και μαχη­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση στις κυβερ­νή­σεις και τους άλλους κρα­τι­κούς μηχα­νι­σμούς. Αυτό το δίλημ­μα εκ των πραγ­μά­των αφο­ρού­σε τόσο τον πρώ­το όσο και τον δεύ­τε­ρο γύρο των εκλο­γών. Γι’ αυτό και το ΚΚΕ απευ­θύν­θη­κε στον λαό με ενιαίο τρό­πο, καλώ­ντας τον να κατα­δι­κά­σει εκεί­νες τις δυνά­μεις που απο­τε­λούν τα «καλά παι­διά» των κυβερ­νή­σε­ων και των υπό­λοι­πων κρα­τι­κών μηχα­νι­σμών και υπη­ρε­τούν το σημε­ρι­νό αντι­λαϊ­κό θεσμι­κό πλαί­σιο συγκρό­τη­σης και λει­τουρ­γί­ας της Τοπι­κής Διοί­κη­σης. Αυτή η κατα­δί­κη εκφρα­ζό­ταν αντι­κει­με­νι­κά με τη στά­ση «λευ­κό ή άκυ­ρο», εκεί όπου δεν υπήρ­χαν υπο­ψή­φιοι της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης». Η τοπο­θέ­τη­ση αυτή δεν θα αργή­σει να επι­βε­βαιω­θεί το αμέ­σως επό­με­νο διά­στη­μα, από τη στά­ση και τη θέση των εκλεγ­μέ­νων υπο­ψη­φί­ων με τη στή­ρι­ξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που και ως νέοι δήμαρ­χοι ή περι­φε­ρειάρ­χες έχουν ήδη αρχί­σει να δεί­χνουν τα πρώ­τα δείγ­μα­τα γρα­φής στη συμπό­ρευ­ση με την κυβερ­νη­τι­κή αντι­λαϊ­κή πολιτική.

Το υψη­λό ποσο­στό απο­χής, ιδιαί­τε­ρα σε μεγά­λους δήμους, περι­κλεί­ει επί­σης σημα­ντι­κό ποσο­στό δια­μαρ­τυ­ρί­ας απέ­να­ντι σε τοπι­κές αρχές που υλο­ποί­η­σαν την κυρί­αρ­χη πολι­τι­κή, εκφρά­ζει απα­ξί­ω­ση απέ­να­ντι στον «θεσμό» της Τοπι­κής Διοί­κη­σης με τον ταξι­κό αντι­λαϊ­κό του χαρα­κτή­ρα αλλά και δυσα­ρέ­σκεια απέ­να­ντι συνο­λι­κά στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή των κυβερ­νή­σε­ων και των κομ­μά­των που τη στη­ρί­ζουν. Ζητού­με­νο είναι αυτή η δια­μαρ­τυ­ρία, ιδιαί­τε­ρα νέων ανθρώ­πων, να εκφρα­στεί με την ενερ­γό συμ­με­το­χή στο κίνη­μα, στην οργα­νω­μέ­νη πάλη και διεκ­δί­κη­ση, να απο­κτή­σει ριζο­σπα­στι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά, να συνα­ντη­θεί με την ανα­τρε­πτι­κή πολι­τι­κή του ΚΚΕ.

5.

Το απο­τέ­λε­σμα των δημο­τι­κών και περι­φε­ρεια­κών εκλο­γών επι­δρά ή και επι­τα­χύ­νει διερ­γα­σί­ες στο αστι­κό πολι­τι­κό σύστημα.

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ προ­σπα­θεί να ερμη­νεύ­σει το εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα ως επι­βρά­βευ­ση της πολι­τι­κής της από τον λαό παρά τις σημα­ντι­κές απώ­λειες που κατέ­γρα­ψε στον β’ γύρο (δήμος Αθή­νας, δήμος Θεσ­σα­λο­νί­κης, Περι­φέ­ρεια Θεσ­σα­λί­ας κ.ά.) και τη μεγά­λη πτώ­ση σε ψήφους και ποσο­στά που υπο­ψή­φιοί της είχαν σε πολ­λές περι­πτώ­σεις. «Χεί­ρα βοη­θεί­ας» στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ έδω­σαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, στη­ρί­ζο­ντας σε πολ­λές περι­πτώ­σεις, είτε ο ένας είτε ο άλλος, ή και οι δύο μαζί, κοι­νές υπο­ψη­φιό­τη­τες με τη ΝΔ (Πει­ραιάς, Περι­στέ­ρι κ.λπ.). Αυτή η σύμπλευ­ση εκφρά­στη­κε σε πολ­λές περι­πτώ­σεις και στον δεύ­τε­ρο γύρο απέ­να­ντι στους υπο­ψη­φί­ους της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης». Ανε­ξάρ­τη­τα από την προ­σπά­θεια μερι­κής δια­φο­ρο­ποί­η­σης από τη ΝΔ, μέσω της συμπό­ρευ­σης του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσ­σα­λία και στον β’ γύρο στην Αθή­να, η γενι­κή πολι­τι­κή σύγκλι­σή τους με τη ΝΔ σε θέσεις, προ­γράμ­μα­τα, ακό­μη και σε υπο­ψη­φιό­τη­τες — πρό­σω­πα είναι αυτή που δίνει «αέρα» στην κυριαρ­χία της ΝΔ. Ωστό­σο, τα «κυβερ­νη­τι­κά χαμό­γε­λα» για το εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα έχουν «κοντά ποδά­ρια», για­τί σε μεγά­λα τμή­μα­τα του λαού δυνα­μώ­νουν η ανα­σφά­λεια, η οργή, η αγα­νά­κτη­ση απέ­να­ντι στην κυρί­αρ­χη πολι­τι­κή. Οξύ­νο­νται τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά προβλήματα.

Καμία υπο­τί­μη­ση δεν πρέ­πει να υπάρ­χει για τη δρά­ση ακρο­δε­ξιών — φασι­στι­κών δυνά­με­ων. Οχι μόνο για­τί το ποσο­στό του ναζι­στή κατα­δι­κα­σμέ­νου εγκλη­μα­τία Κασι­διά­ρη παρα­μέ­νει υψη­λό, παρά τις απώ­λειες, αλλά και για­τί αντι­κομ­μου­νι­στι­κές, ακρο­δε­ξιές, φασι­στι­κές δυνά­μεις «κρύ­φτη­καν» σε ψηφο­δέλ­τια όλων των άλλων κομ­μά­των, απο­δει­κνύ­ο­ντας τον ομφά­λιο λώρο που τους δένει με το αστι­κό πολι­τι­κό σύστημα.

Απέ­να­ντι σε αυτό το σκη­νι­κό, εναλ­λα­κτι­κή λύση δεν είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ και γενι­κό­τε­ρα η ανα­σύν­θε­ση στον χώρο της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας. Δεν είναι η ανα­βί­ω­ση του χρε­ο­κο­πη­μέ­νου διλήμ­μα­τος «δεξιά — αντι­δε­ξιά». Ιδιαί­τε­ρα ο ΣΥΡΙΖΑ προ­σπα­θεί να καλύ­ψει τις νέες εκλο­γι­κές απώ­λειές του μέσω της στή­ρι­ξης υπο­ψη­φί­ων του ΠΑΣΟΚ. Αυτές οι λεγό­με­νες «προ­ο­δευ­τι­κές» υπο­ψη­φιό­τη­τες λει­τουρ­γούν και προ­βάλ­λο­νται σαν «δοκι­μα­στι­κός σωλή­νας» για τις διερ­γα­σί­ες και τα παζά­ρια στον χώρο της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, ανά­με­σα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ανε­ξάρ­τη­τα από την τελι­κή κατά­λη­ξή τους, ενι­σχύ­ε­ται εκεί­νο το ρεύ­μα που προ­κρί­νει τη συνερ­γα­σία, ακό­μη και τη συγ­χώ­νευ­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ, μέσα και από πιθα­νές δια­σπά­σεις ή απο­χω­ρή­σεις στε­λε­χών στον ΣΥΡΙΖΑ. Η στά­ση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σει­ρά κρί­σι­μων ζητη­μά­των (κατα­δί­κη των Παλαι­στι­νί­ων, ανοι­κτή στή­ρι­ξη του κεφα­λαί­ου από τον πρό­ε­δρό του στον ΣΕΒ κ.λπ.), δεί­χνει την αγω­νιώ­δη προ­σπά­θειά του να εμφα­νι­στεί ότι είναι αξιό­πι­στος εκφρα­στής των συμ­φε­ρό­ντων της άρχου­σας τάξης και ότι έχει πάρει και τυπι­κά «δια­ζύ­γιο» από οτι­δή­πο­τε αρι­στε­ρό και προ­ο­δευ­τι­κό είχε απο­μεί­νει σε αυτό το κόμ­μα, έστω και σε επί­πε­δο κάποιων δια­κη­ρύ­ξε­ων, συμ­βο­λι­σμών ή συνθημάτων.

Φυσι­κά, συμπε­ρά­σμα­τα πρέ­πει να βγουν και για το πού οδη­γούν δυνά­μεις που προ­σπα­θούν να ανα­βιώ­σουν χρε­ο­κο­πη­μέ­νες αυτα­πά­τες και ψευ­δαι­σθή­σεις των πρώ­των χρό­νων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλες δυνά­μεις του οπορ­του­νι­στι­κού χώρου (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.λπ.). Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι αξιο­ποιού­νται ως ανα­χώ­μα­τα σε λαϊ­κές — εργα­τι­κές δυνά­μεις στη συμπό­ρευ­σή τους με το ΚΚΕ, όπως εκφρά­στη­κε και στις τοπι­κές εκλο­γές που αφε­νός λει­τούρ­γη­σαν ως ανά­χω­μα στη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» κι αφε­τέ­ρου στή­ρι­ξαν τις προ­σπά­θειες «ανα­βά­πτι­σης» της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, με αφορ­μή τις εκλο­γές στον δήμο της Αθήνας.

Η μεγα­λύ­τε­ρη φθο­ρά της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας πρέ­πει να γίνει στοι­χείο μεγα­λύ­τε­ρης μαχη­τι­κής συνει­δη­το­ποί­η­σης ότι δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει διέ­ξο­δος για τον λαό, ανα­ζη­τώ­ντας μια «αρι­στε­ρή», «προ­ο­δευ­τι­κή» κυβέρ­νη­ση στο έδα­φος του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος. Διέ­ξο­δος για τον λαό υπάρ­χει μόνο στον δρό­μο της απο­φα­σι­στι­κής σύγκρου­σης με αυτό.

Το ΚΚΕ απευ­θύ­νει κάλε­σμα συμπό­ρευ­σης στις μεγά­λες μάχες, στο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα στον προ­ο­δευ­τι­κό αρι­στε­ρό κόσμο, που σήμε­ρα είναι απο­γοη­τευ­μέ­νος από την πορεία της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, από τον δρό­μο των ψευ­δαι­σθή­σε­ων και των αυτα­πα­τών που έχει οδη­γή­σει στον εκφυ­λι­σμό. Η ελπί­δα για τον λαό είναι ο δρό­μος αμφι­σβή­τη­σης της κυρί­αρ­χης αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, είναι ο δρό­μος των εργα­τι­κών — λαϊ­κών αγώ­νων σε σύγκρου­ση με το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα, τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώσεις.

6.

Τα γεγο­νό­τα και οι εξε­λί­ξεις του τελευ­ταί­ου δια­στή­μα­τος απο­δει­κνύ­ουν ακό­μα πιο άμε­σα ότι ο καπι­τα­λι­στι­κός δρό­μος ανά­πτυ­ξης έχει συσ­σω­ρεύ­σει τερά­στια προ­βλή­μα­τα που εκδη­λώ­νο­νται με εκρη­κτι­κό τρό­πο σε όλο και περισ­σό­τε­ρους τομείς της ζωής των εργα­τι­κών και λαϊ­κών δυνά­με­ων. Οι μακρο­χρό­νιες ελλεί­ψεις σε υπο­δο­μές αντι­πλημ­μυ­ρι­κής, αντι­πυ­ρι­κής, αντι­σει­σμι­κής προ­στα­σί­ας, η κατά­στα­ση στο σύστη­μα Υγεί­ας — Πρό­νοιας, η εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νη εκπαί­δευ­ση, τα εργα­τι­κά ατυ­χή­μα­τα, η διεύ­ρυν­ση της φτώ­χειας μαρ­τυ­ρούν αυτήν την σκλη­ρή πραγματικότητα.

Έχου­με πλή­ρη επί­γνω­ση ότι μεγα­λώ­νουν οι ευθύ­νες μας μπρο­στά στις μικρές και μεγά­λες μάχες που έρχο­νται, για να συμ­βά­λου­με πιο απο­φα­σι­στι­κά στην ανα­συ­γκρό­τη­ση, στη μαχη­τι­κό­τη­τα, στη μαζι­κό­τη­τα του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος, στην οργά­νω­ση της καθη­με­ρι­νής πάλης του λαού, για να απο­τρέ­ψου­με χει­ρό­τε­ρα μέτρα από την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και από τη συναί­νε­ση που παρέ­χουν τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα, αλλά και από τις αντι­λαϊ­κές τοπι­κές διοι­κή­σεις σε δήμους και Περιφέρειες.

Για να εμπο­δι­στούν νέα μέτρα και αντερ­γα­τι­κοί νόμοι. Για την πραγ­μα­τι­κή ανα­κού­φι­ση των εργα­ζο­μέ­νων, των ανέρ­γων, των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών, των συντα­ξιού­χων, της νεο­λαί­ας, όλων όσοι υπο­φέ­ρουν. Για τη διεκ­δί­κη­ση ουσια­στι­κών αυξή­σε­ων στους μισθούς, την κατάρ­γη­ση αντι­λαϊ­κών φόρων, την προ­στα­σία της λαϊ­κής κατοι­κί­ας. Για τη διεκ­δί­κη­ση έργων και υπο­δο­μών που θα υπη­ρε­τούν την προ­στα­σία του λαού. Για την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων λαϊ­κών αναγκών.

Για να εκφρα­στεί η αντί­θε­ση στα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ στην περιο­χή μας, όπου έχει ανά­ψει για τα καλά το φιτί­λι του πολέ­μου, όπως δεί­χνει και η κλι­μά­κω­ση του πολέ­μου στην Ουκρα­νία και τη Μέση Ανα­το­λή, η επι­θε­τι­κό­τη­τα του κρά­τους του Ισρα­ήλ απέ­να­ντι στον λαό της Παλαι­στί­νης. Πρό­κει­ται για σχέ­δια στα οποία εμπλέ­κει πιο ενερ­γά τη χώρα μας η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, με τη σύμ­φω­νη γνώ­μη όλων των άλλων αστι­κών κομμάτων.

Το ΚΚΕ ανα­λαμ­βά­νει την ευθύ­νη του για να δυνα­μώ­σει η πραγ­μα­τι­κή λαϊ­κή αντι­πο­λί­τευ­ση, για να ανοί­ξου­με τον δρό­μο της ανα­τρο­πής, με τον λαό πρω­τα­γω­νι­στή των εξε­λί­ξε­ων. Για μια ριζι­κά δια­φο­ρε­τι­κή οργά­νω­ση της κοι­νω­νί­ας, τη σοσια­λι­στι­κή — κομ­μου­νι­στι­κή όπου ο εργα­ζό­με­νος είναι οργα­νω­τής της δικής του εξου­σί­ας, με τον πλού­το και τα μέσα παρα­γω­γής ως κοι­νω­νι­κή ιδιοκτησία.

Η ΚΕ του ΚΚΕ
18/10/2023

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο