Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα της 25ης Ιούνη

Το Πολι­τι­κό Γρα­φείο της ΚΕ του ΚΚΕ χαι­ρε­τί­ζει τους χιλιά­δες ψηφο­φό­ρους που ενί­σχυ­σαν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, όσους έδω­σαν μαζί μας και σε αυτές τις εκλο­γές τη μάχη για την εκλο­γι­κή άνο­δο του ΚΚΕ.

Με τις εκλο­γές στις 25 Ιού­νη ολο­κλη­ρώ­θη­κε η δια­δι­κα­σία δια­μόρ­φω­σης νέου συσχε­τι­σμού στη Βου­λή και νέας κυβέρ­νη­σης που ξεκί­νη­σε τον περα­σμέ­νο Μάη. Το ΚΚΕ τόσο στην εκλο­γι­κή μάχη του Μάη όσο και σε αυτή του Ιού­νη, μέσα σε έναν συνο­λι­κά αρνη­τι­κό πολι­τι­κό συσχε­τι­σμό, κατέ­γρα­ψε δια­κρι­τή άνο­δο σε ψήφους και ποσο­στό σε σχέ­ση με τις εκλο­γές του 2019. Συγκε­κρι­μέ­να άνο­δο 100.000 ψήφους και 2,5% σε ποσο­στό. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό το γεγο­νός ότι ο αριθ­μός ψήφων του ΚΚΕ επη­ρε­ά­στη­κε λιγό­τε­ρο σε σχέ­ση με τα υπό­λοι­πα κόμ­μα­τα από την αύξη­ση της απο­χής μετα­ξύ των εκλο­γών Μάη και Ιού­νη. Το ΚΚΕ εξέ­λε­ξε 20 βου­λευ­τές, 5 περισ­σό­τε­ρους από το 2019, ενώ η μεί­ω­ση που παρα­τη­ρεί­ται σε βου­λευ­τές σε σχέ­ση με τις εκλο­γές του Μάη οφεί­λε­ται στον καλ­πο­νο­θευ­τι­κό νόμο της ΝΔ που «κλέ­βει» βου­λευ­τι­κές μας έδρες.

Χαι­ρε­τί­ζου­με τις εργα­τι­κές — λαϊ­κές γει­το­νιές της Αθή­νας, του Δυτι­κού, του Νότιου, του Βόρειου Τομέα, της Α’ και Β’ Πει­ραιά, της Δυτι­κής και Ανα­το­λι­κής Αττι­κής, της Α’ Θεσ­σα­λο­νί­κης, της Πάτρας, όλης της χώρας.

Χαι­ρε­τί­ζου­με ιδιαί­τε­ρα τις συνοι­κί­ες, τις κωμο­πό­λεις και τα χωριά, εκεί όπου σημα­δεύ­τη­καν από μεγά­λους, σκλη­ρούς ταξι­κούς και πολι­τι­κούς λαϊ­κούς αγώ­νες και που σήμε­ρα έδω­σαν μαζι­κά την ψήφο τους στο ΚΚΕ, ανε­βά­ζο­ντας το Κόμ­μα, κατά περί­πτω­ση, αλλού στην 1η, όπως στην Ικα­ρία, και αλλού στη 2η στον νομό Σάμου, όπως και στον Ασπρό­πυρ­γο, και αλλού στην 3η θέση, όπως στο σύνο­λο της μεγα­λύ­τε­ρης περι­φέ­ρειας της χώρας, της Αττι­κής, αλλά και στη Λέσβο, που επα­να­κα­τα­κτή­σα­με τη βου­λευ­τι­κή έδρα που είχε απο­λε­σθεί τον Μάη.

Η εκλο­γι­κή ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ είναι δεί­κτης ανό­δου του κύρους του Κόμ­μα­τος στην εργα­τι­κή τάξη και σε όλο τον λαό. Κύρος που έχει κατα­χτη­θεί από το γεγο­νός ότι το Κόμ­μα πρω­το­στά­τη­σε σε όλα τα κρί­σι­μα μέτω­πα της προη­γού­με­νης περιό­δου. Στους εμβλη­μα­τι­κούς εργα­τι­κούς αγώ­νες και κινη­το­ποι­ή­σεις. Στη στά­ση του την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας. Στη θέση και δρά­ση του απέ­να­ντι στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία και την ελλη­νι­κή εμπλο­κή στα ΝΑΤΟι­κά σχέ­δια. Στη δρά­ση διεκ­δί­κη­σης στή­ρι­ξης και αλλη­λεγ­γύ­ης που ανέ­πτυ­ξαν οι Οργα­νώ­σεις, μέλη και στε­λέ­χη του σε συν­θή­κες φυσι­κών κατα­στρο­φών και εγκα­τά­λει­ψης από το αστι­κό κρά­τος, των αγώ­νων των αγρο­τών και αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων. Στη δρά­ση της ΚΝΕ σε φοι­τη­τές και μαθη­τές, που εκφρά­στη­κε άλλω­στε και με την — για δεύ­τε­ρη συνε­χό­με­νη χρο­νιά — πρω­τιά της «Παν­σπου­δα­στι­κής» στις φοι­τη­τι­κές εκλογές.

Το ΚΚΕ πρω­το­στά­τη­σε σε όλες τις κρί­σι­μες στιγ­μές κατά τη διάρ­κεια της δια­κυ­βέρ­νη­σης της ΝΔ, το 2019–2023, ασκώ­ντας με στα­θε­ρό­τη­τα αντι­πο­λί­τευ­ση από τη σκο­πιά των λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων μέσα στους αγώ­νες, αλλά και στη Βου­λή ανα­δει­κνύ­ο­ντας τις ταξι­κές πολι­τι­κές επι­λο­γές της κυβέρ­νη­σης και τη συναί­νε­ση των άλλων κομ­μά­των. Αυτό έγι­νε την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας, του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου στην Ουκρα­νία, αλλά και με το έγκλη­μα στα Τέμπη ανα­δει­κνύ­ο­ντας την ευθύ­νη της πολι­τι­κής ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης και απε­λευ­θέ­ρω­σης των μετα­φο­ρών που προ­ώ­θη­σαν όλες μαζί οι κυβερ­νή­σεις για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας των ομίλων.

Αυτή η στά­ση ήταν που έδω­σε τη δυνα­τό­τη­τα σε ευρύ­τε­ρες εργα­τι­κές — λαϊ­κές δυνά­μεις σήμε­ρα να ακου­μπή­σουν στο ΚΚΕ, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας — παρά δια­φο­ρε­τι­κές από­ψεις και σκέ­ψεις που είναι φυσι­κό να έχουν — τη συνέ­πεια και στα­θε­ρό­τη­τά του στην απο­κά­λυ­ψη της προ­σπά­θειας εξα­πά­τη­σης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ δικαιώ­θη­κε πολι­τι­κά για τη στά­ση του την περί­ο­δο 2012–2015 απέ­να­ντι στη νέα άνο­δο των σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κών αυτα­πα­τών που έφερ­νε η εκλο­γι­κή ενί­σχυ­ση του ΣΥΡΙΖΑ, για το γεγο­νός ότι, παρ’ όλες τις εκλο­γι­κές απώ­λειες που είχε, στά­θη­κε όρθιο, δεν συναί­νε­σε στη στή­ρι­ξη της κυβερ­νη­τι­κής εναλλαγής.

Σε αυτό το διά­στη­μα το ΚΚΕ μπό­ρε­σε να εξη­γή­σει καλύ­τε­ρα σε ευρύ­τε­ρες λαϊ­κές δυνά­μεις τη στά­ση του απέ­να­ντι σε αστι­κές κυβερ­νή­σεις, να προ­βά­λει τη δικιά του αντί­λη­ψη για την εργα­τι­κή εξου­σία και την αντί­στοι­χη δια­κυ­βέρ­νη­ση, για τον χαρα­κτή­ρα της, τους όρους πραγ­μα­το­ποί­η­σής της, για τον ρόλο που θα παί­ξει σε αυτήν.

Η άνο­δος του κύρους του ΚΚΕ αφο­ρά και την ιδε­ο­λο­γι­κο-πολι­τι­κή του παρέμ­βα­ση γύρω από στρα­τη­γι­κά ζητή­μα­τα της ιστο­ρί­ας, της οικο­νο­μί­ας και της σύγ­χρο­νης ιδε­ο­λο­γι­κο-πολι­τι­κής δια­πά­λης, της υπε­ρά­σπι­σης του σοσια­λι­σμού, ως το σύγ­χρο­νο, το ρεα­λι­στι­κό και το ανα­γκαίο οικο­νο­μι­κό, πολι­τι­κό, κοι­νω­νι­κό σύστη­μα, ως τη μονα­δι­κή διέ­ξο­δο για την εργα­τι­κή τάξη και τον λαό της χώρας.

Αφο­ρά επί­σης τη δυνα­τό­τη­τα του Κόμ­μα­τος να κάνει σωστές προ­βλέ­ψεις για την πορεία των εξε­λί­ξε­ων, να δια­φω­τί­ζει και να προει­δο­ποιεί για αυτές τον λαό, τους εργαζόμενους.

Ανε­βα­σμέ­νο κύρος στο Κόμ­μα δίνει και η ευρύ­τε­ρη ιδε­ο­λο­γι­κή παρέμ­βα­σή του σε μια σει­ρά ζητή­μα­τα που αφο­ρούν εξε­λί­ξεις στις επι­στή­μες και την τεχνο­λο­γία, ειδι­κό­τε­ρα στην εκπαί­δευ­ση, στον τομέα της Υγεί­ας, η παρέμ­βα­ση στη συζή­τη­ση των σύγ­χρο­νων κοι­νω­νι­κών ζητη­μά­των, η πλού­σια δρά­ση του στον τομέα του Πολι­τι­σμού, που έδω­σε τη δυνα­τό­τη­τα συσπεί­ρω­σης ευρύ­τε­ρων δυνά­με­ων, που εκφρά­ζε­ται άλλω­στε και με την πολύ μαζι­κή συμ­με­το­χή στα Φεστι­βάλ της ΚΝΕ.

Γνω­ρί­ζου­με ότι ένα ευρύ­τε­ρο τμή­μα εργα­ζο­μέ­νων, λαϊ­κών δυνά­με­ων και νεο­λαί­ας, που συσπει­ρώ­νε­ται αυτήν τη στιγ­μή γύρω από το ΚΚΕ, δεν συμ­φω­νεί σε όλα μαζί μας, δεν έχει πει­στεί στα­θε­ρά για την πολι­τι­κή διέ­ξο­δο που προ­τεί­νου­με, και για τον δρό­μο που αυτή θα επι­τευ­χθεί. Ωστό­σο θεω­ρού­με ότι σήμε­ρα έχου­με περισ­σό­τε­ρες δυνα­τό­τη­τες να πεί­σου­με. Εχου­με περισ­σό­τε­ρες δυνα­τό­τη­τες το επό­με­νο διά­στη­μα μέσα από την ιδε­ο­λο­γι­κο-πολι­τι­κή μας παρέμ­βα­ση και συζή­τη­ση, αλλά και μέσα από την κοι­νή δρά­ση με χιλιά­δες λαού σε διά­φο­ρα μέτω­πα πάλης, να κατα­χτη­θεί μια πιο γερή συσπεί­ρω­ση γύρω από το ΚΚΕ και την πολι­τι­κή του, τις θέσεις του, το επι­στη­μο­νι­κά επε­ξερ­γα­σμέ­νο Πρό­γραμ­μά του που απο­τε­λεί εγγύ­η­ση για τη συνε­πή μαχη­τι­κή του στά­ση υπέρ των εργα­τι­κών — λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων σε σύγκρου­ση με τους στό­χους και τη στρα­τη­γι­κή των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Τα παρα­πά­νω στοι­χεία απο­δει­κνύ­ουν ότι η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι συγκυ­ρια­κή, ευκαι­ρια­κή, αλλά σχε­τί­ζε­ται με αγω­νι­στι­κούς δεσμούς στους τόπους δου­λειάς, στη γει­το­νιά, στο χωριό, στους χώρους Υγεί­ας, Παι­δεί­ας, Πολι­τι­σμού, που αντέ­χουν και διευ­ρύ­νο­νται και ανά­λο­γα πρέ­πει να δυνα­μώ­σουν και να διευ­ρυν­θούν ακό­μα περισ­σό­τε­ρο. Η δια­δι­κα­σία δια­μόρ­φω­σης αγω­νι­στι­κών δεσμών δεν στα­μά­τη­σε ούτε την περί­ο­δο της προ­ε­κλο­γι­κής περιό­δου. Οι υπο­ψή­φιοι βου­λευ­τές, τα στε­λέ­χη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι Κομ­μα­τι­κές Οργα­νώ­σεις βρέ­θη­καν μπρο­στά σε όλες τις κρί­σι­μες μάχες του προη­γού­με­νου δια­στή­μα­τος ακό­μα και το χρο­νι­κό διά­στη­μα ανά­με­σα στις εκλο­γι­κές ανα­με­τρή­σεις του Μαΐ­ου και του Ιού­νη. Βρε­θή­κα­με μαζί με εκα­το­ντά­δες εργα­ζό­με­νους και βιο­πα­λαι­στές απέ­να­ντι στους πλει­στη­ρια­σμούς σπι­τιών και μικρο­μά­γα­ζων, στις κινη­το­ποι­ή­σεις ενά­ντια στα εργο­δο­τι­κά εγκλή­μα­τα στη Ζώνη, στο Λαύ­ριο και αλλού με νεκρούς εργά­τες, στις κινη­το­ποι­ή­σεις κατα­δί­κης του εγκλή­μα­τος με εκα­το­ντά­δες μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες νεκρούς λίγο έξω από την Πύλο, στις κινη­το­ποι­ή­σεις των αγρο­τών για την υπε­ρά­σπι­ση του εισο­δή­μα­τός τους. Δώσα­με με επι­τυ­χία μάχες για την αλλα­γή συσχε­τι­σμού δυνά­με­ων σε αρχαι­ρε­σί­ες σωμα­τεί­ων και συν­δι­κά­τα όπως στη ΛΑΡΚΟ, σε μια σει­ρά νοσο­κο­μεία αξιο­ποιώ­ντας το ανε­βα­σμέ­νο κύρος των κομ­μου­νι­στών στο μέτω­πο της Υγεί­ας ιδιαί­τε­ρα την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας, αλλά και σε άλλους χώρους.

Συνο­λι­κά, μέσα σε έναν αρνη­τι­κό πολι­τι­κό συσχε­τι­σμό που συνε­χί­ζει να παρα­μέ­νει, εκφρά­ζε­ται μια δυνα­μι­κή ανό­δου της εκλο­γι­κής επιρ­ρο­ής του Κόμ­μα­τος που συνε­χί­ζε­ται και απο­τε­λεί το θετι­κό στοι­χείο και αυτής της εκλο­γι­κής μάχης και του απο­τε­λέ­σμα­τος. Μια δυνα­μι­κή που έχει ευρύ­τε­ρη απή­χη­ση από την εκλο­γι­κή της έκφρα­ση και συν­δέ­ε­ται με την μάχη για τη συγκρό­τη­ση και μαζι­κο­ποί­η­ση των οργα­νώ­σε­ων και φορέ­ων του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος, για την αλλα­γή συσχε­τι­σμού δυνά­με­ων όλα αυτά τα χρό­νια, στις δεκά­δες αρχαι­ρε­σί­ες σωμα­τεί­ων, συλ­λό­γων, Ενώ­σε­ων, Ομο­σπον­διών, Εργα­τι­κών Κέντρων, της εργα­τι­κής τάξης, της αγρο­τιάς, των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων επαγ­γελ­μα­τιών, βιο­τε­χνών, εμπό­ρων και επι­στη­μό­νων, των φοι­τη­τών, των μαθη­τών, των για­τρών, των εκπαιδευτικών.

Ξέρου­με ότι όσοι επέ­λε­ξαν να ενι­σχύ­σουν το ΚΚΕ δεν έκα­ναν μια «εύκο­λη επι­λο­γή», ανα­με­τρή­θη­καν με εκβια­στι­κά διλήμ­μα­τα, προ­κα­τα­λή­ψεις, την κυρί­αρ­χη προ­πα­γάν­δα, τις κυβερ­νη­τι­κές αυταπάτες.

Οι βου­λευ­τές που εξέ­λε­ξε το ΚΚΕ από σήμε­ρα κιό­λας βρί­σκο­νται εκεί που έχου­με υπο­σχε­θεί, μπρο­στά στους αγώ­νες, στα εργα­τι­κά — λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα, δίπλα στους εργα­ζό­με­νους, στις λαϊ­κές δυνά­μεις, στη νεολαία.

Συνε­χί­ζου­με απο­φα­σι­στι­κά. Είναι κρί­σι­μο με όλους όσοι προ­σέγ­γι­σαν το ΚΚΕ όλη αυτή την περί­ο­δο, και ανε­ξάρ­τη­τα τι έκα­ναν σ’ αυτές τις εκλο­γές, να συνε­χι­στεί η συζή­τη­ση, η κοι­νή δρά­ση γύρω από τα ζητή­μα­τα που μπαί­νουν στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη την επό­με­νη μέρα, για την ανά­πτυ­ξη της λαϊ­κής πάλης, για την άνο­δο του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινήματος.

Η ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ δίνει ταυ­τό­χρο­να δύνα­μη και αισιο­δο­ξία σε Κομ­μου­νι­στι­κά Κόμ­μα­τα που παλεύ­ουν για την αλλα­γή του συσχε­τι­σμού της ταξι­κής πάλης στις χώρες τους, στους αγώ­νες των εργα­ζο­μέ­νων που ξεσπούν στην προ­σπά­θεια για ανα­σύ­ντα­ξη του διε­θνούς κομ­μου­νι­στι­κού κινήματος.

Η επό­με­νη μέρα θα είναι δύσκο­λη για τον λαό. Το ΚΚΕ θα κάνει από αύριο κιό­λας πρά­ξη τη δέσμευ­σή του ότι θα βρε­θεί στο μετε­ρί­ζι μιας 100% μαχη­τι­κής, εργα­τι­κής — λαϊ­κής αντι­πο­λί­τευ­σης. Ο ελλη­νι­κός λαός να μη δεί­ξει καμία ανα­μο­νή, να μη δώσει καμιά περί­ο­δο χάρι­τος, ιδιαί­τε­ρα ένα μεγά­λο τμή­μα του λαϊ­κού κόσμου που ψήφι­σε ΝΔ με βαριά καρδιά.

Από αύριο η εργα­τι­κή τάξη και οι λαϊ­κές δυνά­μεις θα βρί­σκο­νται απέ­να­ντι σε νέο γύρο επί­θε­σης, στο φόντο νέων εξε­λί­ξε­ων και δεδομένων:

Την υλο­ποί­η­ση των νέων μνη­μο­νια­κών προ­α­παι­τού­με­νων για την εκτα­μί­ευ­ση των δόσε­ων του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης και του Συμ­φώ­νου Σταθερότητας.

Το πέρα­σμα στην αυστη­ρή δημο­σιο­νο­μι­κή πολι­τι­κή, που σημαί­νει επί της ουσί­ας έναν νέο γύρο κοι­νω­νι­κών περι­κο­πών και λιτό­τη­τας στο όνο­μα των πρω­το­γε­νών πλε­ο­να­σμά­των, κατ’ απαί­τη­ση της ΕΕ και για τον στό­χο της «επεν­δυ­τι­κής βαθμίδας».

Το ενδε­χό­με­νο μιας νέας οικο­νο­μι­κής κρί­σης, τα προει­δο­ποι­η­τι­κά μηνύ­μα­τα για την οποία ήδη υπάρ­χουν στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ η ελλη­νι­κή καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία επι­βρα­δύ­νε­ται. Ζητή­μα­τα που επι­ση­μαί­νο­νται και στην Εαρι­νή Εκθε­ση της Κομι­σιόν και σε συστά­σεις της Τρά­πε­ζας της Ελλάδας.

Επί­σης, παρα­κο­λου­θού­με τις εξε­λί­ξεις στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία, την επι­δί­ω­ξη για μεγα­λύ­τε­ρη εμπλο­κή της Ελλά­δας στο πλευ­ρό των ΝΑΤΟι­κών σχε­δια­σμών, όπως και τις υπό ΝΑΤΟι­κή ομπρέ­λα δρο­μο­λο­γού­με­νες αρνη­τι­κές διευ­θε­τή­σεις στα Ελληνοτουρκικά.

Η ΝΔ έχει ήδη εκφρά­σει ανοι­χτά την πρό­θε­σή της για επι­τά­χυν­ση του αντι­λαϊ­κού έργου, την προ­ώ­θη­ση νέων δεσμεύ­σε­ων στην πολι­τι­κή της ΕΕ και τους ΝΑΤΟι­κούς σχε­δια­σμούς, ζήτη­μα που απο­τυ­πώ­νε­ται και στη σύν­θε­ση της νέας κυβέρνησης.

Στις κατευ­θύν­σεις αυτής της πολι­τι­κής θα συναι­νέ­σουν ουσια­στι­κά τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλες δυνά­μεις που βρί­σκο­νται σήμε­ρα στο κοινοβούλιο.

Υπάρ­χουν άμε­σα μπρο­στά μας νέα αντι­λαϊ­κά ορόσημα:

Είναι η Σύνο­δος Κορυ­φής του ΝΑΤΟ όπου θα παρ­θούν νέες απο­φά­σεις εμπλο­κής στον πόλε­μο της Ουκρα­νί­ας, στο φόντο μάλι­στα των εξε­λί­ξε­ων και της ενδο­α­στι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης στο εσω­τε­ρι­κό της Ρωσί­ας που πήρε και μορ­φή ένο­πλης σύγκρουσης.

Είναι η δέσμευ­ση μέχρι τέλος Αυγού­στου να έχει εγκρι­θεί ένα σημα­ντι­κό πακέ­το αντερ­γα­τι­κών αντι­λαϊ­κών προ­α­παι­τού­με­νων στα πλαί­σια των δεσμεύ­σε­ων του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης, με βασι­κή αιχ­μή μια νέα φορο-επί­θε­ση στην εργα­τι­κή τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους.

Το ΚΚΕ θα συμ­βά­λει άμε­σα να δοθεί η μάχη, στους δρό­μους του αγώ­να και μέσα στη Βου­λή, απέ­να­ντι σε κάθε αντι­λαϊ­κό νομο­σχέ­διο, απέ­να­ντι στην κλι­μά­κω­ση της εμπλο­κής στους ΝΑΤΟι­κούς σχε­δια­σμούς, θα είναι η φωνή του λαού, απέ­να­ντι σε αυτόν τον συνο­λι­κά αρνη­τι­κό πολι­τι­κό συσχετισμό.

Ο συσχε­τι­σμός παρα­μέ­νει αρνη­τι­κός κυρί­ως για­τί τα κόμ­μα­τα που στη­ρί­ζουν την πολι­τι­κή των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, συνε­χί­ζουν να απο­λαμ­βά­νουν τη μεγά­λη πλειο­ψη­φία της εργα­τι­κής — λαϊ­κής στή­ρι­ξης. Αυτό το γεγο­νός δεν σημαί­νει απο­δο­χή της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, δεν σημαί­νει ότι όσοι ψήφι­σαν π.χ. ΝΔ συναι­νούν στο αντι­λαϊ­κό της πρό­γραμ­μα. Στοι­χείο του αρνη­τι­κού συσχε­τι­σμού δεν συνι­στά η εκλο­γι­κή καθί­ζη­ση του σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού πόλου που εξέ­φρα­ζαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά η απο­γο­ή­τευ­ση και η μοι­ρο­λα­τρία που συστη­μα­τι­κά καλ­λιερ­γεί αυτός ο χώρος, η άπο­ψη πως δεν υπάρ­χει εναλ­λα­κτι­κή, που οδή­γη­σαν εργα­τι­κές — λαϊ­κές δυνά­μεις να εγκα­τα­λεί­ψουν αυτά τα κόμ­μα­τα και να στη­ρί­ξουν εκλο­γι­κά τη ΝΔ. Επι­βε­βαιώ­νο­νται οι μεγά­λες ευθύ­νες της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας σε κάθε εκδο­χή της (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ), για­τί σπέρ­νουν τον συμ­βι­βα­σμό, τη συναί­νε­ση στην αντι­λαϊ­κή στρα­τη­γι­κή, βάζουν τρι­κλο­πο­διές στο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα. Τώρα επι­χει­ρεί­ται να κρυ­φτεί η ευθύ­νη αυτών των κομ­μά­των που ως κυβέρ­νη­ση και αντι­πο­λί­τευ­ση υπη­ρέ­τη­σαν το εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα, προ­βάλ­λο­ντας δια­χω­ρι­στι­κές γραμ­μές περί δεξιάς — κέντρου — αριστεράς.

Αν κάτι απο­δεί­χθη­κε, είναι ότι όσοι υπό­σχο­νταν πως μπο­ρούν να αλλά­ξουν τα πράγ­μα­τα προς όφε­λος του λαού, υπη­ρε­τώ­ντας όμως τους στό­χους των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος, της ΕΕ, δηλα­δή χωρίς σύγκρου­ση, χωρίς ρήξη με την εξου­σία του κεφα­λαί­ου, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, του είπαν ψέμα­τα. Μόνο το ΚΚΕ του λέει την αλή­θεια, ότι ναι μπο­ρού­με να αλλά­ξου­με τα πράγ­μα­τα, αλλά αυτό χρειά­ζε­ται την ανα­τρο­πή της σημε­ρι­νής κατάστασης.

Η ενι­σχυ­μέ­νη παρου­σία στη Βου­λή του ακρο­δε­ξιού και φασι­στι­κού χώρου είναι ακό­μα μια αρνη­τι­κή εξέ­λι­ξη αυτών των εκλο­γών, ωστό­σο δεν είναι πρώ­τη φορά που τέτοιες δυνά­μεις κατα­γρά­φουν ένα τέτοιο ποσο­στό: Και το 2012 και το 2015 οι δυνά­μεις αυτές είχαν κατα­γρά­ψει ποσο­στά πάνω από 10%. Δεν χρειά­ζε­ται κανέ­νας εφη­συ­χα­σμός, για­τί επι­βε­βαιώ­νε­ται για ακό­μα μια φορά ότι οι ρίζες του φασι­σμού — ναζι­σμού βρί­σκο­νται στο ίδιο το σύστη­μα και στο κρά­τος, είναι βαθιές και υπάρ­χουν διά­φο­ρα κέντρα και συμ­φέ­ρο­ντα που τους στη­ρί­ζουν, άλλω­στε είναι γέν­νη­μα — θρέμ­μα αυτού του σάπιου εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος. Τρο­φο­δό­της του φασι­σμού είναι η επί­ση­μη πολι­τι­κή της ΕΕ, του αντι­κομ­μου­νι­σμού και της θεω­ρί­ας των δύο άκρων, η πολι­τι­κή της ΕΕ στα ζητή­μα­τα μετα­νά­στευ­σης, οι πολι­τι­κές κατα­στο­λής και χτυ­πή­μα­τος του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινήματος.

Η υπερ­προ­βο­λή τους το προη­γού­με­νο διά­στη­μα από τα ΜΜΕ και κέντρα του συστή­μα­τος ως αντι­συ­στη­μι­κής ψήφου, όπως έγι­νε και το 2012–2015, συνέ­βα­λε στο «φού­σκω­μά» τους.

Σε αυτό το απο­τέ­λε­σμα έχουν επι­δρά­σει και οι απα­ρά­δε­κτες κωλυ­σιερ­γί­ες στη δίκη της Χρυ­σής Αυγής, αλλά και το γεγο­νός ότι διά­φο­ρες πολι­τι­κές δυνά­μεις χάι­δευαν τα αυτιά των οπα­δών των ναζί ή υιο­θε­τού­σαν την πολι­τι­κή τους ατζέντα.

Επι­βε­βαιώ­νε­ται ότι ο φασι­σμός — ναζι­σμός, εξαι­τί­ας του χαρα­κτή­ρα του, δεν αντι­με­τω­πί­ζε­ται ουσια­στι­κά με κάποιες νομο­θε­τι­κές παρεμ­βά­σεις, που μάλι­στα ανοί­γουν επι­κίν­δυ­νους δρό­μους, αλλά είναι υπό­θε­ση του ίδιου του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος και σε αυτήν την κατεύ­θυν­ση το ΚΚΕ θα συνε­χί­ζει να παλεύ­ει, όπως έκα­νε και όλο το προη­γού­με­νο διάστημα.

Το ΚΚΕ θα παρα­κο­λου­θεί ενερ­γά τη συζή­τη­ση που αντι­κει­με­νι­κά θα ανοί­ξει και στις πολι­τι­κές εξε­λί­ξεις, τις διερ­γα­σί­ες που θα δρο­μο­λο­γη­θούν σε ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και σε ΠΑΣΟΚ, όπως και σε άλλες μικρό­τε­ρες πολι­τι­κές δυνά­μεις. Οσοι απο­γοη­τεύ­τη­καν από το ΠΑΣΟΚ παλιό­τε­ρα, από τον ΣΥΡΙΖΑ σήμε­ρα, πρέ­πει να κάνουν ένα βήμα προς τα μπρος. Η απά­ντη­ση δεν βρί­σκε­ται ούτε στην προ­σπά­θεια να ανα­στη­λω­θεί η σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία, ούτε ένας νέος φαύ­λος κύκλος ψευ­δαι­σθή­σε­ων και αυτα­πα­τών. Η απά­ντη­ση βρί­σκε­ται στην πολι­τι­κή του ΚΚΕ, στον δρό­μο της ταξι­κής πάλης, των συντο­νι­σμέ­νων εργα­τι­κών — λαϊ­κών αγώ­νων στον δρό­μο της ανατροπής.

Εχου­με ακλό­νη­τη πίστη πως οι συσχε­τι­σμοί αλλά­ζουν. Τίπο­τα δεν μένει στα­τι­κό. Το αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα θα αντι­με­τω­πί­σει δυσκο­λί­ες το επό­με­νο διά­στη­μα, όπως έχει συμ­βεί και παλιό­τε­ρα. Αλλω­στε, ακό­μα και τα στοι­χεία φανε­ρώ­νουν ότι από το 2019 μέχρι σήμε­ρα εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες εγκα­τέ­λει­ψαν την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, ανε­ξάρ­τη­τα αν επέ­λε­ξαν ψήφο δια­μαρ­τυ­ρί­ας ή αποχή.

Το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη με χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους, νέους ανθρώ­πους που εγκα­τα­λεί­πουν τα αδιέ­ξο­δα της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας και των άλλων αστι­κών κομ­μά­των, για να ξανα­δυ­να­μώ­σου­με την ελπί­δα. Απευ­θύ­νου­με σε όλους αυτούς κάλε­σμα συμπό­ρευ­σης και κοι­νής δρά­σης. Απέ­να­ντι στην απο­γο­ή­τευ­ση, τη μοι­ρο­λα­τρία και τον συμ­βι­βα­σμό που καλ­λιερ­γούν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνά­μεις, το ΚΚΕ επι­μέ­νει ότι η ελπί­δα για τον λαό είναι εδώ. Βρί­σκε­ται στον δρό­μο της σύγκρου­σης με αυτή την πολι­τι­κή, με αυτό το σύστη­μα, τις κατευ­θύν­σεις της ΕΕ, τις δεσμεύ­σεις του ΝΑΤΟ.

Ο δρό­μος για την αλλα­γή των συσχε­τι­σμών βρί­σκε­ται στην ενί­σχυ­ση του ρεύ­μα­τος αμφι­σβή­τη­σης της αστι­κής πολι­τι­κής, του ταξι­κού της χαρα­κτή­ρα, των κομ­μά­των και των κυβερ­νή­σε­ων που την υπη­ρε­τούν, του κρά­τους του κεφα­λαί­ου. Του ρεύ­μα­τος που δεν ανα­ζη­τά νέους σωτή­ρες από μια κυβερ­νη­τι­κή εναλ­λα­γή, του ρεύ­μα­τος που ανα­ζη­τά λύση στα σημε­ρι­νά προ­βλή­μα­τα μέσα από τον οργα­νω­μέ­νο αγώ­να, τη συμ­με­το­χή στο κίνη­μα, τη συλ­λο­γι­κή δρά­ση, την ταξι­κή πάλη.

Μπρο­στά μας βρί­σκο­νται σημα­ντι­κές πολι­τι­κές μάχες, ξεχω­ρί­ζου­με σε αυτήν τη δια­δι­κα­σία τη μάχη των δημο­τι­κών και περι­φε­ρεια­κών εκλο­γών. Υπάρ­χει δυνα­τό­τη­τα να εκφρα­στεί και σε αυτήν τη μάχη μια ενι­σχυ­μέ­νη συσπεί­ρω­ση εργα­τι­κών — λαϊ­κών δυνά­με­ων που συμπο­ρεύ­ο­νται με το ΚΚΕ, στα ψηφο­δέλ­τια της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» πανελλαδικά.

Η ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ 100% ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Πηγή: Ριζο­σπά­στης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο