Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον κοροναϊό

Το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέ­δω­σε την εξής ανα­κοί­νω­ση για τα νέα μέτρα που ανα­κοί­νω­σε η κυβέρ­νη­ση για τον κορονοϊό:

«Παρά τις εξαγ­γε­λί­ες τις κυβέρ­νη­σης, τα νέα μέτρα που ανα­κοί­νω­σε όχι μόνο είναι ανε­παρ­κή, δεδο­μέ­νων των συν­θη­κών, αλλά θέτουν, για μία ακό­μη φορά, ως βασι­κή προ­τε­ραιό­τη­τα τη στή­ρι­ξη των μεγά­λων επι­χει­ρή­σε­ων και όχι των εργαζομένων.

Η ανα­φο­ρά του υπουρ­γού Εργα­σί­ας για την απο­γοη­τευ­τι­κή κατά­στα­ση στην αγο­ρά εργα­σί­ας τον μήνα Μάρ­τη είναι ομο­λο­γία ενο­χής. Η κυβέρ­νη­ση έχει τερά­στια ευθύ­νη για το κύμα απο­λύ­σε­ων και την αρνη­τι­κή μετα­βο­λή των εργα­σια­κών σχέ­σε­ων που έχει ήδη πραγ­μα­το­ποι­η­θεί σε αρκε­τούς κλάδους.

Σήμε­ρα πρέ­πει να υλο­ποι­η­θούν μέτρα και όχι ευχο­λό­για. Πραγ­μα­τι­κό μέτρο ανα­κού­φι­σης για τους εργα­ζό­με­νους, που έχα­σαν τη δου­λειά τους τις προη­γού­με­νες μέρες, είναι να θεω­ρη­θούν με σαφή­νεια άκυ­ρες οι απο­λύ­σεις και οι βλα­πτι­κές μετα­βο­λές που έγι­ναν το μήνα Μάρ­τη. Οι επι­χει­ρή­σεις αυτές πρέ­πει να απο­κλει­στούν από τη χρή­ση των ευνοϊ­κών ‑για τις επι­χει­ρή­σεις- κυβερ­νη­τι­κών μέτρων.

Ενώ η κυβέρ­νη­ση επι­κα­λεί­ται “συν­θή­κες πολέ­μου” όχι μόνο δεν δια­σφα­λί­ζει τη δωρε­άν δια­νο­μή του ανα­γκαί­ου υλι­κού προ­στα­σί­ας και προ­φύ­λα­ξης, αλλά ούτε καν προ­χω­ρά στην πλή­ρη κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ για τα είδη πρώ­της ανά­γκης και τα φάρμακα.

Από τα μέτρα της κυβέρ­νη­σης απου­σιά­ζουν το πάγω­μα οφει­λών για τρά­πε­ζες και δάνεια, που πρέ­πει να ισχύ­σει για όλους και όχι μόνο για τους λεγό­με­νους συνε­πείς δανειολήπτες.

Όλα τα παρα­πά­νω απο­δει­κνύ­ουν ότι τα μέτρα προ­σω­ρι­νής δημο­σιο­νο­μι­κής επέ­κτα­σης, που απο­φά­σι­σε το Eurogroup και εξει­δι­κεύ­ο­νται σε κάθε χώρα, θα φορ­τω­θούν πάλι στο άμε­σο μέλ­λον στις πλά­τες των εργα­ζο­μέ­νων και των λαών. Πολύ περισ­σό­τε­ρο αυτά τα έκτα­κτα μέτρα δεν συνι­στούν κάποια φιλο­λαϊ­κή στρο­φή. Είναι η ανα­γκαία κρα­τι­κή παρέμ­βα­ση προς όφε­λος του κεφα­λαί­ου, που έχου­με δει κι άλλη φορά στο παρελ­θόν, και που απο­τε­λεί ανα­μο­νή μιας νέας κρί­σης που θα πλή­ξει ιδιαί­τε­ρα τη λεγό­με­νη εξω­στρε­φή οικο­νο­μία, όπως η ελληνική».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο