Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις φονικές φωτιές

Σε ανα­κοί­νω­ση του Γρα­φεί­ου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχε­τι­κά με τις κατα­στρο­φι­κές πυρ­κα­γιές ανα­φέ­ρο­νται τα εξής:

«Το ΚΚΕ εκφρά­ζει τα συλ­λυ­πη­τή­ριά του στις οικο­γέ­νειες των θυμά­των από τις πυρ­κα­γιές στην περιο­χή της Νέας Μάκρης και της Ραφή­νας. Συμπα­ρα­στέ­κε­ται στους δεκά­δες τραυ­μα­τί­ες και στους χιλιά­δες πλη­γέ­ντες, που είδαν τις περιου­σί­ες τους να γίνο­νται παρα­νά­λω­μα του πυρός στις πυρ­κα­γιές που έπλη­ξαν την Ανα­το­λι­κή και τη Δυτι­κή Αττική.

Το ΚΚΕ απαι­τεί από την κυβέρ­νη­ση να κινη­το­ποι­η­θούν όλες οι απα­ραί­τη­τες δυνά­μεις του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού για να στη­ρι­χθούν οι κάτοι­κοι των περιο­χών. Η κυβέρ­νη­ση να πάρει όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα ώστε:

1. Να υπάρ­ξει άμε­ση κατα­γρα­φή των αγνο­ου­μέ­νων και υπεύ­θυ­νη ενη­μέ­ρω­ση των οικο­γε­νειών τους και όλων όσοι ανα­ζη­τούν τους δικούς τους ανθρώπους.

2. Να υπάρ­ξουν άμε­σα μέτρα στή­ρι­ξης των τοπι­κών δομών Υγεί­ας με προ­σω­πι­κό και μέσα για την περί­θαλ­ψη όσων έχουν ανάγκη.

3. Να υπάρ­ξουν άμε­σα μέτρα ασφα­λούς στέ­γα­σης, καθα­ριό­τη­τας και υγιει­νής, ένδυ­σης και σίτι­σης των πυρό­πλη­κτων οικογενειών.

4. Να υπάρ­ξει άμε­ση απο­κα­τά­στα­ση της ύδρευ­σης και της ηλε­κτρο­δό­τη­σης στις περιο­χές που επλήγησαν.

5. Να υπάρ­ξει άμε­σα κατα­γρα­φή των ζημιών και ολι­κή απο­ζη­μί­ω­ση των κατα­στη­μά­των, του εξο­πλι­σμού, των εμπο­ρευ­μά­των των αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων και μικρών ΕΒΕ, καθώς και των περιου­σιών των εργα­τι­κών και λαϊ­κών οικογενειών.

Οι δεκά­δες νεκροί και τραυ­μα­τί­ες έρχο­νται να προ­στε­θούν στα θύμα­τα των πλημ­μυ­ρών της Δυτι­κής Αττι­κής πριν 8 μήνες. Οι ανυ­πο­λό­γι­στες κατα­στρο­φές σε σπί­τια, κατα­στή­μα­τα, βιο­τε­χνί­ες έρχο­νται να προ­στε­θούν στις αμέ­τρη­τες κατα­στρο­φι­κές συνέ­πειες που βιώ­νουν τα εργα­τι­κά και λαϊ­κά στρώ­μα­τα της Αττι­κής εδώ και πολ­λά χρό­νια, ύστε­ρα από σει­σμούς, πλημ­μύ­ρες, πυρ­κα­γιές. Η Πυρο­σβε­στι­κή απέ­τρε­ψε την εκδή­λω­ση μεγά­λου βιο­μη­χα­νι­κού ατυ­χή­μα­τος, με απρό­βλε­πτες συνέ­πειες, αφού οι φλό­γες έγλει­ψαν τον περί­βο­λο μεγά­λου διυλιστηρίου.

Ο φυσι­κές κατα­στρο­φές “βρί­σκουν” την Αττι­κή ανο­χύ­ρω­τη και τις υπο­δο­μές, που μπο­ρούν να αντι­με­τω­πί­σουν τις συνέ­πειες αυτών των κατα­στρο­φών, σε διά­λυ­ση. Παρά την ηρω­ι­κή προ­σπά­θεια των πυρο­σβε­στών και όσων εμπλέ­κο­νται με την αντι­με­τώ­πι­ση των φυσι­κών κατα­στρο­φών, είναι προ­δια­γε­γραμ­μέ­νη εξέ­λι­ξη ότι μετά από τέτοια φαι­νό­με­να θα μετρού­με νέα θύμα­τα και νέες ανυ­πο­λό­γι­στες κατα­στρο­φές λαϊ­κών περιου­σιών και φυσι­κού πλού­του. Και αυτό για­τί για την πρό­λη­ψη και την έγκαι­ρη αντι­με­τώ­πι­σή τους δεν υπάρ­χει κανέ­νας ουσια­στι­κός σχεδιασμός.

Η κυβέρ­νη­ση, οι αρμό­διοι κρα­τι­κοί φορείς και η Περι­φέ­ρεια Αττι­κής γνω­ρί­ζουν με λεπτο­μέ­ρειες τις ανε­πάρ­κειες στο προ­σω­πι­κό, στα μέσα και στις υπο­δο­μές που απαι­τού­νται για την πρό­λη­ψη και την άμε­ση αντι­με­τώ­πι­ση τέτοιων φαι­νο­μέ­νων. Το ΚΚΕ έγκαι­ρα, με κεντρι­κή εκδή­λω­ση που είχε πραγ­μα­το­ποι­ή­σει στις 10 Μάη, είχε προει­δο­ποι­ή­σει για τα μεγά­λα κενά που εντο­πί­ζο­νταν κατά την έναρ­ξη της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου, ώστε να συμ­βά­λει με ουσια­στι­κές προ­τά­σεις στα ζητή­μα­τα της πρό­λη­ψης και της προ­στα­σί­ας της ανθρώ­πι­νης ζωής και του περι­βάλ­λο­ντος. Δεν λύθη­κε όμως κανέ­να ουσια­στι­κό ζήτημα.

Οι εξαγ­γε­λί­ες του πρω­θυ­πουρ­γού στα Ανα­πτυ­ξια­κά Συνέ­δρια της Δυτι­κής και Ανα­το­λι­κής Αττι­κής απο­δεί­χτη­καν κού­φια λόγια. Τα έργα αντι­πυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας, όπως και τα έργα αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σία και αντι­σει­σμι­κής θωρά­κι­σης δεν υλο­ποιού­νται για­τί για τους καπι­τα­λι­στές και το αστι­κό κρά­τος απο­τε­λούν κόστος χωρίς προσ­δο­κώ­με­να κέρ­δη. Οι ανά­γκες των εργα­τι­κών και λαϊ­κών θυσιών γίνο­νται κυριο­λε­κτι­κά θυσία στο βωμό της ανά­πτυ­ξης των επι­χει­ρη­μα­τι­κών κερδών.

Το ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του, τα μέλη της ΚΝΕ να πρω­το­στα­τή­σουν μέσα από τη δρά­ση τους στα εργα­τι­κά σωμα­τεία και τους άλλους μαζι­κούς φορείς της Αττι­κής για την οργά­νω­ση της αλλη­λεγ­γύ­ης σε όσους έχουν πλη­γεί από τις πυρ­κα­γιές. Για την οργά­νω­ση της άμε­σης βοή­θειας όσων έχουν ανά­γκη με τη συγκέ­ντρω­ση υλι­κής βοή­θειας και την οργά­νω­ση της εθε­λο­ντι­κής δου­λειάς. Να πρω­το­στα­τή­σουν για την οργά­νω­ση της πάλης διεκ­δι­κώ­ντας έργα και υπο­δο­μές που να ικα­νο­ποιούν τις ανά­γκες τους».

Τέλος δεν έχει η τρα­γω­δία από τον πύρι­νο όλε­θρο – Περισ­σό­τε­ροι από εξή­ντα οι νεκροί – Φόβοι για τρι­ψή­φιο αριθ­μό – Χιλιά­δες σπί­τια καμέ­να (Συνε­χής ενημέρωση)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο