Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για το θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου

Σε ανα­κοί­νω­σή του το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον θάνα­το της ηθο­ποιού Μαί­ρης Χρο­νο­πού­λου, αναφέρει:

«Απο­χαι­ρε­τού­με τη μεγά­λη πρω­τα­γω­νί­στρια του παλιού ελλη­νι­κού κινη­μα­το­γρά­φου Μαί­ρη Χρο­νο­πού­λου. Γεν­νη­μέ­νη το 1933 στην Αθή­να, η σπου­δαία ηθο­ποιός λάτρε­ψε, όπως η ίδια είχε πει, τον κινη­μα­το­γρά­φο από την πρώ­τη στιγ­μή και ως μια από τις σταρ του ελλη­νι­κού κινη­μα­το­γρά­φου των δεκα­ε­τιών ’60 και ’70 αγα­πή­θη­κε από το κοινό.

Το ερμη­νευ­τι­κό της ταλέ­ντο κινή­θη­κε από την κωμω­δία και το μιού­ζι­καλ, μέχρι το δρά­μα στον παλιό και νεό­τε­ρο κινη­μα­το­γρά­φο, ενώ συνερ­γά­στη­κε με τα μεγα­λύ­τε­ρα ονό­μα­τα παρα­γω­γών, σκη­νο­θε­τών και ηθοποιών.

Στις ξεχω­ρι­στές ερμη­νεί­ες της περι­λαμ­βά­νο­νται εκεί­νη στην ται­νία «Τα κόκ­κι­να φανά­ρια» του Βασί­λη Γεωρ­γιά­δη, ται­νία υπο­ψή­φια για το Όσκαρ ξενό­γλωσ­σης ται­νί­ας το 1964, στις ται­νί­ες του Θόδω­ρου Αγγε­λό­που­λου «Οι κυνη­γοί» και «Ταξί­δι στα Κύθη­ρα» και στην ται­νία «Τα παι­διά της χελι­δό­νας» του Κώστα Βρετ­τά­κου το 1987, ερμη­νεία για την οποία κέρ­δι­σε βρα­βείο Α’ γυναι­κεί­ου ρόλου στο Φεστι­βάλ Θεσσαλονίκης.

Τον Ιού­νιο του 2021 τιμή­θη­κε με το Βρα­βείο Συνο­λι­κής Προ­σφο­ράς στην Τελε­τή Απο­νο­μής των Βρα­βεί­ων ΙΡΙΣ από την Ελλη­νι­κή Ακα­δη­μία Κινηματογράφου.

Το ΚΚΕ εκφρά­ζει τα θερ­μά του συλ­λυ­πη­τή­ρια στους οικεί­ους της».

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο