Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Μόνο νέους κινδύνους για τους λαούς φέρνει η συμφωνία για τον αγωγό «East Med»

«Η συμ­φω­νία μετα­ξύ των κυβερ­νή­σε­ων Ελλά­δας — Ισρα­ήλ — Κύπρου και ενδε­χο­μέ­νως στη συνέ­χεια της Ιτα­λί­ας, με την επο­πτεία των ΗΠΑ, για τον αγω­γό “East Med”, που προ­ο­ρί­ζε­ται για τη μετα­φο­ρά φυσι­κού αερί­ου από την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο στην Ευρώ­πη, υπη­ρε­τεί τους ενερ­γεια­κούς κολοσ­σούς και τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και δεν έχει καμία σχέ­ση με τα συμ­φέ­ρο­ντα του λαού μας και των άλλων λαών στην περιοχή.

Οι κυβερ­νη­τι­κές ενέρ­γειες, που γίνο­νται στο όνο­μα της αντι­με­τώ­πι­σης των απα­ρά­δε­κτων διεκ­δι­κή­σε­ων της Τουρ­κί­ας στην Αν. Μεσό­γειο, περι­πλέ­κουν περαι­τέ­ρω την ήδη τετα­μέ­νη κατά­στα­ση που βάζει τη χώρα και το λαό σε μεγά­λες περι­πέ­τειες. Εμπλέ­κουν ακό­μα βαθύ­τε­ρα τη χώρα μας στα ατλα­ντι­κά σχέ­δια μεί­ω­σης της ενερ­γεια­κής εξάρ­τη­σης της ΕΕ και των Δυτι­κών Βαλ­κα­νί­ων από το ρωσι­κό φυσι­κό αέριο, στον “ενερ­γεια­κό πόλε­μο” των ΗΠΑ με τη Ρωσία και τη Γερ­μα­νία που διε­ξά­γε­ται στο έδα­φος της Ευρώ­πης. Εμπλέ­κουν επί­σης τη χώρα μας στις αντι­πα­ρα­θέ­σεις μετα­ξύ Ισρα­ήλ — Λιβά­νου και Παλαι­στι­νια­κής Αρχής για τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα στην Ανα­το­λι­κή Μεσόγειο.

Επι­ση­μαί­νου­με, επί­σης, πως η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, ακο­λου­θώ­ντας απα­ράλ­λα­κτα την απα­ρά­δε­κτη πολι­τι­κή του ΣΥΡΙΖΑ, προ­χω­ρά σε μια συμ­φω­νία χωρίς να έχει προη­γη­θεί η ανα­κή­ρυ­ξη της ΑΟΖ, κίνη­ση που εντάσ­σε­ται στην πολι­τι­κή της προ­ώ­θη­σης της συνεκ­με­τάλ­λευ­σης μέσω της επι­διαι­τη­σί­ας της Χάγης.

Δεν πρέ­πει να περά­σει η παρα­πλα­νη­τι­κή επι­χεί­ρη­ση εφη­συ­χα­σμού της κυβέρ­νη­σης και των άλλων αστι­κών κομμάτων.

Η συμ­με­το­χή της Ελλά­δας στον έναν ή τον άλλο ενερ­γεια­κό αγω­γό, για λογα­ρια­σμό μεγά­λων οικο­νο­μι­κών ομί­λων και γεω­στρα­τη­γι­κών επι­διώ­ξε­ων, ούτε απέ­φε­ρε ούτε θα απο­φέ­ρει οφέ­λη για τους εργα­ζό­με­νους, όπως απέ­δει­ξε και η συμ­με­το­χή στον αγω­γό TAP. Ωφε­λη­μέ­νοι θα βγουν οι μεγά­λοι όμι­λοι που θα εμπλα­κούν στην κατα­σκευή και στη δια­χεί­ρι­ση του αγω­γού. Ο λαός, που πλη­ρώ­νει ήδη πολ­λά ενερ­γεια­κά “χαρά­τσια”, θα συνε­χί­σει να βιώ­νει την ενερ­γεια­κή φτώ­χεια, να χρυ­σο­πλη­ρώ­νει για τις ανά­γκες του. Οι κίν­δυ­νοι για το θαλάσ­σιο περι­βάλ­λον από τις εξο­ρύ­ξεις και τα σχέ­δια μετα­φο­ράς απα­σχο­λούν ήδη τη Δικαιο­σύ­νη σε χώρες όπως το Ισραήλ.

Τα σχή­μα­τα που στή­νο­νται με το Ισρα­ήλ, την Αίγυ­πτο, την Κύπρο ή άλλα κρά­τη, με τη συμ­με­το­χή των ΗΠΑ και της Γαλ­λί­ας, δίνουν έδα­φος στην κλι­μά­κω­ση της τουρ­κι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας σε έναν “αγώ­να δρό­μου” μεγά­λων συμ­φε­ρό­ντων. Η ενδυ­νά­μω­ση της παρου­σί­ας των ΗΠΑ στην Αν. Μεσό­γειο που προ­ω­θεί­ται και με τον αμε­ρι­κα­νι­κό νόμο “East Med Act” τρο­φο­δο­τεί τον φαύ­λο κύκλο των ιμπε­ρια­λι­στι­κών ανταγωνισμών.

Οι εξε­λί­ξεις του προη­γού­με­νου δια­στή­μα­τος, από την Κύπρο μέχρι τη Λιβύη, είναι διδα­κτι­κές για όποιον εξα­κο­λου­θεί να πιστεύ­ει ότι η σύμπλευ­ση της Ελλά­δας με τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια των ΗΠΑ και του Ισρα­ήλ μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει ασπί­δα για την προ­στα­σία της ειρή­νης και των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των, απέ­να­ντι στην επι­θε­τι­κό­τη­τα της τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης.

Η συμ­φω­νία για τον αγω­γό “East Med” είναι μέρος της “προί­κας” που θα κου­βα­λή­σει ο κ. Μητσο­τά­κης στις ΗΠΑ για τη συνά­ντη­ση με τον Τραμπ η οποία οδη­γεί σε νέες επι­κίν­δυ­νες δεσμεύ­σεις στην υπη­ρε­σία του αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού, όπως απο­δεί­χθη­κε και επί κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ με την ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή συμ­φω­νία για τις βάσεις που μετα­τρέ­πει την Ελλά­δα σε ορμη­τή­ριο πολέ­μων και σε στρα­τιω­τι­κό στό­χο σε μια ενδε­χό­με­νη γενι­κή στρα­τιω­τι­κή ανα­μέ­τρη­ση στην περιοχή.

Ο λαός χρειά­ζε­ται να βγά­λει τα σωστά συμπε­ρά­σμα­τα και μαζί με το ΚΚΕ να δυνα­μώ­σει την πάλη του ενά­ντια στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή που δίνει τα πάντα στο κεφά­λαιο, καταρ­γεί δικαιώ­μα­τα και εμπλέ­κει τη χώρα στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς, να δια­μορ­φώ­σει τους όρους για να γίνει ιδιο­κτή­της του πλού­του που παρά­γει και να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει τις ενερ­γεια­κές πηγές για τις δικές του ανάγκες».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο