Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανεπιθύμητη η αστυνομία στο ΑΠΘ — Μήνυμα κοινού αγώνα από φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους

Με μια φωνή φοι­τη­τές, εργα­ζό­με­νοι και καθη­γη­τές του ΑΠΘ, κατήγ­γει­λαν την παρου­σία της αστυ­νο­μί­ας στο πανε­πι­στή­μια και δήλω­σαν ότι δεν θα περά­σει ο αυταρ­χι­σμός, δεν θα περά­σει η κατα­στο­λή, θα συνε­χί­σουν τον αγώ­να, μαζί με τον εργα­ζό­με­νο λαό, ενά­ντια στο νόμο έκτρω­μα Κερα­μέ­ως — Χρυ­σο­χο­ΐ­δη, για να ανοί­ξουν με ασφά­λεια οι σχο­λές και να επι­στρέ­ψουν οι φοι­τη­τές στο φυσι­κό τους χώρο.

Αυτό το μήνυ­μα κοι­νού αγώ­να έστει­λαν κατά τη διάρ­κεια κοι­νής συνέ­ντευ­ξης Τύπου που έδω­σαν το μεση­μέ­ρι της Παρα­σκευ­ής μπρο­στά στην Πρυ­τα­νεία του ΑΠΘ, παρου­σία ισχυ­ρών αστυ­νο­μι­κών δυνά­με­ων, οι οποί­ες παρα­μέ­νουν ανε­πτυγ­μέ­νες παντού σε όλη την πανε­πι­στη­μιού­πο­λη, αλλά και μέσα στο κτί­ριο της Πρυ­τα­νεί­ας, φέρ­νο­ντας στο παρόν εικό­νες από το ζοφε­ρό μέλ­λον. Μέσα σ’ αυτό το σκη­νι­κό, με φόντο την αστυ­νο­μία συνε­δρί­α­σε το ΔΣ του Συλ­λό­γου Διοι­κη­τι­κών Υπαλ­λή­λων του ΑΠΘ, πήρε από­φα­ση και πραγ­μα­το­ποί­η­σε στά­ση εργα­σί­ας, καταγ­γέλ­λο­ντας τον αυταρ­χι­σμό και την καταστολή.

Μέσα από τη συνέ­ντευ­ξη Τύπου φοι­τη­τές, εργα­ζό­με­νοι και καθη­γη­τές περιέ­γρα­ψαν το νέο όργιο κατα­στο­λής που εξε­λί­χθη­κε το πρωί της Πέμ­πτης στο ΑΠΘ με την αστυ­νο­μία να τους αντι­με­τω­πί­ζει σαν εγκλη­μα­τί­ες. Αλλά ταυ­τό­χρο­να έστει­λαν το αισιό­δο­ξο μήνυ­μα ότι με τη δύνα­μη που παίρ­νουν από τη μεγα­λειώ­δη συμ­με­το­χή των φοι­τη­τών και του λαού στις αγω­νι­στι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις, θα νικήσουν.

Όπως είπε ο Τάσος Παπα­δό­που­λος, από το ΔΣ του συλ­λό­γου φοι­τη­τών Νομι­κής, «οι φοι­τη­τές γκρε­μί­ζου­με τα σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης, δυνα­μώ­νου­με τη φωνή για τις ανά­γκες μας, δυνα­μώ­νου­με τον αγώ­να, την αγω­νι­στι­κή συμπό­ρευ­ση με τους καθη­γη­τές μας, με τα εργα­τι­κά σωμα­τεία της πόλης,. Ξέρου­με ότι έχου­με δίκιο. Θα κερδίσουμε».

Ο Γιάν­νης Κουρ­μού­λης, μέλος του ΔΣ του Συλ­λό­γου Διοι­κη­τι­κών Υπαλ­λή­λων ΑΠΘ και μέλος της Ομο­σπον­δί­ας των εργα­ζο­μέ­νων στα Πανε­πι­στή­μια, σημεί­ω­σε μετα­ξύ άλλων: «Επι­βε­βαιώ­νε­ται ότι η επό­με­νη μέρα είναι δυστο­πι­κή για το πανεπιστήμιο.

Δεν θέλου­με αστυ­νο­μι­κή δύνα­μη μέσα στο πανε­πι­στή­μιο. Απαι­τού­με να απο­χω­ρή­σει και να ικα­νο­ποι­η­θούν τα αιτή­μα­τα των φοι­τη­τι­κών συλ­λό­γων με τα οποία στοι­χι­ζό­μα­στε, να απο­συρ­θούν οι κατη­γο­ρί­ες από τους συλληφθέντες.

Αυτό που προ­σπα­θούν να επι­βά­λουν με την παρου­σία των ΜΑΤ, με κλού­βες, διμοι­ρί­ες αλλά και ασφα­λί­τες μέσα στο κτί­ριο, είναι μια πραγ­μα­τι­κό­τη­τα την οποία δεν την ανεχόμαστε».

Ο Δημή­τρης Ραπτά­κης, μέλος του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ, καθη­γη­τής του Τμή­μα­τος Πολι­τι­κών Μηχα­νι­κών, ανα­φέρ­θη­κε στην κοι­νή παρέμ­βα­ση που έκα­νε το προη­γού­με­νο βρά­δυ ολι­γο­με­λής αντι­προ­σω­πεία φοι­τη­τών, εργα­ζο­μέ­νων και καθη­γη­τών προς την αστυ­νο­μία, ζητώ­ντας να απο­χω­ρή­σουν οι δυνά­μεις για λει­τουρ­γή­σει το πανε­πι­στή­μιο. Όπως είπε «πανε­πι­στή­μιο δεν είναι μονά­χα το κτί­ριο διοί­κη­σης, αλλά οι 30000 φοι­τη­τές, εργα­ζό­με­νοι και καθη­γη­τές που διεκ­πε­ραιώ­νουν εδώ θέμα­τα που έχουν να κάνουν με την εκπαί­δευ­ση και την έρευ­να. Η απά­ντη­ση ότι οι φοι­τη­τές, προ­πτυ­χια­κοί, μετα­πτυ­χια­κοί, υπο­ψή­φιοι διδά­κτο­ρες που εκπο­νούν τις εργα­σί­ες τους αυτό το διά­στη­μα δεν μπο­ρούν να εισέλ­θουν στο πανε­πι­στή­μιο, απο­τε­λεί μεγά­λη προ­σβο­λή στη λει­τουρ­γία του ΑΠΘ. Γι’ αυτό όμως υπάρ­χουν υπεύ­θυ­νοι, η κυβέρ­νη­ση που με το νόμο Κερα­μέ­ως — Χρυ­σο­χο­ΐ­δη αλλά και τον επερ­χό­με­νο νόμο πλαί­σιο προ­ω­θεί τη μετα­τρο­πή του πανε­πι­στη­μί­ου σε επι­χεί­ρη­ση. Θα συνε­χί­σου­με τον αγώ­να μας μέχρι να απε­λευ­θε­ρω­θεί το πανεπιστήμιο».

Ο Γιώρ­γος Μετα­ξάς, μέλος του ΔΣ του ΦΣ Ιατρι­κής, ανέ­φε­ρε ότι αυτό που συμ­βαί­νει είναι ενδει­κτι­κό της πολι­τι­κής «που εχθρεύ­ε­ται τους φοι­τη­τές, που μας λογα­ριά­ζει σαν εγκλη­μα­τί­ες, που θέλει να εμπε­δώ­σει την τρο­μο­κρα­τία, της πολι­τι­κής που κρα­τά­ει τις σχο­λές μας κλει­στές και τους φοι­τη­τές ιατρι­κής εκτός των κλι­νι­κών εδώ και ένα χρό­νο». Και πρό­σθε­σε: «Αυτός ο νόμος θα μεί­νει στα χαρ­τιά. Ο αγώ­νας μας για ανοι­χτές σχο­λές, για σπου­δές με δικαιώ­μα­τα, για να ανα­βαθ­μι­στεί το περιε­χό­με­νο των σπου­δών μας και να ενι­σχυ­θεί το πανε­πι­στή­μιο δεν στα­μα­τά εδώ. Θα συνε­χι­στεί, θα κλι­μα­κω­θεί, κόντρα στην κυβέρ­νη­ση σε όποιον εχθρεύ­ε­ται εμάς και τις ανά­γκες μας».

Τη διοί­κη­ση του πανε­πι­στη­μί­ου κατήγ­γει­λε και η Σαμπί­να Κου­ρί­ζι, μέλος του ΔΣ του ΣΦ Ιστο­ρι­κού — Αρχαιο­λο­γι­κού, λέγο­ντας ότι πριν καλά καλά στε­γνώ­σει το μελά­νι, έβα­λε σε εφαρ­μο­γή το νέο νόμο Κερα­μέ­ως — Χρυ­σο­χο­ΐ­δη, ένα νόμο που έχει κατα­δι­κά­σει η πανε­πι­στη­μια­κή κοινότητα.

Η Μαρία Γιαν­νο­πού­λου, από το ΣΦ Πολι­τι­κών Επι­στη­μών, ανέ­φε­ρε ότι κόντρα στους σχε­δια­σμούς της κυβέρ­νη­σης, οι φοι­τη­τές άνοι­ξαν τα πανε­πι­στή­μια μέσα από τη δρά­ση τους, με συνε­λεύ­σεις, εκδη­λώ­σεις — συζη­τή­σεις, ζωντα­νεύ­ο­ντας το ΑΠΘ. «Δεί­ξα­με ότι δεν τρο­μο­κρα­τού­μα­στε», είπε.

Εκ μέρους του ΔΣ Νομι­κής η Αγγε­λι­κή Γεωρ­γά­κη, κατήγ­γει­λε τη διοί­κη­ση του πανε­πι­στη­μί­ου ανα­φέ­ρο­ντας ότι «θέλει να κατα­στεί­λει οποια­δή­πο­τε φωνή αμφι­σβή­τη­σης». Μιλώ­ντας για την αστυ­νο­μι­κή δρά­ση είπε: «Είδα­με φοι­τη­τές να κυνη­γιού­νται από τις δυνά­μεις κατα­στο­λής, να τρώ­νε δακρυ­γό­να, να συλ­λαμ­βά­νο­νται». Αμέ­σως μετά τη συνέ­ντευ­ξη Τύπου, φοι­τη­τές, εργα­ζό­με­νοι και καθη­γη­τές ζήτη­σαν εξη­γή­σεις από τον επι­κε­φα­λής της αστυ­νο­μι­κής δύνα­μης για το λόγο της παρα­μο­νής των δυνά­με­ων κατα­στο­λής στα πανε­πι­στή­μια εφό­σον έχει λήξη η κατά­λη­ψη της πρυτανείας.

Τέλος, ο Άρης Στυ­λια­νού, πρό­ε­δρος του Τμή­μα­τος Πολι­τι­κών Επι­στη­μών και μέλος της Συγκλή­του του ΑΠΘ, χαρα­κτή­ρι­σε ως μια μαύ­ρη σελί­δα στην ιστο­ρία του πανε­πι­στη­μί­ου τα όσα εξε­λί­χθη­καν το πρωί της Πέμ­πτης. Δήλω­σε τη συμπα­ρά­στα­σή του στους φοι­τη­τές, ζήτη­σε να απο­συρ­θεί ο νόμος και ανοί­ξουν τα πανε­πι­στή­μια με όλα τα μέτρα προ­στα­σί­ας, ώστε «να συζη­τή­σου­με και να βρού­με λύσεις στα μεγά­λα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζει το πανεπιστήμιο».

Η απά­ντη­ση ήταν για την πρό­λη­ψη ενδε­χό­με­νων νέων αδι­κη­μά­των και για να μην επι­τρέ­πε­ται η είσο­δος στους φοιτητές.

902.gr
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο