Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αντιγριπικός εμβολιασμός με κριτήριο το καλό … της οικονομίας

Αλα­λούμ και με τον αντι­γρι­πι­κό εμβο­λια­σμό επι­κρά­τη­σε τις προη­γού­με­νες μέρες, για να κατα­λή­ξει τελι­κά ότι ο εμβο­λια­σμός με τα νέου τύπου εμβό­λια, που έχουν ιατρι­κή ένδει­ξη για άτο­μα άνω των 65 ετών, θα απαι­τεί συντα­γο­γρά­φη­ση μιας και, όπως ανα­φέ­ρε­ται, «κοστί­ζουν πολ­λα­πλά­σια των συμ­βα­τι­κών». Tην ίδια ώρα, οι όποιες αντι­θέ­σεις εκφρά­στη­καν τις προη­γού­με­νες μέρες είχαν στο επί­κε­ντρο να «τρέ­ξει» η μετα­κύ­λι­ση υπη­ρε­σιών ΠΦΥ στα φαρ­μα­κεία, προ­κει­μέ­νου να συρ­ρι­κνω­θεί το «κόστος».

Tα ενι­σχυ­μέ­να τετρα­δύ­να­μα αδρα­νο­ποι­η­μέ­να εμβό­λια QIV-HD (εμβό­λιο υψη­λής δόσης) και aQIV (εμβό­λιο με ανο­σο­ε­νι­σχυ­τι­κό) έχουν υψη­λή ανο­σο­γο­νι­κό­τη­τα και προ­κρί­νο­νται για την πρό­λη­ψη της εργα­στη­ρια­κά επι­βε­βαιω­μέ­νης γρί­πης και των νοση­λειών, σε άτο­μα 65 ετών και άνω. Εχουν ικα­νο­ποι­η­τι­κό προ­φίλ ασφά­λειας και σημειώ­νε­ται ότι εάν δεν υπάρ­χει δια­θε­σι­μό­τη­τα, ο αντι­γρι­πι­κός εμβο­λια­σμός δεν πρέ­πει να καθυστερεί.

Για τα συμ­βα­τι­κού τύπου αντι­γρι­πι­κά εμβό­λια δρο­μο­λο­γεί­ται δια­δι­κα­σία χορή­γη­σής τους χωρίς συντα­γή. Δια­θέ­σι­μα χωρίς συντα­γή θα είναι από αρχές Νοεμ­βρί­ου. «Εως τότε, όποιος πολί­της το επι­θυ­μεί, μπο­ρεί να εμβο­λια­στεί με το συμ­βα­τι­κό εμβό­λιο με ιατρι­κή συντα­γή. Για το νέου τύπου εμβό­λιο όμως, χρειά­ζε­ται συνταγογράφηση».

Στα παρα­πά­νω γίνε­ται ξεκά­θα­ρο ότι ο ανα­γκαί­ος εμβο­λια­σμός των πολι­τών γίνε­ται με κρι­τή­ριο να «κάνου­με αυτό που είναι σωστό για (…) τα δημό­σια οικονομικά».

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο